Resor till Aurillac

Aurillac är huvudstad och knutpunkt för det lantliga departementet Cantal, som ligger i regionen Auvergne-Rhône-Alpes. Stadens historia sträcker sig enligt sägandes tillbaka till romartiden, men officiellt var det Géraud d'Aurillac som grundlade staden år 898. Han hade några få år tidigare etablerat ett Benediktinerkloster i närheten som senare även blev uppkallat efter honom. I dag är man i staden stolta över att det var i Saint-Géraud klostret som Frankrikes förste påve (Påve Sylvester ll) studerae. 

Speciellt i den gamla stadskärnan med sina trånga, slingrande gator kan du tydligt märka att Aurillac är en stad med över 1 000 års historia på nacken. Här i de centrala delarna kan du lätt få många timmar att gå bara med att strosa runt och beundra de gamla byggnaderna och eventuellt titta in i någon av de små, trevliga "boutiques" som ligger här. 

Välkommen till lLnguedoc Roussillon med Hideaways, vi är specialister på resor till Aurillac och andra resmål i Frankrike där du bor på handplockade hotell under din resa.

Rik på historia och kultur

Vill du lära dig mer om staden och områdets historia så kan det varmt rekommenderas att besöka Château St-Étienne, som tronar över staden och dessutom hyser Vulkanmuseet, eller Museet för konst och arkeologi. Titta även förbi klostret på din väg runt i stan. Har du tur kan du få uppleva en konsert i den imponerande byggnaden. Åker du till Aurillac i augusti kan du även få uppleva en mer modern form av underhållning på International Street Theatre Festival, som har varit en årligen återkommande kulturhändelse sedan 1986. Festivalen lockar omkring 100 000 åskådare som kommer för att se de ca 500 teatergrupperna som uppträder runt omkring på stadens gator under de fyra dagar som festivalen pågår.

Även om det i stadens gamla hjärta i det närmaste härskar en lantlig by stämning på de smala gatorna och på de små torgen så har Aurillac omkring 26 000 invånare. Även om staden inte är särskilt turistig så finns det ändå ett bra underlag för de många matställena i centrum. På samma sätt hittar du tillräckligt med småbutiker, supermarkets och specialaffärer för att täcka de behov som kan tänkas uppstå under semestern.

Vill du ha en souvenir med hem från Aurillac så ska det kanske vara ett paraply. Staden är nämligen känd för sin produktion av paraplyer av hög kvalitet som exporteras till hela världen. Tycker du om ost så bör du även köpa de lokala specialiteterna Fourme och Bleu d’Auvergne.

Storslagen natur och äkta småstadsliv

Du bör avsätta gott om tid till att utforska stadens egna sevärdheter, marknader och restaurangliv. Aurillac, som ligger vackert omgiven av gröna kullar vid floden Jordanne är även en bra utgångspunkt för intressanta utflykter. 

Kör till exempel en tur där du följer Route des Crêtes, som börjar i Aurillac och slingrar sig fram mot Parc naturel régional des Volcans d’Auvergne - Frankrikes största regionala naturpark. Längs vägen finns det åtskilliga ställen att stanna till för att njuta av landskapet eller eventuellt gå en tur. Det är i denna stora naturpark som du bland annat kan uppleva den pyramidformade, slocknade vulkanen Puy Mary. Vulkanen är klassificerad som ett "Grand site de France" och lockar till sig naturälskare från när och fjärran.

I tillägg till det storslagna landskapet så rymmer den stora naturparken även många charmiga småstäder där du kan uppleva regionens genuina och autentiska kulturarv, däribland möjligheten att utforska det lokala kökets traditionella rätter.

Läs mer om Aurillac

Destinationer i Languedoc Roussillon

Hitta din resa till Languedoc Roussillon här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter