Resor till Heraklion

Huvudstaden på Kreta, Heraklion, bjuder på en fascinerande blandning av det gamla och det moderna. Fram tills ganska nyligen var trafiken intensiv i stadens historiska centrum, men i dag är de flesta av de viktigaste historiska områdena enbart förbehållna fotgängare. Det ger en chans att i lugn och ro utforska den kretensiska arkitekturen eller shoppa i moderna inköpscentrum.

Under din semester bör du besöka det trevliga torget Liondaria, vars namn refererar till de fyra stenlejon som skyddar ett vackert vattenfall med detaljerade utskärningar och statyer av havsnymfer, mytiska monster och andra skapelser från den grekiska mytologin. Liondaria är stadens bultande hjärta, där du kan betrakta improviserade affäresmöten på caféer, lokala invånare fördjupade i livliga diskussioner och turister, som bara njuter av omgivningarna. Det finns massor av platser där du kan få en bit mat, och glöm inte att prova bougastasas, en grekisk variant av wienerbröd fyllt med vaniljkräm.

Marknadsgatan är ett måste får dig som letar efter fynd och som är på jakt efter färska produkter. Här hittar ud färska örter, kött och fisk, samt kläder, honung, ostar och den lokala likören, raki.

Oavsett vad du önskar utav din semester på soliga Kreta, kan denna fantastiska stad leverera det mesta.

  • Sightseeing: Det är en av de mest spännande grekiska städerna för sightseeing, med sällsynta pärlor som de minoiska palatset Knosssos och venetianska fästningar.
  • Till par: Spendera dagarna med att njuta av kulturen på kullerstensgatorna i den gamla stadsdelen och nätterna med att uppleva stadens nattliv.
  • Nattugglor: Det finns många platser där du kan spendera kvällen och natten, allt från små grekiska restauranger till pulserande dansklubbar.

Så hittar du en resa till Heraklion

Använd sökmotorn för att söka bland våra handplockade hotell i Heraklion, och på resten av Kreta. Kombinera med en flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, och lägg eventuellt till en hyrbil i ett samlat paket som täcks av resegarantin. Så reser du med Hideaways!

>> Så hittar du ett lyxhotell på Kreta
>> Paketresor till Kreta med Hideaways

Läs mer om Heraklion

Destinationer i Kreta

Hitta din resa till Kreta här

Inspiration och fakta

Väder och klimat

Genomsnittlig temperatur: 11-29 grader över året

Mellan juni och augusti stiger antalet turister i takt med temperaturen. Under dessa sommarmånader kan du förvänta dig, att temperaturen ligger mellan 25-30. Om du vill ha det lite svalare på semestern, och uppleva färre turister, bör du resa hit på våren eller hösten. Här ligger temperaturen normalt på runt 15-20 grader. På vintern är risken för regn stor, men normalt sätt ät vädret fortfarande milt.

Landskap

Heraklion ligger på Kretas vackra nordkust med många goda stränder, välutvecklade semesterstäder och lugna bukter i närheten. I väst hittar du de vita sandstränderna Amnissos, de långa stränderna vid Kokkini Hani och den livliga resortenHersonissos.

Den vackra staden Amoudara ligger i öst, med många vattensportsaktiviteter och goda möjligheter för att bada och njuta av solen. Heraklionär också en god bas för att utforska centrala Kretas bergiga inland. Ett utflyktsmål värt att rekommendera, är landsorten Fodele, som anses vara födelseplatsen för konstnären El Greco.

Transportmöjligheter

Med buss: Bussar är ett billigt sätt att se stadens sevärdheter på. De avgår var 15 minut, och du hittar också förbindelser som kör till och från flygplatsen.

Med taxi: Taxi är lätta att hitta inne i stan. Du kan boka online, via telefon eller vinka in dem på gatan. Du hittar som regel många taxi vid hamnen, där de brukar samlas. Det är en bra idé att avtala pris på förhand, så att din tur inte kostar mer än den borde. Taxichaufförerna arbetar dock normalt med fast taxa, så kontroller priset innan du sätter dig.

Till fots: Det bästa sättet att fördjupa dig i Heraklions historiska hjärta, är till fots, där du själv bestämmer tempot.

Händelser

Sommarkonstfestival: Om du önskar att uppleva öns levande kultur, är Heraklions sommarkonstfestival ett bra alternativ. Denna tre månader långa festival börjar i juni och slutar i september. Med många kostnadsfria arrangemang, kan du njuta av allt från ballet och teater till levande musik och utomhusfilm. Därutöver sker massor av barnvänliga aktiviteter.

Karneval: En av de viktigaste kulturella händelserna under året, är karnevalen. Den tar plats den sista helgen innan påsk (dvs normat i mars), och är kulmen av tre veckors fasta och avhållsamhet. Se framemot att uppleva staden med dans, levande musik, läcker street food, färgglada kostymer, parader och fantastiska fyrverkerier.

Aktiviteter

En semester i Heraklion är naturligtvis också en chans för att fördjupa sig i den livliga stadens sevärdheter, men läget nära havet ger också goda möjligheter för att spendera några avslappnande dagar på stranden.

Om du föredrar stadens liv, kommer du att upptäcka att det verkligen kommer till liv efter solnedgången, då ljuset på de gamla monumenten tänds och klubbar och barer fyllor sidogatorna med ljudet av musik och prat. Det finns dessutom ett stort antal restauranger att utforska, med allt från moderna restauranger till traditionella tavernor, som serverar autentiska kretensiska rätter.

Stränder

Området runt staden är en guldgruva för strandälskare. Hoppa på en buss eller hyr en bil, så du kan njuta av en solig dag på vackra stränder i malia, Hersonissos och Amoudara. Med standbarer och restauranger nära inpå, kan du utan problem spendera en dag vid havet. Om du inte vill nöja dig med att ligga i sanden, finns det massor av möjligheter för att utöva vattensport - det finns t.ex. några fantastiska dykplatser i närheten, framförallt vid Gouves och Agia Pelagia.

Kultur

Heraklion har en lång historia. Staden utgjorde sannolikt en viktig hamn för den minoiska bosättningen i Knosses, redan 2000 f.Kr. Efter det romerska herredömet etablerades saracenerna staden, som därefter blev invaderad av byzantinerna. Venetianerna, som regerade från 1200-talet, namngav staden Candia och stod bakom mycket av den fina arkitekturen, varav flera fina exemplar fortfarande står kvar.

Efter den venetianska perioden, kom det osmanska styret, och staden förenades slutligen med resten av Grekland på början av 1900-talet. En rik och turbulent historia har gjort Heraklion till en spännande plats, som också har ett levande kulturliv.

Vin

Goda viner är en integrerad del av det kretensiska livet, och en semester i Heraklion. Se till att ta dig tid att besöka några av de vinfält som omger staden. Lyrarakis vinfård ger dig möjlighet att se hur de härliga druvorna odlas, innan de blir till vin. När du har sett hur allt fungerar, är det möjligt att skämma bort gommen med lite vinprovning, och också att köpa med några flaskor från gården. På Nostos vingård erbjuds du en guidad tur tillsammans med ställets sommelier. Omgivet av apelsin- och citronlundar, kommer din guide ta dig genom provsmakningar som är 100% ekologiska.

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera