Resor till England

Ett grönt och skönt land? Eller världens hetaste destination? England är i hög grad båda delar. I London har England utan tvekan em av de fräckaste städerna på planeten, med de bästa teatrarna, det bästa nattlivet och konserter med de främsta artisterna. Ute på landet är det bildskönt, med allt från South Downs völjande landskap till de vindpinade bergstopparna i Lake District, de sandiga bukterna i Cornwall, och de öppna vidderna i Norfolk. De norra städerna Liverpool, Manchester, Leeds och Newcastle är kulturella pärlor, som har gett världen vacker musik och konst. Det må så vara, att England inte är ett så stort land, men landet har på goda grunder blivit en stor hit hos många resenärer.

England, som är den största av de fyra nationerna i Storbritannien (mätt både i befolkningsmängd och area), tillhör världens mest populära turistmål. Välkommen till England med Hideaways resor, vi är specialister på handplockade hotell med charm.

Destinationer , England

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del information och fakta om England. Du kan bland annat läsa om landets geografi, befolkning och klimat, och använda detta som inspiration inför din resa till landet. Informationen är uteslutande menad som inspiration, och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du önskar läsa mer om England, eller om våra andra resmål, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar massor av spännande artiklar om allt mellan himmel och jord.

Geografi och befolkning

England, som gränsar upp till Skottland i norr, och Wales i väst, utgör två tredjedelar av ön Storbritannien, förutom en rad offshore-öar, som Isle of Wight och Isles of Scilly. Landet är närmare den europeiska kontinenten än någon annan del av fastlandet Storbritannien, och har endast 34 kilometer till den franska kusten, som nås via en tunnel.

Landet är känt för sina floder, såsom Themsen, Mersey, Tyne och Severn, varav den sistnämnda är den längsta floden som löper genom landet med sina 350 kilometer. Themsen med sin 216 kilometer är den längsta floden som håller sig inom Englands gränser. Det finns också många sjöar i England, varv den största är Windermere, som ligger i Lake District.

Även om det mest av Englands landskap består av låga backar och slätter, finns här också ett högland med berg i landet, framförallt i den norra och västra delen av landet. Den högsta punkten är Scafell Pike på 978 meter, som också ligger i Lake District.

Landet har cirka 53 miljoner invånare, vilket motsvarar 84% av Storbritanniens samlade befolkning, och det fjärde största invånarantalet i EU. Med 425 invånare per kvadratkilometer är det endast Malta som är mer tätbefolkat än England, i EU.

Av de 53 miljoner invånarna, bor cirka 8,7 miljoner i landets huvudstad, London, som är den stösta staden i EU. Andra stora städer i landet, är Birmingham, Sheffield, Manchester, Liverpool, Leeds, Newcastle, Bradford och Nottingham m.fl.

Klimat och väder

England har ett tempererat kustklimat, som karaktäriseras av ett närheten till havet jämnar ut temperaturerna över året, så att det normalt sätt varken blir mycket kallt eller mycket varmt. Normalt bjuder de engleksa vintrarna således inte på mycket lägre temperaturer än runt 0-gradigt, och sommarens temperaturer når mycket sällan över 32 grader.

Landet är notoriskt känt för sin nederbörd, som är jämnt fördelad över året. De viktigaste faktorerna för det engelska klimatet, är Atlanten och Golfströmmen, som båda påverkar vädret året runt.

De varmaste månaderna är juli och augusti med 19 grader i genomsnitt, följt av september med 17 grader, medan januari är den kallaste månaden med 5 grader i genomsnitt, följt av december och februari med 7 grader i genomsnitt.

Den mest regnfulla månaden på året, är oktober med 71 mm i genomsnitt, följt av novmeber med 63 mm i genomsnitt, medan mar och februari är minst regniga (35 respektivt 39 mm i genomsnitt).

Populärt England

England, London
  • Närmaste flygplats: 21 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
England, London
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
England, London
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Hiss

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter