Resor till Nice

Nice är Frankrikes femte största stad och huvudstad på den franska Rivieran, Côte d'Azur. Det är emellertid inte storleken i sig som gör Nice till ett attraktivt resmål i södra Frankrike, utan storstadens enorma utbud av kulturella och historiska sevärdheter. Lägg därtill det behagliga medelhavsklimatet med över 300 solskensdagar om året och stadens vackra läge ända nere vid det glittrande Medelhavet så är det inte svårt att förstå varför folk har åkt på semester hit sedan 1700-talet. 

Här kan du se fram emot promenader längs det azurblåa Medelhavet på den breda och alltid lika livliga Promenade des Anglais, lyxshopping på Avenue Jean Médecin och äventyr i den gamla stadsdelen med sina smala gator och många restauranger, delikatessaffärer och marknader. De kulturella upplevelserna är inte enbart begränsade till stadens många gallerior och museer, almanackan är hela året fylld av spännande konserter och föreställningar med något för alla smaker och åldrar. Nice står där utöver värd för åtskilliga återkommande kulturevenemang som lockar till sig besökare från hela världen så som den stora karnevalen i februari och jazz-festivalen i juli.  

Slutligen ger en resa till Nice en bra utgångspunkt för utflykter längs Rivieran eller i inlandet. Du kan välja att hyra bil eller att ta tåget till kända grannstäder som Cannes och Monte Carlo. Möjligheterna är många!

Välkommen till Frankrike med Hideaways, vi är specialister på resor till Nice och andra städer och resmål i regionen där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

Läs mer om Nice

Destinationer i Provence

Hitta din resa till Provence här

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Nice. Du kan bland annat läsa om stadens geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi och historia

Nice, som ligger på den franska rivieran, Côte d'Azur, endast 25 kilometer från den italienska gränsen, är Frankrikes femte största stad, med cirka 350.000 invånare. Läget vid vukten Baie des Anges, i lä från bergen i norr, ger Nice ett behagligt klimat som utan tvekan varit avgörande för stadens utveckalnde till en av de mest populära semesterorterna på just Côte d'Azur.

Stadens nyare, västra del, är åtskild från den gamla stadsdelen, hamnen ochdet kommercella centrumet i öst av Paillon-floden, som har sin utmynning i Nice. Framförallt den gamla stadsdelen med dess specialbutiker och bra restauranger, har en naturlig dragningskraft hos besökarna, men du kan också se fram emot att spendera lång tid på gågatorna runt Rue Masséna och på strandpromenaden.

Det har troligen levt människor i området runt Nice i åtskilliga tusentals år. Det var dock grekerna från Fokaia, de så kallade fenicerna, som grundade staden år 550 f.Kr. Namnet härstammar troligen från det grekiska ordet nike, ordet för seger, som kan hänvisa till grekernas seger över en närliggande koloni. Grekerna drevs dock bort från staden av romarna, som därpå gjorde om staden till ett viktigt handelscentrum. Romarna lämnade området ungefär samtidigt som kristendomen gjorde sitt intåg på slutet av 200-talet. I början av medelåldern kom Nice in under grevskapet Provence, som skulle stå förskydd mot de rövare som börjat härja i stan. År 1388 övergick denna ordning dock till Savoyen-hertigdömet, som man ansåg kunde ge ett bättre skydd.

Även om staden flera gånger under 1600- och 1700-talen erövrades av fransmännen, hade savoyarderna herredömet över Nice fram till 1860. Då blev Nice officiellt en del av Frankrike, och för att knyta an området bättre till resten av landet, beslutade man sig för att bygga en järnväg till Nice.

Öppnandet av järnvägen år 1864 blev också en allvarlig start på turismen i Nice, då det plötsligt blev lättare för semesterresenärer att nå fram till denna vackra kuststad. Turismen blomstrade snabbt upp, med byggande av flera stora hotell, casinon och inte minst en förbättring av infrastrukturen i staden och närområdet.

Idag spelar turismen en avgörande roll för Nices ekonomi, som i motsats till många andra av badstäderna på den franska rivieran, är full av liv året runt. Det råder därför, trots stadens lilla storlek en kosmopolisk stämning i Nice, vars dragplåster är mycket mer än bara den exklusiva marinan full av stora yachter. Om du inte endast vill njuta av strandlivet, har du i Nice också goda möjligheter för att spendera semestern med massor av kultur på spännande gallerior, museer och färgrika festivaler året runt - som Carnaval de Nice, för att nämna en, som tar plats i februari och är en av de äldsta i världen i sitt slag.

Transport

Flygplatsen i Nice (NCE) med det officiella namnet "Nice Côte d'Azur Airport", är den flygplats som är näst mest nyttjad i Frankrike, efter Paris. Det avgår fler än 100 rutter dagligen till Nice från resten av världen, inklusive Sverige och Danmark ( SAS och Norwegian flyger i skrivande stund direkt till Rivierans huvudstad). Flygturen tar cirka 2 timmar och 20 minuter. Flygplatasen ligger på en konstgjord halvö direkt väster om centrum, så om du landar eller lättar i klart väder, har du ofta en vacker utsikt över Rivieran.

Det finns goda fördbindelser från flygplatsen och vidare in till själva Nice. Du kan således hoppa på en av de bussar som för några Euro transporterar dig in till centrum på irka 20 minuter. Det ligger dessutom en liten tågstation runt en kvarts promenad från terminal 1 (Nice St. Augustin), varifrån det kör ett tåg österut till NIce, Monaco och en rad andra städer på väg mot den italienska gränsen. Slutligen är det också möjliigt att ta sig vidare från flygplatsen med taxi eller hyrbil. I skrivande stund är det officiella priset för en taxi från flygplatsen till Nice 32 Euro. Kom ihåg kontanter då flera taxi inte tar kort. Reser du enkelt och behöver sträcka på benen efter flygturen, kan du i princip gå in till centrum från flygplatsen, t.ex. längs strandpromenaden, Promenade des Anglais. Det är cirka 6 kilometer.

Om du vill spendera hela semestern i Nice eller i närområdet, behöver du ingen hyrbil. Men planerar du att ha Nice som utgngspunkt för en rundresa eller längre utflykter, kan det ofta vara en fördel att hyra en bil. Det finns ett brett urval av uthyrningsbolag på flygplatsen och inne i stan.

Inne i Nice är det enkelt att ta sig runt med kollektivtrafiken (buss och spårvagn) eller taxi (som dock har rykte om sig att vara dyrt). En enkelbiljett som kan användas på både bussar och spårvagnar hos Lignes d'Azur, kostar endast 1,5 Euro och gäller i 74 minuter. Köper du ett 10-kort, kostar en tur endast 1 Euro. Därutöver finns olika biljettyper för flera dagar.

Vi kan också rekommendera att utforska Nices centrala delar till fots eller på cykel. För några få år sedan lanserades en offentlig bike sharing i staden, Vèlo Blue, som nu är vitt urbrett. Det är också flera turister som väljer denna möjlighet, då du runt staden har hela 125 kilometer cykeltigar att utforska i ditt eget tempo. 

Väder och klimat

På sitt läge vid medelhavskusten med lä från bergen, har Nice ett ytterst behagligt klimat, som bjuder på massor av solskenstimmar och behagliga temperaturer - på sommaren ligger genomsnittet på cirka 25 grader. Likaså är våren och tidig höst ofta trevliga tidpuntker att besöka Nice på, som bjuder på milt väder när det är svalare här hemma. På vintern faller mest nederbörd i Nice (okt-dec), men temperaturerna är fortfarande milda i jämförelse med svenska förhållanden. 

Bra att veta

Valuta: Euro

Språk: Franska. Då staden är en populär internationell semesterdestination, talas man dock ofta engelska på hotell och restauranger. Det skadar dock inte att lära sig ett par lokala ord och fraser.

Turistskatt (Taxe de sejour): Beloppet varierar beroende på hotellets klassifikation, men räkna med 1,5 euro per person och natt. Denna avgift ska betalas av alla över 12 år, direkt till hotellet vid ankomst eller avresa.

Säkerhet: Nice är generellt en säker stad att befinna sig i, men som på många andra populära resmål på Cote d'Azur, har man på vissa platser problem med ficktjuvar. Var därför uppmärksam när du befinner dig på platsr med många människor, som t.ex. i bussar, på stationer eller vid sevärdheter.

Tidsskillnad: Ingen tidsskillnad mellan Frankrike och Sverige.

Populärt i Provence

Frankrike, Provence, Nice
  • Närmaste flygplats: 7 km
  • Närmaste strand: ca. 550 m
  • Internet / Wi-Fi
Frankrike, Provence, Saint-Tropez
  • Närmaste flygplats: 119 km
  • Närmaste strand: ca. 1 km
  • Pool
Frankrike, Provence, Saint-Tropez
  • Närmaste flygplats: 101 km
  • Närmaste strand: ca. 1.5 km
  • Pool

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter