Resor till London

En storstadssemester i London, kommer att ta med dig på en resa till några av världens mest berömda monument och historiska sevärdheter. Parker och trädgårdar, där du kan vila mellan turerna, ligger utspridda över hela staden. Du kan uppleva nya maträtter på de lokala pubbarna, och du bör dessutom avsätta tid till att utforska glamouren i Londons shoppingdistrikt.

London är rikt på kontraster och överraskningar, med allt från drottningens hem i Buckingham Palace till Shakespeares Globe Theatre; från de gigantiska märkesbutikerna på Oxford Street, till de små butikerna i Covent Garden; från natursköna Hyde Park, till Tower Bridges storhet. Det finns med andra ord något för alla, oavsett om du vill spendera semestern på shopping, kulinariska upplevelser, konst eller lite av allt.

Som Europas största stad, är det inte överraskande, att urvalet av hotell och inkvarteringar i Lonfon är stort - faktiskt nästan överväldigande. Även här, finns det alltså något för allas tycke och smak. Det är därför primärt en fråga, om att bestämma sig för var i staden du vill bo. Välkommen till England med Hideaways, vi är specielister på resor till London, där du bor på noga utvalda hotell.

Destinationer i England

Hitta din resa till England här

Information och fakta

Här har vi samlat en del information och fakta om London. Du kan t.ex. läsa om stadens befolkning, historia och väder, och använda denna information som inspiration till din resa i stan. Informationen ska uteslutande ses som inspiration, och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du vill hitta mer inspiration och tips inför din resa, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

En kulturell smältdegel

London, som är såväl Storbritanniens som Englands huvudstad, utgör landets obestridda politiska, ekonomiska och kulturella centrum. Huvudstaden, som dessutom är den största staden på De Brittiska Öarna, ligger vid floden Themsen i sydöstra England. Den är hemstad för en befolkning på cirka 8,8 miljoner människor (i storstadsregionen Greater London), som tack vare förbindelserna till det före detta Brittiska Imperiet, och en lång historia med invandring, har en mycket varierande sammansättning etniskt sett. Det lever alltså många indier, polaker och iranier i London, som stora grupper av t.ex. jamaicanare. 

Mångfaldigheten bidrar till ett rikt kulturliv, som tillsammans med de djupa historiska rötterna, gör London till ett av de mest intressanta storstadsresmålen i världen. Här kan du se fram emot en semester med en enastående storstadsatmosfär, se fotboll i världsklass, berömda musikler och teaterstycken, upptäcka färgglada loppmarknader, fördjupa dig i enastående museum, dricka afternoon tea - och utforska spännande gastronomi på några av världens bästa restauranger.

Romare och danska vikingar

London etablerades år 50, kort efter att de första romarna intog Britannien. Romarna valde just placeringen vid Themsens norra bredd, för att floden här var tillräckligt djup för att ta emot skepp från havet, samt att platsen låg tillräckligt långt in i landet för att skydda mot angrepp.

Denna första stad, Londinium, var dock inte den romerska ockupationsmaktens primära bosättning, utan den utgjordes av Camulodunum i nordöst, där staden Colchester idag ligger. Däremot var Londinium en viktigt trafikknutpunkt för romare. Även om läget en bra bit in i landet gav ett viss skydd mot överraskande angrepp från havet, hade man inte samma skydd mot angrepp från land. Londinium vlev också attackerat och ödelades redan år 61 i samband med icenernas uppror (ett keltiskt folkslag från dagens Norfolk). Romarna avslutade dock upproret strax därpå, och återuppbyggde staden under åren som följde - denna gång bakom en skyddande stadsmur. Under Septimius Severus blev Londinium huvudstad i provinsen Britannia Superior. Under 100-talet var staden förmodligen en av de största städerna i Romarriket norr om Alperna, och utöver en stadsmur byggde romarna både en amfiteater, romerska bad och ett forum.

Redan från start, var denna tidiga utgåva av London, ett handelscentrum - det visar fynd från olika artefakter, som måste ha importerats från fjärran delar av det stora Romarriket. Då Romarriket föll, och den sista romerska soldaten lämnade staden på 400-talet, fick London också in i en period av förfall. Fram till år 600 nämns staden därför inte längre i de historiska skrifterna. Staden innanför muren försvann nästan helt och hållet under denna period, men i efterhand dök nya bosättningar upp väster om den romerska muren (där Covent Garden idag ligger), och staden återfann sin status som ett viktigt handelscentrum. Den välmående staden lockade naturligtvis skandinaviska vikingars uppmärksamhet.

De följande århundradena kämpade saxare och vikingar om herredömet över staden. Vikingarnas angrepp på 800-talet medverkade troligen till, att saxarna återigen bosatte sig innanför de romerska stadsmurarna. Vikingarna attackerade London både år 841 och 851, och Den Stora Hären (flera mindre vikingaflottor som slagit sig ihop), övervintrade i staden år 871-872. Alfred den Store, som blev kung år 878, återtog dock London från vikingarna, och såg till att befästa staden. Under det följande århundradet blomstrade London upp till att bli Englands viktigaste stad, både vad gäller handel och politisk makt. Under Ethelred II ("den Villrådige") av Englands regeringstid, kom vikingarna dock tilllbaka till England och Longon, och under ledning av Sven Tveskägg attackerade vikingarna förgäves London år 994 och 1013. Efter Tveskäggs död övertog sonen Knut den Store ledningen av hären, och intog London, som han utsåg till landets huvudstad, år 1016. Knut den Store förblev kung över England fram till sin död år 1035. Efter sonen Harald Harfots död, gick den engelska tronen tillbaka till House of Wessex och Edward Bekenderen. Hans regeringstid blev kort, men hans beslut att skilja det politiska maktcentret från stadens handelscentrum, bidrog till att forma det London som vi känner till idag.

Staden delades således upp i två delar: handelsstaden City of London, där köpmän, hantverkare och finansfolk höll till, och Westminster, där kungen och regeringen hade sina residenser. I City of London hittar du idag bland annat Saint Paul's Cathedral, The Tower of London och London Bridge, medan du i Westminster hittar Westminster Abbey och Buckingham Palace. Stadsdelarna var förbundna via Themsen och vägen The Strand. Det var först på 1700-talet, som de två stadsdelarna växte ihop rent fysiskt. Mellanrummet utgörs idag av bland annat Soho och Covent Garden. Staden har självklart också, under tidens lopp, brett ut sig långt bortom dessa områden: mot öster, där landskapet var platt, växte industriområden upp tillsammans med billiga arbetsbostäder. Det är detta område som idag kallas East End.

På grund av denna ursprungliga uppdelning av staden, som alltså har djupa rötter, är det idag svårt att säga exakt var Londons officiella centrum ligger. Oftast omnämnder man dock det stora torget, Trafalgar Square (som är namngivet till minne av slaget vid Trafalgar, en brittisk flott-seger i Napoleonkrigen) som centrum.

Vikingarnas angrepp var inde de sista dramatiska händelserna som tog plats i London. Den svarta döden (pesten), inbördeskrig och storbränder kostade från medeltiden och framåt, stora delar av invånarna livet. Men staden lyckades resa sig på nytt varje gång, och förblev landets viktigaste stad och huvudstad. Det samma hände efter nazisternas bombningar under Andra Världskriget, som ödelade stora delar av staden och kostade tusentals människor livet. Idag är London en av världens ledande metropoler, både vad gäller kultur, handel och politisk makt, och inte minst ett av de bästa storstadsresmålen du kan besöka.

Transport

London betjänas av de fem flygplatserna London City Airport, London Gatwick, London Heathrow, London Luton och London Stansted. Den engelska huvudstad tillhör därmed de resmål i världen, som det är lättast att hitta en flygförbindelse till från Sverige/Danmark. Det finns dessutom generellt sätt goda förbindelser med offentlig transport från flygplatserna till London. Vill du komma snabbt in i centrum, är det dock bra att veta, att det är olika avstånd från flygplatserna till centrum - något som har betydelse både för transporttid och biljettpris.

Den närmaste flygplatsen är, som namnet antyder, London City Airport, som ligger cirka 10 km öster om stadskärnan. Därefter kommer Heathrow,s om är en av världens största flygplatser och ligger cirka 25 km från centrum. Denna flygplats är en av de mest nyttjade i Europa, och har många flygförbindelser. Ändå väljer många resenärer från Sverige och Danmark att flyga antingen till Gatwick eller Stansted, som ligger förhållandevis 45 och 64 kilometer från London. Detta beror primärt på, att lågprisbolag som easyJet, Norwegian och Ryanair flyger till dessa två mindre flygplatser. Kan du leva med den längre transporttiden med tåg eller buss, är det alltså oftast billigast att flyga till en av dessa två mer avsides flygplatser.

Väl framme i London, kommer du snabbt att märka att det är enkelt att ta sig runt i stan. Du kan använda tunnelbanan, The Tube, bussar, taxi eller båtar på Themsen för att ta dig fram. Även om det finns gora möjligheter för att snabbt komma fram till alla delar av stan, kan det vart rekommenderas att packa ner ett par sköna skor, och också ta sig tid att promenera runt. I många fall kommer du vid en närmare titt på kartan att upptäcka, att de intressanta sevärdheterna och attraktionerna ligger ganska nära varandra. Du får dessutom en bättre känsla för stadens geografi, om du tar dig runt till fots.

Vill du vila fötterna och nyttja offentlig transport, är det som regel enklast att använda ett så kallat Oyster Card. Det är naturligtvis också möjligt att köpa "gammeldags" pappersbiljetter från automater, men det är oftast en dyrare lösning.

Du kan läsa mer om transportmöjligheterna på den officiella hemsidan för transport i London.

Väder och klimat

London har rykte om sig, att har ett grått och regnigt klimat, men den genomsnittliga nederbörden i den engelska huvudstaden är nästan på samma nivå som i södra Sverige. I jämförelse med resten av Storbritannien har London (och den sydöstra delen av England) faktiskt också ett torrare och varmare klimat, men liksom här hemma kan vädret variera över hela året. Ett paraply kan därför vara på sin plats, även på sommaren - men det samma gäller ett par solglasögon. Normalt sätt faller det mest regn i augusti och november, och minst i mars och april. Det finsn dock inte någon tid på året, då det inte, är bra att åka till London. Är det sommarväder, är stadens stora gröna parker fulla av liv och rörelse. Kommer det regn, finns det otaliga museum, gallerior och andra sevärdheter där tiden enkelt kan fördrivas.

Bra att veta

Valuta: Bittiska Pund (GBP). England och resten av Storbritannien anslöt sig aldrig till eurosamarbetet, och efter Brexit är pundets framtid någorlunda säkrad. Det är sällan ett problem att hitta en bankomat (cashpoint eller ATM), eller en växelbyrå (bureaux de change), om du har behov av kontanter. Därutöver tar de flesta restauranger, barer, caféer och butiker emot kreditkort - primärt VISA och Mastercard - så behovet av kontanter är inte så stort.

Dricks: Dricks är normalt sätt redan inkluderad på kvittot genom en service charge som ofta ligger på 12,5 procent, när du äter på restaurang eller bor på hotell. Om inte, är det normalt att ge mellan 10-15 procent i dricks. På de lite dyrare hotellen, är det också normalt att ge drick till portieren. Taxichaufförer ta också gärna emot dricks, vilket du ofta kan ge genom att runda upp, eller säga keep the change.

Språk: Det säger sig själv, att du kan ta dig fram på engelska i London. Även om nästan en tredjedel av Londons invånare är födda utomlands, har nära 80 procent av dem engelska som förstaspårk eller modersmål. 

Tidsskillnad: London (och resten av England) ligger en timme efter Sverige. Du ska alltså vrida tillbaka klockan 1 timme om du reser till London.

Helgdagar: Det är normalt ptta helgdagar, så kallade bank holidaysI, under året i London där religiösa och historiska händelser markeras. På dessa dagar är där normalt sätt färre buss- och tågavgångar, liksom en del butiker och attraktioner stänger.

Nyårsdagen, Långfredagen, Annandag Ååsk, Early May Bank Holiday (första måndagen i maj), Spring Bank Holiday (sista måndagen i maj), Summer bank Holiday (sista måndagen i augusti), Juldagen, Boxing Day (Annandag jul eller den 27:e om den 26:e december är en söndag).

Det engelska skollovet ligger mellan mitten av juli till början av september.

Populärt i London

England, London
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
England, London
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
England, London
  • Närmaste flygplats: 23 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.5 km
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter