Resor till Ajaccio

Res till Korsikas pulserande huvudstad Ajaccio, om du önskar dig en händelserik semester - detta är nämligen ett vackert semestermål fullt av liv. Föreställ dig en sann labyrint av kullerstensgator, gröna skogsklädda backar och vita sandstränder. Det finns mycket att göra och uppleva för alla typer av semestergäster här, oavsett om du tycker om att utöva vattensporter, sola och bada på stranden eller utöva annan typ av friluftsliv. Historieintresserade får också ut massor av semestern i Ajaccio - det var här Napoleon Bonaparte levde som barn, och det finns massor av monument, museer och festivaler dedikerade den franske kejsaren.

Det bästa sättet att utforska den spännande staden på, är till fots. När du vandrar runt på den gamla stadens snirkliga gator, kommer du fort märka att det råder en unik stämning här. Souvenirjägare kan hitta unika semesterminnen genom att besöka en av Ajaccios livliga marknader. Senare, när solen går ner, är det ett nöje att bra titta på människor som är ute på tur, medan du njuter av ett glas korsikanskt vin på ett av alla trevliga caféer eller barer i området.

Se till att du också besöker Ajaccios hamn, där du kan få en glimt av alla hundratals yachter som ägs av rika och berömda. Du behöver dock inte ha tillgång till en dyr båt för att njuta av havet här. Det finns kilometervis fantastiska stränder längs Korsikas västra kust och om du vill kan du också utöva olika vattensporter längs havet. Varför inte passa på att få en lektion i dykning och utforska livet under ytan?

Ajaccios är stadens huvudstad med sina 70.000 invånare. Staden ligger på västkusten och har en kuliss av skogsklädda berg, samt en hamn och ett citadell mot havet i Ajaccio-bukten. Denna kombination innebär att klimatet i Ajaccio är milt även på vintern och därför är staden ett populärt resmål större delen av året.

Välkommen till Frankrike med Hideaways. Vi är specialister på resor till Ajaccio och andra resmål på Korsika där du bor på handplockade hotell på din semester. Boka endast hotell om du själv vill arrangera resan till Ajaccio, eller boka ett samlat paket inkl. flygresa, hotell och eventuell bilhyra, om du föredrar det.

Läs mer om resor till Korsika i vår reseguide.

Läs mer om Ajaccio

Destinationer i Korsika

Hitta din resa till Korsika här

Information och fakta

Om du behöver lite inspiration inför din resa till Korsika, har jag här nedan samlat en del information och fakta om området runt Ajaccio. Du hittar mer inspiration om resor till Frankrike på bloggen, där vi skriver massor av artiklar med tips och råd från egna erfarenheter på Korsika. Du kan bland annat läsa om ämnen som utflykter och sevärdheter, öns kulturliv, den vackra naturen, vädret när du reser, maten och mycket, mycket mer.

Ajaccio är den största staden på den franska ön Korsika. Korsika ligger i Medelhavet, nära det italienska fastlandet. Den romantiska ön kommer att ta fram det romantiska i dig, med dess vackra natur och de små, snirkliga vägarna som omger ön. Och Ajaccio kommer dessutom hälsa dig välkommen till en plats som en gång i tiden var hem för en av världens mest kända män, Napoleon Bonaparte. Här kan du uppleva hans barndomshem, där drömmarna om ett utvidgat Frankrike började. Gå i hans fotspår och se världen från en annan vinkel. Staden Ajaccio är en storstad med stora avenyer och shoppingmöjligheter på en högre nivå. Klimatet är typiskt medelhavsklimat, med varma somrar och milda vintrar. Ajaccio, och Korsika generellt, är en trevlig plats att åka till, och du känner dig snabbt välkommen av befolkningen - kom dock ihåg parlören då det inte är alla fransmän som talar engelska.

Städer i närheten

Propriano
Strandälskare bör se till att besöka kuststaden Propriano under semestern. Den ligger precis söder om Ajaccio och är en trevlig plats att slappna av på, under den korsikanska solen. Stränderna här är några av de mest populära på södra Korsika. De är perfekta till vattensport, segling och snorkling. Foodies bör likaså ha Propriano på sin lista över utflyktsmål, då det här finns rik möjlighet för att fördjupa sig i färsk fisk på stadens restauranger.

Porticcio
Det tar endast cirka en halvtimme att köra till badorten Porticcio från Ajaccio. Porticcios längre sandstrand, känd som Plaga de la Viva lockar både lokala och semestergäster. Det finns dessutom flera restauranger och barer på promenaden. Det finns en livlig strand med massor av roliga aktiviteter att delta i. Många av Porticcios besökare hinner faktiskt inte se mer än stranden - och du kommer säkert förstå varför!

Cargese
På 1600-talet landade hundratals greker på Korsika för att slippa undan den turkiska invasionen av deras land. De slog sig ner i Cargese, som fortfarande idag är känd som "den grekiska landsorten". Det är en rar liten by, som är full av medelhavscharm. Husen är vitkalkade och har utsikt över en djupblå bukt och en liten marina. Utöver Cargeses strålande strand, finns ett par iögonfallande kyrkor i stadens centrum.

Upplevelser

Följ Napoleons fotspår
Ajaccio är stolt över sin status som Napoleons födelseplats, och det finns många hyllningar till stadens mest berömde son. Du kan t.ex. se statyn av Napoleon på Place Maréchal-Foch, samt besöka hans barndomshem som idag är omgjort till ett museum. Man har också en festival dedikerad Napoleon i augusti då man utför flera historiska rekonstruktioner med massor av färgglada kostymer.

Vandring
Är du morgonpigg kan du få mest ut av de svalare morgontemperaturerna genom att ta en tur upp i backarna bakom Ajaccio. Du kommer att passera flera buskar, olivträd och kaktusar. Avsätt 1,5 timme för att hinna med en rundtur - men det är absolut värt mödan, för utsikten över bukten är fantastisk. Överst finns en speciellt formad jättesten, som är känd under namnet Dödshuvudet.

Sköldpadds-reservat
Cirka 20 kilometer nordöst om Ajaccio, ligger A Cupulatta, ett reservat dedikerat tusentals sköldpaddor. Det finns cirka 170 arter från hela fem olika kontinenter i reservatet - allt från gigantiska Galapagos-sköldpaddor, till europeiska terrapiner. Sköldpaddsdagiset för småttingar, är nog den mest populära platsen att besöka, framförallt om du har tur att besöka platsen på en dag då ett ägg kläcks.

Stränder vid Ajaccio

Du kommer inte ha svårt att hitta en plats där du kan breda ut din handduk på, vid Ajaccio. Det finns mer än 20 stränder i och runt omkring staden, där nästan alla har ljus sand och kristallklart hav. Om du vill undvika folkmängderna, kan du köra cirka 12 kilometer ut längs kusten till den vackra Pointe de la Parata. Även närliggande Plage de Capo di Feno är en oförstörd pärla.

Mat och dryck

När du befinner dig på Korsika, har du perfekta förutsättningar för att utforska rätter från havet. Här finns gott om möjligheter att smaka på rätter som består av bland annat hummer, musslor och havsabborre. Åker du inåt i landet, kommer du upptäcka att köket bjuder på en mer solid kost, med fantastiska ostar, torkat kött och den korsikanska favoriten, vildsvinsgryta. Är du en gottegris, bör du prova de korsikanska munkarna, som är perfekta att avnjuta till morgonkaffet.

Foodies kommer generellt har rik möjlighet att utforska det traditionella köket i Ajaccio. Besök restaurangerna runt Place Foch för att testa de mest autentiska rätterna. Det är också värt att åka in till Ajaccio en lördag förmiddag för att uppleva böndernas marknad. Ståndens sortiment av kött, ost, oliver och vin är idealt om du t.ex. ska åka iväg på en picknick.

Historiska sevärdheter i Ajaccio

Ajaccio har sitt ursprung i en romersk stad, som låg på backen precis norr om den nuvarande staden. Många ruiner och föremål har hittats från denna före detta bosättning. Senare blev Ajaccio mer känd för att vara Napoleons födelsestad, något som du inte kommer att missa på dina turer genom staden - du kommer bland annat kunna besöka hands barndomshem - numera National Bonaparte Museum - samt statyer av Napoleon och gator och platser uppkallade efter honom. Ett av de mest imponerade monumenten är det i Jardins de Casone. 

Transportmöjligheter

Ajaccio är en viktig inkörsport för besökare på Korsika, och här avgår regelmässiga färjeavgångar till bland annat Marseille, Nice och Toulon på det franska fastlandet. Flera kryssningsfartyg lägger också till här.

Det finns dessutom en flygplats med flygförbindelser till flera franska flygplatser, t.ex. Paris, Marseille och Nice, samt andra europeiska destinationer, däribland Sverige och Danmark.

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter