Resor till Georgioupolis

Georgioupolis är en vacker liten landsort på Krets nordkust, mellan Rethymnon och Chania, som har ett fantastiskt läge omgivet av berg, eukalyptusträd, en vacker flod, en flodmynning och gyllene stränder. Detta, som en gång i tiden endast var en liten fiskestad, är idag ett populärt - och på sommaren - livligt semestermål, som dock har lyckats bevara sin ursprungliga charm och rustika atmosfär.

Välkommen till Kreta med Hideaways, vi är specialister på resor till Georgioupolis och andra resmål i Grekland där du bor på handplockade hotell under din semester. Boka din resa till Kreta som en komplett paketresa inkl. flygresa, transfer eller hyrbil samt hotellvistelse. Du kan även nöja dig med att bara boka ditt hotell genom Hideaways om du själv vill arrangera din resa till Georgioupolis.

 

Destinationer i Kreta

Hitta din resa till Kreta här

Information och fakta

Det är här vid Georgioupolis på Kretas norra kust, som du hittar en av de längsta sandstränderna på ön, och det saknas inte heller möjligheter för att testa på olika vattenaktiviteter. Det är därför inte så underligt att detta är en mycket populär semesterort, bland både familjer och par i alla åldrar.

Väder

Georgioupolis har ett härligt medelhavsklimat med långa, varma somrar. Sommaren är också den mest populära tidpunkten att åka på semester till Kreta, då vädret är ultimat till strandliv. Vårmånaderna är dock också mycket tilltalande, och lite friskare med flera vilda blommor som färgar landskapet, medan hösten är lugnare då semetergästerna inte är lika många. På vintern är Georgioupolis kallare, några gånger regnig, och inne i landet är de vita bergen ofta täckta av snö.

Stränder

Du kan se fram emot att njuta av semestern vid vackra stränder med kristallklart hav. En favorit bland greker och turister är Kalivakistranden. Den hittar du på hamnens västra sida, och är enastående för att det är en halvmåneformad strnd. Det är en lugn plats och passar perfekt till en avslappnande dag på stranden. Det finns några tavernor på stranden, som serverar läcker och autentisk grekisk mat, så du behöver inte ens packa picknickkorgen. 

Stranden ligger där floden Almyros möter havet. Det innebär, att det är en bra plats att svalka av sig på, då floden gör vattnet lite kallare. Det finns också en fantastisk strand för famiiljer med grund vatten, där barnen kan leka säkert.

Landskap

Landskapet runt Georgioupolis är perfekt till både naturälskare och soldyrkare. Gamla eukalyptusträd omringar landsorten och floden ner till där den möter havet. Flodmynningen är en plats där havssköldpaddor lägger sina ägg, så du kan åka på en båttur och se på diamantsköldpaddor.

Stranden som svänger mot söder, är en fantastisk 9 kilometer lång sträcka med gyllene sand med massor av faciliteter för familjer och fan av vattensporter. Stranden i närheten av landsorten är skyddad av en vågbrytare, och är förhållandevis lugn, men i den fjärran änden av den länga sträckan kan havet bli rätt barskt med starka strömmar - så se upp om du beger dig så pass långt bort på stranden. Norr om flodmynningen ligger en långt mer skyddad och lugnare strand, om du du vill komma bort från folkmassorna.

Kournassjön, 4 kilometer söder om terrapinkolonier, är också en trevlig plats att besöka i det bergiga landskapet, och är Kretas enda sötvattenssjö. Detta är en bra plats för att utforska Kretas unika flora och fauna, och en vandringstur i de omkringliggande backarna kommer avslöjga en mycket vacker natur.

Aktiviteter

Georgioupolis har mycket att erbjuda utöver stränder och berg. Den lokala fiskeflottan, som ligger förankrad i hamnen, ger en glimt av den ursprungligen viktigaste industrin, och härifrån kan du åka på båtturer till olika destinationer. Du kan också åka på en tur med Talos Road Train, som kör till Kournassjön, och till andra sevärdheter. Slå dig också ner på ett torg omringat av eukalyptusträd och titta på folklivet, i närheten finns också ett vattenland, lekplats och minigolfbana.

Placeringen mellan Rethymnon och Chania innebär, att Georgioupolis är en bra bas för att utforska dessa städer, och deras museum och historiska hamnar.

Kultur

Georgioupolis, som lksom resten av Kreta har en rik historia, ligger på stället för det gamla Amphimalla, hamnen i den förhistoriska staden Lappa. Nära Rethymnon och Chania, som båda ligger nära Georgioupolis, kan du dessutom se tydliga spår av alla de invasioner som ön har upplevt i from av historiska byggnadsverk och arkitektur.

Själva landsorten är uppkallad efter Prins Georg av Grekland, som var högkommissionär på Kreta de sista åren under Osmanskt styre. Idag råder det lugn och ro på Kreta, och i Georgioupolis, inte minst tack vare öns stora turism.

Georgioupolis firar helgonet St. John Rigologos den 29 augusti varje år, och varje tisdagkväll på sommaren spelas det kretensisk musik på Georgioupolis Beach Hotel. Likaså är det på sommaren flera kulturella arrangemang i både Rethymnon och i Chania - titta i de lokala tidningarna eller på turistbyrån för at få mer information.

Mat och dryck

Huvudtorget i Georgioupolis är det mest populära stället att gå ut och äta på i landsorten. Restaurangerna och tavernorna har satt upp sina menyer utanför, så du kan lätt skapa dig en överblick över utbud och priser. Välj ett bord i skuggan, luta dig tillbaka och njut av maten.

Nattlivet i Georgioupolis är mycket lugnt och likaså centrerat runt torget. Utöver det goda urvalet restauranger och tavernor, finns här caféer och barer som serverar cocktails och har musik. Atmosfären är behagligt avslappnad så om du vill dansa hela natten, få du åka till antingen Rethymnon eller Chania.

Är det en romantisk måltid du är på jakt efter, kan du också åka upp till landsorten Exopolis, som ligger i backarna ovanför Georgioupolis, och där njuta av traditionella rätter med en fantastisk utsikt till havet och njuta av solnedgången över det azurblå medelhavet.

Städer i närheten

Kavros

Om du har lust för lite miljöombyte, kan vi rekommendera dig att åka ett par kilometer österut till landsorten Kavros. Stranden här har alla de faciliteter som du har behov av, bland annat flera tavernor. Det bästa är dock, att här ofta är väldigt lugnt. Tar du en promenad på gatorna, kommer du också att uppleva en landsort som fortfarande har kvar sin ursprungliga karaktär. Det är en bra plats för att njuta av en kopp kaffe på, och prata med lokalinvånarna.

Vamos

Om du vill veta mer om grekiska traditioner, är den närliggande landsorten Vamos ett bra utflyktsmål. Den ligger endast cirka 10 km från Georgioupolis, och är rik på gamla hus, som har blivit vackert restaurerade. Du kommer inte heller att gå hungrig här, då det ligger en grekisk deli och ett par riktigt bra tavernor i stan. Om rätterna här inspirerar dig själv att testa på grekisk gastronomi, hålla matlagningskurser fem dagar i veckan i Vamos.

Rethymnon

Är du på jakt efter ett mål för en händelserik dagsutflykt, är Rethymnon ett perfekt val. I denna stad, som ligger cirka 30 minuter bort i bil, hittar du massor av fräcka modebutiker och handverksbutiker, på de smala gatorna i den gamla staden. Denna del av Rethymnon är också spännande för historieintresserade, med gallerier, historiska gator och en gammal fästning. När du har spenderat din sightseeingenergi, kan du ta dig till Rethymnons strand för att slappna av.

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera