Elia låter som namnet på en flicka och det kunde det också ha varit. Elia är nämligen drivet av en kompromisslös och erfaren kvinna vars största passion är att tillfredsställa de många stamgästernas förväntningar. Och skaran av återkommande besökare är stor men de kommer inte endast för att ha semester utan i lika stor grad för att träffa Jo, som är kvinnan bakom detta ytterst charmerande hideaway.

Marie Kaalund Winther
Besökt av
Marie Kaalund Winther

Jo är en pionjär på flera områden. För det första har hon slagit sig ner och skapat en tillvaro, långt ifrån sitt ursprung i England. Hon arbetade där inom resebranschen och hade Kreta som sitt ansvarsområde. När så en dag chansen dök upp så var hon snabb med att vända upp och ner på sin tillvaro. Hon lämnade England och slog ner sina ”bopålar” i den grekiska myllan, på Kreta. Jo är en synnerligen sympatisk och positiv bekantskap.

Inga regler, är endaste regeln

När hon visar runt mig på Elia framhåller hon flera gånger att det inte finns några statiska regler på hotellet. Jag tänkte genast att utan fasta ramar kan det sluta med ragnarök. Jag förstår dock senare att Jo egentligen menar maximal flexibilitet i sin omtanke om gästernas upplevelse och bekvämlighet. Om du är morgontrött så missar du inte frukosten även om du anländer efter klockan tio. Om du vill ta med dig frukosten ut i trädgården eller avnjuta den på terrassen eller göra en picknickkorg till stranden, känn dig inte begränsad av några regler. Omtanke och flexibilitet genomsyrar Jo:s attityd till service.

Beställ middagen vid frukostbordet

På Elia kan du också sätt dig till bords på kvällen, du skall bara komma ihåg att avisera ditt deltagande redan på förmiddagen. Kockens meny för kvällen både inhandlas och utformas med utgångspunkt från antalet middagsgäster och givetvis vilka råvaror som står att finna. Hela sommaren serveras middagen på Elia:s takterrass under bar himmel och med en underbar utsikt över havet. De flesta besökarna väljer att njuta av Jo:s 3-rätters meny. Den består av mycket vällagade lokala specialiteter, tillagade på lokala och färska råvaror. Priserna på menyn har inte ändrats sedan 2005 och du kan således få en trerätters middag för ca € 15 per person.

Om du någon kväll önskar lite omväxling, så fråga Jo, hon har bra koll på restaurangerna i den närmsta omgivningen. Hon har alltid ett förslag klart där hon vet att maten (liksom hennes) är hemmalagad och färsk.

Faciliteter och aktiviteter

På Elia finns inte en värld full av faciliteter, det är tiden tillsammans som hamnar i högsätet. I förhållande till egendomens storlek, så är poolen relativt stor och den ligger på en upphöjd platå på byggnadens baksida. När du befinner dig i upprätt läge kan du njuta av både havet och de vackra omgivningarna. Dessutom finns ett mindre wellness-hus där man kan få skön massage samtidigt som man genom fönstret insuper havets olika blå nyanser.

Elia ligger långt från kustens massturism, men ända nära nog för att du skall kunna se Medelhavet. Om stranden hägrar så tar det cirka 15 minuter med bil innan du kan hoppa i plurret. Om du mot förmodan känner dig extra rastlös varför inte snöra på dig ett par vandringskängor, snappa åt dig en picknickkorg från köket och ge dig ut i de utomordentligt vackra omgivningarna. Elia ligger mitt emellan några av Kretas mest uppskattade vandringsleder.

Bra att veta om Elia Traditional Hotel

Elia ligger knappt 40 kilometer från Chania flygplats. Antingen har du en hyrbil som väntar på dig vid ankomst eller så förbokar du en transfer till hotellet. För maximal frihet och bekvämlighet föreslår jag att du väljer det förstnämnda och därmed har tillgång till transport under hela vistelsen.

Elia håller öppet under perioden april till oktober och om du är biten av vandring så kommer träffa många likasinnade under för- och eftersäsong. Lufttemperaturen är då som upplagd för att pröva vandringslederna.

Hos Jo kommer du aldrig uppleva att magen kurrar, i så fall så är det ditt eget fel. Du kan både välja från menyn, men Jo är lika förtjust i specialbeställningar både till frukost och middag. Speciellt barnen är väldigt förtjusta i hennes spagettianrättningar och hembakade kakor, som inte nämns på menyn.

Därför kommer vi gärna tillbaka

Detta lilla ikoniska hotell är vackert beläget i Chanias inland och erbjuder en servicenivå som skulle göra betydligt större hotell gröna av avund. Även om Jo endast har nio rum ger hon en i det närmaste 5-stjärnig upplevelse, alltid med ett leende. Jag förstår nu så väl varför Jo har så många stammisar, jag har ju själv blivit en av dem.

 

Läs mer om Elia Traditional Hotel

Officiell kategori

Hideaways kategori

9,4 Våra gästers
omdöme
120 omdömen

Faciliteter

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
Se alla

Karta och avstånd

 • Närmsta by, Chrisavgi - 2 km
 • Närmsta stad (Shopping och restauranger), Maleme – 9,9 km
 • Närmsta strand vid Maleme – 8,3 km
 • Chanias gamla stadskärna – 27,7 km
 • Chania flygplats – 45,5 km
 • Rethymnons historiska stadskärna – 85 km
 • Samaria- klyftan – 52,3 km
 • Knossos- palatset – 164 km

Rumstyper

Elia har nio rum i tre versioner. Precis som det inte finns två exakt lika människor, så skiljer sig rummen på Elia åt och alla har olika storlek och disposition. Det enda gemensamma man kan hitta, är att de är supertrevliga, har minibar, luftkonditionering och att rummen är rustika, moderna samt mycket charmerande. Några rum har inte balkong eller terrass men jag är inte orolig, i så fall kommer du lätt finna ditt lugna gömställe i den stora trädgården.

Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Faciliteter

Här kan du se några av de faciliteter (kan vara mot tillägg på plats) som erbjuds på Elia Traditional Hotel:

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Möjlighet för balkong/terrass
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
 • Reception
 • Spa / Wellness center
 • Hotellbar

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

Ano Vouves, Kolymbari
73006 Crete

Koordinater

Latitude: 35.4897
Longitude: 23.7879

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Omdömen på TripAdvisor

Läs hotellrecensioner på Tripadviser från andra gäster, som har besökt hotellet. Här hittar du även tips på upplevelser i området.

Liknande hotell

Grekland, Kreta
 • Närmaste flygplats: 24 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Grekland, Kreta
 • Närmaste flygplats: 59 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Grekland, Kreta, Maleme - Chania
 • Närmaste flygplats: 43 km
 • Närmaste strand: ca. 200 m
 • Pool