Resor till Agios Nikolaos

Agios Nikolaos på Kretas nordöstra kust, är en liten stad med massor av karaktär. Med pittoreska stränder, historiska platser och restauranger vid havet är det inte konstigt att både par och familjer lockas av denna natursköna badort nära Heraklion. Oavsett om du njuter av solen på Almyros strand, njuter av en romantisk måltid vid Voulismenisjön, eller åker på en båttur till ön Spinalonga, kommer du snabbt att förstå, varför det blivit så populärt att spendera semestern i Agios Nikolaos.

Välkommen till Grekland med Hideaways, vi är specialister på resor till Agios Nikolaos och andra resmål på Kreta där du bor på handplockade hotell under din semester. Vill du hellre njuta av din semester i en semesterlägenhet där du själv står för matlagningen är naturligtvis även det möjligt, liksom vi även erbjuder ett urval av villor på Kreta där hela familjen kan vara samlad. När du reser med Hideaways till Kreta kan du själv välja reslängd och avresedatum eftersom vi erbjuder avgångar dagligen. Du kan resa från de flesta flygplatserna som till exempel Stockolm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Boka din resa till Agios Nikolos online som ett komplett paket inklusive flyg, hotellvistelse, bilhyra eller transfer eller boka "enbart" ditt hotell hos oss om du själv vill arrangera din resa. Du hittar mer information om flygavgångar, bilhyra samt transfer i sökmotorn.

>> Fler resor till Kreta, se alla resmål här

 

Läs mer om Agios Nikolaos

Destinationer i Kreta

Hitta din resa till Kreta här

Information och fakta

Ska du resa på semester till Kreta och bo i området omkring Agios Nikolaos så har jag här samlat lite information och fakta om staden. Du kan även hitta ytterligare inspiration till din resa på vår blogg där vi skriver om ämnen som väder och klimat, sevärdheter och upplevelser, mat, historia, kulturlivet och de härliga stränderna. Du kan även läsa om våra egna erfarenheter från resor på Kreta och andra destinationer i Grekland.

 • Språk: Grekiska
 • Valuta: Euro
 • Lokal tid: Svensk tid + 1 timme
 • Flyg till: Heraklion Flyglats (HER)
 • Flygtid från Sverige: 3,5-5-5 timmar beroende på avreseort

Strandälskare: Agios Nikolaos har inte endast fem härliga stränder inom räckvidd, men också den vackra sjön Voulismeni, där du också kan slappna av vid havet.

Familjer: Det finns massor av roliga aktiviteter på stränderna, och med Kretas bästa badvatten i närheten, är Agios Nikolaos därför en hit för familjer.

Nattugglor: Stadens livliga nattliv bjuder på allt från dansklubbar till avslappnade grekiska tavernor.

Väder och klimat

Agios Nikolaos är vackraste på våren, när allt blomstrar och ön är vackert grön. Sommaren är i gengäld den bästa tiden att spendera tid på stranden, tack vare temperaturer på upp mot 30 grader och 11 timmars solsken på dagen. Bokar du en semeter på hösten eller på vintern, är området lugnare och vädret är milt nog att utforska sevärdheter.

Stränder

Längs kusten runt Agios Nikolaos ligger ett halvt dussin sandiga bukter. Den mest populära av dem är EOT-strandparken, som ligger endast fem minuter till fots från stadens centrum. Stranden är ideal till familjer, som vill ha parasoll och liggstolar vid ett lugnt, långgrunt hav. EOT är också den bästa stranden vid Agios Nikolaos för att utöva vattensport, samt beach volleyball, minigolf, och här finns också en fotbollsplan. Det är kort sagt, den ideala platsen för att spendera dagen, och när du behöver en förfriskning eller en bit mat, ligger en rad bra barer och restauranger nära inpå.

Landskap

Agios Nikolaos har ett betagande läge med en fantastisk utsikt över Mirabellobukten och Vouismenisjön i centrum. Även om sjön enligt legenden är bottenlös, har man mätt den att nå ett 64 meter långt djup. Även om staden inte har en stor strand, är den närliggande kuststräckan lätt att utforska, då det finns många strandbukter. Agios Nikolaos är också en bra bas om du önskar att utforska den östra delen av Kreta, och på somamren avgår många båtar till grannöarna och ut i bukten.

Lokal transport

Med buss: Kreta har ett omfattande bussnätverk, som bland annat förbinder Agios Nikolaos med närliggande städer, som Heraklion. Bussarna som kör regelmässigt i högsäsongen, är billiga och effektiva til dagsturer.

Med bil: Om du är intresserad att utforska ön i eget tempo, är en hyrbil bästa möjigheten. Vägarna på Kreta är av god standard, och det finns gott om biluthyrningsbolag på olika resorts och på flygplatsen. Det är möjligt att hyra bil också bara för en dag.

Med taxi: Taxi finns lättillgängliga i stadn, vid taxistationer eller genom att boka på förhand. Taxipriserna är rimliga och passar bra till kortare turer eller för att smidigt ta sig till flygplatsen.

Händelser

Kulturfestival: I augusti är Agios Nikolaos värd för den årliga Lato Cultural-festivalen, som är den största händelsen i stadens kalender och som hyllar kretensisk folklore och traditioner med en rad spännande dansföreställningar, utställningar och konserter över hela stan.

Nautisk vecka: En av de andra populära händelserna är den nautiska veckan i juli. Den tar - inte överraskande - plats vid stadens vackra hamnfront, och har arrangemang över flera dagar med sim- och seglingstävlingar, samt annan vattensport och roliga händerlse på stranden. Veckan rundas av med ett stort fyrverkeri den sista kvällen.

Aktiviteter

Ta en promenad runt den förtrollande sjön Voulismeni, där du under vägen eventuellt kan stanna vid ett café. Sjön har förbindelse till den glittrande marinan, där du kan hyra en båt och utforska Kretas soliga kust eller vandra längs stränderna. Det finns fem stränder att välja mellan i Agios Nikolaos, liksom du kan ta med barnen på en utflykt till Acqua Plus, ett av de största vattenlanden på Kreta, cirka 40 minuter bort med buss eller bil. Här hittar du ett stort urval av vattenrutschbanor, pooler och konstgjorda floder.

Du kan också spendera dina kvällar med allt från besök på fiskrestauranger till grekiska tavernor vid sjön, eller på pulserande barer i den chica marinan.

Sevärdheter

I hjärtat av Agios Nikolaos ligger Voulismenisjön, som är förbunden med havet via stadens hamn. Detta är ett vackert och lugnt område, där både lokalbefolkningen och besökare njuter av restaurangerna och caféerna, seglar eller bara slår sig ner för att slappna av på den varm dag.

I den eleganta marinan finns rika möjligheter för att åka iväg på båtturer med allt från avslappnade småbåtsturer till fisketurer. Agios Nikolaos är också känd som en shopping-hotspot med veckovis återkommande gatumarknader, där man säljer lokala råvaror, kläder och hantverk.

Kultur

Agios Nikolaos var hamnen i den förhistoriska staden Latos och det som återstår idag, finns på Det Arkeologiska Museet, som vittnar om områdets betydelse för den minoiska civilisationen. Under den romerska och byzantinska regeringen blev staden försummad och tillsist övergiven, tills venetianserna byggde en fästning och kallade bkten Mirabello - "vacker utsikt".

Staden återupplivade gradvis, och blev på början av 1900-talet, med byggandet av den grekiska statens överhuvud i Laisithi-provinsen. Under 2000-talet har Agios Nikolaos etablerat sig som en av de största centerna för turism på Kreta.

Agios Nikolaos har massor av bra restauranger, såsom Du Lac, en elegant restaurang vid sjön, som serverar goda fiskrätter. Köket på tavernorna som ligger gömda på sidogatorna är enklare, men precis lika gott. besök t.ex. Sirri, somligger på Kyprou, där du kan få en stor kretensisk souvlaki.

Mat och dryck

Utforska det krentsiska kökets härligheter på en av alla tavernor och restauranger i staden. Det finns framförallt ett bra urval av restauranger vid Voulismenisjöns bredder. Njut av en avslappnad meze och smaken av de lokala favoriterna dakos, som är en populär kretensisk rätt, som liknar den italienska bruschettan. En semester på Kreta är heller inte komplett utan att du smakar på några av de lokala ostarna.

Nattliv

Vid hamnen, sjön och den närliggande kusten hittar du en värld av restauranger, caféer och barer, som ger Agios Nikolaos sitt livliga nattliv, där det finns något för var och ens smak. Om du letar efter en avslappnad kväll med de lokala, kan du testa den gammeldags restaurangen Asteria Café. Om du föredrar en lång natt med musik och dans, håller klubbar som Lotus och Santa Maria öppet till småtimmarna. De flesta barerna och klubbarna är centrerade runt sjön, så de är enkla att hitta.

Även om det finns massor att uppleva efter solnedgången i Agios Nikolaos, åker många också till Elounda för att få lite omväxling.

Aktiv semester

Medan Agios Nikolaos kanske inte är helt rätt plats för sig som söker massor av adrealin, kommer du fortfarande ha mycket att göra på Kreta. Båtturer är ett populärt sätt att utforska semeterområdena på, och en bra möjlighet för att besöka de omkringliggande grekiska öarna. De flesta båtar avgår från den lilla staden Elounda, där du kan hoppa ombård på båtar som avgår till felra olika destiantioner - den berömda ön Spinalonga är en av de mest populära.

Spinalonga, som också är känd som Kalydon, är en klippö rik på historia, där framförallt resterna av den venetianska fästningen dominerar. Strandälskare kan alternativt hoppa på en båt till den idylliska ön Chrissi, eller ta en rundtur i Dikteongrottan, där den grekiska guden Zeus enligt sägnen föddes.

Uppe på land finns också en red aktiviteter att sysselsätta sig med, från jeepsafari till spännande vandringsturer genom Kretas fantastiska landskap. De flesta av dessa äventyr kan enkelt bokas från närliggande Heraklion, vilket gör Agios Nikolaos till en bra bas om du du vill utforska det örörda Kreta. 

Populärt i Agios Nikolaos

Grekland, Kreta, Agios Nikolaos
 • Närmaste flygplats: 66 km
 • Närmaste strand: ca. 50 m
 • Pool
Grekland, Kreta, Agios Nikolaos
 • Närmaste flygplats: 60 km
 • Närmaste strand: ca. 50 m
 • Pool
Grekland, Kreta, Agios Nikolaos
 • Närmaste flygplats: 61 km
 • Avstånd till havet: ca. 800 m
 • Pool

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter