Resor till Frankrike

Kort sagt, Frankrike är ett stort land som är uppdelat i 26 regioner och 95 departement. Men Frankrike förtjänar mycket mer än en kort beskrivning. Få länder om ens något väcker sådana känslor som Frankrike, och antingen älskar man det eller så hatar (avundas) man det. Alla vet ju, inte minst fransmännen själva, att Frankrike är världsbäst på det mesta, kanske inte på ishockey och ödmjukhet, men allt annat. Även skeptikerna måste tillerkänna Frankrike, dess framträdande roll inom mode, en synnerligen intressant historia, världens kanske mest karaktärsfulla viner, en matlagningskonst som man kan dö för och en lite överlägsen attityd som snart övergår i en charmerande accent, om du har lite tur.

Det är hela denna palett av färger, kultur och intryck, som gör att jag i årtionden rest till detta land och kommit tillbaka igen och igen. Faktum är att jag vågar påstå att Frankrike är ett av världens bästa länder att semestra i. Här finns en sådan mångfald av upplevelser och genuinitet, att det krävs mer än en livstid bara att skrapa på ytan. Det enda som krävs, är att du vågar ge dig ut på äventyr i Frankrikes skattkista av sinnesfyllda upplevelser. Du kanske skall börja med att bo på ett hideaway och smaka på lantlig idyll, i Paris har de flesta redan varit.

Det räcker med att man nämner några platser i Frankrike för att ett nyfiket leende skall spridda sig i ansiktet på den lite mer resvane skandinaven. Smaka på Alsace, Bretagne, Bordeaux, Provence, Cannes och givetvis romantikens huvudstad, Paris.

Om du söker sol, värme och fina stränder, så skall du söka dig mot den Franska Rivieran och kusten ner mot Spanien vid Languedoc-Roussillion. Här gömmer sig underbara byar med kullerstensbelagda gator och torg, restauranger att längta efter och en autenticitet som är svår att finna någon annanstans.

Hideaways erbjuder charmerande och handplockade hotell i Sydfrankrike. I Skandinavien, brukar vi lite slarvigt säga Sydfrankrike, när någon frågar oss var vi skall semestra. Men, men, det går inte i Frankrike, för även om vi geografiskt helt korrekt befinner oss i den sydliga delen av Frankrike, så är området uppdelat i olika departement. Om du frågar en fransman, så finns det inte två som kan jämföras, alla har de sin olika särprägel. Det finns dock en gemensam nämnare för alla, Art de vivre! Att leva livet, hemma bra, borta bäst. I Frankrike är lokala restauranger och caféer ofta ett andra hem, en mötesplats, där man träffar både nya och gamla vänner. Du märker det på att det franska språket är mycket framträdande i det njutningsbara sorlet som präglar miljön på utelivet. Så, välkommen, att ta del av de lokala sedvänjorna och upplev Frankrike, så som det alltid varit. Stay charming!

Läs mer om Frankrike

Sevärdheter

5 utvalda sevärdheter, du inte får missa på din resa till Frankrike

Château de Versailles

Det kungliga palatset – som bokstavligt talat – var händelsernas centrum för fransk politik från 1682 till början av den franska revolutionen 1789 (då den kungliga familjen tvingades till Paris) är idag en av Frankrikes mest berömda turistattraktioner. Palatset ligger i Versailles – därav namnet – som förr i tiden var en by på landsbygden, 20 kilometer sydväst om huvudstaden, men som idag är en blomstrande förort till Paris och som fortfarande tjänar vissa politiska funktioner. Palatset är, i all dess överdådiga prakt – med de berömda trädgårdarna – den mest spektakulära symbolen på enväldets, det så kallade L'ancien régimes, absoluta makt i Frankrike.

Mont Saint-Michel

Den lilla tidvattensön Mont Saint-Michel, som ligger vid utmynningen av Couesnon-floden i Normandie, är kanske inte den mest kända franska sevärdheten, men desto större orsak att stifta bekantskap med den. Ön, som 1979 kom med på UNESCO´s världsarvslista, grundlades i det sjätte och sjunde århundradet, men dess namn härör från det kloster, som byggdes på ön i början av det åttonde århundradet för att hedra ärkeängeln Mikael (Saint-Michel). Klostret utgjorde den högsta punkten på öns feudal-katolska bosättningsmönster, som placerade Gud med tillhörande abbot överst, därefter riddarsalen, mitt emellan klostret och riddarsalen fanns förvaringsbyggnader och bostäder för de övre klasser, och till sist längst ner – och utanför murarna – fiskarnas och böndernas hus.

Idag bor det omkring 50 personer på ön, men i mitten av 1900-talet bodde det mer än tusen invånare på ön, eftersom öns kloster hade förvandlats till ett fängelse för motståndare av den ökända republikanska regimen. En intressant fotnot – med nordisk vinkel – är att ön ligger i det område, som härjades av vikingar.

Gorge du Verdon

Den 25 kilometer långa och upp till 700 meter djupa klyftan, som ligger i Alpes-de-Haute-Provence i det sydöstra Frankrike, är en av Europas vackraste naturupplevelser. Klyftan, som också kallas för Grand canyon du Verdon på franska, har formats av Verdonfloden, som har fått sitt namn av det karakteristiska turkos-gröna vattnet. Floden mynnar ut i den konstgjorda sjön Sainte-Croix-du-Verdon.

Området omkring klyftan är särskilt populär för vandring, klättring och kajakrodd på floden, men eftersom dessa aktiviteter generellt är av krävande teknisk art i den utmanade terrängen, nöjer sig de flesta med en mer fridfull utflykt i bil genom området för att njuta synen av detta spektakulära naturfenomen.

Grotte de Font de Gaume

I sydvästra Frankrike, närmare bestämt i regionen Aquitaine, kan du uppleva en av världens mest fascinerande förhistoriska platser – och den enda plats i Frankrike med polykroma grottmålningar, som ännu är öppen för allmänheten (i motsats till de ännu mer berömda Lascaux-grottmålningarna, som numera är stängda för allmänheten och endast kan beskådas i en replika-version).

Grottmålningarna kan dateras till omkring 17.000 f.Kr. och inkluderar mer än 80 målningar av bison, 40 målningar av hästar och mer än 20 målningar av mammutar. Totalt har man hittat 230 grottmålningar i grottan, som upptäcktes den 12 september 1901 av en lokal lärare.

Nimes Arena

Nimes Arena är nog inte heller en av de mest kända franska sevärdheter, men många menar att det är den bäst bevarade romerska amfiteater i världen – till och med bättre bevarad än det berömda Colosseum i Rom. Amfiteatern som ligger i regionen Languedoc-Roussillon i sydöstra Frankrike, byggdes omkring 70 år e.Kr. och har – med 34 bänkrader – haft plats till mer än 16.000 åskådare.

Genom tiderna har amfiteatern – som många andra antika monument, som fortfarande existerar – uppfyllt olika funktioner; visigoterna som invaderade från norr byggde en mur runt den och använde den som fästning; senare användes det som bostadskvarter (hela 700 sägs ha bott innanför amfiteaterns ramar), och 1863 byggdes det om till tjurfäktningsarena. Amfiteatern används än idag, men då i förbindelse med olika offentliga evenemang, såsom koncerter, filminspelning m.m.

Läs mer

Mat och dryck

Pot-au-feu

Grytan pot-au-feu, kan översättas till ”gryta på eld”, utgör en hel institution i den mer folkliga delen av det franska köket. Den prisbelönte franska kocken Raymond Blanc har ännu en gång uttalat sig om, hur pot-au-feu är ”kärnan i det franska familjeköket och den mest uppskattade rätt i Frankrike” på tvärs över sociala och ekonomiska olikheter.

Rätten består av styckningsdelar av nötkött och oxsvans med olika grönsaker, som kan varieras efter behov och tillgång, men typiskt består den av morötter, lök, purjolök, rovor, palsternacka, vitlök och selleri kryddat med kryddnejlika, svart peppar, salt och kryddblandningen bouquet garni (bestående av timjan, lagerblad, rosmarin och persilja). Den serveras vanligtvis med den berömda franska Dijon-senapen och saltgurka för att tillföra ytterligare smak. Ofta tillsätts ris, pasta eller rostat bröd för att få det hela att räcka lite längre.

Crème brûlée

Crème brûlée, kan översättas till ”bränd grädde”, och är en av de mest berömda franska efterrätter som finns. Efterrätten består av grädde vispad med äggulor, vanilj och socker som därefter gräddas i ugn i vattenbad vid låg temperatur. Till sist strör man över socker och flamberar den, så att den får den karamelliserade konsistens, som den är så känd för. Den serveras vanligtvis helt kall i en glaserad keramikskål (en så kallad ramequin på franska) med färsk frukt till.

Bisque

Bisque är en klassisk fransk krämig soppa, som tillagas av en såkallad coulis (en sorts buljong) som består av fisk och skaldjur (typiskt hummer, kräftor, räkor eller krabba) och grönsaker, såsom hummerbisque eller blomkålsbisque. Man tillsätter vanligtvis grädde och reder med béchamelsås.

Soppan sägs komma från Biscayabukten mellan den franska västkusten och den spanska nordkust, där det är lätt att få tag på fisk och skaldjur – därav namnet.

Coq au vin

Coq au vin, som kan översättas till tupp med vin, är ännu en klassisk fransk gryta. Som namnet antyder, blev den ursprungligen tillagad av mör ungtupp, men idag byts den delen ofta ut mot kyckling. Förutom ungtupp/kyckling består rätten av morötter, pärllök, champinjoner, buljong och en rad kryddor, såsom lagerbald, timjan och persilja.

Och så vin förstås, som ofta består av bourgogne-vin, men som varieras allt efter vilken region rätten lagas i, och vilket vin som produceras i området. Det finns t.ex. en coq au champagne från Champagne-regionen, en coq au vin jaune från Jura-departementet i regionen Franche-Comté, och en coq au Riesling från regionen Alsace m.fl. Det är vanligt att äta grytan tillsammans med lite baguette.

Läs mer

Destinationer , Frankrike

Alsace

Alsace i nordöstra Frankrike är en enormt sevärd destination där Frankrike och Tyskland möts i en spännande förening. Det märks i såväl städernas arkitektur, det spännande köket och vackra landskapet. Kom hit och frossa i läckerheterna.

Resor till Alsace

Paris

Paris är en stad, som du bör uppleva minst en gång i livet. Städernas stad har museer och sevärdheter som räcker och blir över till många resor. Du ska också ge dig själv tid att njuta av stadens berömda, klassiska bistos samt utforska urvalet i de spännande butikerna.

Resor till Paris

Provence

Förälska dig i Provence – Alpes Côte d' Azur, Den Franska Rivieran kommer hänföra dig med sin eleganta kust, vackra landskap och spännande städer. Här får du lyx och flärd, natur och historia samt ett kök i absoluta världsklass. Låt Hideaways visa vägen...

Resor till Provence

Korsika

Natursköna Korsika ligger och väntar på dig mitt i Medelhavet. Ön riktar sig framför allt åt dig som på ett aktivt vis vill uppleva en vacker ö med lokal prägel, mysiga småstäder och ett skönt klimat. Snöra vandringsskorna och res till Korsika med Hideaways.

Resor till Korsika

Languedoc Roussillon

Lite smått orättvist i skuggan av Provence finner vi Languedoc-Roussillon som du inte får missa på din resa till södra Frankrike. Här väntar dig ett imponerande landskap med högklassiga vinområde, charmiga städer och utsökt gastronomi.

Resor till Languedoc Roussillon

Information och fakta

Regioner

Frankrike har 27 regioner, varav 22 ligger på det franska fastlandet, medan 5 av dem är utomeuropeiska. De fem utomeuropeiska regionerna är Franska Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte och Réunion. Ön Korsika är en så kallad collectivité territoriale, d.v.s. med ett lokalvalt självstyre, som har en viss administrativ frihet i förhållande till centralmakten i Paris.

Varje fransk region är indelad i såkallade departement, varav det finns 96 på det franska fastlandet och 5 utomeuropeiska (som svarar till de utom europeiska regionerna). Det finns 36.681 kommuner i Frankrike, varav 129 av dessa är utomeuropeiska.

Språk

Franska, som är en romansk härledning av latinet, är Frankrikes officiella språk enligt den franska konstitutionen (artikel 2). Men utöver franska talas det en lång rad andra språk i landet – så kallade minoritetsspråk – varav 8 av dem talas på det franska fastlandet, medan hela 69 språk talas i de utomeuropeiska regionerna.

Bland de största och mest kända regionala språken på fastlandet är elsassiska, en alemannisk dialekt, som talas i regionen Alsace på gränsen till Tyskland; bretonska, som är ett keltiskt språk, som talas av en minoritet i Bretagne i nordvästra Frankrike; och occitanska, som är en språkgrupp av gallo-romanska språk, som talas i sydfrankrike, samt i Val d´Aran-dalen i Pyrenéerna, där språket dock inte kallas occitanska, utan béarnska.

Klimat och väder

På grund av sin storlek – det är det största landet i EU med nästan 550.000 kvadratkilometer (640.000 med de utomeuropeiska regionerna) – har Frankrike ett förhållandevis varierat klimat, som skiftar från landsdel till landsdel (men även internt inom en landsdel eller region). Den norra och nordvästra delen av landet har ett tempererat klimat med förhållandevis kalla vintrar, medan den sydöstra delen av landet har ett typiskt medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar.

I den västra delen av landet är klimatet övervägande oceaniskt – d.v.s. kustklimat – med en del nederbörd, milda vintrar och varma somrar; men inte i närheten av lika varma somrar som i den inre delen av landet. I den inre delen av landet är klimatet övervägande kontinentalt med varma, stormiga somrar, samt mindre regn och hårdare vintrar än vid kusten.

Klimatet omkring Alperna och andra bergsområden i landet är huvudsakligen alpint med betydligt lägre temperaturer om vintern och mycket mer snö än i de andra områdena. I området mellan Centralmassivet och Medelhavet finns de legendariska – och enligt vissa, ökända – Mistral- och Scirocco-vindarna.

Religion

Frankrike har konstitutionell religionsfrihet, och en klar skiljelinje mellan stat och kyrka, som går under det franska begreppet laïcité. Men även om Frankrike alltså är en konstitutionellt sekulärt samhälle, så är det fortfarande katolicismen, som – precis som i andra latinska länder – har ett fast grepp om fransmännen.

I jämförelse med befolkningen i Spanien och Italien är den franska befolkningen generellt mindre troende, eftersom bara 51% av invånarna identifierar sig som katoliker, och endast 5% regelbundet går på gudstjänster. Av dem, som beskrev sig som troende katoliker, går 10% regelbundet i kyrkan. 31% av fransmännen ser sig själva som agnostiker eller ateister, medan 4% är muslimer (i andra undersökningar 10%), 3% är protestanter ( i andra undersökningar 6%), 1% är buddister och 1% är judar. I en enskild undersökning hävdas det, att andelen katoliker är helt nere på 42% och att andelen ateister eller agnostiker har ökat till 50%, men undersökningen har inte bekräftats. Hela 94% av alla religiösa byggnader i Frankrike, är fortfarande romersk-katolska.

Landet har – med omkring 600.000 personer – det största judiska samfundet i Europa.

Valuta

Frankrike tillslöt sig, liksom flera andra EU-länder, till eurosamarbetet 1999, men bytte först ut sin berömda valuta franc mot euron i 2002, då eurosedlar och mynt blev tillgängliga.

Natur

Med sina knappa 550.000 kvadratkilometer på den europeiska fastlandskontinenten, som sträcker sig från Pyrenéerna i söder till kustslätterna i norr, och från Alperna i öster till Atlanten i väster, har Frankrike en särskilt mångfaldig natur.

Därutöver tillkommer de utomeuropeiska regionerna i Sydamerika, den Indiska Oceanen, Stillahavet, Karibien, Nordamerika och Antarktis, vilka bidrar med helt andra landskap än de som finns på den europeiska kontinenten.

Vad angår det franska fastlandet, så präglas det av några stora bergskedjor, såsom Jurabergen på gränsen mellan Frankrike och Schweiz, Centralmassivet i den södra delen av landet, Vosgesbergen i Alsace i den norra delen av landet, Pyrenéerna i den södra delen på gränsen till Spanien och Alperna i öster, där giganten Mont Blanc på 4807 meter, inte bara är det högsta berget i Frankrike, men i Europa.

Det franska fastlandet är också präglat av några stora flodsystem, varav de viktigaste är Rhône, som från Schweiz löper in i Frankrike via Genevesjön; Seine, som utmynnar i den engelska kanalen; Loire, som utmynnar i Biscayabukten; Garonne, som från Spanien löper in i Frankrike genom byar som Toulouse och Bordeaux; och Rhine, som följer gränsen till Tyskland.

Officiella helgdagar

 • 1 januari Nyårsdagen
 • 1 april Annandag påsk - OBS: skärtorsdag och långfredag är inte helgdagar
 • 1 maj Arbetarnas dag
 • 8 maj Slutet på ockupationen av Frankrike i förbindelse med andra världskriget
 • 9 maj Kristi Himmelfärd
 • 20 maj Pingstdagen
 • 21 maj Annandag pingst
 • 14 juli Den Franska Nationaldagen (Bastilledagen)
 • 15 august Jungfru Maria himmelfärd
 • 1 november Alla Helgons afton
 • 11 november Vapenvila i förbindelse med slutet av första världskriget
 • 25 december Juledag (i Alsace-regionen er også 2. juledag en helligdag)

Observera, att offentliga kontor, banker och de flesta butiker har stängt på officiella helgdagar; men en del muséer och de flesta restauranger och caféer har öppet, men några kan ha ändrade öppettider.

Observera också, att fransmännen, liksom spanjorerna, ofta har mellandagar om en helgdag infaller på en torsdag, så att fredagen också räknas som helgdag. Det samma kan ske med en måndag. Denna tradition har dock kritiserats på grund av den globala finansiella krisen, som har brännmärkt den franska ekonomin och traditionen är därför inte lika utbredd som tidigare. Om du är tveksam, omkring när det är helgdag, är det bäst att fråga på det lokala turistkontoret eller i en av de lokala butikerna.

Populärt i Frankrike

Frankrike, Provence
 • Närmaste flygplats: 72 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Frankrike, Provence
 • Närmaste flygplats: 26 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Frankrike, Provence
 • Närmaste flygplats: 79 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera