Resor till Agia Galini

Agia Galini är en liten underbar hamnstad som är känd för sin lugna atmosfär och härlig nyfångad fisk! Staden erbjuder bland annat gyllene sandstränder, en vänlig lokal känsla samt intressanta arkeologiska utgrävningar.

Nära den lilla staden Sfakia hittar du den vidunderliga, lilla hamnstaden Agia Galini. Staden ligger endast en och en halv timmes bilfärd från Heraklion och Chania, och endast cirka en timme från Rethymnon.

Agia Galini är en i stort sätt bilfri fiskeort, vilket gör den extra fridfull. Det vill säga, du kan endast köra på huvudvägen som löper ner mot hamnen. 

Det finns massor att göra i området, men en av de mest populära sysselsättningarna är fisketurerna, som du kan följa med på varhe dag, så länge det inte är oväder. Fisket här, är verkligen fantastiskt, och du kan fånga allt från havsabborre till tonfisk.

Om du inte vill fiska, väntar både härliga stränder och spännande arkeologiska utgrävningar på dig. Sevärdheter som du bör besöka, inkluderar den berömda Samariaklyftan, som är en av huvudattraktionerna för semestergäster på den västra delen av Kreta.

Inspiration och fakta

Namnet Agia Galini betyder "helig fred" på grekiska, och det är ett väldigt passande namn. Staden är en liten mysig tillflyktsort, fri från störande ljud, stress och stök. Den är charmig på ett traditionellt sätt, och byggd runt den livliga hamnen, där de lokala fiskarna varje dag kommer in med dagens fångst, som de säljer till de lokala tavernorna. 

Och på tal om lokala tavernor, har Agia Galini några bra sådana, som har dykt upp genom åren. Du hittar alltid några trevliga barer och restauranger där du kan spendera långa, avslappnande kvällar, njuta av några drinkar och känna hur all stress lämnar din kropp.

En gata är framförallt populär bland semestergäster, men också välbesökt av lokala invånare. Den har fått smeknamnet "semestergatan", och här hittar du fantastisk kretensk mat, och naturligtvis också några av de godaste fiskrätterna du någonsin smakat.

Stränder

Om du älskar att ligga på stranden, kommer du inte att sakna möjligheter i Agia Galini.

Stränderna här är av hög kvalitet, med härlig, gyllene sand där du kan spendera semestern med att sola och bada, eller roa dig med en av alla vattensporter som dagligen erbjuds.

Sevärdheter runt hörnet

Om du väljer Agia Galini som platsen där din semester på Kreta ska hållas, är sannolikheten hög, att du vill utforska det äkta Kreta. Kör ut i omgivnignarna och besök sevärdheter, eller hitta den perfekta, isolerade stranden.

Några av de områden som du med fördel kan besöka, är de historiska utgrävnignarna Phaestos, Agia Triada och Gortys. Om du är intresserad av myter och legender från gamla Grekland och Kreta, bör du ta dig en titt på de vita statyerna av Daedalos och Icarus, som står klara att lätta från hamnen. Enligt grekisk mytologi, flög Icarus för nära solen, så hans vingar smälte.

Om du inte är så intresserad av arkeologi, så följ med på en dagstur med båt til Preveli. Båtturerna finns tillgängliga i hamnen dagligen, och kostar endast cirka 15 euro.

Om du söker ett hotell i Agia Galini på din semester på Kreta, har du många bra möjligheter. Även om staden är liten, har den nämligen över 36 hotell, villor och semesterlägenheter, som du kan välja emellan.

Äkta grekisk mat och ett pulserande nattliv

Du kommer inte gå hungrig på din resa till Agia Galini, då staden är full av restauranger och tavernor! Några av dem är lite turistiga, men på de smala gatorna hittar du också mer traditionella restauranger, där maten är autentisk och hemlagad. De är enkla att känna igen, då de är mindre i storlek och mer gästfria, och där kommer alltid sitta en lokal invånare som njuter av sina meze och ett glas tsikoudia (raki).

Om du föredrar havsutsikt medan du äter, ligger det många restauranger på klippan över hamnen, som bjuder på en storslagen utsikt över Messara-bukten. Den lilla staden är så känd för sina goda fiskrätter, att många av de välmående som seglar runt i det grekiska ö-havet med sina yachter på sommaren, stannar i Agia Galini bara för att äta sig mätta på den otroliga fisken.

Efter middagen kan du se fram emot resten av kvällen, som du kan spendera på en av stadens barer eller caféer. Trots namnet, har Agia Galini ett rikt och ganska högljutt nattliv. Alla barer och nattklubbar ligger dock runt hamnen vid slutet av tavernagatan, så de stör inte din sömn på hotellet.

På sin semester i Agia Galini kan du roa dig på klubbar som spelar allt från jazz och 80-talsmusik till den senaste internationella popen. Om du vill lyssna till mer traditionell grekisk musik, kan du besöka en lokal taverna där livebanden spelar kretensk musik.

Vad kan jag göra på min semester i Agia Galini?

När du är på semester i Agia Galini, kommer du troligtvis spendera en hel del tid på stranden där du kan slappna av på sanden och simma i det härligt varma havet. Stränderna i staden är som tidigare nämnt, av hög kvalitet, men de är inte så stora så du måte stiga upp tidigt om du vill säkra dig en liggstol vid vattenkanten. Barerna och caféerna serverar också mat och dryck på stranden, så du kommer inte att sakna något.

Du behöver inte en bil i agia Galini, med mindre att du gärna vill besöka de andra sträderna på Kreta. Allt inom själva stadens gränser, ligger dock inom promenadavstånd. Detta bidrar till att Agia Galini är en perfekt plats att spendera semestern för dig som prioriterar lugn och ro, och ren skär njutning under solen.

I hamnen ligger många båtar, som kan ta med dig på dagsturer till de omkringliggande småöarna och stränderna. Om du går en tur längs hamnfronten på kvällen när de flesta kommer tillbaka, kommer du märka att de har satt upp skyltar med deras rutter och avgångstider.

En av båtarna går till Paximadia, tvillingöarna i Messara-bukten, medan andra besöker stranden Preveli med sin palmlund. Plakias, Agios Pavlos och Mtala ligger också inom möjligheternas räckvidd. Ofta ingår mat (som lagas på båten eller stranden) på dessa turer.

Det finns också fiskebåtar som bara transporterar turister till stränderna och tillbaka igen, utan att mat och dryck är en del av paketet.

Delfinsafari och grottor i havet vid Agia Galini

Vid solnedgången kan du gå ner till bryggan och beundra himlens alla djupröda färgnyanser samt Agia Galini-grottan som ligger utanför hamnen. Du kan besöka grottan, där vildduvor lever, med en liten båt som avgår från hamnen.

Att speja efter delfiner är en fantastisk aktivitet att kasta sig över på semestern i Agia Galini, för här finns gott om de vackra djuren. Fråga efter detalherna angående alla delfinsafari som erbjuds, på turistkontoret eller vid hamnen. Dagarna och tidpunkterna ändrar sig löpande, beroende på säsong. Utflykterna tar cirka 5 timmar.

Om du vill utforska själva landsorten Agia Galini, så kan du besöka den byzantinska kyrkan Panagia (jungfrun) vid den lokala kyrkogården, precis utanför landorten. Andra intressanta kyrkor i närheten, är t.ex. Panagia i Hordaki, 1 kilomter från Agia Galini, och Agios Ioannis (St. Johannes) i Amari.

Nio kilometer väster om Agia Galini ligger Agios Georgios, ett vackert litet ställe med en härlig småstensstrand. Här ligger endast en taverna, där ägaren serverar dagens fångst från havet.

Cirka en halvimmes bilfärd grån Agia Galini ligger Agios Pavlos. Du kan komma hit med båt från Agia Galini, eller med bil längs vägen som leder till Saktouria. Bukten i Kap Melissa är vacker och värd ett besök, framförallt på dagar då det inte blåser en stark vin norrifrån.

Om du ser folk som utövar yoga på stranden, medan du utforska Agios Pavlos, så bli inte överraskad. Här ligger nämligen ett yogacenter för dem som önskar att kombinera deras semester med denna form av träning.

Lokal transport

Det är lätt att ankomma till Agia Galini, det kör t.ex. regelmässigt bussar från Rethymnon och Heraklion, både på sommaren och vintern.

Du kan också ankomma med bil från flygplatsen i Heraklion. Ta "National Road" mot väst, det vill säga mot Heraklion stad, och kör tills du når avfarten Mires. När du lämnar vägen, kör du mot Phaistos, Tymbaki och Kokkinos Pyrgos. 500 meter efter Tymbaki, delar vägen sig i två delar: den vänstra delen leder till Kokkinos Pyrgos, medan den högra leder till Agia Galini.

Agia Galini ligger totalt cirka 1,5 timme från Heraklion.

Slutligen är det möjligt att ankomma till Agia Galini med bil från Chania flygplats eller Rethymnon. Från Chania flygplats tar det cirka 45 minuter att köra till Rethymnon. Från Rethymnon fortsätter du mot Spili och Agia Galini. Det tar dig cirka en timme att köra från Rethymnon till Agia Galini.

Det är naturligtvis också möjligt att hyra en taxi eller minibuss på Kreta.

Så bokar du en semester i Agia Galini

Med Hideaways kan du få en problemfri och säker resa till Agia Galini, med möjlighet till avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, antingen direkt eller med mellanlandning. Vår intelligenta sökmotor dammsuger nätet för att hitta de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg, och kombinerar dem med våra noga utvalda hotell på Kreta. Det hela paketeras till en paketresa med resegaranti, på så sätt är du även ekonomiskt säkrad. Lägg till en hyrbil i paketresan för bästa upplevelse på din slutdestination. Trevlig resa!

>> Läs även om resor till Chania
>> Hitta ett lyxhotell på Kreta

Läs mer om Agia Galini

Destinationer i Kreta

Hitta din resa till Kreta här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera