Resor till L’Île-Rousse

L’Île-Rousse har fått sitt namn efter den grupp av små, rödbruna klippöar som ligger precis utanför staden. Vid solnedgången kan det närmast se ut som om de glöder. Det är emellertid inte klipporna utan de fantastiska stränderna, stadens liv och inte minst det varma klimatet som gör L’Île-Rousse till en populär semesterort på Korsika.

Välkommen till Frankrike med Hideaways, vi är specialister på resor till L’Île-Rousse och andra resmål på Korsika där du bor på handplockade hotell under din semester.

Avkopplande badsemester på Korsika

Det råder en avslappnad stämning i den lilla färjestaden på den franska Medelhavsöns nordkust, även om de smala, stenbelagda gatorna och torgen alltid sjuder av liv under högsäsongen. Gå på upptäcktsfärd bland stadens små butiker, slå dig ner på en restaurang med utsikt över vattnet eller utmana någon i lokalbefolkningen på petanque i skuggan av de gamla platanträden på Paoli-torget.

Vill du provsmaka regionens egna produkter bör du även gå en sväng förbi Marché couvert. På den övertäckta marknaden med de iögonfallande 21 pelarna, som byggdes i mitten på 1800-talet, hittar du ett stort urval av färska frukter, ost, vin, olivolja, fisk, kött och alla möjliga delikatesser. Tycker du om goda viner så kan du med fördel även avsätta en dag till att följa vinrutten från L’Île-Rousse till Calvi, och där du längs vägen besöker några av områdets många vingårdar.

För familjer och livsnjutare kommer det nog ändå i första hand vara Korsikas underbara stränder som lockar mest. Den långa och breda Plage de Lozari som ligger cirka en kvarts körning öster ut med bil är till exempel inte enbart känd för sin mjuka sand som inbjuder till avkopplande solbadande. Det klara vattnet ger även massor av möjligheter till att prova på olika former av vattensporter. Fortsätter du öster ut kommer du till Plage de l'Ostriconi, som ligger lite mer avsides och är helt perfekt om du vill njuta av en lugn dag vid vattnet.

Åk på utflykt från L’Île-Rousse

Om du kan slita dig från de vidunderliga badstränderna i området så bör du även avsätta minst en dag till att utforska de gamla byarna och småstäderna uppe i bergen omkring L’Île-Rousse. Här uppe på lite avstånd från den populära kusten kan du uppleva byar där det nästan känns som om tiden har stått stilla de senaste hundra åren. I Monticello, som ligger omkring 5 kilometer från L’Île-Rousse, kan du dessutom njuta av en fantastisk panoramautsikt över kusten. Det sägs att det var i Monticello som Christopher Columbus' mamma föddes. Om du hyr en mountainbike eller snörar på dig vandringskängorna kan du utnyttja de många kilometerna av stigar i området till en aktiv semester.

Starta eventuellt i liten skala med att gå en tur ut på Île de la Pietra längs gångbron. Det tar bara ungefär en kvart från centrum av L’Île-Rousse att gå dit ut och utsikten över stan och de bakomliggande bergen på tillbakavägen är värd hela promenaden. Det är populärt att njuta av solnedgången här utifrån men det är även intressant att få se det gamla vakttornet och fyren. Bortsett från färjeterminalen och ett hotell så är den lilla halvön obebodd.

L’Île-Rousse grundlades 1758 av frihetskämpen Pasquale Paoli, som ville ha en motvikt till den närliggande hamnstaden Calvi, som lydde under Genuesiskt herradöme. Till slut förlorade i och för sig Paoli frihetskampen, först mot genueserna och sedan mot fransmännen, men i motsats till Calvi är L’Île-Rousse fortfarande i dag en viktig färjestad med förbindelser till Marseille, Nice och Toulon, samt italienska Savona.

Läs mer om Ile Rousse

Destinationer i Korsika

Hitta din resa till Korsika här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter