Resor till Propriano

Destinationer i Korsika

Hitta din resa till Korsika här

Inspiration och fakta

Propriano är ett litet fiskeläge med omkring 3 000 invånare på sydvästra Korsika som, tack vare sitt läge i den vackra Valincobukten, har utvecklats till ett populärt resmål. Huvudattraktionen är stränderna som ligger längs bukten runt stan. De många caféerna och restaurangerna som framför allt är koncentrerade runt stadens marina har också en naturlig dragningskraft. Propriano har med andra ord allt det som ska till för att få en lyckad badsemester med familjen. Sist men inte minst ger Propriano dig dessutom en bra utgångspunkt till att utforska Korsika - särskilt den sydvästra delen. 

Staden Propriano har en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till tiden då greker och romare hade herraväldet över området. Idag finns emellertid inte många spår av den ursprungliga staden. Den största delen av den nuvarande staden stammar från 1800-talet då man återuppbyggde den eftersom upprepade piratangrepp på 1700-talet hade ödelagt stora delar av staden. Den charmigaste delen av staden hittar du nere vid marinan med dess färgglada byggnader och segelbåtar som guppar i hamnen. Här nere finns det åtskilliga matställen och butiker så här är alltid liv och rörelse. Längre upp i stan är det mer fridfullt och bebyggelsen är mer utspridd, men å andra sidan har man här uppifrån en fantastisk utsikt över bukten och dess turkosblåa vatten och de omgivande gröna bergen. Vill du ha en snabb överblick över staden och bukten kan du nerifrån hamnen gå upp för en lång trappa till kyrkan Notre Dame de la Misericorde.

Stränder vid Propriano

Välj Propriano, när du reser till Korsika, om du gärna vill bo med ett brett urval av badstränder inom nära håll. Även om du nog inte behöver mycket tid för att utforska själva stadens sevärdheter så kan man inte säga det samma om alla stränderna i området. Den långgrunda och familjevänliga Lido, som ligger precis väster om hamnen är bara en av många stränder och badvikar du bör passa på att uppleva under en badsemester i Golfe de Valinco.

Längst in i bukten omkring en och en halv kilometer från Propriano ligger den breda och långa Baracci-sandstranden vid staden Olmeto, denna strand är sällan fullpackad. Detta beror kanske på att här kan vågorna bli ganska våldsamma vid blåsigt väder. Beger du dig istället väster ut och rundar Capu Laurosu så kommer du till en av områdets mest orörda stränder som sträcker sig 3,5 kilometer söder ut och delas av Rizzanese-floden, men det finns ändå massor av plats att bre ut sig på.

Du kan även välja att köra en tur ut längs buktens norra sida mot Porto Pollo. Följer du kustvägen till den populära semesterorten som har en lång sandstrand så passerar du flera andra lockande stränder längs vägen som till exempel den lilla Scodi Neri-stranden, som måste räknas som en av de vackraste på denna delen av Korsika, men som ändå mest utnyttjas av lokalbefolkningen.

Restauranger och butiker

Restauranger och barer i Propriano är koncentrerade omkring Avenue Napoléon III, som löper längs hamnen. Här får du rikligt med möjligheter att stifta närmare bekantskap med det bästa som medelhavsköket har att bjuda. Med tanke på läget så är det inte överraskande ofta fisk och skaldjur som fyller menyerna, men det finns även mycket annat att välja mellan - som till exempel asiatiska restauranger och pizzerior. Vill du avsluta med något sött eller om barnen ska skämmas bort under dagens lopp så går det lätt att hitta ett crêperie eller en glassbar.

Nere på Avenue Napoléon III ligger olika turistbutiker med bland annat surfutrustning och souvenirer. Där finns emellertid även ett par kiosker där du kan köpa mer vanliga och dagliga förnödenheter. Har du behov av att göra storinköp behöver du inte åka mer än ett par kilometer utanför centrum för att komma till större supermarkets. 

Transport

Det går färjeförbindelser från Propriano till både det franska fastlandet (Marseille) och till Sardinien (Porto Torres). De flesta semesterfirarna ankommer dock med flyg till Korsika. När du ska bo på den södra delen av ön är det bäst att flyga till Ajaccio Napoleon Bonaparte flygplatsen som ligger ca 65 kilometer norr om Propriano, eller till Figari flygplatsen 55 kilometer åt söder.

Det går tåg mellan de största städerna på Korsika och därutöver bussar. Men det måste rekommenderas att hyra bil när du ska tillbringa din semester i Propriano. Ofta är det svårt eller tar lång tid att ta sig fram med allmänna transporter, medan du med bil lätt kan besöka både berömda sevärdheter och okända pärlor. Det mest praktiska är vanligtvis att boka hyrbil hemifån med avhämtning direkt på flygplatsen vid ankomst.

Populärt i Korsika

Frankrike, Korsika, Propriano
  • Närmaste flygplats: 43 km
  • Närmaste strand: ca. 13 km
  • Pool
Frankrike, Korsika, Calvi
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Närmaste strand: ca. 1.5 km
  • Pool
Frankrike, Korsika, Propriano
  • Närmaste flygplats: 60 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter