Resor till Languedoc-Roussillion

Området Languedoc-Roussillion är ännu en ”guldklimp” i Sydfrankrike. Jag är djupt betagen av detta område som sträcker sig från den spanska gränsen vid Pyrenéerna upp mot Marseille och Nîmes. Jag tror att man utan vidare kan hävda att Languedoc-Roussillion är den oförtjänt bortglömda ”lillasystern” till Provence. Regionen är fantastiskt spännande och intressant. Här följer ett litet axplock av skäl till vara lite ”bortanför strömmen” och inte resa till Provence nästa gång.

Den oerhört vackra kuststräckan, med sina oändliga sandstränder som ackompanjeras stilfullt av pittoreska byar och städer, för att nämna bara några, besök gärna Sète eller Collioure som ligger vid foten av Pyrenéerna.

Missa inte heller, historiska städer som Nîmes och dess gamla romerska amfiteater och Pont du Gard, den berömda akvedukten. Montpellier, är en sann kosmopolitisk stad fylld med en ungdomlig atmosfär och studenter. Narbonne, Perpignan och inte att förglömma den medeltida staden Carcassonne, där ett besök blir en tidsresa från katarerna till inkvisitionens tidevarv. Det finns gott om möjligheter att följa tempelriddarnas påverkan på Languedoc-Roussillon, men se upp - det är så intressant att tiden flyger iväg.

En sak som också bör nämnas är den berömda kanalen, Le Canal du Midi, och det imponerande bergslandskapet i Gorges du Tarn och Cevenne med sina traditionella byar, floder och vandringsstigar i den vackra naturen. Perfekt om du är ute efter en aktiv semester i kombination med något avkopplande och intressant.

Som en av de sista anmärkningarna, vill jag slå ett slag för den gastronomiska ådran i Languedoc-Roussillon! I staden Tavel produceras enligt de flesta bedömarna Frankrikes bästa rosévin. Det är så gott att de avstår helt från att producera vitt och rött vin. Men var inte orolig, i restaurangernas vinlistor återfinns fantastiska viner från andra distrikt i Frankrike.

Om du kör till Carcassonne, kommer du passera igenom de vackra högplatåerna, där Corbières vingårdarna ligger som ett pärlband, så långt ögat kan se. Det är en av de vackraste bilresorna du kan göra i hela Frankrike. Från Medelhavet, vidare till Narbonne och sedan upp i de vackra bergen.

Läs mer om Languedoc Roussillon

Sevärdheter

Jag har här valt ut ett par av de sevärdheter som du kan se och uppleva under din semester i regionen Languedoc-Roussillon. Om  du vill veta mer om regionens många attraktioner så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Canal du Midi

Canal du Midi som har funnits med på UNESCOs världsarvslista sedan 1996 kallas ofta för ”världens största världsarv”. Anledningen är att Canal du Midi är en 240 kilometer lång kanal som tillsammans med en annan kanal Canal de Garonne förbinder Atlanten med Medelhavet.

Kanalen bar det ärevördiga namnet Canal Royal en Languedoc innan de franska revolutionärerna 1789 ändrade det till Canal du Midi i 1789. Kanalen som invigdes 1681 efter 15 års byggnadsarbete har sedan dess betraktats som ett av de största byggprojekten från 1600-talet i hela världen.

Kanalen löper från staden Toulouse till hamnen Sete vilken anlades som kanalens östra slutpunkt. Den ursprungliga tanken när kanalen skapades var att föra vatten från Montagne Noire till Seuil de Naurouze för att hjälpa, den på den tiden blomstrande, handeln med vete.

Carcassonne

Carcassonne som ligger i departementet Aude är en vacker, befäst medeltidsstad som med sina många unika och välbevarade historiska byggnader har funnits med på UNESCOs världsarvslista sedan 1997.

Staden delas i två delar av floden Aude och dessa delar binds samman av två broar Pont vieux (den gamle bron) och Pont neuf (den nye bron). Cite de Carcassonne med sin unika medeltida bebyggelse och sin berömda dubbla stadsmur är den högst belägna av stadsdelarna och ligger på Audeflodens högra bredd. På flodens västra bredd ligger stadsdelen Saint-Louis eller Ville Basse som den också kallas och denna stadsdel är den modernaste och mest befolkade av de två.

De mest sevärda byggnaderna i Cité de Carcassonne är den berömda dubbla ringmuren med sina 53 torn. Den inre delen av ringmuren är mer än 1 000 meter lång och delar av den härrör ända från gallo-romersk tid (200-300-talet) medan den yttre delen av ringmuren är hela 1 600 meter lång och är byggd mellan 1228 och 1245.
Andra sevärda byggnader i Cie de Carcassonne är Narbonnaiseporten eller Narbonneporten som den också kallas härrör från 1200-talet, Sankt Nazariusbasilikan som har byggts om många gånger genom historien och som första gången omnämndes i historieböckerna 925 samt det romerska slottet Château Comtal som är en av Europas bäst bevarade byggnader från medeltiden.

I den nyare och lägre liggande stadsdelen Bastide Saint-Louis som grundades 1262 är de mest sevärda byggnaderna Sankt Michelkatedralen som byggdes samtidigt med att den nya stadsdelen uppstod, Sankt Vincentkyrkan med sina 47 klockor och glasmålningar från 1400-talet samt den gamla stenbron Pont Vieux som har sammanbundit de två stadsdelarna sedan 1300-talet.

Nîmes

Nîmes är väl kanske inte den staden i Frankrike som är mest känd i Sverige men staden har många unika, historiska lämningar från romartiden. Till dessa lämningar hör en amfiteater som enligt många är den bäst bevarade i världen och till och med bättre än det berömda Colosseum i Rom.

Amfiteatern byggdes omkring 70 år efter Kristus och har med sina 34 sittrader haft plats för över 16 000 åskådare. Amfiteatern har tjänat en rad olika syften under sin långa historia. De invaderande visigoterna från norr byggde en mur omkring och använde den som fästning, senare användes den som bostadskvarter och hela 700 invånare ska ha bott inom amfiteaterns murar för att 1863 byggas om till tjurfäktningsarena. Än idag används amfiteatern vid olika officiella tillfällen och för konserter, filminspelningar m.m.

Förutom den fantastiska amfiteatern så erbjuder Nîmes även templet Maison Carrée som av många anses vara det bäst bevarade romerska templet i världen, fästningstornet Tour Magne samt resterna av den gamla stadsmuren.

Enbart ca 25 kilometer från staden och nära staden Remoulins kan du se den spektakulära romerska bron Pont du Gard vilken ursprungligen var en del av en 50 kilometer lång akvedukt som transporterade vatten till den romerska staden Nemausus (det romerska namnet för dagens Nîmes). Bron utsågs 1985 till världsarv av UNESCO.

Montpellier

Montpellier är inte bara regionen Languedoc-Roussillon största stad och prefektur (regionhuvudstad) och en av Frankrikes åtta största städer utan Montpellier har även en rad intressanta sevärdheter.

Bland de största sevärdheterna i Montpellier är stadens vackra torg - Place de la Comédie - som anlades redan 1755 och där operan ”Opéra Comédie” ligger. I staden finns även den medeltida vägen Rue du Bras de Fer, ett judiskt bad från 1100-talet, den botaniska trädgården Jardin des plantes de Montpellier som anlades 1593 och som är Frankrikes äldsta botaniska trädgård. Här finns även triumfbågen Porte du Peyrou från 1600-talet, de återstående tornen ”Tour des Pins” i den gamla stadsmuren från 1200-talet, den romersk-katolska katedralen Cathédrale Saint-Pierre de Montpellier som är ärkebiskopssäte och som dessutom  förklarats som nationellt monument av den franska staten.

 

Läs mer

Mat

Gastronomin i Languedoc-Roussillon bär drag av regionens närhet till kulinariskt rika Katalonien på andra sidan gränsen till Spanien samt dess läge vid Medelhavet vilket har gjort fisk och skaldjur till viktiga ingredienser i Languedoc-Roussillons kök. Regionen är dessutom inte bara Frankrikes utan hela världens största vinregion och producerar en lång rad fina och internationellt erkända viner.

Jag har här valt ut ett par av de kulinariska specialiteter och produkter som du smaka på när du besöker Languedoc-Roussillon. Smaklig spis och trevlig resa!

Crème Catalane

En av de rätter som har halkat över gränsen från Katalonien till den katalanska delen av Languedoc-Roussillon och som med tiden har blivit en traditionell del av regionens kök är desserten crème catalane. Crème catalane har sin motsvarighet i den mer välkända desserten crème brûlée som å sin sida anses stamma från Frankrike men som har stor utbredning i Katalonien.

Crème catalane är emellertid en lite kryddigare och i mångas smak en lite mer sofistikerad version av crème brûlée med tillsats av kanelstänger, rivet citronskal, rivet apelsinskal och nejlika.

Cassoulet

Cassoulet eller caçolet som den kallas på occitanska är en gryträtt bestående av confiterede andlår (ibland även gås eller fårkött), vita bönor och korv.

Rätten som ska ha uppfunnits av lokala bönder från Languedocprovinsen och den medeltida staden Carcassonne är bara en i raden av de städer som hävdar att de är upphovställe för rätten. Med tiden har rätten spridit sig över hela Frankrike och även utanför landets gränser.

Bourride

Bourride som är särskilt populär i staden Toulon i departementet Var och i Sète i departementet Hérault är en soppa som består av fisk och skaldjur. Vanligtvis består rätten av tre eller fyra sorters fisk vilka ofta är havsaborre, vitling och guldbraxen som kokas tillsammans med lök, fänkål, tomater, vitlök, kryddörter och olivolja samt kryddas med saffran och torkat apelsinskal. Därefter gör man en fond på soppan med tillsats av äggula, olivolja och salt.

Rätten serveras med rostade brödkrutonger vilka är typiska för regionen och som läggs i bottnen av sopptallriken.

Vin 

Även om Languedoc-Roussillon bland många svenskar kanske är lite okänd så är det inte vilken region som helst, åtminstone inte när det kommer till vin. Faktiskt så är regionen med sina 2 800 kvadratkilometer vinodlingsyta världens största vinproducerande region och står för inte mindre än en tredjedel av den totala vinproduktionen i Frankrike.

Det har odlats vin i regionen sedan grekerna omkring 600-talet före Kristus anlade de första vingårdarna vid kusten nära staden Narbonne. Detta gör även Languedoc-Roussillon till den äldsta vinregionen i Frankrike tillsammans med grannregionen Provence.

Regionen är känd för att producera goda viner till förhållandevis låga marknadspriser och för sitt enorma urval av druvsorter vilka regionens många duktiga vinmakare inte är rädda för att blanda. Detta skapar viner med stora och spännande kontraster.

 

Läs mer

Destinationer i Languedoc Roussillon

Aurillac

Mitt i Frankrike och mitt i regionen Auvergne-Rhône-Alpes ligger den lilla staden Aurillac som korsas av floden Jordanne. Floden bidrar till att skapa en inbjudande atmosfär i stadens lilla centrum där du finner det mesta runt torget Place du Salut.

Resor till Aurillac

Carcassonne

Medeltidsstaden Carcassonne utstrålar känslan av äventyr med sina höga stadsmurar, spiror och torn. Här får du lätt tiden att gå med upptäcktsfärder på den gamla stadens trånga gator där det ligger flera intressanta museer, bra restauranger och spännande butiker.

Resor till Carcassonne

Perpignan

Perpignan är huvudstad i departementet Pyrénées-Orientales. Staden ligger vackert belägen på kustslätten nära den plats där floden Têt mynnar ut i Medelhavet. Området bjuder på enastående möjligheter till spännande utflykter i det bergiga inlandet.

Resor till Perpignan

Information om Languedoc-Roussillon

Här har jag samlat lite fakta och information om regionen Languedoc-Roussillon, såsom klimat och väder, geografi och departement, språk, natur och lite om de viktigaste städerna.

Om du vill ha mer inspiration inför din resa till Languedoc-Roussillon, rekommenderar jag dig att läsa vår inspirerande reseblogg, där du hittar spännande artiklar om Languedoc-Roussillon.

Departement, geografi och befolkning

Languedoc-Roussillon ligger i den sydligaste delen av Frankrike och gränsar mot grannregionerna Provence-Alpes-Côte d'Azur, Rhône-Alpes, Auvergne, och Midi-Pyrénées på den ena sidan, och Spanien, Andorra och Medelhavet på den andra sidan.

Languedoc- Roussillon består av fem departement: Lozère, Gard, Hérault, Aude och Pyrénées-Orientales, som någorlunda motsvarar till det vi  i Sverige kallar län, med en  folkvald församling kallad conseil général. Med omkring 900 000 invånare är Hérault det befolkningsmässigt största departementet i Languedoc-Roussillon, medan Lozère-departementet är det befolkningsmässigt minsta departementet i regionen.

Departementet Aude är det till ytan största departementet i regionen med sina 6139 kvadratkilometer, medan Pyrénées-Orientales är det till ytan minsta departementet i regionen med sina 5116 kvadratkilometer.

Totalt sträcker sig Languedoc-Roussillon sig över 27 376 kvadratkilometer, vilket gör den till den nionde största regionen av Frankrikes 26 regioner. Montpellier, belägen i departementet Hérault, är regionens prefektur.

Största städerna

De fem största städerna i Languedoc-Roussillon är Montpellier, belägen i Hérault-departementet med omkring 265 000 invånare, Nimes, belägen i Gard-departementet med omkring 145 000 invånare, Perpignan, belägen i departementet Pyrénées-Orientales med omkring 119 000 invånare, Béziers, belägen i Hérault-departementet med omkring 72 000 invånare och Narbonne, belägen i Aude-departementet med omkring 52 000 invånare. Som redan nämnts ovan, så är Montpellier, som förövrigt är Frankrikes åttonde största stad, även regionens prefektur.

Klimat och väder

Languedoc-Roussillons klimat varierar naturligtvis beroende av, var i regionen, du befinner dig – t.ex. om du befinner dig i den inre delen av regionen eller ute vid kusten – men generellt har regionen ett milt medelhavsklimat med varma, torra somrar, milda vintrar, massor av soltimmar och relativt lite nederbörd jämfört med andra regioner i Frankrike.

Medeltemperaturen om sommaren för hela regionen är 23.7 grader, och om vintern 8.1 grader. De varmaste månaderna under året är juli med en medeltemperatur på 28.4 grader och augusti med en medeltemperatur på 28.1 grader, efterföljt av juni med en medeltemperatur på 26.5 grader.

De kallaste månaderna i regionen är februari med i genomsnitt 11.5 grader och januari med i genomsnitt 12.4 grader, medan mars med 12.5 grader är en grad kallare än december, med 13.5 grader.

Flest soltimmar är det i juli med i genomsnitt 11 soltimmar om dagen, tätt följd av juni och augusti med i genomsnitt 10 soltimmar om dagen. Minst antal soltimmar är det, inte överraskande, i januari och december med i genomsnitt 4 soltimmar om dagen, därefter kommer november med i genomsnitt 5 soltimmar om dagen och februari med i genomsnitt 6 soltimmar om dagen
Mest regn faller det i september med omkring 100 mm i genomsnitt och i oktober med omkring 90 mm i genomsnitt, medan det i regionen regnar minst i juli med omkring 20 mm, följd av – kanske lite överraskande – februari med omkring 30 mm i genomsnitt, juli får likaså 30 mm i genomsnitt, och augusti omkring 40 mm.

Natur

Languedoc-Roussillon bjuder på ett särskilt intressant och varierat utbud av landskap med kända bergskedjor, såsom Pyrenéerna och Cevennerna, som rymmer några av Europas vackraste naturscener; lågland, som sträcker sig från kusten och in i landet; massor av härlig Medelhavskust med inbjudande badstränder; ett hav av spännande kalkstensgrottor, som bland annat rymmer underjordiska sjöar och floder; frodiga floddalar skapade av floder som Rhône, Hérault, Aude och Gardon; och den 240 kilometer långa kanalen, Canal du Midi, som tillsammans med Canal de Garonne förbinder Atlanten med Medelhavet, och som 1996 upptogs som världsarv av UNESCO.

Språk

Ända fram till det tjugonde århundradet talades occitanska - ett romanskt språk som talades i delar av södra Frankrike - i den tidigare provinsen Languedoc, som utgör merparten av den nuvarande regionen Languedoc-Roussillon. Namnet på den tidigare provinsen Languedoc (innan den slogs samman med provinsen Roussillon i slutet av 1980-talet) härstammar från namnet på språket occitanska, eftersom occitanska också kallas langue d'oc i södra Frankrike.

I Roussillon, som vanligtvis betraktas som den “franska delen av Katalonien”, talades däremot tidigare katalanska, vilket naturligtvis beror på det stora inflytandet från - och geografiskt nära läge till – den spanska regionen Katalonien på andra sidan gränsen.

I en undersökning utförd 2004 av den katalanska självstyrande regeringen, uppgav hela 65% av Roussillons befolkning över 15 år att de förstår katalanska, medan 37% av befolkningen uppgav att de kan prata katalanska.  
Idag är franska det enda officiella språket i regionen, medan occitanska och katalanska är valfria språk i gymnasiet och folkskolan.

Populärt i Languedoc Roussillon

Frankrike, Languedoc Roussillon
  • Närmaste flygplats: 130 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Frankrike, Languedoc Roussillon, Carcassonne
  • Närmaste flygplats: 101 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Frankrike, Languedoc Roussillon
  • Närmaste flygplats: 103 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter