Resor till Grekland

Gudarnas, hjältarnas och hjältinnornas land. Från Dionysos, Zeus och Afrodite till Homer, Odysseus och Pegasus.

Grekland är som en stor historiebok och antalet mytomspunna historier och sagor är outtömligt. Nutid och dåtid går hand i hand, och detta är en av anledningarna till att Grekland år efter år förmår att attrahera den mångfald av besökare. Det är nästan omöjligt att nämna Akropolis, utan att omtala de sexton övriga sevärdheter i Grekland, som också är upptaget på UNESCO’s världsarvslista.

Så, vi kommer inte förbi det faktum att Grekland är kultur, historia och gudarnas hemvist. Men Grekland är faktiskt mer än så, det är matens, naturens och leendets land. Köket är enastående, naturen varierad och oftast bedårande vacker. Leendets land”, anspelar på den grekiska befolkningen vars gästfrihet får dig att känna dig som hemma, som en vän av huset.

Dessutom är Grekland mycket större än vad man först tror. Visste du att det finns mer än 1400 öar, som tillhör den karaktäristiska blå-vita flaggan? Av dessa är endast 230 bebodda. Detta enkla räkneexempel visar att det finns mycket kvar av oexploaterade platser att upptäcka. Vad väntar du på? Hideaways ger dig ger dig alltid karaktärsfulla hotell på platser som ännu inte blivit nedtyngda av en överdriven turism.

Låt oss vara realistiska, du kommer inte hinna med att besöka alla öarna i Grekland arkipelag och jag vill därför tipsa dig om ett utmärkt val för att tillgodogöra dig ”mycket Grekland” på ett ställe, nämligen Kreta. På Kreta får du inte det tråkigt, oavsett om du längtar efter avkoppling, aktivitet, natursceneri eller pittoreska miljöer. På Kreta får du hela paletten!

Maten förtjänar ett kapitel för sig själv. Även om grekisk gastronomi sällan platsar hos guide Michelin, så finns här många välsmakande traditionella rätter att sätta tänderna i. Det grekiska medelhavsköket är mycket mer än feta och tzatziki. Nej, ge dig ut och utforska de lokala menykorten och njut av det som serveras. Kika gärna på vad lokalbefolkningen väljer och du kommer inte bli besviken.

Enkla rätter tillagas utifrån årstiden råvaror, ofta kryddade med allt från citron, olivolja, oregano, vitlök, timjan och mynta.


Kreta

Man kan nästa tro att Greklands största ö, kreta har svenska rötter. I alla fall är Kreta en av svenskarnas mest älskade resmål i Medelhavet. Det sköna klimatet, medelhavsköket, en leende befolkningen och inte minst de kilometerlånga stränderna gör att Kreta förmår att attrahera så många svenskar, år efter år.

Det är faktiskt så att Kreta de senaste åren upplevt en renässans. Precis som Mallorca och flera andra Medelhavsöar har de varit utskällda och anklagade för en överdriven massturism. Inte ett ont ord om charterturism, för utan denna semestertyp hade många av Europas mest populära resmål levt under knappa omständigheter. Man kan nu märka att Kreta har börjat avslöja fler sidor av ön, och att nya semesterformer börjar bli mer etablerade.

De som har fördomar om Kreta och massturism bör vara lite försiktiga. Hideaways sätter focus på Kretas kända och mindre kända sevärdheter och kryddar det med oanade möjligheter att uppleva öns kultur och natur, oftast strax eller långt bortanför charterhotellen. Kreta har blivit ”trendigt” och oavsett om besökaren önskar en romantisk parsemester eller en skojfylld familjesemester så erbjuder vi karaktärsfulla hideaways som troligen ingen du känner bott på. Vad vi inte erbjuder är Bamseklubben, pubrunda, bingo vid poolen, All Inclusive eller någon av de andra lite mer tillrättalagda ingredienserna som chartern ofta tillhandahåller. Hos Hideaways får du istället mycket charm i pittoreska omgivningar, långt ifrån massturismens epicentrum.

 

Läs mer om Grekland

Sevärdheter i Grekland

Akropolis i Athen

Idag har vi vant oss vid att tänka på Athen, när vi talar om ”Akropolis”, men ordet akropolis betyder egentligen ”den högsta staden” på grekiska (acro=hög, polis=stad), d.v.s en stad, som normalt – av försvarsmässiga orsaker – låg på en kulle med branta sidor, under vilka hela byar ofta spred sig. Grekland har en rad andra akropolis, bl.a. är den forntida staden Mykene en akropolis, men grunden till att akropolis i Athen har givit benämningen sin nutida definition är enkel – eftersom det av historiska orsaker – blev det mest kända och besökta akropolis i världen och idag även finns med på UNESCO´s lista över världsarv.

Akropolis i Athen ligger 150 meter över havsytan, med branta klippor på tre av sina sidor, och är endast tillgänglig från väst till fots. Komplexet rymmer hela 21 antika byggnader av olika art, varav Parthenon, ingångsporten Propylaea och Dionysosteatern är några av de mest kända. Ett gott råd är att besöka Akropolismuséet, som ger en massa bra information om platsen.

Delfi

Det arkeologiska området Delfi, som förklarades som världsarv 1987, ger ännu en unik inblick i den grekiska – och västliga – civilisationens vagga. Platsen, som ligger i den centrala delen av landet, på sluttningen av berget Parnassus, var ett av Greklands fyra stora kulturcentrum och hemstad för Oraklet från Delfi, som uppfattades som världens centrum i det antika Grekland. Här avhölls även de Pythiska Spelen, som tillhör föregångarna till de moderna olympiska spelen.

Här kan du bland annat uppleva resterna av antika byggnader såsom Delfiteatern, Apollotemplet, Stadium, Hippodromen, Tholos och Athena Pronaia.

Mykene

Den forntida byn Mykene, som ligger 90 kilometer sydväst om huvudstaden Athen, på den nordöstra delen av Peloponnesos, var ett av de mest betydelsefulla centrum i den grekiska civilisationen och har fått en hel epok i den grekiska historien uppkallad efter sig; den mykenska kulturen, som sträckte sig från 1600 f.Kr. till 1100 f.Kr. På grund av sin enorma betydelse i den grekiska antiken är Mykene idag en av de mest eftertraktade och berömda sevärdheter i Grekland.

Mykene undersöktes för första gången av den grekiska arkeologen Kyriakos Pittakis 1841, som bland annat hittade och restaurerade den berömda Lejonporten (ett dåd, som ofta har tillskrivits Schliemann). Men det var den tyska arkeologen, köpmannen och fantasten Heinrich Schliemann, som företog de första utgrävningarna av hela byggnadskomplexet i Mykene i 1876. Schliemann var övertygad om att Mykene avspeglade Homers berättelser och trodde därför felaktigt, att han bland annat hade hittat Agamemnons dödsmask.

Meteora

Meteora – som logiskt nog betyder något i stil med ”svävande i luften” på grekiska – är inte den mest kända grekiska sevärdheten, men desto större anledning att nämna den här. Meteora är ett av de största, mest betydelsefulla och mest spektakulärt belägna klosterkomplex i Grekland.

Komplexet, som ligger i Thessalia-distriktet i den centrala delen av landet, består av sex grekisk-ortodoxa kloster, som har byggts högt uppe på naturligt formade sandstenspelare, som har gjort dem omåttligt svåra att ta i besittning för förbipasserande fiender, häribland turkiska rövare, som härjade i området efter det bysantiska imperiets försvagning i slutet av det fjortonde århundradet.

Det är ovisst precis när klostren byggdes, men man vet, att det redan på det nionde århundradet fanns en grupp eremitiska munkar i området, som bosatte sig på pelarna, och att det första egentliga klostret troligtvis byggdes i slutet av det elfte århundradet. Ursprungligen byggdes det mer än 20 kloster på sandstenspelarna, varav det finns sex kvar idag; fyra, som användes av män; och två, som användes av kvinnor.

Myrtos strand

Myrtos strand, belägen på den Ioniska ön Kefallonia, är en av de vackraste och mest dramatiska stränderna i Grekland. Stranden är omgiven av branta bergsklippor, som skapar en spektakulär kuliss omkring det turkosa och blåa vattnet och de bländande vita småstenarna på stranden. Den har korats till Greklands bästa strand hela tolv gånger

Läs mer

Mat och dryck

Moussaka

Det finns knappast en mer känd grekisk rätt än en Moussaka. Rätten sägs härstamma från tiden omkring det ottomanska rikets gastronomiska utveckling på nutidens grekiska territorium. Således kommer det grekiska moussaka av det turkiska mousakka, som i sin tur kommer från det arabiska musaqa‘h.

Moussaka består av ett ugnsbakat fat med hackat nötkött, saltade och avvattnade auberginer, krossad vitlök, tomatpuré, förstekta potatisar i skivor, finhackad lök och en kräm på toppen bestående av mjölk, ost och ägg som bryns i ugnen. I några versioner utesluts aubergine och ersätts med ris eller potatis.

Souvlaki

Souvlaki betyder ”litet spett” på grekiska och kommer av ordet “souvla”, som betyder grillspett, så det är inte så överraskande att rätten består av små grillspett med små bitar kött, ofta griskött, men ibland även lamm- och kycklingkött, några gånger till och med fisk. På spettet, mellan köttbitarna, lägger man till bitar av olika grönsaker, vanligtvis paprikor, lök och tomat.

Rätten serveras ofta med en halv citron, som pressas över köttet, och pommes frites på en tallrik eller i ett pitabröd, tillsammans med olika såser och så äter man det med tzatziki och grekiskt salt till.

Tzatziki

Tzatziki, som är en av de mest kända grekiska förrätterna, kan – liksom den berömda grekiska salladen – inte bara ätas som förrätt, men också som ett tillbehör till de grekiska huvudrätterna, såsom souvlaki eller moussaka.
Rätten, som ofta äts med lite rostat pitabröd till, består av grekisk yoghurt blandat med riven, skalad och avrunnen gurka, krossad vitlök, peppar och grovt salt och naturligtvis grekisk olivolja.

Retsina

Det speciella retsina-vinet, som har mer än 2000 år på nacken, har blivit ett slags landmärke för grekisk gastronomi. Vinet älskas av många, men fruktas av lika många på grund av dess ovanliga smak av harts, som beror på det sätt, man förseglade vinkar på i forntiden för att konservera vinet. På den tiden fanns det inga flaskor, som kunde sluta helt tätt, som det gör idag, och därför gick mycket grekiskt vin förlorat, när det blev invaderat av luft redan innan det hade hunnit gå ett år. Därför kom man på att man kunde använda harts från tallar till att försegla vinkaren med, så att de höll luften ute.

Men hartset bidrog inte bara till att försegla vinet, men blev också en del av vinets arom – vilket fortsatte ända till idag, då man nuförtiden förseglar vinet på ett annat sätt.

 

Läs mer

Kreta

Kreta symboliserar, för många svenskar, Greklands mest njutbara dygder: en fantastisk gastronomi, en nästan oändlig rad av inbjudande kuster, en ytterst tillmötesgående befolkning och ett – speciellt för nordbor – milt och härligt klimat, som lämpar sig för resor hela året runt. Men ön, som är den största grekiska ön och den femte största ön i Medelhavet, bjuder också på en unik historia, bland annat som centrum för den berömda och rika minoiska kulturen, och har varit djupt präglad av påverkningar från andra folkslag såsom romare, venetianer, osmaner och bysantiner, som alla har varit med till att skapa Kretas rika kultur.

Destinationer , Grekland

Kreta

Vacker natur, små bukter och breda sandstränder är något av allt det du möter på den grekiska semesterön Kreta. Dessutom finns här ett fantastiskt kök, vänliga människor samt massor av små mysiga kuststäder som du kan gå på upptäcktsfärd i.

Resor till Kreta

Santorini

Ön Santorini är som tagen från ett vykort och förmodligen en av de mest romantiska öarna i Grekland. En resa till Santorini rekommenderas framförallt till vänner och par, samt familjer med större barn. Ön är en del av Kykladerna och är berömd för sina bildsköna vita byar och kristallklart vatten.

Resor till Santorini

Rhodos

Rhodos är nog en av de mest populära semesterdestinationerna i Europa, och det är inte utan anledning. Den grekiska semesterön erbjuder utöver 300 solskensdagar per år, vackra stränder, trevliga kuststäder och en uppsjö av aktiviteter och utflyktsmöjligheter för hela familjen.

Resor till Rhodos

Korfu

Korfu är en förtrollande liten ö mitt i det Ioniska havet samt den näststörsta av de sju Ioniska öarna. Korfu är berömd för att vara grön och frodig, ha några av de vackraste stränderna samt omgiven av det klaraste havsvatten.

Resor till Korfu

Mykonos

Mykonos är som taget från en målning. Här finner du små pittoreska vita hus och vinmöllor, små trevliga städer med ringlande gator och gränder samt några av de finaste stränder i världen. Mykonos är perfekt när ni är två på semester.

Resor till Mykonos

Information och fakta

Regioner

Greklands nuvarande 13 regioner fastställdes vid en bestämmelse 1987, som avlöste de tidigare historiskt-geografiskt indelade regionerna. Dessa äldre regioner spelar dock fortfarande en roll i folkmun vid omnämnande av de grekiska regionerna och i många beskrivningar och statistik i Grekland.

De nyare regionerna gällande från 1987 är följande: Attica, som bland annat inkluderar Athens stadsområde; Det Centrala Grekland, som ligger norr om Attica och söder om Thessalien; Det centrala Makedonien, som ligger i den norra delen av landet på gränsen till landet Makedonien; ön Kreta belägen i den södra delen av det Egeiska havet; Öst-Makedonien och Thrakien, som gränsar till det Centrala Makedonien i väst, Bulgarien i norr och Turkiet i öster; Epirus i det nordvästra hörnet av landet; de Ioniska öarna på den västra sidan av det grekiska fastlandet; de norra Egeiska öarna, som – som namnet antyder – ligger i den nordöstra delen av det Egeiska havet; Peloponnesos, som inkluderar den största delen av den Peloponnesiska halvön; de södra Egeiska öarna, som – som namnet antyder – ligger i den södra delen av det Egeiska havet; Thessalien, som ligger ut till Egeiska havet mot öst och gränsar mot det västra Makedonien och det centrala Makedonien i norr, samt Epirus i väst; Det västra Grekland, som ligger söder om Epirus med de Ioniska öarna på sin västra flank; det västra Makedonien, som ligger mitt emellan Epirus på den västra sidan och den centrala Makedonien på den östra sidan.

Förutom dessa 13 regioner har Grekland en autonom teokratisk stat, Athoshalvön, som formellt etablerades i år 963.

Väder och klimat

Grekland har huvudsakligen ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda, blöta vintrar. Medelhavsklimatet gör sig gällande vid alla kustområden i landet – och dem finns det som bekant många av – förutom Athen, Peloponnesos och delar av regionen Det Centrala Grekland.

De bergrika regionerna i den nordvästra delen av landet – i regioner som Thessalien, Det Centrala Grekland, Det Västra Makedonien och Epirus – har ett alpint klimat med betydligt mer snö om vintern. Detta gäller även den mest bergiga delen av det centrala Peloponnesos.

I de inre delarna av norra Grekland – i regioner som Centrala Makedonien och Östra Makedonien och Thrakien – råder ett tempererat klimat med kalla vintrar och varma, torra somrar med frekventa åskväder.

Språk

Grekiska är ett indoeuropeiskt språk, och det indoeuropeiska språk, som verkar vara närmast besläktat med de indoariska och iranska språken, samt armeniska, vilket kan tyda på ett gemensamt ursprung i ett hypotetiskt indoeuropeiskt urhem.
Det finns vittnesmål om texter på gammelgrekiska ända från det 15:e århundradet f.Kr., d.v.s omkring 100 år efter den mykenska kulturens uppståndelse. När grekiskan, i sin ursprungliga form, kom till vår tids Grekland, råder det fortfarande många diskussioner kring. Sedan det nionde århundradet f.Kr. har grekiska skrivits med det grekiska alfabetet, som är en förgrening av det feniciska alfabetet; före denna tid skrev man men den berömda linear-B-skriften eller med det cypriotiska syllabarium. Senare blev grekiskan det Bysantiska Rikets officiella språk (från 650 e.Kr.) och ett vanligt utbrett lingua franca i Medelhavsområdet under antiken.
I dag talas den moderna versionen av grekiska – vanligtvis kallad nygrekiska – av ca. 15 miljoner människor, huvudsakligen i Grekland, men även av mindre grupper i Cypern, det forna Jugoslavien, Egypten, Bulgarien, Albanien och Turkiet.
I Grekland talas också en rad så kallade minoritetsspråk, såsom bulgariska, turkiska, romanska, albanska, arumensk och arvanistisk. Ladino – det sefardiska blandningsspråket– talas fortfarande av några få tusen judar i landet.

Religion

Den grekiska författningen betraktar den grekisk-ortodoxa kristendomen som landets ”härskande” tro, men säkrar samtidigt religionsfrihet för alla trosriktningar. Grekland är det enda landet i världen, där den ortodoxa kyrkan är en statsreligion.

I en undersökning från 2010 svarade en grupp, som motsvarar 79% av den grekiska befolkningen, att de är troende, medan nästan 16% svarade, att de är starkt religiösa, vilket är det högsta antalet starkt troende bland de europeiska länderna. Endast 3,5% av de frågade svarade, att de aldrig går i kyrkan, vilket är en extraordinärt låg siffra, även jämfört med andra sydländska länder, där religionen fortfarande spelar en stor roll, t.ex. i Italien, Portugal eller Spanien.

Det sägs finnas omkring 100.000-140.000 muslimer, 50.000 katoliker, 30.000 Jehovas Vittnen och 30.000 protestanter i Grekland. Omkring år 1900 var hälften av staden Thessalonikis invånare sefardiska judar (omkring 80.000 då), men efter den tyska ockupationen och förintelsen under andra världskriget är antalet idag helt nere på mellan 6000 och 7000 för hela Grekland.

Natur

Greklands natur definieras i vid utsträckning av landets långa kustlinje, som bland annat är så lång på grund av de nästan otaliga grekiska öarna. Med sin 13.676 kilometer långa kust ligger Grekland nr. 11 bland världens längsta kustlinjer.

Totalt finns det mellan 1200 och 6000 öar i Grekland, beroende av, hur många man räknar med (d.v.s. vilken minimumstorlek, man utgår ifrån). Av dessa många hundra öar är 227 bebodda. Den största grekiska ön – som samtidigt är den femte största i Medelhavet – är Kreta, belägen i den södra delen av det Egeiska havet. Den näststörsta – och för många svenskar okända – ön är Evia, som ligger precis utanför det grekiska fastlandet på den östra sidan. Härefter följer Rhodos och Lesbos, båda belägna i det Egeiska havet.

Ett annat naturfenomen, som kännetecknar Grekland, är de många bergen. Hela 80% av landet består av antingen berg eller kullar, vilket gör Grekland till ett av de mest bergiga länder i Europa. Det högsta berget är Olympen på 2917 meter, belägen på gränsen mellan regionen Thessalien och de tre makedonska regionerna, ca. 80 kilometer från staden Thessaloniki.

I den nordligt belägna regionen – Öst-Makedonien och Thrakien – finns det täta urskogar, häribland den berömda Dadiaskogen. I regionerna Thessalien och Centrala Makedonien och Thrakien kan man dessutom finna stora slätter, det är också i dessa regioner Grekland har sina lantbruksmässiga nyckelregioner.

Valuta

Grekland anslöt sig till eurozonen i januari 2001 – efter ett par års förgäves försök, där de inte levde upp till de så kallade Maastrichtkriterierna.

Officiella helgdagar

 • 1 januari: Nyårsdagen
 • 6 januari: Trettondagen
 • 25 mars: Självständighetsdagen
 • 1 maj: Arbetarnas kampdag
 • 15 augusti: Maria himmelfärd
 • 28 oktober: Nationaldag
 • 25-26 december: Jul

Observera vänligen, att fastemåndag, långfredag, påskdagen, annandag påsk och annandag pingst har skiftande datum från år till år.

Populärt i Grekland

Favorit
Cretan Dream Royal
Grekland, Kreta, Kato Stalos - Chania
 • Närmaste flygplats: 27 km
 • Avstånd till centrum: ca. 6 km
 • Pool
Caldera's Dolphin Suites
Grekland, Santorini
 • Närmaste flygplats: 9 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Balsamico Traditional Suites
Grekland, Kreta
 • Närmaste flygplats: 22 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter