Resor till Korsika

Korsika är ett paradis för friluftsälskare och bjuder på allt från lockande badstränder med kristallklart vatten till höga, dramatiska berg. Två tredjedelar av den franska medelhavsön är täckt av en naturparker som bland annat rymmer den berömda vandringsleden GR20. Därtill kommer att du på Napoleons födelseö i de bildsköna städerna och byarna kan fördjupa dig i det historiska arvet som avspeglar öns talrika koloniseringar ända tillbaka till antikens romare och greker. Turismen är ännu så länge mindre uttalad än på många andra av Medelhavets öar och det är inte svårt att hitta genuina korsikanska städer omgivna av vinodlingar, olivlundar och apelsinplantager där livet går sin gilla gång, så som det alltid har gjort.

I dag har Korsika varit en del av Frankrike i över 200 år, men om du tidigare har rest på det franska fastlandet så kommer du snabbt att märka hur ön är på sitt alldeles egna sätt. Det är få ställen i Europa där du på en förhållandevis liten yta kan få uppleva så stora variationer. Korsika bildar därför en perfekt inramning till en semester som både bjuder på aktiva upplevelser i en storslagen natur och ren avkoppling på stranden vid det varma azurblå Medelhavet och inte minst kulinariska upplevelser från ett kök som utgör en unik blandning av fransk och italiensk gastronomi.

Välkommen till Frankrike med Hideaways, vi är specialister på resor till Korsika där du bor på handplockade hotell under din semester. Utöver hotell erbjuder vi även semesterlägenheter och villor i vårt program. 

Hos Hideaways erbjuder vi paketresor inklusive flygresa, hotellvistelse och hyrbil eller transfer tur/retur mellan flygplatsen och ditt hotell. Du kan flyga från alla flygplatser som t.ex. Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Du hittar mycket mer information om flygplatser, flygbolag, priser och avresedagar i sökmotorn.

Om du själv vill arrangera din resa till Korsika och nöja dig med att boka ditt hotell genom Hideaways, så går det naturligtvis också bra. 

Läs mer om Korsika

Destinationer i Korsika

Aléria

När du går på upptäcktsfärd på Korsika får du gärna leta dig fram till sköna Aléria. Den lilla staden har en ytterst sevärd stadskärna, lång historia och vänlig befolkning. Kom hit och bli en del av den genuina atmosfären på Korsika.

Resor till Aléria

Bastia

Ett måste när du semestrar på Korsika är att besöka den sevärda staden Bastia på öns nordöst kust. Atmosfär, stränder och en levande hamn inbjuder till en härlig semester full av franska influenser. Stadens gamla och nya stadsdel står i fin kontrast till varandra.

Resor till Bastia

Calvi

Den lilla kuststaden Calvi på Korsikas norra kust är mest känd för sin fina sandstrand och kristallklara badvatten. Calvi är en perfekt destination när semestern ska präglas av lugn och ro samt sköna bad. Res till Calvi med Hideaways och gå helt ned i varv.

Resor till Calvi

Ile Rousse

Sol och bad från både stränder och klippor kommer prägla din semester på L’Île-Rousse. Den lilla badorten ligger på Korsikas norra kust, strax norr om Calvi. Här kan du fint kombinera avkoppling med aktiv semester så som vandring eller cykling.

Resor till Ile Rousse

Porticcio

Söker du en skön badort med stor, fin sandstrand och lugna omgivningar på Korsika är Porticcio ett utmärkt val. Här finns alla möjligheter för att gå ner i varv och koppla av, samt njuta av Korsikas exotiska natur och stillsamhet.

Resor till Porticcio

Propriano

I en naturskön bukt på Korsikas sydvästra sida gömmer sig den charmiga badorten Propriano. Den pittoreska staden bjuder på lokal stämning och den vida sandstranden till dagar fulla av sol och bad. Tack vare sitt fina läge kan du smidigt ta runt på ön.

Resor till Propriano

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Korsika. Du kan bland annat läsa om öns geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi och historia

Medelhavsön Korsika är en del av Frankrike, men är ändå på många sätt och vis helt egen. Ön har administrativt status somen fransk region, som är uppdelad i två departement: Haute-Corse och Corse-du-Sud. Regionshuvudstaden är Ajaccio, som okcså är Napoleon Bonapartes födelsestad och öns största stad. Ön, som har över 1000 kilometer kustlinje, är känd för sina frestande, vita sandstränder och turkåsblå laguner, men också för sitt inre landskap präglat av branta berg med Monte Cinto som högsta topp (2706 m). Det är således inte utan grund, som Korsika har blivit en av Europas mest populära vandringsdestinationer, där framförallt den berömda - och beryktade - GR20-leden har uppnått legendarisk status.

Hyr du en bil och kör runt en tur på ön, kommer du att uppleva en nästan ofattbar variation i landskap, och du kommer enkelt att förstå varför man i Frankrike kallar Korsika för Ile de Beauté - skönhetens ö. Den geografiska variatinen är en av anledningarna till att Korsika har så mycket att erbjuda och lockar så många olika typer av resenärer. Koriska är endast 180 kilometer lång, och häften så brev, men tar du dig in i det inre bergrika områet, kan det ta lång tid att komma från punkt A till punkt B längs de smala, snirkliga vägarna. Det kan dock ändå varmt rekommenderas, då det är en oförglömlig upplevelse, att uppleva livet i de små irörda bergslandsorterna, och inte minst se de fantastiska utsikterna på vägen. 

Titta man tillbaka i historien, har åtskilliga av medelhavets olika folsklag invaderat Korsika. Grekerna var de första att komma till Korsika från Fokaia, runt 565 f.Kr och grundade då Alalia, nuvarande Aléria, på öns östkust. Sedan dess har bland annat kartagenerna från Afrika, etruskerna, romarna och vandalerna från Tyskland försökt att vinna till sig herradömet över ön, men det var till slut stadsstaten Genova, som på 1200-talet fick kontrollen över ön, och då också började bygga upp det samhälle vi fortfarande ser idag. Genoveserna fick fock också kämpa mot talrika uppror från korsikanerna, och samtidigt anstänga sig för att bibehålla herredömet över den strategiskt viktiga ön. Alla "Genova-torn", längs kusten vittnar således om att man konstant tvingades hålla utkik efter angrepp från havet. Ytterligare ett spår från tiden under genovesisk kontroll finns i dag i det korsianska språket, som har måmga likheter med det språkman på den tiden talade på det italienska fastlandet. Genoveserna fick till slut släppa kontrollen över ön år 1755, och korsikanerna upplevde en kort period med självständighet. Korsika blev dock redan 1769 erövrat av Frankrike, som hade köpt ön av ett skuldsatt Genova.

Korsikas inkludering i det franska riket, var anledningen till att den unge Napoleon skrevs in i den franska adelns militärskola, Saint Cyr i östra Frankrike. Resten är, som man säger, historia. Även om Nepoleon idag är långt mer känd i världen, är han på grund av sin lojalitet till Frankrike inte Korsikas egen hjälte. Det är däremot Pascal Paoli, som stod i spetsen för Korsika under den korta perioden med självständighet. Hela vägen fram till modern tid, har också starka strömmar av nationalism och önskemål om självständighet på Korsika påverkat ön. Korsikanernas förhållande till det franska fastlandet kan således betecknas som ett hat-kärleks-förhållande. Det är inte längre blodiga kamper på gatorna, men det finns fortfarande organisationer som arbetar aktivt för att man som mimimum inför självstyre.

Är du intresserad av att lära dig mer om Korsikas historia, rekommenderar vi att lägga vägen förbu Musée National de la Maison Bonaparte och Museu di a Corsica.

Befolkning

Av Medelhavets största öar, är Korsika den mest glesbefolkade, med endast cirka 330.000 invånare. Korsika har i perioder haft svårt att hålla kvar sin befolkning, framförallt de unga, och stor utflyttning har skett till det franska fastlandet och andra delar av världen, främst från Korsikas inland. Många har dock sedan vänt tillbaka till ön, när arbetslivet är slut. Befolkningen på Korsika består därför av många pensionärer.

Kampen om självständighet, som på 1970-talet i perioder medförde inbördeskrigsliknande förhållanden på ön, innebar att turismen inte fick samma fotfäste på Korsika, som på många av de andra medelhavsöarna. Några årtionden senare, då freden hade lagt sig och många semesterresenärer började att efterfråga en annan form av semester, med vikt på mer autentiska kulturupplvelser och orörd natur, kom Korsika dock med på vågen. Sedan dess har turismen spelat en helt avgörande roll för öns ekonomi, men även om det nu också finns ett stort urval av bra hotell på Korsika - samt andra faciliteter som resenärer efterfrågar - har man lyckats bevara sin kultur. Det är främst längs kusten, som turistindustin gör sig gällande. Möjligheterna för att hitta ett arbete i turistbranschen, är också en av huvudsakerna till att merparten av öns befolkning bor vid kusten.

Många korsikaner vid kusten, anser dock fortfarande att landsorterna inne i landet är deras riktiga hem - även om de inte har bott där på flera år. Till dessa små bergsorter med solida stenhus kommer sällan besökare och livet levs så som det allid har gjort. Här är tempot ett helt annat än vad vi är vana vid i Norden, och familjebanden är starka. Det är såldes inte ovanligt att flera generationer bor under samma tak. Ålderdomshem är sällsynta, istället tar familjen hand om sina äldre.

Väder och klimat

Korsika bjuder på fler än 2700 solskenstimmar om året och en genom snittstemperatur på runt 26 grader på sommaren - också på våren och hösten kan du som regel njuta av ett behagligt klimat. Det är med andra ord ett typiskt medelhavsklimat som råder på ön, med milda nederbördsrika vintrar och varma, torra somrar. Uppe i bergen ska du förvänta dig att det generellt är kallare och att det faller mer nederbörd.

Transport

Det finns goda transportförbindelser till Korsika - både med flyg och båt! Ön har hela fyra internationella flygplatser, som är aktiva året runt med flyg från det franska fastlandet och resten av Europa, både reguljärflyg och charterflyg. Därtill kommer de sju hamnarna, som gör det möjligt att ta bilen över från fastlandet i Frankrike och Italien.

Det är däremot lite svårare att ta sig runt på ön med offentlig transport. Det finns några tågförbindelser mellan de största städerna, samt bussar, men antalet avgångar lämnar mycket att önska. Har du inte tagit med dig din egen bil, rekommenderar vi därför i många fall att hyra en bil, så att du har mer möjlighet att utforska Korsikas natur och kulturella sevärdheter.

Även med en hyrbil till ditt förfogande, får du inte låta dig luras av öns storlek. Korsika är "endast" lika stor som danska Själland, men den bergiga terrängen innebär att du ska beräkna god tid till att ta dig omkring. Se fram emot dina utflykter, men förvänta dig inte att kunna köra runt hela ön på en dag. Dessutom är många vägar smala och snirkliga, också längs kusten, så vi rekommenderar att du avgränsar området du ska utforska, istället för att hinna med allt på en och samma semester.

Korsika har det senaste året blivit populär bland cykelturister. Du ska dock vara beredd på att ön inte passar sig till en vanlig cykelsemester med hela familjen. Den utmanande terrängen och inte minst avsaknaden av cykelstigar, gör att det framförallt är seriösa motionärer på mountainbike samt äventyrare som vill utmana sig själv, som beger sig ut på två hjul här.

Bra att veta

Språk: Franska. Därutöver är korsikanska erkänt som ett självständigt språk, och en stor del av öns befolkning är tvåspråkiga. Korsikanska är ett romanskt språk som härstammar från latin med inflytande från både italienska och franska. En minoritet talar också den norditalienska dialekten liguriska. Inte så överraskande talas därför italienska av många, och förstås av de flesta. Däremot ska du inte förvänta dig att alla du möter (framförallt utanför turistområdena) förstår engelska.

Valuta: Euro. Liksom det franska fastlandet inkluderar räkningen skatter och serviceavgifter. Det är dock ändå kotym att dricks mellan 5-10 procent av det samlade beloppet, om betjäningen varit god.

Tidsskillnad: Ingen tidskillnad mellan Korsiska och Sverige.

Populärt i Korsika

Frankrike, Korsika, Propriano
  • Närmaste flygplats: 60 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool
Frankrike, Korsika, Calvi
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Närmaste strand: ca. 1.5 km
  • Pool
Frankrike, Korsika, Porto-Vecchio
  • Närmaste flygplats: 34 km
  • Närmaste strand: ca. 1.7 km
  • Pool

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter