Hotell i Grekland

En av de viktigaste faktorerna för en lyckad semester är hotellet och trots det slutar man ofta med att boka sitt hotell lite i blindo utifrån en vag standardbeskrivning. Har du tröttnat på semestrar på tråkiga och opersonliga hotell? Hos Hideaways hittar du enbart resor till Grekland med hotell som vi personligen går i god för och där du kan se fram emot en unik semestervistelse.

Grekland är en av världens mest populära turistdestinationer med över 12 miljoner besökare årligen och landet har därför en välutvecklad hotell branch med ett stort utbud av hotell på de flesta populära destinationerna. Detta överväldigande utbud gör att det kan vara svårt att välja rätt.

Även om du räknar med att tillbringa det mesta av din semester i Grekland på stranden eller på utflykter till intressanta sevärdheter så är valet av hotell avgörande för den totala upplevelsen. Hotellet utgör din bas där du ska trivas och koppla av i hemtrevlig och mysig miljö.

Läs mer om semester där du bor på handplockade hotell i Grekland med äkta grekisk atmosfär.


Varför resa till Grekland?

I nedanstående avsnitt hittar du en kort information om Grekland. Vi försöker på inget sätt göra en ny reseguide till Grekland utan vill bara framhäva lite kort information om landet. Vill du ha ytterligare inspiration till din semester i Grekland så rekommenderar vi att du läser mer på vår blogg om resor.

Grekland är ett land präglat av blått och vitt precis som den grekiska flaggan. De otaliga öarna i det azurblå havet den klara blå himlen och de vitkalkade husen i de små byarna – det hela ser ut som något från ett vykort. Santorinis vulkankrater, Mykonos väderkvarnar och Kretas palmstränder är några klassiska exempel på semesterbilder från det populära resmålet. Med mer än 50 öar att välja mellan så finns det även utrymme för nya upplevelser.

Det finns även en helt annan sida av Grekland som vi inte känner igen från vykorten och den sidan hittar man på det färgrika fastlandet där det finns gröna granskogar, silverfärgade olivlundar, landsbyar med brunaktiga stenhus och den färgglada paletten av vårblommor i förgrunden framför de snöklädda bergstopparna. Vissa delar av Greklands fastland är välbesökta så som det kulturrika Peloponnesos, medan andra delar så som bergen i Epirus bara besöks av erfarna vandrare, herdar och ibland även en björn eller två.

Oavsett vart du reser så kommer du möta den berömda grekiska gästvänligheten. än idag kommer du hälsas välkommen av främlingar som finner en glädje i ett litet vänligt samtal om vädret, de senaste fotbollsresultaten eller bara lite utbyte av engelska glosor.

Det är sällan långt till ett antikt tempel och tempot är avslappnat, maten är nyttig och välsmakande och om du vet vart du vill åka så kommer du hitta många fantastiska hotell i din egen smak.
 

Sightseeing och sevärdheter

Det finns ruiner efter gamla tempel, teatrar och andra ruiner från en svunnen tid över hela Grekland, precis som man hittar franziskanska och turkiska byggnader, byzantiska fresker och dramatiskt placerade ortodoxa kloster. På Kreta kan man besöka ett minoiskt palats, på Santorini finns en antik stad täckt av aska, Mykonos fullkomligt sjuder av mystik, Epirus har en teater från antiken, Rhodos bjuder på det fantastiska citadellet i Lindos, Athen kan vara stolt över Parthenon och Peloponnesos som bjuder på många sevärdheter från gamla dagar.

Ö-rundtur
Numera kan man lätt lätt göra en modern version av det klassiska hippie äventyret. Katamaraner och snabbfärjor korsar farvattnet mellan Kykladernas öar av vika en del är moderna och livliga som till exempel Mykonos, Santorini och Paros medan andra har förblivit lugna och charmerande som Folegrandos, Tinos och Andros. Från Rhodos kan man lätt besöka Leros och andra öar i Dodekaneserna och från Kefalonia i det Joniska havet kan man utforska den lilla ön Ithaka och det bergiga Lefkas.

Båtturer och vattensport
Hyr en traditionell träbåt, en yacht eller en speedbåt för en dag och fly undan till en idyllisk strand där du kan fånga lite fisk eller bara njuta av solens strålar. En del av de mest spektakulära kuststräckorna hittar du på Milos och Syros i Kykladerna, Ithaka och Kefalonia i de Joniska Öarna eller Leros och Kastellorizo i Dodekaneserna. De flesta hotellen kan hjälpa dig att hitta en lämplig båt. De mer aktiva bör besöka Lefkas, Naxos eller Paros som erbjuder bra surf förhållanden året runt.

Vandringsturer
Det grekiska fastlandet och öarna bjuder på ett spektakulärt och bergigt landskap med allt från skräckframkallande toppar och djupa klyftor till snälla kustnära sträckor där man kan gå längs åsnestigar. Det finns bra övernattningsmöjligheter längs vandringslederna till exempel bland bergen på Kreta, längs kusten i Mani på Pelopponesos och i bergsbyarna på Pelion och Koukouli på fastlandet hittar man många traditionella gästhus där vandrare kan övernatta.

Flora
I april-maj kan man uppleva en explosiv färgprakt av vilda blommor på bergssluttningarna. Kardamyli på Pelopponesos och hela Kreta är upplagda resmål för botaniker.

Kreativitet

Med det lugna tempot, den avslappade atmosfären och den nyttiga maten utgör Grekland det perfekta stället för kreativa kurser som målarkurser, författarkurser, keramikkurser, yoga kurser eller andra kreativa sysselsättningar. Några av de bästa områdena är till exempel Elia på Kreta, som erbjuder allt inom välbefinnande, Anidri på Kreta som erbjuder yoga, Levendis på Ithaka erbjuder massage och Kandiliotika liksom Ithaka erbjuder målarkurser.

Bilsemester

Grekland har många intressanta vägsträckor som Langada och Kosmas som passerar Peloponnesos, eller Katara-passet på det nordliga fastlandet. Kreta bjuder på en mängd slingrande bergsvägar som gör bilturen i sig till en spännande upplevelse.

Finns det några nackdelar med att resa till Grekland?

Sommarvärmen kan vara ganska intensiv men i gengäld båser en frisk bris över de flesta av öarna. Det används mycket olivolja i det grekiska köket vilket för en del kan bli lite för mycket av det goda. På sommaren är det näst intill omöjligt att hitta en öde strand och på vintern stänger många ställen ner på grund av färre besökare. Det är en del transporttid till vissa öar men många ser bara det som en fördel. Ibland kan det vara svårt att hitta den reseinformation man söker. Var uppmärksam på att Athen är en stor, modern metropol som dessutom fick nytt liv vid senaste OS.

Geografi och klimat

Grekland ligger på Balkanhalvöns sydspets och är ca en tredjedel så stort som Sverige. Landet har 2 000 öar av vilka ca 200 är bebodda och den längsta kustlinjen i Europa på drygt 15 000 kilometer. I väster är landet omslutet av Det Joniska Havet, i öster av Det Egeiska Havetst och i söder av Medelhavet. Den sönderrivna kusten med sina många djupa fjordar gör att det bara på få ställen är längre till havet än 100 kilometer.

Halvön Peloponnesos är nästan avskuren från fastlandet av den långa och smala Korintbukten. Genom den smala landtungan som förbinder halvön med fastlandet löper Korintkanalen. Det grekiska öhavet är indelat i De Joniska Öarna i väster, Kykladerna i den södra delen av Egeiska Havet, De Dodekanesiska Öarna i sydost samt Sporaderna och öarna i den nordöstra delen av Egeiska Havet.

Nästan hela Grekland är bergigt. Pindosbergen i väster har toppar på över 2 500 meter. De största slättområdena finns längs kusten i Attika (omkring Athen) samt i landsdelarna Makadonien och Thessalien i norr. Nästan hälften av landet yta består av gräs och buskvegetation, en femtedel består av skog - främst ek, kastanj och bok samt barrträd i de höglänta delarna. Grekland har bara ett fåtal sjöar och floder.

Det mesta av landet har Medelhavsklimat med mild och fuktig vinter och varma torra somrar då de få floderna ofta torkar ut och risken för skogsbränder är stor. I norr och bland bergen i nordväst kan vintern bli ganska sträng och det faller en hel del snö. Det mesta av årets nederbörd faller om vintern. Under högsommaren plågas östkusten och öarna i det Egeiska Havet av en nordanvind som kallas meltemie och som ofta når stormstyrka.

 • Yta: 131 957 km2
 • Grannländer: Albanien, Makedonien, Bulgarien, Turkiet
 • Tid: som Sverige plus 1 timme
 • Huvudstad: Athen ca 4,2 miljoner inklusive förorter
 • Övriga större städer:
  Thessaloniki ca 850 000 inklusive förorter, Pireus ca 200 000,
  Patras ca 190 000, Heraklion på Kreta ca 150 000.
 • Genomsnittstemperatur/dygn: Athen 10 grader (januari), 27 grader (juli)
 • Genomsnittsnederbörd/år: Athen 400 mm
 • Högsta berg: Olympos (2 917 m.ö.h.)
 • Viktigaste floder: Evros/Maritsa (gränsflod mot Turkiet)
 • Största ö: Kreta (8 261 km2).

Välj rätt hotell

Hos Hideaways hittar du handplockade hotell i Grekland. Vi är specialister på resor till Grekland där man bor på mindre och charmiga hotell eller i semesterlägenheter. Vi utökar löpande antalet resmål och detstinationer i Grekland då vi ständigt är på jakt efter nya hideaways. I nedanstående översikt kan du se ett urval av våra hotell och du är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss om du vill ha ytterligare information eller goda råd till val av hotell. Under varje hotell kan du dessutom läsa min personliga beskrivning, se fakta om hotellet, kommentarer från gäster och naturligtvis även se bilder.

>> Läs mer om hotell

Läs mer

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter