Resor till Calvi

Det är tre saker som alla kommer ihåg från en resa till Calvi på Korsika: Den storslagna fästningen som höjer sig högt över hamnen, den höga gastronomiska nivån och matvanorna och inte minst den vackra badstranden som är en av öns mest barnvänliga. Utöver detta är Calvi känt för sitt levande kulturliv med bland annat årliga festivaler med musik, teater och andra konstformer. På en resa till denna charmerande stad på Korsikas nordvästra kust bör du även avsätta god tid till att utforska de fantastiska museerna och de färgsprakande marknaderna. Du bör naturligtvis även ta en tur bland ruinerna av det, som enligt lokalbefolkningen, är resterna av Christoffer Columbus födelsehem. 

Utöver upplevelserna i själva Calvi har du också här en perfekt utgångspunkt för att utforska några av Korsikas mest intressanta sevärdheter och attraktioner. Inom kort räckvidd hittar du till exempel en rad trevliga bergsbyar omgivna av fruktodlingar och olivlundar. Här kan det nästan kännas som om tiden stått stilla i flera hundra år. Avsätt eventuellt även en dag för en båttur från Calvi till det enastående naturreservatet La Scadola och Girolata-bukten i söder. 

Trots Calvis förhållandevis blygsamma storlek så hittar du i staden allt det du behöver under en semester. Detta inkluderar inte minst ett rikt urval av restauranger som framför allt nere vid kajen ligger sida vid sida. Det kan trots det rekommenderas att även söka sig in i stadens små sidogator om det är kulinariska upplevelser av hög kvalitet du söker. Dessutom kan du både shoppa de sedvanliga souvenirerna eller gå på jakt efter mer autentiska butiker där du bland annat kan köpa lokala, traditionella produkter så som olika typer av torkat kött, honung, örter och kryddor. 

Calvi är kort sagt det perfekta resmålet om du söker en avkopplande, solrik badsemester vid det azurblå Medelhavet med ett pärlband av spännande utflyktsmål inom räckhåll och med många aktivitetsmöjligheter så som vandring och cykling. 

Läs mer om Calvi

Sevärdheter och utflykter

Här nedan har jag beskrivit några få av de sevärdheter och upplevelser som du hittar i och omkring Calvi. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du tar en titt på vår blogg, där hittar du åtskilliga tips på upplevelser på Korsika.

Réserve Naturelle De Scandola

Calvi är en bra utgångspungt för utflykter. Scandola naturreservat som ligger knappa 30 kilometer åt sydväst, kan emellertid enbart nås med båt (eller till fots över de höga bergen). Natureservatet som har stått med på UNESCO's världsarvslista sedan 1983, bör stå högt även på din lista över utflyktsmål, om du tycker om vacker, ostörd natur. Här kan du uppleva det som många kallar för Korsikas vackraste kustlinje. Du kan dessutom ha turen att få se delfiner på båtturen hit. 

Naturreservatet täcker drygt 19 kvadratkilometer, vilket inkluderar både hav och land. På båtturen hit och vid själva reservatet är huvudattraktionen de många särpräglade klippformationerna som reser sig upp ur det kristallklara havet. På vissa tidpunkter av året finns det även goda möjligheter att se olika havsfåglar och sälkolonier i området.

Stränderna vid Calvi

Reser du till Calvi på sommaren så råder det ingen tvekan om att områdets stränder kommer utöva en stark dragningskraft på dig. Du behöver över huvud taget inte lämna staden för att hoppa i böljan den blå. Plage de Calvi är känd som en familjevänlig strand där både stora och små kan njuta en dag i den mjuka sanden endast avbrutet av regelbundna bad i det klara, långgrunda vattnet. Det ligger många strandcaféer vid den långa stranden, där det utöver förfriskningar erbjuds hyra av liggstolar och parasoller.

Kör du till Algajola omkring 20 minuter åt nordost så kommer du till en annan familjevänlig strand som av många anses vara den bästa på hela Korsika. Den gyllene Algajola-stranden ligger lite öster om själva stan och här är därför som regel lite lugnare än vid Calvis mer stadsnära strand. Söker du en ännu mer avskild strandupplevelse så finns det även åtskilliga små, orörda badvikar i närheten. Det tar till exempel mindre än en halvtimme att köra till Punta Spano, där kan du efter en kort promenad från parkeringsplatsen bada på två små sandstränder omgivna av klippor. Kom ihåg snorkel och cyklop så du även kan se livet under havsytan.

Städer i närområdet

Det finns en del små bergsstäder i närheten av Calvi vilka var och en för sig kanske inte är så anmärkningsvärda men som sammantaget är värda att besöka på en dagsutflykt. Sant Antonino, som ligger en dryg halvtimmes körning från Calvi, har till exempel ett fantastiskt läge på en kulle med utsikt både mot inlandets bergstoppar och havet. På samma sätt kan det rekommenderas att titta förbi små byar och städer som Aregno Corbara, Montemaggiore och Pigna i samma bergsområde. 

När du nu ändå hart kört på en liten bergsutflykt åt nordost kan du eventuellt avsluta med att besöka den fridfulla kuststaden l'ile Rousse. Här hittar du lätt något ställe att äta lunch eller middag på - eventuellt precis vid stadens strand som även inbjuder till ett uppfriskande dopp.

Läs mer

Destinationer i Korsika

Hitta din resa till Korsika här

Inspiration och fakta

Jag har här sammanställt lite information och fakta om Calvi vilket kanske kan fungera som inspiration till din semester på Korsika. Informationen är enbart tänkt som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Trevlig läsning och trevlig resa!

Columbus födelsestad?

Kuststaden Calvi i det nordvästra hörnet av Korsika är en modern semesterort med en lång och händelserik historia. Lokalt insisterar man på att det var här Christoffer Columbus föddes. Du kan till och med se ruinerna efter den berömde upptäcktsresandens hem. De flesta historiker anser dock att Columbus föddes i Genua i Italien. Man vet emellertid inte detta med säkerhet eftersom Columbus själv bidrog till att lägga en rökridå över sitt ursprung. Mer säkert är det att det stod ett sjöslag utanför Calvi den 12 juli 1794 och att den brittiske admiralen Lord Nelson då miste synen på sitt högra öga. 

Du kan än idag förnimma stadens långa historia när du vandrar runt i den gamla stadskärnan. Följ eventuellt de smala, gamla, stenbelagda gatorna upp till citadellet från Medeltiden för att njuta av utsikten över staden, hamnen och bukten. Håll utkik efter minnesplattan som markerar Christoffer Columbus hus. Huset ödelades under Nelsons bombardemang av fästningen.

I dag lockar citadellet och resten av den charmiga stadsdelen till sig många besökare under sommarsäsongen. Stadens nästan 5 kilometer långa och familjevänliga strand, Plage de Calvi, är emellertid en lika stor attraktion. När du inte badar i det klara vattnet kan du ligga i den fina sanden och njuta av den vackra anblicken av citadellet.  

Restauranger och inköp

Nedanför citadellets höga murar ligger lustbåtshamnen och längs denna hittar du många restauranger och brasserier sida vid sida, där kan du sitta och njuta av det varma vädret och titta på de guppande båtarna vid foten av den imponerande fästningen. Det finns även många matställen längre in i stan där det under högsäsong oftast är lite lättare att få ett bord.

Om du bor med självhushållning så hittar du allt du kan önska dig av förnödenheter i stadens supermarkets. Du hittar ett stort utbud av färska grönsaker, ost och smakrika korvar. Inne bland de smala gatorna ett kort stycke från hamnen finns det också ett livligt affärsliv med en härlig blandning av souvenirbutiker, delikatessaffärer och matställen. 

Transport

Calvi flygplats ligger på 10 minuters köravstånd från stan. Det är emellertid en liten flygplats som bara har ett begränsat antal förbindelser till resten av Europa under sommarsäsongen. Du har därför som regel bättre möjligheter att hitta en lämplig flygförbindelse till de större flygplatserna i Ajaccio eller Bastia. Oavsett vilken flygplats du väljer så bör du hyra en bil under din semester. De allmänna transporterna på Korsika lämnar en del övrigt att önska så en hyrbil är som regel det lättaste (och ofta det enda) sättet att besöka öns mest intressanta sevärdheter och stränder.

Om du inte bor utanför stan kan du som regel låta bilen stå när du ska runt i själva Calvi. De flesta butiker, restauranger m.m. ligger nämligen inom ett rätt begränsat område.

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter