Resor till Kreta

Vad är det första du tänker på, när du hör namnet Kreta? Sol, bad, stränder, tzatziki och solhungrande turister? Fel, fel, fel! Jag säger istället, fantastiskt medelhavskök, oexploaterad landsbygd, vidunderligt vackra bergsmassiv och en av Europas mest leende befolkning - Kreta är en stor överraskning till ö. Behöver du mer argument för att övertyga dig, så spendera nästa 3 minuter med att läsa om ön som får även den mest skeptiska resenären att bli omvänd. Välkommen till Kreta med Hideaways, vi är specialister på resor till Kreta i Grekland, där du bor på handplockade hotell eller i semeterbostäder under din resa. 

Det bästa från alla världens hörn

Kreta är en av svenskarnas föredragna resmål, och jag erkänner att jag innan mitt besök var något "misstänksam". Kan denna ö verkligen erbjuda det som vi söker på Hideaways? Det vill säga autentiska semesterupplevelse och små charmiga hotell som ligger bortom turiststråkens epicentrum. Låt på fastställa en sak: ja, ja, och återigen ja! Kreta har vunnit min kärlek, och i skrivande stund ligger en kalender uppslagen vid min sida, med en önskan om att hitta en tidpunkt inom den närmsta framstiden då jag kan återvända. Kreta är mycket mycket mer, än moussaka, badstränder och solhattar.

Jag har besökt Kreta flera gånge - första gången som barn med min familk (lugnt och stilla), andra gången med en flock vänninor i tonåren (inte så lugnt och stilla), och till sist tillsammans med min mor för cirka 10 år sedan (lugnt och stilla, igen) - så jag visste att Kreta kunde erbjuda mycket inom kultur, natur, gastronomi och avslappning - men jag skulle komma att bli ännu klokare.

Faktiskt är det så, att Kreta erbjuder lite av det bästa från alla världshörn. Låt oss starta med de underbara matupplevelserna - för aldrig har smaklökarna njutit av varje måltid i denna kaliber. En av de första kvällarna, välkomnades jag till bords på Restauarant Tamam i den gamla staden Chania (uttalas med ett rullande "R" följt av ett snabbt "anja"). Restaurangen är inredd i en före detta badanstalt, och Michelin har kommit förbi och satt sitt sigill och din rekommendation. Varje kväll är här fullt till bristningsgränsen, för priserna ligger i den ändå, där alla kan vara med. Om du vill ha en rekommendation härifrån, så ska du inte tänka två gånger innan du sätter tänderna i mat pie (en paj  med kalvkött, grön paprika och färsk ost), mizithra (lokal ost), staka (flera lokala ostar) och apaki (rökt griskött med örter) - de är lagade från grunden och serveras med kärlek och en vänligt "smaklig måltid".

Utöver en meny full med smaknyanser, så bör du heller inte gå  miste om en pärlrad av naturupplevelser, som ligger "bakom" öns långa strandpromenader - föreställ dig en kombination av Siciliens mineralrika jord, Madeiras frodia berglandskap och Andalusiens tusentals olivlundar och vinmarker. Just det, är vad Kretas bakomliggande landskap bjuder på av frestelser. Kanske också din kalender nu ligger uppslagen, redo att fyllas med ett avresedatum till Kreta?

Iskaffe 

Under mitt besök var jag ledsagad av Christos, som är - vilket namnet antyder - av lokalt ursprung, ochhan känner till ön som sin egen bakficka. Vi lärde snabbt känna varandra. När man kör runt med en lokalbo, så lär man sig mycket om allt som rör samfundet och närmiljön. Christos överbevisade mig snabbt om, att den grekiska vänligheten och gästfriheten alltid kommer att bestå - oavsett världsekonomins perioder med låg- och höhkinjunkturer. Faktiskt lärde vi känna varandra så bra, att Christos snabbt förstod att jag behöver en stark kopp kaffe "to-go" på vägen, medan han, liksom många andra greker, föredrar att drcka en kopp iskaffe - uppenbarligen en trend som kommit för att stanna. Nu vill jag gärna efterlikna lokalborna på många sätt - men kallt kaffe, det får han behålla för sig själv.

Var är krisen någonstans?

På tal om lågkonjunktur, är det nog känt för alla, att Grekland går igenom en ekonomisk kris utan dess like. Denna situation förväntade jag mig uppleva på nära håll under mitt besök på Kreta, men jag ska säga dig, att jag fick leta länge innan jag hittade ett tecken på kris. Trots att vi kör runt i flera olika regioner, och på över 1000 km landsväg, så upplevde jag på inget sätt, krisen. Tvärtemot är Kreta välhållet och den lokala atmosfären är ständigt närvarande. Som gäst upplever du än idag befolkningens glada miner och hjärtliga värme, precis som på de gamla goda dagarna...

Nordkustens hemligheter

På Hideaways har vi valt att koncentrera oss på Krestas norra kust, och det tillhörande bakomliggande landskapet. Således täcker vi ett område från Chania i väst till Heraklion på den centrala och östra delen av ön - och du kan se fram emot en liten värld med stora hideaways-upplevelser. Nordkusten gömmer på en mängd överraskningar. Förutom naturen och de kilometerlånga kuststräckorna kommer du att uppleva grekisk charm med atmosfär i de städer du passerar - ta till exempel Chanias gamla stadsdel, som är värd en lång promenad både i dagsljus och efter det att solen gått ner då de labyrintiska smala gatorna och gränderna är fulla av sydländsk stämning. 

Kreta är...

...fantastiska landskap, underbar gastronomi, oemotståndliga kuststräckor och ett klimat att avundas. Unna dig hemlagad grekisk yoghurt med rosmarin och färsk frukt. Gör en bilutflykt till bergen, där du efter varje sväng möts av en ny och vacker utsikt. Gläd dig över att du bor på ett äkta hideaway, långt borta från massturismen. Och framför allt, njut av din semester.

Jag hoppas du har njutit av de 3 minuterna, och hoppas att du är överbevisad om att Kreta också kan uppfylla din semesterdröm.

Trevlig resa,

Hälsningar Marie

Läs mer om Kreta

Sevärdheter

Jag har här valt ut några av de sevärdheter som du har möjlighet att se och uppleva under din semester på Kreta. Beskrivelserna är enbart menade som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Har du lust att läsa mer om andra sevärdheter på Kreta så rekommenderar jag att du läser vår blogg om resor där du hittar intressanta artiklar om Kreta och våra övriga resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Knossos

Ruinerna efter bronsåldersstaden och palatset Knossos som ligger på den norra delen av ön utgör ett oundvikligt inslag under en rundtur bland Kretas största sevärdheter. Arkeologiska undersökningar visar att det har funnits bebyggelse i en eller annan form i området runt Knossos hela 7000 år före vår tideräkning och Knossos räknas av många historiker idag som Europas första stad.
 
Knossos storhetstid kom först under perioden från 1900 före Kristus till 1600 före Kristus då den var Kretas största stad och hade många stora religiösa monument och administrativa byggnader. Staden var under denna period ett politiskt och ceremoniellt centrum för den så kallade minoiska kulturen (läs mer under Historia) och har av många historiker kallats för Europas första civilisation. Det har hävdats att palatset och den omgivande staden under sin storhetstid hade omkring 100 000 invånare.

Samariá Gorge

Kreta har en hel rad av spektakulära bergsklyftor men den mest spektakulära av dem hittar man utan tvekan i Nationalparken Samariá Gorge (Samariaklyftan), belägen i den sydvästra delen av Kreta, som är en av Europas längsta Canyons (18 kilometer). Nationalparken finns med på UNESCOs lista över biosfärreservat och utgör en av Kretas populäraste sevärdheter. Det tar mellan 5 – 7 timmar att vandra genom klyftan som börjar i ett alpint landskap och slutar i kustlandskap vid sin södra utgång. Du kan besöka parken mellan den 1 maj och den 15 oktober. Det är inte tillåtet att övernatta i parken (eller på annat sätt campa), göra upp eld eller simma i parkens floder.

Palm Beach

Kreta har ett stort antal fina stränder. En av de mest spektakulära i sitt slag är den populära Palm Beach (Vai Finikodasos) på öns östkust vars gyllene sandstrand ligger inbäddad i en tät dunge av palmer av arten kretansk dadelpalm vilken utgör den största naturliga palmskogen i Europa.
 
Stranden och den omkringliggande palmskogen upptäcktes på 1970-talet och blev snabbt ett favorittillhåll för europeiska dagdrivare och hippies vilket ledde till en nedbrytning av områdets ekosystem till följd av för mycket avfall och kaotiska campingförhållanden. Området har sedan dess blivit skyddat vilket har gjort att skogen mår bra igen och stranden har blivit ren. Platsen är trots detta ”överbefolkad” under vissa perioder och särskilt i augusti kan det vara svårt att hitta sig en plats på stranden.

 

Läs mer

Mat och dryck

Det kretanska köket är känt både i Grekland och internationellt för att vara utmärkt och innovativt samtidigt som det värnar om öns traditionella värderingar och kulturella arv. Ön är komplex med en vild och bergig terräng vilket även avspeglar sig i de ingredienser som används i det lokala köket.
 
Köket är baserat på enkla tekniker och det är de lokala produkterna som skiljer rätterna från varandra häribland örter, lök, unika ostar, färsk fisk, den berömda kretanska oljan och raki som är en typisk spritdryck från ön.

Specialiteter och typiska rätter

Ost

Nästan alla städer på Kreta har sin egen unika ost. Ostarna är som regel gjorda på får- eller getmjölk eller en kombination av båda och förekommer i otaliga lokala varianter. En av de populäraste ostarna är Graviera, en hårdost, som är sötare ju färskare den är men som blir nötigare och smakrikare vid lagring. På den lite krämigare sidan av Kretas ostpalett finns ostar som Pichtogalo Chanion och Myzithra.

Olivolja

Att producera olivolja är djupt förankrat i det grekiska folket och att ha olivträd i sin trädgård är något som många värdesätter. Grekerna är det folk i världen som använder mest olivolja per person och den kretanska olivoljan anses av många vara den bästa i världen. Detta är kanske inte så överraskande då olivoljan framställs av oliver från träd som är upp till 2500 år gamla. Du kan ju bara föreställa dig vilken smak som kan finnas i deras rötter!

Dako

Dako (eller Koukouvagia på lokal dialekt) kan beskrivas som Kretas svar på den italienska bruschettan men istället för rostat bröd används torkade skorpor. Dessa skorpor görs mjuka genom att läggas i vatten eller olivolja varpå de toppas med färska tomater och krämig ost som den ovan nämnda Myzithran. Slutligen häller man olivolja över och kryddar med salt och grekisk oregano.

Chaniotiko boureki

Chaniotiko boureki är en slags paj från staden Chania på Kreta och vars huvudsakliga ingredienser är potatis och zucchini samt än en gång osten Myzithra. Dessa ingredienser täcks därefter med plattor av grekisk filodeg varefter den bakas i ugnen precis som en lasagne eller moussaka.

Raki

Fram på höstkanten startar den stora destillationen av druvor på Kreta som helt inriktas på produktionen av det lokala svaret på cognac, så kallad raki. Denna spritdryck dricks ur snapsglas utan tillsats av vatten och för att inte förväxla den med den mer kända ouzon så har raki ingen smak av anis eller andra örter. Det är vanligt att man dricker raki tillsammans med meze, oliver och kex.

Läs mer

Information och fakta

 

Jag har här sammanställt lite information och fakta om Kreta inför din resa bland annat gällande öns klimat, väder, historia samt geografisk avgränsning. Informationen är menad att fungera som inspiration inför din semester på Kreta och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Vill du ha ytterligare inspiration inför din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

 

Geografi och befolkning

 

Kreta som ligger i den södra delen av Egeiska havet är Greklands största ö och den femte största ön i Medelhavet. Ön ligger cirka 160 kilometer från det grekiska fastlandet och har en total yta på 8 336 km2.
 
Ön präglas av stora bergskedjor häribland bergskedjan Lefka Ori (vita bergen) som når en höjd av 2 452 meters, bergskedjan Psiloritis (Idabergen) som når upp till 2 456 meters höjd samt bergskedjan Dikti med en högsta höjd på 2 148 meter. Ön har även djupa klyftor och dalar, floder och sjöar samt en lång rad av mindre öar utanför sin kust.
 
Det bor totalt omkring 630 000 personer på ön vilket gör Kreta till Greklands mest befolkade ö. Omkring 226 000 av dessa bor i och omkring huvudstaden Heraklion som ligger på öns centrala nordliga del.

 

Klimat och väder

 

Kreta har ett i huvudsak mediterrant klimat med milda vintrar och varma, torra somrar men ofta med hög luftfuktighet  beroende på var på ön du befinner dig. Det kan falla snö på de höga bergskedjorna mellan november och maj men det är mycket sällsynt att snön når de lägre liggande områdena och om så skulle ske så smälter den väldigt fort.
 
Den södra delen av ön har i det närmaste ett nordafrikanskt klimat med höga temperaturer och många soltimmar. På denna södra del av ön kan man odla frukt och andra grödor året runt som på andra ställen bara kan odlas på sommaren.
 
De varmaste månaderna av året på Kreta är juli och augusti med en genomsnittstemperatur på 26 grader medan de kallaste månaderna är januari och februari med vanligtvis 11 och 12 grader i genomsnitt. Det regnar inte mycket på Kreta men vill du helt undvika regn bör du inte åka till ön under december och januari som är de månader som har mest nederbörd under året.

 

Historia

 

Kretas historia går minst 130 000 år tillbaka i tiden. Det har hävdats att pre homosapiens hominider lyckats segla till Kreta på timmerflottar från sina ursprungliga hem i Afrika men dessa påståenden är mycket omdiskuterade. Den ”ursprungliga” faunan på Kreta hade också drag av Afrika då den inkluderade arter som pygméflodhäst och pygméelefant (utöver dvärghjort, jättelika gnagare och insektsätare). De flesta av dessa arter dog emellertid ut mot slutet av den sista istiden. På senare tid har olika folkslag tagit med tamdjur som nötkreatur, getter, får och grisar.
 
Från ca 3100 före Kristus till ca 1450 före Kristus dominerades ön av den minoiska kulturen vilken var en förhellenistisk bronsålderskultur som idag räknas som en av de större europeiska kulturströmningarna och som historiker ibland kallar för den första europeiska civilisationen. Den minoiska kulturens största kännetecken finns fortfarande kvar i form av staden Knossos, vilken du kan läsa mer om under Sevärdheter.
 
Ett gigantiskt vulkanutbrott på ön Thera (våra dagars Santorini) på 1600-talet före Kristus satte ett abrupt slut för den sagoomspunna minoiska kulturens dominans på Kreta. Vulkanutbrottet startade en våldsam tsunami – möjligtvis tillsammans med ett jordskalv – och slog med ett slag ut den minoiska flottan som utgjort öns försvar mot inträngande folkslag från det grekiska fastlandet. Vulkanutbrottet och den efterföljande tsunamin ödelade dessutom samtliga minoiska städer med undantag av Knossos som delvis stod kvar. Under den efterföljande tiden erövrade folk från den mykenska krigarkulturen på det grekiska fastlandet Knossos och återuppbyggde delar av staden.
 
Därefter styrdes ön av en rad stadsstater och imperier så som Gortyn, Chania, Lyttos, det Romerska Riket, det Bysantinska Riket, republiken Venedig och det Osmanska Riket, därutöver tillkommer det Tredje Riket som besatte ön under andra världskriget som sträckte sig från juni 1941 till den 9 maj 1945.

Kreta med Hideaways

Hos Hideaways kan du resa till Kreta med flexibel reslängd. Du kan välja en paketresa som inkluderar flyg och boende på något av våra unika hideaways. Du kan lägga till hyrbil eller transfer, efter eget tycke och smak. Oavsett vilken resa du väljer, bor du alltid på ett av våra noggrant utvalda hotell på Kreta. Vi på Hideaways är mycket förtjusta i Kreta och efter våra besök på denna vackra ö besitter vi en omfattande kunskap, som vi tror kommer göra din semester extra upplevelserik. Detta gäller speciellt vår förmåga att välja ut hotell i rätt omgivning och med mycket charm.

Semesterresor till Kreta med prisgaranti

På våra kompletta semesterresor till Kreta erbjuder vi flyglinjer från Sverige och Danmark till Chania och Heraklion. Oftast är det Norwegian som erbjuder den bästa flyglösningen, men under vissa perioder erbjuder även SAS bekväma förbindelser. Din uppgift är att välja den rutt som passar dig, din plånbok och dina semesterplaner bäst.

Vi rekommenderar dig att läsa mer om våra bilrundresor på Kreta. Dessa inkluderar boende på två eller flera utvalda Hideaways. Våra ”gömställen” har alla ett centralt läge i förhållande till vår reserutt, allt för din bekvämlighet skull. Hos Hideaways får du prisgaranti på alla semesterresor som inkluderar flyg och hotell.

Mer information om Kreta och personlig service

Vi önskar dig givande läsning på vår hemsida Hideaways.se. Behöver du ett bra resetips eller personlig service för att hitta rätt resa till Kreta eller Grekland i allmänhet, så sitter vi redo vid telefonen.

Vill du veta mer om de olika möjligheterna att resa till Kreta med Hideaways, så hittar du information om prisgaranti på semesterresor, flygplatser, flygbolag, biluthyrning, etc. under ”Hur du kan resa”.

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell