Resor till Gouves

En semester i Gouves ger dig härliga stränder med blå flagg nedanför en charmig landsort på en backtopp. Dessutom är det ett idealt läge för att se alla de stora attraktionerna på norra Kreta.

Den lugna semesterorten Gouves är faktiskt uppdelad i två tydligt olika charmiga stadsdelar. Uppe på toppen av berget Ederi ligger Pano Gouves, med en spektakulär utsikt över Kretas norra kust. Det är en traditionell grekisk landsort med smala gator och små vitkalkade kyrkor. Här kan du slappna av i en av de autentiska kafeniuas - kaffebarerna - på torget och se världen passera förbi. Promenerar du ner till strandpromenaden, når du den andra stadsdelen, Kato Gouves, en avslappnad badort med en av öns finaste promenader - den är över 3 km lång och är full av tavernor och restauranger, vilket gör den till en perfekt plats för en romantisk promenad i solnedgången.

Gouves läge betyde rockså att du befinner dig endast några få minuter från Heraklion, Kretas pulserande huvudstad, och inom räckhåll ligger också några av de mest fascinerande arkeologiska platserna i Europa. Det mytiska palatset Knossos, som är anknutet den grekiska mytologin om hjälten Theseus och tyrranen Minotauros, ligge rockså utanför dörren.

Om du vill spendera några av semesterns kvällar på världsklass-klubbar, ligger öns festhuvudstad Malia, endast några minuter bort. Här spelar några av Europas största DJs upp till fest på sommaren.

Gouves ger kort sagt de perfekta ramarna för att hålla en avslappnande semester kryddad med spännande utflyktsmöjligheter runt om på ön.

Välkommen till Kreta med Hideaways. Vi är specialister på resor till Gouves och andra resmål i Grekland, där du bor på handplockade hotell på din semeter. Vi erbjuder avresa dagligen från flygplatser som t.ex. Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Boka din resa till Gouves som en samlad paketresa inkl. flyg och hotell, eller boka endast ditt hotell hos Hideaways om du själv vill arrangera resan till Kreta. 

 

Läs mer om Gouves

Destinationer i Kreta

Hitta din resa till Kreta här

Information och fakta

Gouves är en stad och kommun på norra Kreta, cirka 20 kilometer öster om öns huvudstad Heraklion. Här hittar du allt du kan tänkas önska dig på en solsemester - en fantastisk sandstrand, gamla landsorter och fascinerande arkeologiska attraktioner. Det finns ett brett urval av semesterbostäder, butiker, restauranger och ett behagligt avslappnad nattliv.

Väder

Gouves har varma, torra somrar och milda vintrar. i juli och augusti sträcker sig temperaturen upp mot - och över - 30 gradersstrecket på dagen, så möjligheterna att få lite färg på kroppen är goda. Kato Gouves ligger rätt öppet mot havet, så det kan stundtals blåsa en del - dock inte så att det stör.

Våren, då landskapet täcks av vilda blommor, är friskare medan hösten fortfarande är behagligt mild, när semesterställena börjar att stänga ner. Endast på vintern blir vädret grått och vått med en del kalla perioder.

Landskap

Den gyllene sandstranden vid Kata Gouves vänder mot nott, ut mot det glittrande Medelhavet. Stranden är välutrustad med faciliteter, oavsett om du vill solbada eller utöva vattensporter, liksom det också finns en rad hotell och bra restauranger i närheten. Grannstränderna vid Analipsi, Gournes och Chani Kokkini är också bra för badning, och också sina besök värda.

Om du inte vill spendera hela semestern nere på stranden, är Gouves dessutom idealt beläget som en bas för att utforska Kretas bergiga inland, och de fantastiska kustlinjerna i båda riktningar.

Aktiviteter

Då Gouves består av en modernare badort, Kato Gouves, och en traditionell kretensisk landsort längre in i landet, finns här attraktioner nog för var och ens smak. Gouves landsort ger således en härlig kontrast till den livliga resorten vid havet, och här finns dessutom en mängd intressanta historiska platser att utforska i närheten. I en skogtäckt dal nära landsorten Anopolis, ligger t.ex. St John-klostret "Theologos". Under det turkiska styret huserade klostret en "hemlig skola" och var bas för en lokal motståndarrörelse.

Cirka 6 km in i landet från Kato Gouves, ligger den spektakulära Skotinogrottan som är en av de största på Kreta, med fantastiska kamrar som ansågs vara helgedomar av minoerna. Den mystiska grotten Eileithyia har fått sitt namn från gudinnan, som enligt den grekiska mytologin är född där. I grottan finns spår efter en bosättning och religiösa ritualer, som leder tillbaka till den neolithiska eran.

Andra intressanta arkeolgiska platser runt Gouves inkluderar utgrävningen vid Amnisos och den minoiska villan i Kokkini Hani. Knossos, den viktigaste minoiska sevärdheten på ön, är också inom räckvidd. Sist, men inte minst, ligger Gouves på bekvämt avstånd från Heraklion, Kretas huvudstad som har många attraktioner, däribland museum, gallerier och historisk arkitektur.

Kultur

Kreta har en rik och varierad historia. Öns minoiska era anses vara början på den europeiska kulturen, och spåren efter denna avancerade civilisation har spridit sig runt omkring i landskapet i Gouves. Det arkeologiska museumet i Heraklion husear dessutom världens finaste samling minoanska artefakter. Ön präglas också av att den genom århundraden har upplevt flera invasioner och bosättningar av bland annat romare, byzantiner, venetianer och turkar, fram tills ön till slut blev en del av Grekland i börja på 1900-talet.

Gouves har liksom alla kretensiska städer och landsorter sina egna traditioner, där den heliga veckan (veckan innan påsk), utgör den viktigaste perioden i den religiösa kalendern. Heraklion är också värd för en stor sommarfestival mellan juli och september, med konst, teater, musik - både traditionell och modern. Den är lätt att komma till och från om du bor i Gouves.

Mat och dryck

Enkel, läcker och framförallt sund - det kretensiska köket är känt världen över för sina sunda råvaror. Traditionellt är det centrerat runt grönsaker och frukt som ödlas i öns näringsrika jord, och därtill serveras rikligt med fisk och skaldjur samt naturligtvis gyllene olivolja som har gjort Kreta berömt. Kött spelar en mindre roll i öns gastronomi och fungerar normallt endat som ett supplement till de härliga grönsaksrätterna - det är inte konstigt att lokalbefolkningen lever så länge!

Att äta ute på Kreta är en väldigt social affär, och du kommer att uppleva att restaurangernas ägare och medarbetare är glada över att se dig och gärna vill prata med dig. Du kommer helt säkert inte känna någon press att snabbt bli klar, och måltider kan ta flera timmar - om du vill. Det ger dig gott om tid att sitta ner och njuta av några av de spännande specialiteterna. Prova t.ex. spenatpajen chortopitaka samt kounéli me yiaourti - kanin kokt i yoghurt.

Nattliv

Gouves har ett fin turval barer, caféer. restauranger och tavernor, som tillsammans ger ett trevligt nattliv. Det är finns också här massor av ställen för familjer där de kan spendera en kväll tillsammans, framförallt Taverna Samaria kan rekommenderas, som bland annat serverar en god tradtitionell kleftioko.

Det finns en rad caféer och barer längs hamnfronten, som är trevliga platser för att njuta av en cocktail, men om du vill gå på nattklubb för att dansa, så får du åka till festorten Hersonissos. Gouves nattlig är lugnare och mer avdämpat, vilket ofta lockar familjer och dem som vill ta det lugnt efter dagen på stranden.

Städer i närheten

Ierapetra

Ierapetra, som är Europas sydligaste stad, är full av historiska och kulturella pärlor. Därtill kommer att den, på grund av sitt läge vid Kretas kust mot det Libyska havet, också är en av de soligaste destinationerna på ön. Om du vill arbeta på din solbränna, är Ierapetra därför rätt ställe.

Ierapetra bjuder på en harmonisk blandning av gammalt och moderna. Den venetianska Kales-fästningen, som byggdes här år 1212, står vakt över den gamla stadsdelen där du också kan se massor av spår från Kretas turbulenta förtid, bland annat i form av det osmanska rikets moskéer.

Öns fjärde största stad har dessutom massor av nattlivsmöjligheter, med en värld av pulserande barer och restauranger, samt några fantastiska stränder, där du kan luta dig tillbaka ocj njuta av den varma solen.

Kolymbari

Den lilla fiskeorten Kolymbari är fortfarande en oupptäckt präla, som ligger skyddad av klippor på öns nordvästra halvö (Rodopou). Det finns massor att upptäcka här, med långa, fridfulla stränder och historiska monument i en fantastisk kuliss. Bergen längs kusten ärideala til vandringsturer och belönar dina ansträngningar med betagane utsikter. Goniaklostret, en av Kretas viktigaste arkeologiska platser, har vacker utsikt över stan från sitt läge på en sluttning. Med ett fint urval av inbjudande caféer och tavernor att välja emellan, är Kolymbari en möjlighet för att få smak på det äkta Grekland.

Hersonissos

Hersonissos är en favorit land resenärer i alla åldrar, med sina långa sandstränder, spännande vattenrutchkanor och sitt livliga nattliv. Prova den roliga baren Star Beach, öns ledande vattenland eller varför inte testa på ett skumdisco? Få sol på kroppen på en av de tre vackra stränderna och ta en simtur i det kristallklara vattnet innan du går till huvudgatan när solen går ner, för att hitta en klubb där du kan dansa natten lång. Kända DJs flockas till Hersonissos, och festen slutar aldrig.

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera