Resor till Paris

Jag tror att de flesta av oss förknippar Paris med l’ amour när den är som bäst och visst är staden en skön och perfekt symbol för just kärleken. Staden bjuder på vacker arkitektur, underbara och romantiska promenadstråk, en lång spännande historia och kulinariska rätter. 

Romantiken sprudlar

Paris är en stad du bör ha besökt minst en gång i livet och en stad du säkerligen kommer att vilja återvända till, när du väl satt din fot där för första gången. För det är ju med Paris så som det ofta är med kulturmetropoler, att det är omöjligt att uppleva allt vad staden har att erbjuda på endast ett par dagar. Först ser du de viktigaste sevärdheterna, strosar längs de populäraste shoppingstråken och äter den mest traditionella maten. Men efter att allt detta är gjort, då är det dags att upptäcka det andra Paris... det Paris där romantiken sprudlar.

Slå dig ner på en fransk bistro

När du väl har besökt det 324 meter höga Eiffeltornet, mäktiga Notre Dame och fantastiska Louvren, där jag själv kan spendera timmar, kan det vara skönt för benen att vila en stund. Och vad passar då bättre än att slå sig ner på ett fik. Paris är en stad späckad med trevliga cafeér där du kan njuta av en god kopp kaffe eller ett glas vin, ja kanske till och med ett glas champagne och skåda det härliga folkvimlet. Mer avkopplande än så här kan det knappast bli.

Vintage när den är som bäst

Även shopping är en upplevelse i Paris, och givetvis har du här alla stora kända märken. Speciellt varuhuskedjan Galeries Lafayette är välbesökt, och väl värd ett besök på grund av sin vackra miljö, men jag skulle vilja slå ett slag för secondhand. I Paris kan du nämligen göra fina och spännande fynd på en av stadens många vintagebutiker. Personligen gillar jag att strosa runt på loppmarknader på span efter riktiga fynd och är jag i Paris besöker jag gärna Marché aux Puces de Clignancourt där du kan hitta antika grejor utöver kläder på lördagar och söndagar. Till och med kändisar lockas till denna stora härliga marknad. Väljer du Hippy Market kan du hitta flera guldkorn liksom på Son et image. Möjligheterna är många så det är bara att ta tillfället i akt. Är du mer för mat än för kläder kan vi tipsa dig om matmarknaden vid Boulevard Richard Lenoir, varje torsdag,- och söndagförmiddag, och som är ett mecka för matälskaren.

Upplev staden till fots

Jag tycker att du tar dig bäst fram till fots i Paris, och då med en traditionell turistkarta i bakfickan. Inte minst för att du då kan upptäcka saker du annars lätt missar. Eftersom Paris är en ganska stor stad som är indelad i 20 distrikt d.v.s arrondissement, så kan tunnelbana eller snabbtåg komma väl till pass, speciellt om du tänker besöka Disneyland. Planerar du att nyttja kollektivtrafiken så kan vi rekommendera dig att inhandla ett metrokort, s.k Paris Visite. Givetvis går det bra att ta sig runt med taxi. Oavsett hur du tar dig fram i denna fantastiska stad så är det stor "risk" att du, precis som jag, blir förälskad...om och om igen.

Läs mer om Paris

Destinationer i Île-de-France

Hitta din resa till Île-de-France här

Information om Paris

Här nedan har jag samlat en del fakta och information om Paris, såsom stadens geografi, befolkning, klimat och kultur, som kan fungera som inspiration till din semester i den franska huvudstaden. om du vill ha mer information till din resa, rekommenderar jag dig att besöka vår blog, där du kan hitta spännande artiklar om alla våra resmål. Trevlig läsning och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Paris ligger i regionen Île-de-France i centala/norra Frankrike. Staden är utbredd längs både bredder av floden Seine, och rymmer också de två öarna Île Saint-Louis och den större ön Île de la Cité, som utgör den äldsta delen av staden. Hela 37 broar leder över Saine och förbinder de två delarna av staden.

Staden, som är utspridd över en area på cirka 105 km2, samt ett urbant huvudområde på cirka 2300 km2, kännetecknas av en relativt platt terräng, med den lägsta punkten belägen 35 m.ö.h. och den högsta - den kända Montmarte-backen - 130 m.ö.h.

Officiellt räknat, bodde det i januari 2018 drygt 2 miljoner människor i paris, och detta är ett fallande tal på grund av den låga antal nyfödda, samt att det är en sådan brist på bostäder på grund av korttidsuthyrning till turister, vilket gör att färre har möjlighet att hitta en bostad. Befolkningsmässigt nådde Paris sin höjdpunkt år 1921, då det bode 2,9 miljoner i staden.

Inte destom mindre, är Paris den femte största kommunen i EU efter London, Berlin, Madrid och Rom - och om metropolens förorter räknas med, utgör Paris dessutom den näst största metropolen i EU efter London, med en befolkning på 12,3 miljoner (januari 2012).

Klimat och väder

Paris har ett typiskt oceaniskt klimat, som påverkas av den nordafrikanska strömmen. På sommaren är det normalt varmt och behagligt med temperaturer mellan 15-25 grader, och en hel del solsken. Vissa sommardagar kan temperaturen nå över 30 grader, och det förekommer längre perioder med värmeböljor, som den 2003 då temperaturen låg över 30 grader i flera veckor och över 40 flera av dagarna.

Vår och höst har milda dagar och kalla nätter, med temperaturer som i genomsnitt ligger på mellan 11 och 16 grader (april: 11, maj: 15, september: 16, och oktober: 12). Som alltid, förekommer det ofta oväntade temperatursvängar på båda årstider.

På vintern är det inte mycket solsken i Paris (endast ett par timmars sol i genomsnitt om dagen, i jämförelse med cirka 8 timmar om dagen på sommaren); dagarna är kyliga eller kalla, nätterna kalla men generellt över fryspunkt. Nattfrost förekommer på vintern, men temperaturen kommer sällan vara under minus 5 grader. Det faller snö varje år, men den ligger sällan kvar på marken.

Nederbördsmängden är jämnt fördelad över året, med 16-25 mm i genomsnitt per dag. Mest nederbörd faller i maj och december, och minst i januari och september.

Kultur

I flera hundra år har Paris lockat konstnärer från hela världen, som i kortare eller längre perioder har spenderat tid i staden, för att (ut)bilda sig och söka inspiration från stadens konstnärliga atmosfär och enorma kulturarv. Pablo Picasso, Salvador Dalí, Vincent Van Gogh, Oscar Wild, James Joyce, Ernest Hemingway, Ezra Pound, Samuel Beckett... Listan över utländska konstärer som har bott i Paris kan göras lång, och som ett resultat av denna magnetiska dragningskraft, har Paris fått smeknamnet "konststaden".

Paris är också hemstad för en lång read stora kulturella attraktioner, såsom världens största konstmuseum, Lovren (läs mer under sevärdheter), Musée Picasso, Musée Rodin, Musée du Montparnasse, Musée National d'Art Moderne m.fl. Konst och artefakter från Medeltiden kan uplevas på Musée Cluny, medan du på Musée d'Orsay och Musée de l'Orangerie kan uppleva impressionistiska verk.

Dessutom rymmer staden också en rad arkitektoniska ikoner, som dessutom blivit stadens kännetecken, t.ex. Eiffeltornet, Notre Dame och Opéra Gardnier (läs mer under sevärdheter).

Populärt i Paris

Frankrike, Île-de-France, Paris
  • Närmaste flygplats: 23 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet / Wi-Fi
Frankrike, Île-de-France, Paris
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Avstånd till centrum: ca. 200 m
  • Internet / Wi-Fi
Frankrike, Île-de-France, Paris
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Hiss

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter