Resor till Provence-Alpes-Côte d'Azur

Den Franska Rivieran eller la Côte d'Azur, som betyder den azurblå kusten, har en otrolig dragningskraft på oss skandinaver. Så fort du landar på Nice flygplats förstår du var namnet kommer ifrån. Vilken utsikt över Medelhavet och vilken färgskala! Det milda klimatet, de pittoreska byarna, den vackra naturen och det speciella ljuset har gjort att konstnärer och kändisar från hela världen har vallfärdat till Rivieran i över hundra år. Idag är inte Franska Rivieran en vimmelplats bara för de rika och berömda. Nu för tiden vallfärdar helt vanliga människor hit och får ett smakprov på den glamour som fortfarande omgärdar kustremsan.

Jag har inte tillräckligt med utrymme för att skriva om alla mina favoritplatser på den Franska Rivieran, men obligatoriskt är ett besök i Grasse - den berömda parfymstaden, Antibes och dess vackra Picasso-muséum, vackra städer som Eze med sin panoramautsikt över Medelhavet, Villefranche sur Mer med den gamla gatan från år 1260, la rue Obscure (även kallad ”The Dark Street”) och naturligtvis Saint Paul de Vence, där den berömde konstnären Marc Chagall levde tills han tog sitt sista andetag 1985.

Underbara, fantastiska Provence

Detta otämjda, kuperade landskap med olivträd, vingårdar och lavendelfält så långt ögat kan se, cikador, autentiska byar med vackra torg och glittrande fontäner. Värmen, lukten och surrande ljud från handlarna på marknaderna, smaken av god mat och gott vin som ackompanjeras av den ibland förekommande Mistralvinden från norr. Här är bara helt underbart!

Historiska städer som Aix en Provence, Avignon, Arles, Les Baux de Provence och den fantastiska Luberon. Men också olivodlingarna vid Alpilles eller den franska ”Grand Canyon” - Gorges du Verdon finns på min hemgjorda lista över "platser som du bara måste se. Eller, stäng av klockan och besök de idylliska fiskelägena vid Medelhavskusten, Bandol, Cassis, Sanary sur Mer, och inte att förglömma mer fashionabla Saint Tropez. Om du hinner måste du också avlägga en visit i Marseille, som har genomgått en otrolig förvandling i samband med att staden var Europas kulturhuvudstad, 2013. I dag är Marseille en spännande stad, där du lätt kan spendera en heldag med bra shopping, mysiga restauranger och sevärdheter. Camargue, med sina vilda hästar och naturområde, tillhör faktiskt också Provence, trots att landskap, traditioner och kulturen är så annorlunda.

Läs mer om Provence

Sevärdheter 

Regionen Provence har en natur som är bland Europas vackraste. Charmiga bergsbyar, månghundraåriga kloster samt unika lämningar från antiken som har utnämnts till kulturellt världsarv av UNESCO.

Jag har här valt ut några av de sevärdheter som du kan se och uppleva under din semester i Provence. Stort nöje och trevlig resa!

Gordes

Denna välbevarade provencalska by som ligger på en klippa 350 meter över havet och med utsikt över Luberondalen i departementet Vaucluse och har status som regional naturpark samt står med på listan över Frankrikes vackraste byar.

Denna lilla by på landet har lockat till sig stora konstnärer som Marc Chagall, Pol Mara och Victor Vasarely och är även känd för sitt slott från 1013 som 1525 byggdes om efter renässansens principer och som sedan 1996 rymmer ett museum för den flamländske målaren Pol Maras verk.

Abbaye Notre-Dame de Sénanque

Nära byn Gordes i departementet Vaucluses kan du uppleva ett av Provences måleriska och historiska kännetecken det över 940 år gamla cistercienserklostret Abbaye Notre-Dame de Sénanque med sina karakteristiska lavendelfält som odlas av klostrets munkar.

Klostret som är ett fint exempel på romansk arkitektkultur var som störst under 1200- och 1300-talet då det bestod av sju gods, fyra kvarnar samt stora landområden i Provence.

Idag lever munkarna bland annat av lavendel- och biodling. Enstaka besökare kan efter ansökan få lov att bo på klostret under kortare perioder som andligt refugium (tillflyktsort).

Gorges du Verdon

Den 25 kilometer långa och 700 meter djupa klyftan Gorges du Verdon som ligger i departementet Alpes-de-Haute har blivit känd som Europas vackraste och mest spektakulära ”grand canyon”. Klyftan  lockar varje år till sig tusentals besökare från hela kontinenten som antingen kan åka runt den i bil, paddla med kajak i Verdonfloden eller klättra på dess flera hundra meter höga kalkstensväggar.

Gorges du Verdon har skapats av floden Verdon som även har gett namn åt den och som rinner ut i den konstgjorda sjön Sainte-Croix-du-Verdon.

Arles

Arles som ligger i början av Rhonedeltat i departementet Bouchés-du-Rhône kallas ofta för “Galliens lilla Rom” på grund av stadens enastående romerska lämningar som tillsammans med romanska byggnadsverk och monument sedan 1981 har satt staden på UNESCOs världsarvslista.

Bland stadens stora attraktioner kan nämnas den romerska amfiteatern från 90-talet efter Kristus och som idag används för konserter, tjurfäktningar och teaterföreställningar. Andra attraktioner är Alyscamps - ett romerskt nekropolis vilket var ett av den antika världens mest berömda och den tjugo meter höga romerska obelisken från 300-talet efter Kristus som står på Place de la République framför rådhuset.

Arles är även känt för att vara den stad där den store holländske målaren Vincent Van Gogh bodde mellan 1888 och 1889 och där han skapade mer än 300 målningar och teckningar häribland några av hans mest kända som “Höst i Provence”.

Avignon

Avignon som ligger vid floden Rhône i departementet Vaucluse kallas ofta för “påvarnas stad” på grund av de många påvar och motpåvar som befunnit sig här i perioden mellan 309 och 1423 under den stora katolska schismen. I våra dagar är Avignon mest känt för den årliga teater-, musik-, dans- och filmfestivalen Festival d´Avignon som bland annat äger rum i och omkring några av stadens kända historiska monument och som varje år lockar till sig mer an 100 000 besökare.

Staden lockar även till sig många besökare från hela världen på grund av sina välbevarade valv som påvarna lät bygga på 1300-talet och sin unika historiska stadskärna. Denna stadskärna rymmer stora sevärdheter så som Påvarnas Palats (Palais des Papes), den medeltida bron Pont d'Avignon (eller Pont Saint-Bénezet, som den även kallas) samt stadens romanska katedral Cathédrale Notre-Dame des Doms d'Avignon.
Staden förklarades 1995 som världsarv av UNESCO.

 

Läs mer

Mat och dryck

Frankrike är världsberömt för sina kulinariska rikedomar och Provence är inget undantag. Jag har valt ut några gastronomiska specialiteter som du kan smaka på under din semester i Provence. Smaklig spis och trevlig resa!

Tapenade

Tapenade är en puré av antingen svarta eller gröna oliver som krossas i en mortel och blandas med vitlök, kapris och ansjovis. Rätten kan ätas enbart med en skiva rostat bröd eller serveras som tillbehör till fisk, kött eller sommarsallader.

Daube Provençale

Klassisk provencalsk gryträtt som är särskilt populär i Provence på hösten och vintern när vädret är kallt och Mistralvinden härjar i regionen. Rätten består av bitar av oxkött som långsamt har bräserats i rödvin med lök, örter och vitlök och som serveras med färsk pasta.

Aioli

Aioli är en traditionell provencalsk vitlökssås där man först krossar vitlöken i en mortel varpå man tillsätter olivolja. Rätten används ofta som tillbehör till kokt ägg, fisk och grönsaker som potatis, morötter, gröna bönor och blomkål.

Petit farcis

Fyllda grönsaker är en speciellt populär rätt i Provence. De grönsaker som man vanligtvis använder till denna rätt är aubergin, courgette, lök, paprika samt tomater och ibland även potatis som fylls med kryddad köttfärs varpå de långsamt bakas i ugnen.

Som en samlad beteckning på dessa läckra, fyllda grönsaker använder man uttrycket  “petit farcis”.

Ratatouille

Ratatouille är en läcker gryträtt på grönsaker vanligtvis bestående av tomat, lök,  courgette, aubergine samt grön och röd paprika som kokas och kryddas med den typiska kryddblandningen ”Herbes de Provence”. Man äter vanligtvis rätten som en förrätt eller som tillbehör till större provencalska måltider.

Lavendel- och jordgubbsorbet

Provence är känt för sina lavendelodlingar och lavendeln har också satt sin prägel på delar av den provencalska gastronomin. Du kan till exempel smaka på olika uppfriskande sorbeter som tillagats av doftande lavendelblommor. Eller vad sägs om en jordgubbsorbet tillagad av härliga provencalska "Gariguette" jordgubbar?

 

Läs mer

Destinationer i Provence

Aix-en-Provence

Aix-en-Provence (vanligen kallat bara Aix) har alltid varit en rik stad, och det är lätt att se. Här är det verkligen rent, stilla och behagligt att vara. Centrumet är i huvudsak reserverat för fotgängare, och hår råder verkligen en äkta provencalsk stämning.

Resor till Aix-en-Provence

Antibes - Juan Les Pins

Antibes - Juan Les Pins är två städer i en. Där Antibes står för det traditionella, historiska och eleganta är Juan-les-Pins den avslappnade och festliga. Sol, bad och glada dagar kommer prägla din semester här på Den Franska Rivieran.

Resor till Antibes - Juan Les Pins

Apt

Den lilla staden Apt ligger fint på sin höjd och blickar ut över det klassiska provensalska landskapet med lavendelfält och berg. Vi befinner oss centralt i Provence och den lilla staden är ytterst pittoresk med sin småstadskänsla och lokala atmosfär.

Resor till Apt

Arles

Arles som ligger i västra Provence grundades år 46 f.Kr av Julius Cæsar och bär tydligt prägel av sin romerska historia. Förutom den antika historian, var det här som Vincent Van Gogh hade sin mest produktiva period.

Resor till Arles

Aups

Aups ligger på 505 meters höjd cirka 60 kilometer från havet. Staden som är känd för sin gastronomi ligger i regionalparken Verdon, som kännetecknas av ett imponerande landskap som inbjuder till fysiska utmaningar i form av vandring, klättring, canyoning, rafting med mera.

Resor till Aups

Avignon

En stoltare historia än den du får uppleva i Avignon är svår att överträffa. Den gamla Påvestaden bjuder på en vacker och intakt medeltida stadskärna helt omgiven av en ringmur. Kombinera stadens skönhet med det spännande vindistriktet Chateauneuf-du-Pape.

Resor till Avignon

Brignoles

Brignoles ligger i hjärtat av Côtes de Provence vinregion och ger dig en bra utgångspunkt för en avkopplande semester i södra Frankrike, oavsett om ni vill tillbringa tiden med vingårdsbesök eller utforska de charmiga medeltidsstäderna.

Resor till Brignoles

Cannes

Filmfestival, champagne och fest – alltihop förenas i Cannes på Den Franska Rivieran. Kom hit och upplev atmosfären på de ståtliga hotellen ut till strandpromenaden eller nöj dig med att beskåda festligheterna från en solstol på stranden.

Resor till Cannes

Frejus

Söker du en förhållandevis lugn badort med historisk charm är Frejus ett bra val på Den Franska Rivieran. Den stora, breda sandstranden är särskilt inbjudande för barnfamiljer som gärna tillbringar dagarna på stranden och den trevliga strandpromenaden.

Resor till Frejus

Grasse

Doften av Grasse, betyder i princip doften av parfym. Men även ett naturskönt och vackert landskap som presenterar Provence på ett praktfullt vis. Den lilla staden är pittoresk och bjuder på flera goda restauranger, framför allt runt torget Place aux Herbes.

Resor till Grasse

Hyeres

I Hyères får du det bästa av den franska Rivieran och Provence i koncentrerad form. Här kan du både bada vid vackra stränder och njuta av atmosfären i stämningsfulla, smala medeltidsgator med marknader och små butiker där du kan fördjupa dig i regionens bästa produkter.

Resor till Hyeres

La Seyne sur Mer

La Seyne sur Mer ligger i sydöstra Frankrike i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur och har under de senaste åren omvandlat de traditionella skeppsvarven till populära resmål för både franska och utländska gäster.

Resor till La Seyne sur Mer

Le Pontet

Den lilla kommunen Le Pontet ligger alldeles i närheten av mer välkända staden Avignon, i den nordvästra delen av Provence. Rakt norrut breder vinmarkerna ut sig runt den berömda vinstaden Chateauneuf-du-Pape. Med andra ord, du har nära till ett gott glas vin.

Resor till Le Pontet

Les Baux-de-Provence

Les Baux-de-Provence, ligger i departementet Bouches-du-Rhônes och är en av de vackraste små byarna i Frankrike. Den lilla staden har knappa 400 invånare och är idag mer ett utflyktsställe för turister än en plats med ett egentligt franskt vardagsliv.

Resor till Les Baux-de-Provence

Marseille

I Marseille härskar den folkliga stämningen och höga pulsen. Den sydfranska storstaden är en häftig destination där franska influenser möter spännande gastronomi i en ytterst levande stadskärna. Kom hit och upplev atmosfären.

Resor till Marseille

Mougins

Mougins är en konstnärlig pärla som ligger fint tillbakadraget från den Franska Rivieran. Här kan du gå på upptäcktsfärd i den mysiga lilla staden, äta gott på någon av de lokala restaurangerna medan Provence vackra natur omfamnar dig.

Resor till Mougins

Nice

Nice storhet och skönhet gör att vi återvänder igen och igen. Den "lilla storstaden" bjuder på skön atmosfär i dess vackra centrum. Här kan du stilla ditt shoppingbehov, äta gott och ta på spännande utflykter på den Franska Rivieran.

Resor till Nice

Sainte-Maxime

Mysiga Sainte-Maxime ligger fint gömd på den Franska Rivieran. Den mysiga stadskärnan med flera restauranger och en stor sandstrand gör staden till en favorit hos många gäster. Härifrån tar du smidigt båten till närliggande Saint-Tropez.

Resor till Sainte-Maxime

Saint-Raphael

På den kända kuststräckan Côte d'Azur, hittar du badorten Saint-Raphæl, som ligger omgivet av ett mycket exotiskt landskap med röda klippor, frodig växtlighet och ett vackert blått hav. Slutligen är klimatet otroligt milt och behagligt stora delar av året.

Resor till Saint-Raphael

Saint-Tropez

Saint-Tropez, eller "Troppan" som det så fint heter i svensk folkmun har lockat festglada jet-sets i decenier. Men Saint-Tropez bjuder även på en trevlig stadskärna, härliga stränder och vikar som skapar ramen för en lyckad badsemester.

Resor till Saint-Tropez

Vence

Vence ligger högt bakom Côte d'Azurs livliga kust, och lockar med en gamla medeltida stadskärna, många butiker och trevliga restauranger. Utanför den gamla stadsdelen tar vardagslivet i Vence plats, med marknader på det centrala torget, Place du Grand-Jardin.

Resor till Vence

Vidauban

Med sin centrala placering mellan vinodlingar, bikupor, fårflockar, havet och bergen hälsar Vidauban dig välkommen med öppna armar, oavsett om du vill på en aktiv semester, njuta av gastronomin eller enbart luta dig tillbaka och bara koppla av i vackra omgivningar.

Resor till Vidauban

Information om Provence

Här har jag samlat lite fakta och information om Provence, såsom klimat och väder, geografi och departementen, språk, natur och lite om de viktigaste städerna. Om du har lust till mer inspiration inför din resa till Provence, rekommenderar jag dig att läsa vår inspirerande reseblogg, där du hittar spännande artiklar om Provence.

Klimat och väder

Precis som med alla lite större regioner varierar klimatet mycket beroende på var du befinner dig i Provence – om det är berg, dal, slätt eller kust – men den största delen av regionen har ett typiskt medelhavsklimat med varma, torra somrar, milda vintrar med bara lite snö och frost, och massor av soltimmar. Om vintern kan vädret dock påverkas av den ökända Mistralvinden, som huserar i stora delar av södra Frankrike, och som får det att kännas kallare än temperaturmätaren visar.  

I områden med många berg och högtliggande terräng, däribland högt belägna dalar, såsom i Alpes-de-Haute-Provence og Vaucluse, råder ett alpint klimat med väsentligt lägre temperaturer om vintern och mer nederbörd (som på vissa ställen faller som snö).

De varmaste månaderna är juli och augusti, då den högsta medeltemperaturen når 28 grader (och den lägsta medeltemperaturen ligger på 17 grader), därefter kommer juni med en högsta medeltemperatur på 26 grader (lägsta medeltemperatur 14 grader) och september med en högsta medeltemperatur på 25 grader (lägsta 14 grader). December och januari är de kallaste månaderna i Provence med en högsta medeltemperatur på 10 grader och lägsta medeltemperatur på 3 respektive 1 grad.

Oktober är den månad då det regnar mest under året i Provence med i genomsnitt 76 mm, efterföljd av november med 69 mm och december med 66 mm. Juli med i genomsnitt 11 mm och juni med 24 mm är de månader med minst nederbörd i Provence, medan det kanske kommer som en överraskning för några, att februari har en aning mindre nederbörd än augusti (med 32 mm jämfört med 34 mm i augusti).

Geografi, invånare och departement

Provence - eller Provence-Alpes-Côte d'Azur, som regionen formellt heter på franska – ligger i det sydöstra hörnet av Frankrike och gränsar till grannregionen Languedoc-Roussillon i väst, Rhône-Alpes i norr, Italien i öst och Medelhavet i söder. Med sina 31 400 kvadratkilometer är regionen den sjunde största av Frankrikes totalt 26 regioner.

Regionen har 6 departement, som någorlunda motsvarar det vi i Sverige kallar län, med en folkvald församling kallad conseil général.

De sex departementen är: Alpes-de-Hautes-Provence, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Hautes-Alpes, Var och Vaucluse, varav departementet Bouches-du-Rhône, med sina omkring 1 917 000 invånare är den mest befolkningstäta delen av regionen, medan departementet Hautes-Alpes med sina 133 000 invånare är den minst befolkade delen.

Alpes-de-Haute-Provence är med 6925 kvadratkilometer det största departementet till ytan i Provence, medan Vaucluse med 3567 kvadratkilometer är det minsta departementet till ytan.

Totalt har Provence omkring 4 960 000 invånare.

Språk

Provencalska, även känd som langue d'oc, var utbrett i Provence intill början av det tjugonde århundradet, då den franska regeringen bestämde sig för att ersätta de regionala och lokala språken i Frankrike med franska och därför lanserade man en rad omfattande – och i slutändan mycket effektiva – språkprogram, vars uppgift var att få invånarna i Provence att tala franska.

Idag är det bara en minoritet i Provence (uppskattat till omkring en halv miljon människor), som pratar provencalska regelbundet, och av dessa är majoriteten äldre, även om man fortfarande undervisar i provencalska på skolor och universitet i regionen.

Provencalska är ett occitanska (d.v.s gallo-romanskt) språk, som har gemensamma drag med katalanskan, och som har en rad lokala variationer, såsom vivaro-alpin, som talas i Alperna, och Niçard, som talas i Nice.

Viktigaste städerna

Marseilles
Marseilles, belägen i departementet Bouches-du-Rhône, i den norra delen av Lejonbukten (Golfe du Lion), är inte bara Provenceregionens huvudstad och ekonomiska/kommersiella centrum med sin centrala placering vid Medelhavet och sina mer än 850 000 invånare, men även Frankrikes näststörsta stad, slagen enbart av huvudstaden Paris.

Nice
Nice är – med sina 346 000 invånare – den femte största staden i Frankrike och den näststörsta franska staden vid Medelhavet. Med sitt smeknamn Nice la Belle (Nice den vackra), sitt fantastiska klimat året runt, sitt härliga läge vid Medelhavet – och sin spännande historia och sitt kulturella arv – har staden blivit en av de mest besökta och populära städer i södra Frankrike.

Toulon
Toulon, som är huvudstad i departementet Var, är den fjärde största franska staden vid Medelhavet efter Marseilles, Nice och Montpellier, och är särskilt känd för sin fiskeindustri, sitt skeppsbyggeri, sin vinframställning, sin tobaks- och pappersindustri, och för att vara hemstad för den franska medelhavsflottan.

Aix-en-Provence
Aix-en-Provence, belägen i departementet Bouches-du-Rhône, omkring 32 kilometer norr om Marseille, är mest berömd för sitt förflutna som ett viktigt kulturcenter på 1100-talet och för att vara det ställe, där konstnären Paul Cézanne bodde och målade under perioder av sitt liv, och för att vara den plats där författaren Émile Zola växte upp.

Natur

Frankrike har bara sex nationalparker; men hälften av dessa, d.v.s tre, befinner sig i Provence. Regionen har också fyra mycket olika naturparker eller naturreservat (kallade Parcs naturels régionaux på franska), och därutöver finns här tre, av i allt sju biosfärreservat i Frankrike, vilka uppmärksammats av UNESCO.
Provence har en lång rad kända berg, bergskedjor och floder, varav Rhône, Verdon och Var är de mest kända floder, och De maritime Alper, Chaîne des Alpilles och Massif des Maures är bland de viktigaste bergskedjor i regionen.

Medan de högsta bergen i Provence befinner sig i De maritime Alper på gränsen till Italien, så är det mest berömda berget i Provence av en mer blygsam storlek, nämligen Montagne Sainte-Victoire på 1011 meter, belägen på gränsen mellan departementena Bouches-du-Rhône och Var. Berget hänger – bokstavligt talat – i ett okänt antal vardagsrum runt om i världen, eftersom den världsberömda konstnären Paul Cézanne, som bodde i närheten av berget, har målat av det många gånger.

Populärt i Provence

Frankrike, Provence
  • Närmaste flygplats: 77 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Frankrike, Provence
  • Närmaste flygplats: 26 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Frankrike, Provence, Aups
  • Närmaste flygplats: 101 km
  • Avstånd till havet: ca. 105 km
  • Pool

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera