Resor till Korfu

Korfu är utan tvekan en av de vackraste och grönaste öar, som jag någonsin upplevt i det evigt charmiga Grekland. Placerad nära det grekiska fastlandet, och utanför Italiens stövelhäl, ligger denna historiska pärla, den nordligaste av de Joniska öarna, och vaggar mitt emellan det Joniska och Adriatiska havet. Och just "pärla" är inte att säga för mycket, för Korfu kallas (mycket välfötjänt) för "smaragden i det Joniska öhavet".

Välkommen till Grekland med Hideaways, vi är specialister på resor till Korfu där du bor på noga utvalda hotell och semesterbostäder.

Som du kanske redan förstått, kan du börja föreställa dig en äventyrlig palett av blågröna nyanser, som kännetecknar öns enorma frodighet, omringad av den 217 kilometer långa och mycket varierade kustlinjen. Landskapet bjuder på ett överflöd av upplevelser. Från den äldsta huvudvägen på ön, som snirklar sig fram kilometervis längs gamla, krokiga olivträd och in till små, sömniga landsorter inne i landet, för att sedan ta sig vidare till kuststräckningarna som bjuder på åtskilliga, oförglömliga utkikspunkter. 

Här ute vid kusten gömmer sig den ena bukten efter den andra med kristallklart, azurblått vatten. De flesta har likaså, små fina stränder, som tycks ta skydd bakom de dramatiska, nästan lodrätt klippväggarna som är iklädda den grönaste vegetationen du kan tänka dig. Här finns alla variationer av grönt och blått.

Korfu är den näst största av de Joniska öarna (som i övrigt består av Paxos, Lefkas, Ithaka, Kefallonia, Zakynthos, Kithira och Skorpios), och med sina cirka 640 km2 är ön ungefär lika stor som danska Bornholm. Korfu är endast 0 km lång, och bredden varierar från 4 km på det smalaste stället till 30 km på det bredaste. Därför är det enkelt och överskådligt att ta sig runt från de historiska stadsdelarna till de betagande utkikspunkterna inom överskådlig körtid.

Från öns östkust kan du se över till det grekiska fastlandet, samt till Albanien, som endast ligger några få kilometer bort från det smalaste stället. Jag rekommenderar å det varmaste att du har en hyrbil under din semester så att du kan njuta så mycket som möjligt av Korfu.

Den frodiga vegetationen och det stabila jordbruket, som bland annat visar sig i de olivlundarna och böljande vinmarkerna, bidrar fortfarande till en solid del av Korfus ekonomi, liksom det stora turismen. Korfu kan ha förhållandevis stora mängder nederbörd från mitten av september, och därmed en hög luftfuktighet, vilket är unikt för Grekland, och något som gör de Joniska öarna till de grönaste i landet.

Ön genomskärs av tre mindre bergskedjor: den nordligaste och bredaste delen av Korfu täcks av den högsta bergskedjan, vars högsta punkt är Mt. Pantokratoras med sina 914 m.ö.h.

Korfu stad

Korfu stad är den största sevärdheten på ön, och absolut värd att spendera lite tid på. Det sägs, att staden är bland de mest charmiga i hela Grekland - något jag är beredd att hålla med om.

Oavsett om du vill ta en lugn promenad genom stadens charmiga centrum, eller om det är shopping i det många små butikerna som lockar, eller om du (precis som undertecknad) njuter av att gå på upptäcktsfärd i historia från en svunnen tid, så kan de hela kombineras inom överskådlig tid och avstånd.

Jag upplevde Korfu stad för första gången en varm oktoberkväll, på en spontan promenad längs esplanaden som av många anses vare ett konstverk i sig, och som också är stadens naturliga mötesplats. Först förvånas jag dock av synen av den stora cricketbanan, som ska vara unik i sitt slag i hela Grekland. Utöver sommarslottet, som tidigare huserade den brittiska generalguvenören, är cricketbanan nog den mest iögonfallande brittiska twisten.

Ett ögonblick efter får jag känslan av att vara i städernas stad (Paris) ett ögonblick... Den vackra Listonbyggnaden med sitt långa, karaktäristiska valv sägs vara inspirerad av Rue de Rivoli i - ja precis, Paris! Restauranger, caféer och trevliga barer ligger på rad i den eleganta gången, och här råder en avslappnande, klassisk stämning. 40 000 av Korfus cirka 120 000 invånare bor här i Korfu stad, och därför är staden full av liv alla veckans dagar - på det stilfulla sättet.

Min grekiska kollega, Nikos, gör mig sällskap, och han vet precis vart vi ska gå för att få njuta av den mest autentiska, grekiska måltiden. För urvalet av restauranger är överväldigande. Jag har förstått, att grekisk mat här på Korfu, är annorlunda än den på övriga grekiska öar, och det är jag naturligtvis nyfiken på att få smaka. 

På Aegli - den äldsta traditionella restaurangen i Korfu stad - får jag en "pastitsada" och Nikos väljer en "sofrito", som enligt sägnen sägs vara två av öns mest lokala specialiteter. Omedelbart tänker jag "ja, ja... pasta med köttfärssås är väl inte så lokalt heller?", men efter en utsökt måltid kan jag konstatera att mina smaklökar är alldeles begeistrade, och det går inte ens att jämföra med en klassisk spaghetti med köttfärssås.

Och så till historian (som jag älskar). För mig är det svårt att resa till ett nytt ställe utan att sticka ner näsan i historian, och det slutar alltid med att jag får med mig några nya böcker med hem i resväskan. Denna kväll, i Korfu stad, slutar därför också i en liten bokhandel, med ett par nya erövringar om Korfu och grekisk mytologi, som jag tycker är evigt fascinerande.

Korfus gamla stadsdel är bevarad av UNESCO

Korfu stad ligger strategiskt placerad vid insegligen från det Adriatiska havet, och den historiska staden är iögonfallande och karaktäristisk. Kerkyra, som grekerna själv kallar staden, har varit under byzntinskt, venetianskt, franskt och brittiskt styre, innan den 1864 återigen blev en de av Grekland. På ingen annan plats på ön, märker du det historiska vingeslaget, som precis här. 

Framförallt den venetianska perioden har satt sin tydliga prägel här. Från 1400-talet och 400 år framåt, var Korfu under venetianskt styre, och var under den tiden en strategiskt välplacerad fästningsstad. De tre forten, ritade av venetianska ingengörer, skyddade republiken Venedigs maritima handelsintressen. Detta trots våldsamma strider och belägringsförsök mot det ottomanska styret, som lyckades ockupera de allra flesta andra grekiska öar.

Under tiden som gått, har stadens fort blivit renoverade och reparerade åtskilliga gånger, senast under det brittiska styret på 1800-talet. Idag kan man tycka att stadsplaneringen är lite sisådär, men många av de gamla byggnaderna, palatsen, kyrkorna och klostren vittnar om de olika historiska perioderna, och staden bjuder på en harmonisk symfoni mellan autentisk grekisk stämning och gästfrihet, kryddat med italienska, franska och brittiska inslag. En unik kombination, som inte upplevs på många andra platser i Grekland.

Och precis dessa unika och historiska byggnader och fort, utgör enastående arkitektoniska exempel på den gamla stadens autentiska äkthet och intregitet, vilket har medfört att den gamla stadskärnan nu är upptagen på UNESCOs världsarvslista. 

Symfonimusik? Varför nu detta?

Korfus symfoniorkester är känd världen över, uppenbart. Men jag ska erkänna att det gåt tmig förbi. Så du kan nog tänka dig hur överraskad jag blev, då jag på en promenad i staden, plötsligt hör ljuden från stora trummor braka loss från en lokal på andra våningen i en av stadens gamla byggnader. 

Det visade sig vara övning för en av stadens stora orkestrar, och det föregick alltså med öppna fönster, så att hela byn kan vara med och lyssna. Unga som gamla samlas utanför byggnaden och njuter av "konserten"... Det är likaså inte varje dag, du får uppleva det i Grekland. Mycket stämningsfullt, och det är omöjligt att inte gripas av stämningen. 

En riktigt trevlig semester till Korfu

En charmig och annorlunda ö, där naturen visar sig i ett oförglömligt konstverk, och där grekisk gästfrihet och italiensk elegance möter varandra i en harmonisk symfoni. Ett gammalt ordspråk lyder "Antingen blir du förälskad i, eller på, Korfu". Jag får ansuta mig till det första... intill vidare! :)

Läs mer om Korfu

Boka resan som ett totalt paket inkl. flyg eller enbart hotell

Boka din resa till Korfu som ett paket med flyg, hotell och eventuell transport från Korfu flygplats t/r (transfer) eller med hyrbil. Om du själv vill arrangera din flygresa till Korfu så kan du naturligtvis även välja att enbart boka ditt hotell genom oss.

Du kan resa i precis det antal dagar som passar dig själv eftersom vi erbjuder valfria resdagar till samtliga våra resmål och du kan även fritt välja vilken flygplats du vill flyga ut från bl.a. Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Få ytterligare information om alla resor inkl. aktuella flygrutter och flygtider i sökmotorn. Du kan även välja att enbart se priser på resor till Korfu med direktflyg eller priser med mellanlandning.

Hos Hideaways Resor kan du resa med vanligt reguljärflyg som t.ex. Lufthansa eller KLM, men även med lågprisbolag som easyJet och Ryanair, om du söker de billigaste flygbiljetterna. När du bokar en resa till Korfu som ett komplett paket så kan du hos oss även blanda flygbolag, d.v.s. använda två olika flygbolag för ut och hemresa. Det kallar vi flexibla resor...

Välj rätt hotell på Korfu

Fel val av hotell kan fördärva en hel semester och därför är ett gott råd för att hitta helt rätt hotell eller semesterbostad, som uppfyller dina önskemål och behov, att använda dig av våra rese- och hotellteman eller filtreringsmöjligheter. Du hittar dessa möjligheter när du letar efter priser på din resa till Korfu och alla andra resmål i Grekland som till exempel Santorini, Kreta, Rhodos och Mykonos. Några av våra mest använda reseteman är "familjesemester" och "aktiv semester". Vi har även delat in hotellen i olika typer så du lättare kan hitta helt rätt hotell för dig, t.ex. "hotell enbart för vuxna" eller "hotell med utsikt". I filtret kan du dessutom bl.a. välja dessa typer av inkvartering: Villa, lyxhotell, boutique-hotell och många fler...

Din resa är vårt ansvar

Har du behov av hjälp med att boka din resa till Korfu online eller vill du kanske ha ett erbjudande på en av våra populära kombinationsresor eller rundresor med bil (kör själv semester) i Grekland så är du alltid välkommen att kontakta oss. Hos Hideaways har vi lagt ner mycket arbete på att välja ut alla de hotell och resor som du kan se i vårt program på Korfu och i våra personliga hotellbeskrivningar försöker vi alltid  att ge dig som gäst en ärlig beskrivning av hotellet, oavsett om du vill resa på en lyxsemester, eller om du föredrar en semester där det är viktigt för dig att hotellet är "genuint" och charmigt snarare än lyxigt. 

Din resa är vårt ansvar både före, under och efter resan och vi finns alltid till hands för att hjälpa dig. Hideaways Resor har ställt resegaranti och följer naturligtvis paketreselagen - det ger dig trygget på resan.

Läs mer

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få av de sevärdheter som du kan se och uppleva under din semester på Korfu. Beskrivningarna är enbart menade som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter på Korfu så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor där du hittar intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Palaiokastritsa

Palaiokastritsa belägen på den nordvästra delen av ön ca 16 kilometer från staden Korfu räknas av många som en av de vackraste byarna på hela Korfu. Trots det så är det nog ändå alla de fantastiska stränderna runt byn som tilldrar sig besökarnas största uppmärksamhet. Området har totalt 15 stränder varav de flesta bara kan nås med båt. En del av stränderna ligger inklämda i trånga vikar och omgivna av klippor och grottor vilket gör upplevelsen än mer speciell.
 
Byn är även känd för klostret Theotokos med anor från 1100-talet. Klostret ligger vackert omgivet av vildvuxna träd på ett litet berg med en fantastisk utsikt över havet. I en av klostrets gamla celler har man inrett ett museum där man kan beskåda några av klostrets sällsynta reliker.

Achilleion

Achilleion som ligger på klippan Gasturi ca 10 kilometer om Korfu stad är ett spektakulärt palats som byggdes 1890 på order av kejsarinnan Elisabeth av Österrike-Ungern efter ett förslag från den österrikiske konsuln Alexander von Watzberg. Palatset är som namnet antyder designat med Achilleus (Akilles) som tema och byggdes bara ett år efter att kejsarinnan hade mist sin ende son Rudolf av Österrike.
 
Kejsarinnan som blev besatt av konst och skönhet hade redan tidigare valt Korfu som plats för att uppföra sitt palats då det var hennes favoritsemestermål och för att hon var en stor beundrare av grekisk kultur och historia.
 
Achilleion namngavs 1907 av William II som använde palatset som sommarresidens. Efter andra världskriget övertogs Achilleon av den grekiska staten.

Korfu stad

Korfu stad är öns kulturella, ekonomiska och politiska nervcentra inte bara för ön Korfu utan för alla de joniska öarna. Dessutom är staden en av de mest populära attraktionerna på Korfu inte minst på grund av sin gamla stadskärna som har utsetts till världsarv av UNESCO.
 
Utöver den gamla vackra stadsdelen så erbjuder Korfu stad bland annat följande sevärdheter: Citadellet som är en gammal venetiansk fästning från 1546 och som har en fantastisk utsikt över havet och staden. Kyrkan Áyios Spyrídon från 1589 som är uppkallad efter Korfus skyddsängel Sankt Spyridon och som kan ses vida omkring  på grund av sin praktfulla röda kupol på toppen av klocktornet. Det så kallade Spianadatorget som är staden Korfus centrala offentliga torg och som dessutom hävdas vara det näst största torget i Europa. Korfus arkeologiska museum som bland annat rymmer enastående fynd från öns antika huvudstad Kanoni. Sankt Jasons och Sankt Sosipaters kyrka som är stans äldsta kyrka från omkring år 1000 och ett sällsynt bysantinskt monument.

Angelokastro

Angelokastro är ett bysantinskt slott beläget på öns nordvästra kust  som räknas som en av de mest betydelsefulla ruinerna på de joniska öarna. Det är emellertid i lika hög grad slottets spektakulära och ointagliga placering på en brant klippa 305 meter över havet som gjort det så berömt.
 
Slottet vars exakta ursprung är okänd har spelat en viktig strategisk roll i försvaret av ön mot bland annat piratangrepp och osmanernas många försök att erövra ön.

Läs mer

Destinationer på Grekland

Hitta din resa till Grekland här

Information och fakta

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Korfu bland annat gällande öns geografi, befolkning, historia och klimat vilket är tänkt som inspiration till din semester på Korfu. Beskrivningen är enbart tänkt som en inspiration inför din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Korfu är den nordligaste av de 7 joniska öarna i det Joniska havet väster om det grekiska fastlandet. Ön som storleksmässigt är som Bornholm har omkring 120 000 invånare är ca 64 kilometer lång och 32 kilometer bred på sitt bredaste ställe.
 
Två höga och väldefinierade områden delar ön i tre distrikt varav vilka det nordligaste är bergigt, den centrala delen backig medan den södra delen är mera platt. Korfus kustlinje är mer än 217 kilometer lång och inkluderar en lång rad av fina stränder som till exempel Agios Gordis, Agios Georgios, Marathia, Kassiopi, Sidari och Palaiokastritsa. Den högsta punkten på ön utgörs av Mount Pantokrator som är 911 meter högt.

Klimat och väder

Korfu har ett typiskt mediterrant klimat med varma torra somrar och milda lite fuktiga vintrar. Den varmaste månaden på året är augusti med en genomsnittstemperatur på 29 grader följd av juli med genomsnittliga 27 grader. De svalaste månaderna på Korfu är januari och februari som båda har en genomsnittstemperatur på 10 grader följda av december med 11 grader i genomsnitt.
 
Om du vill undvika nederbörd under din semester på Korfu bör du välja juli eller augusti som genomsnittligt bara har en dag regn per månad. De månader som har mest nederbörd är januari och november med 13 respektive 12 regndagar i genomsnitt.

Historia

Korfu omnämns för första gången i grekiska texter på 1300-talet före Kristus även om ön har varit bebodd sedan äldre stenåldern och var senare även ett viktigt handelscenter för fenicierna. Fenicierna bedrev handel med alla städer i Adriatiskahavet vilket gjorde ön till en stark sjömakt och en viktig kommersiell partner i regionen.
 
Under det peloponnesiska kriget bad Korfu Aten om militär hjälp vid slaget vid Korint. Alliansen mellan Korfu och Aten varade under ett århundrade fram tills makedonierna erövrade Korfu 338 före Kristus och därmed övertog kontrollen av ön.
 
Från 300 före Kristus blev Korfu succesivt angripen och erövrad  av spartanerna, illyrerna och romarna som uppehöll sig på ön från 229 före Kristus till 337 efter Kristus. Under romartiden fick ön lov att behålla en viss självständighet och i gengäld kunde romarna använda ön som en strategisk knutpunkt. Romarna gjorde bland annat avtryck på ön genom att anlägga nya vägar och offentliga byggnader.
 
Vid uppdelningen av romarriket blev Korfu en del av det bysantinska riket. Under medeltiden utsattes ön för en lång rad piratangrepp och erövringståg av goterna, saracenerna, normanderna och venetianerna. 1267 försökte den franske kungen av Sicilien, Karl av Anjou, att ersätta den existerande ortodoxa kristendomen med katolicismen. Men det varade bara en kort tid då ön redan 1386 åter kom under venetianskt herradöme vilket har satt talrika spår på ön i form av byggnader, monument och andra exempel på venetiansk arkitektur i Grekland.
 
1797 erövrade Napoleon Bonaparte Venedig och Korfu blev därmed en del av den franska staten. Från år 1800 var ön en del av Septinsularrepubliken men kom redan sju år senare åter i franska händer 1807. Under denna period gjordes en rad sociala och ekonomiska framsteg bland annat etablerades en lång rad skolor. År 1815 kom ön under brittiskt herradöme och ön upplevde i och med det en ny blomstringstid bland annat genom en ny infrastruktur med nytt vattensystem och grundandet av Korfus första universitet. 1864 skänkte britterna Korfu tillsammans med de övriga joniska öarna till den nye grekiske kungen.

Populärt på Korfu

Grekland, Korfu
  • Närmaste flygplats: 2 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Grekland, Korfu
  • Närmaste flygplats: 38 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Grekland, Korfu
  • Närmaste flygplats: 45 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter