Resor till Agia Pelagia

Agia Pelagia är en liten landsort som ligger vid en pittoresk bukt mitt på Kretas norra kust. Här, där du bor endast en halvtimme från Heraklion och flygplatsen, hittar du den perfekta, lugna platsen till en familjesemester eller en romantisk parsemester.

Det finns många stränder att välja emellan på din semester. Stranden närmast centrum av Agia Pelagia, är en härlig sträcka med gyllene sand och många parasoll och liggstolar att hyra. Det finns dessutom fina faciliteter till vattensport, däribland ett dykcentrum som också tar emot nybörjare. Du hittar många mindre stränder lite längre bort från centrum, som är behagliga, lugna platser att spendera dagen på.

Utöver de vackra stränderna, den goda maten och den vänliga atmosfäre, finns det i Agia Pelagia, och i de omkringliggande landsortern, en rad spännande historiska sevärddheter. Det vackra klostret Savathiana är ett besök värt, och en kort bilfärd bort ligger det minoiska palatset i Knossos. Ovanför semesterorten ligger den lilla bergslandsorten Achlada. Tack vare höjden över havets yta, är denna stad härligt sval, och en perfekt plata att besöka på en varm sommardag. Usikten över kusten från berget är dessutom spektakulär.

Nere i Agia Pelagia hittar du ett stort antal butiker längs strandpromenaden, där du kan köpa hantverk och souvenirer. Det finns också massor av caféer, restauranger och barer att välja emellan, som är praktiska på varma dagar på stranden. Det lokala köket är en blandning av restauranger med menyer präglade av internationella rätter och ett par lokala platser där du kan testa några av de traditionella grekiska rätterna. Tavernor och barer är behagliga platser att spendera en kväll med en kall drink på. Insup den härliga atmosfären och njut av den vackra utsikten över havet.

Välkommen till Grekland med Hideaways, vi är specialister på resor till Agia Pelagia och andra resmål på Kreta där du bor på handplockade hotell under din semester. Förutom charmiga hotell erbjuder vi även en rad noga utvalda semesterlägenheter och om du vill bo i en villa så hittar du även det i vårt program. Du kan resa till Kreta från samtliga flygplatser, bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Du bestämmer själv hur många dagar du vill resa och om du vill boka en hyrbil som står klar på flygplatsen vid ankomsten till Kreta eller en transfer till ditt hotell. Observera att det finns flera flygplatser på Kreta och den som ligger närmast Agia Pelagia är Heraklions flygplats, men du kan även använda dig av flygplatsen i Chania om du har lust till en lite längre körtur. Liksom på andra resmål har vi delat in hotellen i teman så du lätt kan hitta ett boende som uppfyller just dina behov och önskemål, välj till exempel att bara se Boutique hotell på Kreta i din sökning, eller semesterlägenheter på Kreta om du själv vill stå för matlagningen under din semester.

>> Se alla resor och resmål på Kreta

Läs mer om Agia Pelagia

Destinationer i Kreta

Hitta din resa till Kreta här

Information och fakta

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Agia Pelagia på Kreta. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så kan du även titta förbi på vår blogg där vi skriver om våra egna reseupplevelser i Grekland och om ämnen som maten, kulturen, historian, stränderna och inte att förglömma vädret.

Du kan njuta av det bästa från båda världar på en semester i Agia Pelagia. Detta semesterställe vid stranden är därför perfekt till familjer eller par, som önskar att njuta av en lugn grekisk semesterort. Men Agia Palagia ligger dessutom inom räckvidd till Kretas huvudstad Heraklion, som endast ligger 13 km bort. Om du hyr en bil eller hoppar på bussen, kan du enkelt kombinera din strandsemester med ett rikt urval av shopping, nattliv eller muséer. Många semestergäster föredrar att bo i Agia Pelagia, och du kommer att förstå varför. Du bor nämligen då i en av de vackraste bukterna på Kretas östra kust. Stränderna här, är lika populära bland de lokala som hos turister. Här kan du slappna av på en liggstol som du hyr p åstranden, medan barnen plaskar i det låga vattnet. Dykare kan utforska de branta klipporna runt bukten.

Medan stranden utan tvekan är huvudattraktionen i Agia Pelagia, finns det mycket annat att också se. Det kan t.ex. rekommenderas att ta en tur upp i bergen, till den närliggande landsorten Rogdia. Härifrån har du en fantastisk utsikt från bukten, framförallt om du samtidigt njuter av ett glas kretensisk vin på en av de lokala tavernorna. Du kan också vandra ner på de smala gatorna i denna traditionella landsort, och utforska ett gammalt kloster.

Upplevelser i närheten

Monoaftis

Mindre än en kilometer från Agia Pelagia ligger stranden Mononaftis, som är värd den korta promenaden längs kusten. Det är en liten, men vacker, strand omgiven av klippor. Vill du snorkla eller dyka, kan du göra det här - den steniga havsbottnen lockar många småfiskar.

Heraklion

Om du vill köpa med dig en souvenir hem, är det enkelt att åka in på en shoppingtur till Heraklion. Här ligger märkesbutikerna på gatan Deadalou, liksom du hittar flera spännande, mindre butiker på sidogatorna. Det är ofta här du hittar de unika souvenirerna. Herklion är också platsen att åka till, om du har lust att skämma bort dig själv och din partner med en lyxmiddag. Många semestergäster åker också till Heraklion bara för museet. Det enorma arkeologiska museet huserar många av Kretas antika skatter.

Rogdia

Det är en relativt ansträngade tur upp för berget bakom bukten, för att vandra upp till landsorten Rogdia frånAgia Pelagia - men det är värt hela insatsen. Landsortens tavernor bjuder på god mat tillsammans med strålande utsikter över området. Du kan också besöka det historiska klostret Savathiana i den närliggande skogen.

Aktiviteter

Båtturer

Lätta ankare och åk ut på vågorna med en av båtturerna som avgår från Agia Pelagia. Landsorten har en liten hamn, där du kan hoppa ombord och åka på utflykt till t.ex. de vackra stränderna vid landsorten Bali eller till Dragon- och Dia-öarna. Dia är bra, om du vill utforska världen under ytan, då här ligger en undervattensstad.

Knossos

Kretas mest berömda sevärdhet, ligger endast 15 km från Agia Pelagia. Det gamla palatset i Knossos var centrum för den minoiska bronsålderskulturen på ön, och här kan du vandra runt bland ruinerna som kan dateras 3000 år tillbaka. Det är förbluffande att se, hur bra skick de är i. Lyssnar du till en av guiderna kommer du också imponeras över hur sofistikerat detta palats var.

Snorkling och dykning

Några av de små stränderna och bukterna runt Agia Pelagia är perfekta, om du önskar att spendera semestern på snorkling och dykning. Det klara havet och klipporna skapar ideala förhållande för dem som önskar at utforska livet under ytan. Prova den lilla sandstranden Ligaria lite öster om staden, eller åk till populära Monoaftis.

Mat och dryck

Det lokala köket på Kreta domineras av enkla, men läckra rätter. Försök att testa några av de kretensiska ostarna, som är olika från by till by. Du kan också smaka på en massa färsk fisk på Kreta, även om stekt lamm är bland de populäraste rättena här. Det framförallt välsmakande när det sköljs ner med ett glas lokalt rödvin.

Det finns flera restauranger och tavernor nere vid havet i Agia Pelagia. Du kan utforska kretensiska, grekiska och internationella rätter, medan du njuter av utsikten över det blå havet. Det finns inte något nämnvärt nattliv i Agia Pelagia, utöver att du kan njuta av de ljumna kvällarna med ett glas vin.

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter