Resor till Nice

Nice är Frankrikes femte största stad och huvudstad på den franska Rivieran, Côte d'Azur. Det är emellertid inte storleken i sig som gör Nice till ett attraktivt resmål i södra Frankrike, utan storstadens enorma utbud av kulturella och historiska sevärdheter. Lägg därtill det behagliga medelhavsklimatet med över 300 solskensdagar om året och stadens vackra läge ända nere vid det glittrande Medelhavet så är det inte svårt att förstå varför folk har åkt på semester hit sedan 1700-talet. 

Här kan du se fram emot promenader längs det azurblåa Medelhavet på den breda och alltid lika livliga Promenade des Anglais, lyxshopping på Avenue Jean Médecin och äventyr i den gamla stadsdelen med sina smala gator och många restauranger, delikatessaffärer och marknader. De kulturella upplevelserna är inte enbart begränsade till stadens många gallerior och museer, almanackan är hela året fylld av spännande konserter och föreställningar med något för alla smaker och åldrar. Nice står där utöver värd för åtskilliga återkommande kulturevenemang som lockar till sig besökare från hela världen så som den stora karnevalen i februari och jazz-festivalen i juli.  

Slutligen ger en resa till Nice en bra utgångspunkt för utflykter längs Rivieran eller i inlandet. Du kan välja att hyra bil eller att ta tåget till kända grannstäder som Cannes och Monte Carlo. Möjligheterna är många!

Välkommen till Frankrike med Hideaways, vi är specialister på resor till Nice och andra städer och resmål i regionen där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

Läs mer om Nice

Sevärdheter och aktiviteter

Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter du har möjlighet att uppleva på din semester i Nice. Beskrivningarna ska uteslutande ses som inspiration och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter, rekommenderar vi dig att läsa vår blogg om resor, där du hittar en mängd artiklar om alla våra resmål.

Promenade des Anglais och stranden

Den franska rivieran är på goda grunder en populära destination för en badsemester. Reser du till Nice, kan det dock vara bra att veta, att alla stadens stränder är stenstränder. Med mindre att du går ner till vattnet för ett snabbt dopp, är det därför nästan nödvändigt att hyra en liggstol, eller att ta med ett bra liggunderlag. Det kan likaså rekommenderas att ta med badskor eller sandaler. Trots att här inte finns några mjuka sandstränder, är stränderna längs Promenade des Anglais mycket populära.

Många stränder i Nice ägs av hotell eller restauranger, som kräver betalning för att du ska få besöka dem och hyra liggstolar, men i gengäld erbjuder de ofta servering nere på stranden. Det finns dock också offentliga strandområden, där det bland annat är möjligt att ge sig i kast med olika vattensportsaktiviteter. Även om du inte vill ta en tur i det härliga, blå havet, kan vi rekommendera dig att ta en promenad längs den stora strandpromenaden, där du kan slå dig ner på en bänk och betrakta det myller av liv som passerar förbi.

Om du vill spendera dagen på en riktig sandstrand, är det inte lång till t.ex. Villefranche-sur-Mar eller Menton, den sista staden innan Italien i öst. Dessa är perfekta utflyktsmål om du reser med barn.

Museum

Nice har flera gallerior och museer i med konst i världsklass, och de är alla värda sina besök. Ett av dessa är Musee Matisse, som - vilket namnet antyder - ät tillägnat den franska konstnären Henri Matisse, som bodde en stor del av sitt liv i Nice. Även om det lilla museet, som är inress i en vacker gammal villa, inte rymmer konstnärens allra mest berömda verk, är det likväl en intressant, kronologisk utställning, som skildrar hans liv och konstnärliga utveckling. Turen upp till Musee Matisse är dessuom vacker och bjuder på en vacker utsikt.

Ett annat mindre museum, hittar du vid den botaniska trädgården Parc Phoenix. Här ligger lilla Musee des Arts Asiatiques de Nice, som har en enastående samling av asiatisk konstföremål och skiftande utställningar. Det är gratis entré och är du i detta område, bör du bestämt titta in. Avsätt en timmes tid till ditt besök och du kommer både lära dig lite histoira och se många imponerande konstverk och hantverk, som du annars måste åka till Asien för att se.

Colline du Château

Stadens bästa utsikt är nog den som du får på toppen av Colline du Château. Som namnet abslöjar, låg här en gång ett citadell på toppen av den frodiga klippan, som var stadens försvar. År 1706 beordrade Ludvig XIV att lägga ner försvarsverket, och idag återstår bara ruiner. Dock erbjuder Colline du Château fantasiska utsikter över Nice och resten av området i flera riktningar. Det är många trappsteg till toppen, men för dig som har problem att gå, eller kanske reser med barn, finns också en hiss och ett m initåg.

På en varm, solig sommardag, kan du söka tillflykt under träden här uppe och eventuellt njuta av den svala brisen från det konstgjorda vattenfallet som byggdes på 1700-talet. Efter din tur till toppen av Colline du Château, är det perfekt att därpå besöka den gamla stadens gator för en förfriskning.

Vieux-Nice

Den gamla stadsdelen i Nice, Vieux-Nice, är med sitt nätverk av labyrintiska gator och gränder en plats du kan spendera mycket tid på at utforska. Stadsdelen är inte så stor, men här finns massor att se och stämningen med alla restauranger och butiker bidrar till semesterkänslan.

På det stora torget, Cours Saleya, där det alltid är fullt av liv, kan du besöka blomster- och matmarknaden, Marché aux Fleurs. Om du kommer hit på måndagen kanske du kan göra ett loppis-fynd på Marché à la Brocante. Blomster- och matbodarna stänger ner på eftermiddagen, men på sommaren avlöses de av en kvällsmarknad med konsthantverk, Marché Artisanal Nocturne.

Det är inte endsat på Cours Saleya som marknader tar plats i den gamla staden. Endast en gata bort, på Place du Palais de Justice, kan du på lördagar utforska en bok- och konstmarknad. Är du på shoppinghumör, bör du dock också söka dig till stadens små sidogator. Här finns en härlig mx av souvenirbutiker, klädesbutiker, och gamla butiker där det känns som att tiden stått still i hundra år. Besök t.ex. paraplyeriet Bestagno, som har existerat sedan 1850.

På din promenad i Vieux-Nice kommer du dessutom passera imponerande, gamla byggnader som t.ex. Cathédrale Ste-Réparate och flera vackra kyrkor. ta en tur inanför för att beundra de vackra ornamenten och freskomålningarna. Här är det dessutom ofta kallt, vilket kan vara skönt på en varm sommardag. I Vieux-Nice finns också flera små gallerior och museum, loksom du i utkanten av stadsdelen hittar Opera de Nice från 1882, där du fortfarande kan se en opera eller ballet samt klassiska konserter.

Läs mer

Mat och nattliv

Alla år under italienskt herredöme, och det nära läget vid gränsen till Italien, har satt sina tydliga spår i det lokala köket. Kulinariskt kommer du därför att uppleva Nice som en härlig blandning av det franska och italienska medelhavsköket. Staden är känd för alla sina fisk- och skaldjursrestauranger, men du kan också beställa både pizza och hemlagad pasta.

Du kommer med andra ord få rik möjlighet att fördjupa dig i det lokala kökets härligheter på en semester i Nice, om det är det du önskar. Prova t.ex. Pissaladière, som enklast kan beskrivas som en pizzaliknande paj, utan ost och tomater. den härstammar enligt sägnen från romartiden och var traditionellt en fast beståndsdel hos stadens alla bagare. Pajen, som idag normalt serveras som en aptitretare, eller äts som ett snabbt snack, har en pizzaliknande botten och fyllningen består av ansjovis, löj, vilök och oliver.

Om du är småhungrig kan du också prova en Socca. Det är en slags pannkaka gjorde på kikärtsmjöl, som serveras på marknader och från matbodar överallt i Nice och på resten av Rivieran. Se till att din Socca är rejält kryddad!

Salade Nicoise, som är uppkallad efter staden, är en annan lokal klassiker, som du bör testa på en resa till Nice. Salladen lagas idag i flera olika varianter, men spröda grönsaker, oliver, tonfisk, ansjovis och koktägg är som regel grundingredienser. På många platser serveras den dock med bönor, kyckling och kall, kokt potatis - även om detta enligt många inte tillhör en äkta Salade Nicoise. Salladen är perfekt som en enklare lunch eller som tillbehör vid en större måltid på en restaurang. Vill du äta den on the go, kan du beställa en Pan-bagnat, som är en sandwich fylld med något som i princip motsvarar en Salade Nicoise.

Det är nästan omöjligt att ge en kort överblick över alla de goda restaurangerna i Nice. Ska man framhäva bara en plats, där du kan smaka på både bistrorätter och mer avancerade kreationer, kan vi rekommendera Bistrot d'Antoine i den gamla stadsdelen. Restaurangen ser inte ut att vara något speciellt utifrån, men både lokala och turister älskar att komma hit och äta traditionell fransk mat till rimliga priser!

Vill du inte äta alla dina måltider på stan, finns det gott om välsorterade supermarknader runt om i stan, samt flera boucheries (slaktare), boulangeries (bagare) och frukt- och grönsakshandlare, som också erbjuder färska, lokala varor till goda priser. Lägg eventuellt också vägen förbi fiskmarknaden på Promenade des Arts.

Om du tycker om sötsaker, kan du också njuta gott av att Nice har en mängd konditorier och glasskiosker. Det är nästan obligatoriskt att besöka glassbutikern Fenocchio i den gamla stadsdelen. som framförallt är känd för alla sina olika smaker gräddglass och sorbet. Det är den perfekta avslutningen efter en middag, eller om du vill svalka av dig i värmen.

Nattklubbar och casinon i Nince

Den största koncentrationen av barer och klubbar i Nice, ligger i den gamla stadsdelen och på Promenade des Anglais. Här har du massor av möjligheter att avsluta dagen med goda cocktails eller med live-musik. Har du packat ner dansskorna, finns det naturligtvis flera klubbar i stan, där berömda DJs och nya talanger sätter stämningen.

Sist, men inte minst, inkluderar nattlivet i Nice självklart också två casino, Casino Barriere Nice Le Ruhl och Casino du Palais de la Méditeranée, som du hittar nära varandra på Promenade des Anglais. Här finns hundratals spelmaskiner och flera bord med allt från poker och Blackjack till roulette.

Läs mer

Destinationer i Provence

Hitta din resa till Provence här

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Nice. Du kan bland annat läsa om stadens geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi och historia

Nice, som ligger på den franska rivieran, Côte d'Azur, endast 25 kilometer från den italienska gränsen, är Frankrikes femte största stad, med cirka 350.000 invånare. Läget vid vukten Baie des Anges, i lä från bergen i norr, ger Nice ett behagligt klimat som utan tvekan varit avgörande för stadens utveckalnde till en av de mest populära semesterorterna på just Côte d'Azur.

Stadens nyare, västra del, är åtskild från den gamla stadsdelen, hamnen ochdet kommercella centrumet i öst av Paillon-floden, som har sin utmynning i Nice. Framförallt den gamla stadsdelen med dess specialbutiker och bra restauranger, har en naturlig dragningskraft hos besökarna, men du kan också se fram emot att spendera lång tid på gågatorna runt Rue Masséna och på strandpromenaden.

Det har troligen levt människor i området runt Nice i åtskilliga tusentals år. Det var dock grekerna från Fokaia, de så kallade fenicerna, som grundade staden år 550 f.Kr. Namnet härstammar troligen från det grekiska ordet nike, ordet för seger, som kan hänvisa till grekernas seger över en närliggande koloni. Grekerna drevs dock bort från staden av romarna, som därpå gjorde om staden till ett viktigt handelscentrum. Romarna lämnade området ungefär samtidigt som kristendomen gjorde sitt intåg på slutet av 200-talet. I början av medelåldern kom Nice in under grevskapet Provence, som skulle stå förskydd mot de rövare som börjat härja i stan. År 1388 övergick denna ordning dock till Savoyen-hertigdömet, som man ansåg kunde ge ett bättre skydd.

Även om staden flera gånger under 1600- och 1700-talen erövrades av fransmännen, hade savoyarderna herredömet över Nice fram till 1860. Då blev Nice officiellt en del av Frankrike, och för att knyta an området bättre till resten av landet, beslutade man sig för att bygga en järnväg till Nice.

Öppnandet av järnvägen år 1864 blev också en allvarlig start på turismen i Nice, då det plötsligt blev lättare för semesterresenärer att nå fram till denna vackra kuststad. Turismen blomstrade snabbt upp, med byggande av flera stora hotell, casinon och inte minst en förbättring av infrastrukturen i staden och närområdet.

Idag spelar turismen en avgörande roll för Nices ekonomi, som i motsats till många andra av badstäderna på den franska rivieran, är full av liv året runt. Det råder därför, trots stadens lilla storlek en kosmopolisk stämning i Nice, vars dragplåster är mycket mer än bara den exklusiva marinan full av stora yachter. Om du inte endast vill njuta av strandlivet, har du i Nice också goda möjligheter för att spendera semestern med massor av kultur på spännande gallerior, museer och färgrika festivaler året runt - som Carnaval de Nice, för att nämna en, som tar plats i februari och är en av de äldsta i världen i sitt slag.

Transport

Flygplatsen i Nice (NCE) med det officiella namnet "Nice Côte d'Azur Airport", är den flygplats som är näst mest nyttjad i Frankrike, efter Paris. Det avgår fler än 100 rutter dagligen till Nice från resten av världen, inklusive Sverige och Danmark ( SAS och Norwegian flyger i skrivande stund direkt till Rivierans huvudstad). Flygturen tar cirka 2 timmar och 20 minuter. Flygplatasen ligger på en konstgjord halvö direkt väster om centrum, så om du landar eller lättar i klart väder, har du ofta en vacker utsikt över Rivieran.

Det finns goda fördbindelser från flygplatsen och vidare in till själva Nice. Du kan således hoppa på en av de bussar som för några Euro transporterar dig in till centrum på irka 20 minuter. Det ligger dessutom en liten tågstation runt en kvarts promenad från terminal 1 (Nice St. Augustin), varifrån det kör ett tåg österut till NIce, Monaco och en rad andra städer på väg mot den italienska gränsen. Slutligen är det också möjliigt att ta sig vidare från flygplatsen med taxi eller hyrbil. I skrivande stund är det officiella priset för en taxi från flygplatsen till Nice 32 Euro. Kom ihåg kontanter då flera taxi inte tar kort. Reser du enkelt och behöver sträcka på benen efter flygturen, kan du i princip gå in till centrum från flygplatsen, t.ex. längs strandpromenaden, Promenade des Anglais. Det är cirka 6 kilometer.

Om du vill spendera hela semestern i Nice eller i närområdet, behöver du ingen hyrbil. Men planerar du att ha Nice som utgngspunkt för en rundresa eller längre utflykter, kan det ofta vara en fördel att hyra en bil. Det finns ett brett urval av uthyrningsbolag på flygplatsen och inne i stan.

Inne i Nice är det enkelt att ta sig runt med kollektivtrafiken (buss och spårvagn) eller taxi (som dock har rykte om sig att vara dyrt). En enkelbiljett som kan användas på både bussar och spårvagnar hos Lignes d'Azur, kostar endast 1,5 Euro och gäller i 74 minuter. Köper du ett 10-kort, kostar en tur endast 1 Euro. Därutöver finns olika biljettyper för flera dagar.

Vi kan också rekommendera att utforska Nices centrala delar till fots eller på cykel. För några få år sedan lanserades en offentlig bike sharing i staden, Vèlo Blue, som nu är vitt urbrett. Det är också flera turister som väljer denna möjlighet, då du runt staden har hela 125 kilometer cykeltigar att utforska i ditt eget tempo. 

Väder och klimat

På sitt läge vid medelhavskusten med lä från bergen, har Nice ett ytterst behagligt klimat, som bjuder på massor av solskenstimmar och behagliga temperaturer - på sommaren ligger genomsnittet på cirka 25 grader. Likaså är våren och tidig höst ofta trevliga tidpuntker att besöka Nice på, som bjuder på milt väder när det är svalare här hemma. På vintern faller mest nederbörd i Nice (okt-dec), men temperaturerna är fortfarande milda i jämförelse med svenska förhållanden. 

Bra att veta

Valuta: Euro

Språk: Franska. Då staden är en populär internationell semesterdestination, talas man dock ofta engelska på hotell och restauranger. Det skadar dock inte att lära sig ett par lokala ord och fraser.

Turistskatt (Taxe de sejour): Beloppet varierar beroende på hotellets klassifikation, men räkna med 1,5 euro per person och natt. Denna avgift ska betalas av alla över 12 år, direkt till hotellet vid ankomst eller avresa.

Säkerhet: Nice är generellt en säker stad att befinna sig i, men som på många andra populära resmål på Cote d'Azur, har man på vissa platser problem med ficktjuvar. Var därför uppmärksam när du befinner dig på platsr med många människor, som t.ex. i bussar, på stationer eller vid sevärdheter.

Tidsskillnad: Ingen tidsskillnad mellan Frankrike och Sverige.

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter