Resor till Perpignan

En resa till Perpignan bjuder på lite av varje. Här kan du uppleva Medelhavets många glädjeämnen, Pyrenéernas storslagna bergslandskap, en mängd intressanta kulturella och historiska sevärdheter, det milda och behagliga sydfranska klimatet och den berömda franska gastronomin på en och samma gång.

Perfekt läge

Att det förhåller sig så som beskrivet ovan beror inte minst på Perpignans perfekta läge vid floden Têt i den centrala södra delen av Frankrike enbart 8 kilometer från Medelhavet och bara omkring 30 kilometer från gränsen mot Spanien.

Staden är huvudstad i departementet Pyrénées-Orientales i regionen Occitanie (tidigare Languedoc-Rousillon och Midi-Pyrénées) och har omkring 120 000 invånare vilket dels innebär att du har tillgång till i stort sett alla de faciliteter, butiker, marknader, restauranger och barer som hör till i en större stad, samtidigt som du på kort tid kan komma ut och uppleva Medelhavet, Pyrenéerna och andra stora natursevärdheter i södra Frankrike.

Om du inte tycker att det räcker så kan du överväga att göra en dagsutflykt till Spanien på den andra sidan av Pyrenéerna och uppleva lite av Katalonien och kanske tillbringa en halv dag i metropolen Barcelona.

Centrum för produktion av vin och frukt

Perpignan är dessutom en knutpunkt för produktionen av vin, frukt och grönsaker som odlas i det frodiga inlandet så du kan förvänta dig en hög gastronomisk nivå i staden på grund av alla fina råvaror i maten och goda sydfranska viner. 

Upplevelser och sevärdheter

Även om de största sevärdheterna på en semester i Perpignan ligger utanför stadens gränser så finns det även en del historiska sevärdheter i själva staden.

Upplev till exempel stadens katedral, Basilique-Cathédrale de Saint-Jean-Baptiste de Perpignan, vars byggande påbörjades 1324, men som först stod färdig 1509; palatset Palais des Rois de Majorque från 1200-talet, som blickar ut över staden från det högt belägna citadellet; eller de gamla stadsmurarna som till stora delar ödelades 1904 till förmån för stadens tillväxt och utveckling men som fortfarande lever kvar i form av den lilla fästningen Le Castillet från 1300-talet, som ursprungligen användes som huvudport till staden men som senare användes som fängelse fram till slutet av 1800-talet. 

Utflyktsmöjligheter

Med sitt idealiska läge enbart 8 kilometer från Medelhavet och 30 kilometer från gränsen mot Spanien har du i Perpignan en mängd fantastiska utflyktsmöjligheter. 

Du kan till exempel välja att göra en endagsutflykt till det vackra och charmiga Montpellier, som bara ligger ungefär 1 timme och 45 minuters körning från Perpignan; eller Pyrenéerna som lockar med en del av Europas mest storslagna natur och vackra bergslandskap; eller en dagsutflykt till Katalonien och den berömda spanska metropolen Barcelona som ligger cirka 3 timmars körning från Perpignan. Du kan också välja att göra en dagsutflykt till Toulouse, som ligger ungefär 2 timmars körning bort eller till en av de många stora naturparkerna som ligger inom överskådligt avstånd från staden.

Transport

Vägar

Motorvägen A9 förbinder Perpignan med bland andra storstäder som Barcelona och Montpellier.

Tåg

Perpignan har en järnvägsstation, Gare de Perpignan, som bland annat har förbindelser till Paris, Barcelona, Toulouse och flera regionala destinationer. Bangården är berömd eftersom Salvador Dalí proklamerade, att den var "Universums centrum" efter att ha upplevt en vision om kosmogonisk ekstas där 1963. 

Flygplats

Den närmsta flygplatsen är Perpignan-Rivesaltes, som är en liten, internationell flygplats.

 

Läs mer om Perpignan

Destinationer i Languedoc Roussillon

Hitta din resa till Languedoc Roussillon här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter