Resor till Cypern

Det påminner faktiskt lite om en sköldpadda, ön Cypern, eftersom det ligger där och " plaskar " längst bort i östra Medelhavet vid korsningen av tre kontinenter. Afrodites ö kallas den också av den grekiska mytologins kärleksgudinna Afrodite, som enligt legenden föddes i havets skum och transporterades till Cyperns kust på en snäcka. En söt historia som är förvillande lik den som berättas om den romerska Venus. Välkommen till Cypern med Escapeaway, specialist på resor där du bor på handplockade hotell.

Cypern är ett av de vackra pärlband av öarna du hittar i Medelhavet, som soltörstande nordeuropéer flockas till efter en vinter som återigen verkat för lång, mörk och kall. Du kopplar mest sannolikt i hop Cypern med charterturismen, med turistorterna där souvenirbutiker ligger sida vid sida, med turist- restauranger som kämpar om utrymmet vid havet. Ja, ett sådant scenario kan du väl hittar här, men du kan också enkelt identifiera det genuina Cypern och på vi på Escapeaway, experter på resor till Cypern, kan erbjuda dig en mängd olika noggrant utvalda hotell eller semesterbostäder - välj bara det som passar dig och ditt resesällskap bäst.

 

Genom tid - då och nu

 

Jag är inte ett typiskt vattendjur och kan, utöver sol, strand och pool, njuta av att utforska antika städer, historiska slott och kyrkor. Dessutom tycker jag om att höra lite mer om ett land eller en regional historia och när det gäller dessa bitar känner jag att Cypern är det rätta stället för mig. Här får jag som sagt mycket historia för pengarna - Cypern har haft ett turbulent liv och varit under Alexander den store, det romerska riket, stadsstaten Venedig, turkar och britter för att slutligen bli en självständig stat 1960. Dock inte utan stora sammandrabbningar mellan de två populationer, med grekisk respektive turkisk härkomst. En konflikt som har funnits i hundratals år och fortfarande lever i, tyvärr, bästa välmående. Idag är ön således, även om den är känd som Republiken Cypern, uppdelad i en grekisk och en turkisk del.

Cypern är som ett levande museum, en guldgruva av sevärdheter som kan hänföras dels till sin tumultartade historia och dels på dess strategiska läge, inte långt från det heliga landet. Ön har varit ett naturligt stopp för många korsfarare, bland många andra Richard Lejonhjärta och den danske Erik Ejegod som dog i Paphos i 1103 och är begravd i den bysantinska katedralen. Dessutom har många bibliska figurer besökte Cypern kortare eller längre tid och en av de mer intressanta är Lasarus, som Jesus väckte från de döda. Han utvisades från Palestina, i en läckande båt och strandade på Cypern, där han bodde i 30 år i staden Larnaka, innan han, efter 30 år på Cypern, mötte sitt slut. På den plats där han begravdes, där Saint Lazarus kyrkan byggdes - är i dag en av stadens största attraktioner.

When in Rome ...

Gör som romarna! Ja, nu har vi inte kommit till Rom, men det finns en viss sanning i ordspråket, så det kan även användas på Cypern. Och jag gör som lokalbefolkningen, jag söker upp de matställen som cyprioterna själva frekventerar, för här vet jag att jag får den bästa maten - detta gäller inte bara i Cypern, utan vart jag än befinner mig på min semester runt om i Sydeuropa. I fallet Cypern, försöker jag hitta en lokal krog och det är inte otänkbart att jag börjar min måltid med ett glas ouzo.

Jag tycker att det är en bra start för magen! Jag kastar mig över "meze", den cypriotiska motsvarigheten till de spanska tapas och belönas med ett överflöd av små läckra godbitar av olika ostar, oliver, tomater, korv och naturligtvis fyllda vinblad - allt fint kryddat och åtföljs av gott hemlagat bröd - en fin start på en måltid. Eller kanske är det allt du behöver för en lunch. Huvudrätterna är traditionellt grekiska med en turkisk tvist, moussaka, souvlaki med lamm eller fläsk på spett tillsammans med stekt potatis eller pitabröd med kebab, lök och tomater - och allt precis "som om mamma lagat det".

Ett härligt klimat

Om du räknar med ett svenskt sommarväder med temperaturer runt ca 20 grader, kan du istället resa iväg redan i mars månad och några månader framöver, då det är ett sant nöje, klimatmässigt, att vistas på ön. Det är också vid denna tid som ön är vackrast och frodigast. Från september till början av november är temperaturerna lika behagliga, men det kan vara si och så med det frodiga efter en mycket varm och torr högsommar.

Cypern - en ö för alla

Oavsett om du planerar en familjesemester eller uppskattar tvåsamheten för dig och den du älskar, en aktiv semester med bergsvandringar och vattensporter vid kusten eller du bara vill slappa och skämma bort dig själv, har Cypern allt. Escapeaway önskar dig Καλως ηρθατε στην Κùπρο ( ja , det betyder välkommen till Cypern ), där vi är övertygade om att du kommer att ha en underbar semester.

Resmål på Cypern

  • Gästrecensioner 8,1
    Ayia Napa
    44 hotell
    Ayia Napa har några av de mest barnvänliga stränderna på hela Cypern. Men det är inte enbart möjligheten att få njuta av en avkopplande semester vid det azurblåa havet som gör Ayia Napa till ett attraktivt resmål. Badorten är även känd för ett ... rikt restaurang- och nattliv. Läs mer
  • Gästrecensioner 8,4
    Protaras
    21 hotell
    Res till Protaras om du tycker att en semester vid några av Cyperns bästa sandstränder med en mängd fantastiska restauranger, barer och caféer inom kort räckvidd låter som ett bra recept för en resa med familjen eller vännerna. Protaras är känt ... som ett lite fridfullare resmål än det närliggande Ayia Napa. Läs mer
  • Pafos
    13 hotell
    Med sitt subtropiska medelhavsklimat är Pafos - som ligger på Cyperns sydkust - perfekt för en badsemester oavsett årstid. Med flera läckra stränder längs kusten, ett vibrerande stadsliv och ett historiskt centrum är Pafos idealiskt för dem ... som söker sol, hav och äventyr under den härliga cypriotiska solen. Själva staden kan dateras tillbaka till neolitisk tid, vilket bara bekräftar stadens historiska och arkeologiska rikedom. Läs mer
  • Gästrecensioner 7,9
    Larnaca
    10 hotell
    Lancara ligger i en liten bukt på Cyperns södra kust. Här får du allt från en fantastisk medelhavskust, kulturella sevärdheter i världsklass samt ett stort utbud av olika barer, restauranger och nattklubbar. Staden bjuder på en uppfriskande ... kombination av klassisk cypriotisk kultur och en mer modern stämning. Här finns något för alla. Läs mer
  • Gästrecensioner 8,0
    Limassol
    8 hotell
    Med en blandning av soldränkta stränder och en levande stad full av restauranger, barer och historiska sevärdheter är Limassol det perfekta resmålet oavsett om man söker en romantisk semester för två eller en rolig familjesemester.
  • Polis
    3 hotell
    Polis är ett av Cyperns mer fridfulla resmål. Den familjevänliga staden på öns nordvästra kust är ett äkta, litet semesterparadis där du och familjen kan koppla av på fantastiska stränder eller utforska vackra naturstigar, färgglada butiker ... och läckra restauranger. Läs mer

Populära hotell på Cypern

Cypern, Limassol
  • Närmaste flygplats: 66 km
  • Närmaste strand: ca. 1 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Cypern, Kalopanayiotis
9,3
Fantastiskt
1027 omdömen
  • Närmaste flygplats: 88 km
  • Närmaste strand: ca. 24 km
  • Internet/Wi-Fi
Cypern, Larnaca
8,8
Mycket bra
1690 omdömen
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Mat och dryck

Det cypriotiska köket är av naturliga skäl djupt präglat av både det grekiska och det turkiska köket men med sin strategiska placering i östra Medelhavet mitt mellan öst och väst och med ett förflutet som föremål för olika stormakters intressen genom historien så är de grekiska och turkiska kulturerna inte de enda som gjort avtryck i den cypriotiska gastronomin. Mattraditioner från mellanöstern, bysantinska, ottomanska, katalanska, franska och italienska mattraditioner har var och en satt sin prägel på det cypriotiska köket och bidragit till dess stora mångfald och kvalitet.

Jag har här valt ut några få av de kulinariska specialiteter som du kan smaka på under din semester på Cypern. Smaklig spis och trevlig resa!

Tzatziki

Tzatziki är en rätt som många svenskar känner igen från det grekiska köket som en mycket populär förrätt. Tzatziki består av grekisk eller turkisk yoghurt blandat med gurka som skalats, rivits och urvattnats samt krossad vitlök, grov peppar och salt och naturligtvis tillsatt grekisk (eller turkisk) olivolja.

Tzatziki äts inte enbart som förrätt utan även som tillägg till en rad olika cypriotiska huvudrätter så som souvlaki eller moussaka. Ofta äter man den även tillsammans med lite rostat pitabröd.

Moussaka

Moussaka är en annan populär rätt på Cypern och även denna rätt känner säkert många svenskar igen från både det grekiska och det turkiska köket.

Rätten består vanligtvis av oxfärs, saltade och urvattnade auberginer, krossad vitlök, tomatpuré, förkokt skivad potatis, finhackad lök och med en smet av mjölk, ost och ägg på toppen och bakas i ugnen i en ugnsfast form. I vissa versioner utelämnar man auberginerna och ersätter med ris eller potatis.

Rätten sägs härröra från tiden för det ottomanska rikets inflytande över maten i det område som idag utgör grekiskt territorium. Detta innebär även att det grekiska ordet moussaka kommer från det turkiska mousakka som i sin tur stammar från arabiskans musaqa‘h. Det ottomanska ursprunget förklarar varför rätten är så utbredd i de tidigare osmanska områdena från Levanten i söder till Balkanländerna i norr.

Souvlaki

Souvlaki är ytterligare en populär cypriotisk rätt som kan spåras tillbaka till det klassiska grekiska köket. Rätten består av små grillspett vanligtvis med fläskkött men även lamm- eller kycklingkött förekommer och ibland till och med fisk. Mellan köttbitarna sätter man bitar av olika grönsaker vanligen paprika, lök och tomat.

Rätten vars namn betyder ”lilla spjut” på grekiska anses stamma ända tillbaka från mykensk kultur och kanske ännu tidigare. Souvlaki serveras ofta på en tallrik med en halv citron som man pressar över köttet och äter med pommes frites. Ett annat vanligt sätt att servera rätten på är att lägga den i ett pitabröd hälla någon form av sås över varpå den äts med tzatziki och grekisk sallad.

Stifado

Stifado är en populär grekisk gryträtt som finns i många olika tappningar där vissa innehåller kanin eller hare och andra ox- eller lammkött. Gemensamt för samtliga versioner är att köttet tillagas med syltlök, vitlök, tomater, tomatpuré, örter, vinäger, spiskummin, rödvin och kanel. Ofta tillsätter man  även potatis men väldigt sällan ris.

Finikia

Finikia är små dessertkakor av grekiskt ursprung som tillagas av mjöl, bakpulver, apelsinsaft och olja. Efter att de har gräddats i ugnen rullas de i en blandning av kanel, socker och valnötter.

I en annan version som kallas melomakarona som även den är populär på Cypern så doppas kakorna i en blandning av sirap, honung, vatten, apelsinskal och nejlikor varpå de rullas i samma blandning av kanel, socker och valnötter.

Commandariavin

Commnadariavinet är ett bärnstensfärgat sött dessertvin som görs på soltorkade druvor och vars historia på Cypern går helt tillbaka till korsriddarnas tid på 1100-talet. I ett vidare begrepp sträcker sig vinets historia tillbaka till antikens greker som anses ha producerat och druckit vinet vid festliga tillfällen.

Även den grekiske diktaren Hesiodos beskrev redan 900 före Kristus ett liknande vin från Cypern som gjordes på soltorkade druvor vilket har fått en del historiker att anse att Cypern är den plats i Medelhavet som var först med att producera vin.

Vinet anses vara världens äldsta bland de viner som fortfarande produceras under sitt ursprungliga namn. Vad namnet angår så härstammar det från den region på Cypern där det produceras och som ligger vid foten av Troodosbergen på den centrala delen av ön. På denna del av ön regerade de berömda korsriddarna varför regionen fick ett namn som avspeglade deras kontroll och auktoritet över området (commandaria).

Ouzo

Den grekiska nationaldrycken ouzo är även en mycket populär dryck på Cypern. Det anisbaserade brännvinet som både kan serveras före maten (aperitif) eller efter maten (digestif) anses härstamma från den destillerade spritdrycken tsipouro vars historia går ända tillbaka till klosterstaten Athos (i regionen Makedonien) på 1300-talet.

Den moderna produktionen av ouzo tog först fart efter den grekiska frigörelsen 1832 då Grekland frigjorde sig från det osmanska riket. Det första ouzodestilleriet grundades i Tyrnavos i Thessaliaregionen i Grekland 1856 av Nikolaos Katsaros som därmed inte bara blev pionjär inom ouzo destillationens hemligheter utan även grundare till den än idag berömda Tyrnavououzon.

Meze

När ouzo serveras som aperitif ledsagas den som regel av så kallade meze rätter vilka är små förrätter som både kan vara varma och kalla. Bland de typiska mezerätterna på Cypern kan nämnas auberginesallad, keftedesköttbullar, grillad bläckfisk, Kalamata oliver med fetaost, favabönor, stekta grönsaker, vitlöksbröd, hummus och lammköttskorvar.

 

Information och fakta

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Cypern bland annat gällande landets geografi, befolkning, historia och klimat som kan fungera som information till din semester på Cypern. Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Cypern som ligger i den östra delen av Medelhavet är den tredje största ön i Medelhavet, enbart överträffad av Sicilien och Sardinien. Ön domineras av tre bergskedjor Troodosbergen, Kyreniabergen och Mesaoriabergen.
 
Administrativt är ön indelad i fyra områden. Republiken Cypern - som har en internationellt erkänd regering och som är en del av EU - täcker över 60% av Cyperns yta. Den Turkiska republiken Norra Cypern som enbart har erkänts av den turkiska regeringen och som täcker 33% av öns yta. Den FN kontrollerade så kallade Gröna Linjen (Green Line) som täcker över 4% av öns yta samt de två brittiska områdena Akrotiri och Dhekelia som enbart används för militära ändamål och som täcker 2,8% av öns totala yta.
 
Det finns omkring 1 142 000 miljoner invånare på Cypern varav 77% utgörs av grekcyprioter medan omkring 18% utgörs av turkcyprioter resterande 5% som bor på Cypern har annan etnisk och nationell härkomst.

Klimat och väder

Cypern har ett typiskt mediterrant klimat med varma, torra somrar och milda men mer fuktiga vintrar. På grund av de stora bergskedjorna som dominerar ön och den långa kustlinjen kommer du att uppleva stora temperatursvängningar och skillnader i nederbörds- och vindförhållanden under din semester på Cypern beroende på om du befinner dig uppe i bergen eller nere på havsnivån, inne i landet eller nära kusten. Du kan förvänta dig de största nederbördsmängderna i perioden från november till mars vilken utgör öns regnperiod.
 
Cyperns somrar är bland de varmaste vid Medelhavet. Den varmaste månaden - med utgångspunkt från huvudstaden Nicosia som är en av de varmaste platserna på ön – är juli med genomsnittlig dygnstemperatur på 34 grader följd av augusti med ett genomsnitt på 33 grader. Den kallaste månaden på Cypern är januari med en genomsnittstemperatur på 12 grader följd av februari med genomsnittliga 13 grader.
 
Om du helt vill undvika regndagar bör du avstå från att resa i januari som har fem regndagar i genomsnitt och november, december, februari och mars som samtliga har 3 regndagar i genomsnitt.

Historia

De första spåren av människor dateras till omkring 10 000 år tillbaka i tiden. Ett av dessa spår är staden Khirokitia från yngre stenåldern som står med på UNESCOs världsarvslista. Omkring 3000 år före vår tideräkning upptäckte man att det fanns rika kopparfyndigheter på ön och utvinningen av koppar skapade välstånd en lång tid framöver. Det sägs att ön har fått sitt namn efter koppar (cuprum på latin). I två omgångar under 2000-talet före Kristus beboddes ön av greker från den kända mykenska kulturen.
 
Öns strategiska position har gjort den intressant för en lång rad regionala och internationella stormakter genom tiden. Assyrierna, egyptierna, perserna, romarna, araberna, fransmännen venetianerna och ottomanerna har samtliga haft kortare eller länge herradöme över ön. Öns historia från bronsåldern fram till slutet av romersk tid  har bland annat kartlagts av en svensk expedition som genomförde noggranna arkeologiska utgrävningar runt hela Cypern mellan åren 1927 – 1931.
 
1914 annekterade britterna officiellt ön och gjorde den till kronkoloni sedan den 1878 ingångna Cypernkonventionen med det Ottomanska Riket brutits i början av första världskriget. Ett förslag om begränsat självstyre framlades av britterna 1954 vilket godtogs av turkarna men inte av grekerna vilket ledde till ett fem år långt frihetskrig som startades av grekerna. Därför upprättades republiken Cypern först 1959 vars oberoende gemensamt garanteras av Storbritannien, Grekland och Turkiet.
 
1963 ledde spänningarna mellan den turkiska och den grekiska enklaven på ön till ett inbördeskrig vilket upphörde först efter att britterna gick in i konflikten och förhandlade fram en vapenvila varvid den kända ”Gröna Linjen” upprättades. Britterna satte in trupper som skulle säkra den neutrala zonen mellan de två stridande parterna fram till 1964 när konflikten behandlades av FN varvid man beslutade att skicka en fredsbevarande FN styrka till ön för att hjälpa britterna att upprätthålla freden. Denna FN styrka befinner sig än idag på ön.

 

Vad tycker gästerna om på Cypern?

8,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 111 recensioner