Semester i Paris

Paris - Kärlekens stad, Städernas stad, Paname... kärt barn har många namn. Frankrikes huvudstad anses vara den mest besökta staden i världen, och har du en gång besökt Paris, så föstår du varför.

Konstnärer, författare och andra kreativa själar kommer hit från hela världen för att uppleva Paris museer, caféer och boulevarder. Par valfärdar hit för att återuppleva nyförälskelsen, och ingen annan stad bjuder på en mer romantisk kuliss.

Paris är en av världens mest populära semesterdestinationer, och staden finns år efter år med på listan över turisters favoritdestinationer. Placeringen i Europas hjärta, gör Paris lättillgänglig från både norr, söder, öst och väst. Många åker till Paris för en långweekend, eller för några romantiska dagar på våren. Staden har goda förbindelser med flyg till och från flygplatserna i Skandinavien.

Staden är full av stämning på de små, smala gatorna, strålar av överdådig lyx på de stora boulevarderna, och sticker ut med de unika butikerna i kvarteret Marais. Överallt kan du besöka monument och se vacker arkitektur, slå dig ner på torgcaféer eller på en Michelin-restaurang. Stadens historia är ständigt närvarande och vittnar om tidens gång. Paris är världens huvudstad för mode, lyx, gastronomi och romantik. Här finns så mycket att se och uppleva, att du nog för prioritera på listan, om du endast besöker staden några dagar.

Paris främsta kännetecken är Eiffeltornet, som sticker upp över hustaken och kan ses från många av de platser du besöker i staden. Men Paris är mycket mer än bara Eiffeltornet. Rakt genom Paris leder en axel fram med stadens kända monument - från den nyare triumfbågen, till den gamla triumfbågen, ner längs Champs-Elysées till Concordetorget, genom Tuileriträdgården till Louvren med glaspyramiden i mitten, och vidare ner till rådhuset och Bastilletorget. Det blir en riktigt fin promenad, om du börjar på Champs-Elysées vid Napoleons triumfbåge och fortsätter till slutet. Glöm inte alla spännande museer och de otaliga utställningarna som arrangeras. Du bör också, för arkitekturens skull, besöka några av alla kyrkor och katedraler.

Inspiration och fakta

Paris har troligtvis fler kända sevärdheter än någon annan stad i världen. Detta resulterar i, att det är otroligt svårt att hinna med allt på en och samma semester. De flesta av oss, känner till attraktioner som Eiffeltornet och Triumfbågen, men det finns mycket mer att se i Paris, än bara de stora, kända sevärdheterna.

Utvalda sevärdheter

Slottet Versailles med dess trädgårdar och park ger ett storslaget intryck, liksom borgarna i Loire Valley som ger en inblick i hur Frankrike såg ut under renässansen. Stade de France och Île-de-France bjuder på flera spektakulära slott. Barnfamiljer bör absolut ta vägen förbi Disneyland, som också ligger inom ett rimligt köravstång från Paris.

Eiffeltornet i Paris

Paris mest kända och iögonfallande kännetecken, är utan tvekan Eiffeltornet. Det byggdes som ingångsport till världsutställningen år 1889 och är 324 meter högt. Från tornet har du en fantastisk utsikt över hela Paris - därför är det inte överraskande att över 200 miljoner männirskor har besökt tornet. Skulle den friska luften och överväldigande utsikten stimulera aptiten, hittar du två restauranger i tornet, varav den ena drivs av en internationell stjärnkock.

Champs-Elysées

Den mest kända och besökta boulevarden i Paris, är Champs-Elysées. Boulevarden byggdes redan på 1600-talet och förbinder Paris de la Concorde med Place Charles de Gaulle (fd Place de l'Étoile) där Triumfbågen står. Gatan bjuder på shoppingmöjligheter i absolut världsklass och utgör varje år ett spektakulärt avslut på Tour de France. Vid Place de la Concorde ligger det franska marindepartementet och lyxhotellet Hôtel de Crillon. Inte långt därifrån ligger Hôtel Ritz, och Hôtel de Vendôme, samt många juvelbutiker.

Montmartre - konstnärernas Paris

Många konstnärer i Paris bor i det historiska området Montmartre, som ligger på Butte. På dagen samlas konstnärer och turister på alla caféer som bidrar till att göra området livligt och inspirerande. Basilique du Sacré-Cœur är det mest kända landmärket på Montmartre. Plcerat prominent på Paris högsta punkt, gör den katolska kyrkan ett präktigt intryck på de flesta besökare. Vid kyrkan står också en staty av den franske folkhjälten Joan of Arc.

Notre Dame - den viktigaste kyrkan i stan

Den viktigate kyrkan i Paris, och i hela Frankrike, är katedralen Notre Dame de Paris. Konstruktionen av katedralen påbörjades år 1163, och både kyrkans uttre och inre avspeglar gotiken som var den dominerande arkitekturen under denna period. Arkitekturen anses som ett av de yttersta exemplaren från stilperioden i hela världen. Under konstruktionen utvecklades många nya tekonologier. Under den franska revolutionen blev mycket av krykans religiösa inventarier dessvärre vandaliserade, men det mesta har sedan dess restaurerats.

Louvren - världskänt museum

Louvren är ett jättestort museum i Paris, och hem för en konstsamling som lockar en större publik än något annat museum i världen. Nästan 35.000 historiska objekt finns utställda på museets 60.000 kvadratmeter. Det utan tvekan mest kända föremålet, är Leonardo da Vincis Mona Lisa. Museet ligger ovenpå resterna av ett fort, som byggdes redan på 1100-talet.

Kvarter i Paris

Paris är administrativt indelat i 20 arrondissement, många av stadens kvarter sträcker sig dock över flera arrondissement.

Champs-de-Mars – Les Invalides

I Paris sjunde arrondissement ligger två stora parker, som är värda sina besök: Champs-de-Mars med Eiffeltornet samt Esplanade des Invalides med kyrkan Dôme des Invalides, där Napoleon ligger begravd. I området hittar du dessutom Nationalförsamlingen (L’Assemblée National) och Musée d’Orsay med den stora samlingen av framförallt impressionistisk konst.

Montparnasse

Ett sydligt kvarter i det 6:e och 14:e arrondissementet. Kvarterets kännetecken är skyskrapan Tour Montparnasse. Här ligger också en av de mest kända restaurangerna i Paris, La Coupole, som har existerat sedan 1927, vilket inredningen vittnar om. I kvarteret ligger Montparnasse kyrkogård, där folk som Serge Gainsbourg, Charles Baudelaire, Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre ligger begravda. Inte långt från kyrkogården ligger katakomberna, som är en omfattande begravningsplats inredd i gångarna av ett nedlagt kalkstensbrott. 1,7 kilometer av de totalt 300 km långa gångarna är tillgängliga för turister. Söder om Montparnasse ligger en av de mest charmiga loppmarknaderna i Paris, vid Porte de Vanves.

Île Saint-Louis – Île de la Cité

Mitt i floden Seine, i det 1:a och 4:e arrondissemetet ligger de två öarna Île Saint-Louis och Île de la Cité. Det är runt dessa två öar, som ursprungliga Paris växte fram, och de har sitt ursprung hela vägen tillbaka till Romarriket. Öarna är sammanbundna till resten av Paris i form av broar, där Le Pont Neuf är den äldsta. Île Saint-Louis kännetecknas av sina smala enkelriktade gator och sin charmiga lilla park på östra sidan med nedgång till Seines bredd. På Île de la Cité ligger den mest kända kyrkan i Paris: Nôtre-Dame, som byggdes mellan 1163-1345. Kyrkan är ett exempel på fransk gotik och kallas för den vackraste gotiska kyrkan i världen. På den norra sidan av ön ligger La Conciergerie, som är en del av det fortfarande aktiva Justitiepalatset. I Conciergeriet satt hundratals fångar fängslade under den franska revolutionen, innan de skulle halshuggas - något som bland annat drabbade Marie Antoinette.

Place de la Bastille

I det 12:e arrondissementet hittar du en av de stora symboliska platserna för den franska revolutionen. På Place de la Bastille låg förr i tiden en fruktad borg, som fungerade som fängelse. Det stormades dock den 14 juli 1789 - en händelse som startade den franska revolutionen. På platsen hittar du idag en rondell där Colonne de Juillet (Juli-kolonnen) står i mitten. Den invigdes år 1848 och är idag ett monument till minne för dem som miste livet i revolutionerna 1830 och 1848. På platsen är kullerstenarna lagda i mönster utefter var borgen låg. Här ligger också Opéra Bastille, som öppnade 1989 för att markera dagen då den franska revolutionen bröt loss.

Saint-Germain-des-Prés

Saint-Germain-des-Prés är ännu ett chic:t kvarter. Det ligger i 6:e arrondissemanget nära latinkvarteren och Luxembourg-trädgården. Detta kvarter blev efter andra världskriget högborg för franska och internationella intellektuella kulturpersonligheter, som t.ex. filosofer, författare, skådespelare och musiker. Idag är kvarteret mindre prestigefyllt än tidigare, men du kan fortfarande ha tur att springa på konstnärer från både Frankrike och utlandet på Les Deux Magots och Café de Flore. Gastronomiskt bjuder kvarteret på trevliga bistros och caféer.

Les Champs-Elysées

Med triumfbågen i den västra delen och Concordeplatsen i den östra, är Les Champs-Elysées i det 8:onde arrondissemanget en av de vackraste avenyerna i Paris. Gatan var ursprungligen ett obebott sumpområde, men i början av 1600-talet beslutade den franska drottningen, Marie de Medici, att man skulle anlägga en lång allé kantad med träd. Idag är det en plats där dyra butiker och restauranger ligger sida vid sida.

Opéra-kvarteret

Kvarteret sträcker sig över både 1:a, 2:a och 9:e arrondissemanget och central punkt är Opéra National de Paris. Här finns storslagna och moderna palats och byggnader, som t.ex. Place Vendôme, Place de l'Opéra och Palais Royal. Här finns goda shoppingmöjligheer på Rue St-Honoré och Boulevard Haussmann med "Les Grands Magasins", som Printemps och Galeries Lafayette. Inte långt från Operan ligger Tuileries-trädgården och Louvren.

Trocadéro, Chaillot-kvarteret

Detta sydvästra kvarter i det 16:onde arrondissemanget är ett av de dyraste i Paris, och fullt med moderna byggnader och lägenhetskomplex. Av denna anledning, ska du här inte förvänta dig att uppleva det trevliga, typiskt parisianska vardagslivet i detta kvarter. Däremot kan du här besöka en del museum och ta en tur till Eiffeltornet som uppfördes hjär till världsutställningen i Paris 1889. Från 1960 började tornet bli en populär turistattraktion, och besöks idag av sju miljoner gäster varje år. Totalt har Paris varit värd för sex världsutställningar, och alla har tagit plats i Chaillot-kvarteret.

Le Quartier Latin - Latinkvarteret

Le Quartier Latin är ursprungligen en parisisk term, som syftar till universitetskvarteret där undervisningen föregick på latin. I Paris ligger latinkvarteret i det 5:e och 6:e arrondissemanget, med Sorbonne Universitet i centrum. Kvarteret präglas än idag av att vara ett studentkvarter, med fakulteter under Sorbonne och and högskolor, men också av gymnasium och folkskolor. Latinkvarteret är fullt av stämning i de små, snäva gatorna, fulla med restauranger i den billigare änden. Här är mycket turistigt, men också charmigt och härligt. På den pittoreska kullerstensgatan Rue Mouffetard hittar du en av de äldsta gatorna i Paris, som är välbesökt tack vare alla restauranger. Beger du dig lite bort från dessa gator, kan du ta dig en tur i den vackra Luxembourg-trädgården med det vackra palatset eller gå i den botaniska trädgården, Jardin des Plantes.

Les Halles

Hallarna hittar du i det första arrondissemanget mitt i Paris. Hallarna var ursprungligen en grossist-marknadsplats för grönsaker och kött, och har sedan 1100-talet haft torghandel. År 1969 var trafiken så tung i centrala Paris, att man flyttade marknaden till de södra förorterna. Hallarna revs ner, och istället anlade man en park med ett stort underjordiskt butikscentrum på flera plan. Om du inte får nog av butikerna i hallarna, har du också goda shoppingmöjligheter i området runt omkring. Centre Pompidou, fontänen på Place Igor Stravinsky och Saint-Eustache är bara några av de saker du kan se i området.

Montmartre 

Under lång tid var Montmartre en landort utanför Paris. Men i samband med att Paris växte, blev Montmartre en del av Paris, och det ligger nu i det 18:e arrondissemanget med en fantastisk utsikt över städernas stad. Kvarteret var på 1800- och 1900-talen en favoritplats för konstnärer, som t.ex. Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Salvador Dali och Picasso. De hade deras dagliga gång på Place du Tertre, som turister idag valfärdar till för att insupa stämningen av gången tid, och för att möta porträttkonstnärer, karikatyrtecknare och andra konstnärer svänga målarpensen över duken. Montmartre var en religiös högborg, vulket bland annat märks på alla kyrkor: Sacré-Coeur, Saint-Pierre och Saint-Jean de Montmartre. Montmartre har som kontrast till denna religiösa sida en del musikplatser, teatrar och cabaréer, där den mest kända är Moulin Rouge. Tar man sig lite längre bort från själva backen med Sacré-Coeur, hittar du en massa trevliga caféer och kan gå på upptäcktsfärd i den del av Montmartre som du ser i filmen Amélie (Rue Lepic och Rue des 3 Frères).

Le Marais

Marais-kvarteret sträcker sig över det 3:e och 4:e arrondissemanget, på höger sida av Seine. Kvarteret är ett gammalt sumpområde, och dess historia stäcker sig tillbaka till 1100--talet, då Tempelriddarordern anlade deras kyrka här. På 1600-talet blev Place des Vosges uppfört och kvarteret blev en favoritplats för den franska adeln. Man byggde då många fanastiska bostäder (Hôtels), varav många existerar än idag. Efter den franska revolutionen år 1789 jagades den franska adeln ut från Marais, och kvarteret bosattes av hantverkare och arbetare, som nu bodde i de gamla Hôtels och inredde verkstäder på innergårdarna. Under Paris stora ombyggnad på 1800-talet förblev Marais i stort sätt oberört och behåll sina snäva gator och många av de gamla byggnaderna, som än idag kan avnjutas. Kvarteret är idag ett sammensurium av butiker och caféer och en samlingsplats för många olika communities: judarna runt Rue des Rosiers och Rue Pavée; och homosexuella runt Rue des Archives, Rue Sainte-Croix-de-la-Bretonnerie och Rue du Temple.

Orly

Den franska staden Orly är en perfekt plats för barnfamiljer och unga par som önskar en fridfull semester med allt som storstaden Paris kan erbjuda, men som inte vill betala överpriser för hotellet. Orly är en förort till Paris, och det tar några få minuter med tåg mellan staden och kärnan av Paris. Staden är en trevlig, och inte minst lugn, stad. Här finns inte så många livliga gator och stråk, och inte så många attraktioner som lockar stora horder av turister. Det är också därför det är möjligt att hitta billigare hotell här. Paris är huvudattraktion, även i Orly, är här kan du se attraktioner som Eiffeltornet, Triumfbågen och Louvren. Och vill du göra det för billig peng, ja varför då inte bo i Orly?

Turistinformation

Läs mer om Paris hos Frankrikes turistbyrå, där du också kan hitta goda råd inför din semester i storstaden.

Hur bokar jag en billig semester i Paris?

På en semester i Paris får du naturligtvis inte missa de stora monumenten, såsom Eiffeltornet och Notre Dame, men det är också en bra idé att någon gång emellan stanna till på ett av de mysiga caféerna. Paris är ett sant shopping-mekka, och du får inte heller glömma alla vidunderliga restauranger.

Bo på ett av de noga utvalda hotellen i Paris som du hittar hos oss på Hideaways.

Paris är staden som bjuder på allt, och den är inte helt överraskande en av de städer i Europa som lockar flest turister från hela världen. Att Paris kallas städernas stad är ingen tillfällighet. Ingen annan Europeisk hvudstad har så mycket att erbjuda, både kulturellt och historiskt.

>> Se alla resor till Paris här
>> Se också alla resor till Frankrike här

Läs mer

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter