Hotell i Agia Galini

Exotiska stränder, palmer, dramatiska klyftor, trevliga fiskebyar och kloster med mängder av historia.

Många av Kretas mest populära turistattraktioner ligger söder ut på kanten av det Egeiska havet. Agia Galinis stränder, som ligger mellan Rethymnon och Heraklion, er speciellt populära. Staden Plakias, som ligger flera kilometer väster ut anses vara ett av de mest idealiska ställena att tillbringa en familjesemester på i Grekland, med sina stora stränder, hotell, caféer och tavernor.

Upplevelser på din semester

En berömd strand i det Libyska havets beskyddande famn

En gång i tiden var det Soulia, som var hamnstad åt den antika staden Sivrytos, som låg vid foten av berget Psiloritis, vilken utraderades av saracenerna år 640 e.kr. Den moderna staden ligger upp mot denna antika bergssida, vilket ger en vacker utsikt över libyska havet.

En aning längre ner mot öster ligger Agia Galinis vackra strand som har varit mycket populär bland turister ända sedan 1960. Stranden kan stolt hissa sin Blå Flagg, vilken tilldelas de speciellt rena och välorganiserade stränderna. Caféer, restauranger och hotell flockas runt stranden och det finns bra tillgång på båtar som kan ta med dig ut och fiska eller på upptäcktsfärd till några av de närmsta grottorna längs kusten. Inne i landet är några av de mest populära sevärdheterna Festos, Agia Triada-klostret och Gortyna.

Plakias: En fiskeby på toppen av berget

Denna lilla sömniga fiskeby på södra Kreta har genom åren utvecklats till att bli en favoritdestination för tusentals familjer. Idag finns här flera bra hotell och tavernor samt hippa caféer och barer för kvällsunderhållningen. Den halvmåneformade sandstranden är bland de längsta på Kreta. Plakias mycket populära strand erbjuder en blandning av organiserade och obebyggda delar och på så sätt tillmötesgår den allas preferenser, samtidigt som dykcentret ger ännu fler möjligheter.

Sydliga stränder

Vilken typ av strand är din favorit? Tycker du om beach barer, parasoller och solsängar med massor av vackra unga människor, eller föredrar du ställen som ligger lite undangömda, där man nästan inte kan se nästa grupp av människor? Stränderna söder om Rethymnon, som är en av de största städerna på Kreta lever upp till alla dessa behov. Några av stränderna som ligger närmast Agia Galini är Agios Pavlos, Agios Georgios, Triopetra och Ligkres, medan Souda, Damnoni och Ammouthi ligger närmre Plakias.

Det historiska Preveli Klostret

Ett av Kretas vackraste historiska kloster, Preveli, som byggdes på 15 eller 1600-talet, ligger på kort köravstånd från Plakias. Det är en riktig arkitektonisk juvel och en ren oas av fridfullhet och detta intressanta ställe har dessutom en vacker utsikt över havet och de omkringliggande bergen. Man kan se de sällsynta ikonerna och en präktig ikonostas (skärmvägg) i den viktigaste kyrkan eller katholikonen vilken byggdes 1836. Man kan även se eleganta och värdefulla transportabla ikoner i klostrets museum. Man kan dessutom utforska det närliggande, övergivna klostret Kato Preveli med sitt sagolika katholikon och klocktorn som har en ingravering från 1594.

Palmskogen: Preveli stranden och lagunen

I närheten ligger en annan av Kretas stora sevärdheter. Prevelilagunen och den berömda palmskogen börjar här, där Megasfloden och Kourtaliotiko-klyftan möter havet, vilket ger din kretenska semester en exotisk känsla. Trots skogsbranden 2010, så har träden kommit tillbaka mycket starkt, vilket är ett tydligt tecken på naturens överlevnadsförmåga. På sommaren är här massor av besökare från hela världen på stranden vid sidan av lagune. Man kan gå hit, men det går även att ta båt från Plakias.

Kourtalotiko-klyftan: En frodig spricka i jorden

Når man åker till Kreta, så är Kotsifos-klyftan en av de hemligheter man måste upptäcka och uppleva. Om man inte känner för att vandra genom klyftan så kan man beundra den från vägen. Klyftan sträcker sig från den lilla staden Kanevos till Plakias. Om man bestämmer sig för att vandra genom den så förbluffas man av de lodräta klipporna och man kan ta en liten paus vid kapellet som är inbyggt i klippväggen.

Denna branta klyfta med sina grottor är verkligen imponerande. Den börjar vid staden Koxari och slutar vid Preveli-lagunen ute vid havet. När man har börjat gå så kommer man snart till kapellet för den Välsignade Nikolaos Kourtaliotis, som ligger på ett frodigt ställe där källvatten strömmar ut från klippan. Det sägs att det bodde en enstöring i klyftan i mitten av 1600-talet och enligt legenden sprang källan ut ur klippan vid hans beröring.

Agios Pavlos Beach

De imponerande sandklitterna tillför skönhet till denna strand och den blir ännu mer magisk av det blå havet som breder ut sig framför en. Här i ett av de mest idylliska landskapen på Kreta är det väl värt att tillbringa hela dagen.

Hitta det rätta hotellet

Man kan hitta massor av hotell och lägenheter i Agia Galini, även om lokalbefolkningen säger att det är svårt att hitta något i juli och augusti om man inte har bokat tidigt i förväg. Detta beror på att det kommer många utländska turister hit varje sommar, för det mesta är det skandinaver och tyskar. Hotellen och lägenheterna ligger utspridda över Agia Galini, och det område man nog först ska titta på är vid vägen som kommer in i stan från Rethymnon eller Heraklion. Detta område ligger högre upp och har den bästa utsikten över den lilla hamnen och havet. Om du vill ha något som ligger närmre stranden så finns det hotell bakom båda stränderna vilka är lite mer organiserade och familjevänliga.

>> Läs mer om hotell

Läs mer

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera