Resor till Lameriana

Lameriana är en mycket liten landsort som fågelvägen endast ligger 3 kilometer från Kretas nordkust, uppe i de gröna backarna omgivna av olivlundar och apelsinträd. Här andas allt lugn och ro, även om du endast befinner dig en halvtimmes bilfärd från trevliga Rethymnon, öns tredje största stad.

Drömmer du om en avslappnande semester på Kreta på säkert avstånd till de mest livliga turistområden, är Lameriana därför ett bra alternativ. Trots det lite tillbakalutande läget har du fortfarande sandstränderna vid Bali och Panormo med deras mjuka sand och kristallklara hav inom kort räckvidd, om du har lust till ett dopp. Därtill kommer, att du har en bra utgångspunkt för att utforska några av Kretas mest intressanta städer och sevärdheter som gamla Rethymnon eller det berömda minoiska palatset Knossos söder om Heraklion.

Inspiration och fakta

Landsorten Lameriana har rötter hela vägen tillbaka till 1100-talet, där byn - tack vare läget uppe i terrängen - under flera århundraden primärt utgjorde en så kallad metoxi en sorts utsiktspost för att försvara mot angrepp från pirater. Under den turkiska ockupationen av Kreta (1669-1890) är det sannolikt, att några av staden få byggnader användes till invartering av soldaterna. På 1900-talet blev den redan lilla landsorten avfolkad, fram tills den endast utgjorde en samling charmiga, men överlämnade stenhus.

Idag har en samling av de gamla, rustika stenhusen, blivit renoverade med hänsyn till deras traditionella stil, och de utgör nu så kallade Lamerina Secret Village, ett unikt litet hotell där du tydligt känner ställets långa historia och dessutom kan njuta av moderna, bekväma faciliteter. 

Upplevelser och sevärdheter

Är det historia, kultur och gastronomi som intressrrar dig, är närliggande Rethymnon det perfekta utflyktsmålet. Trots att det är Kretas tredje största stad, känns den mer avslappnad och gammeldags än Chania och Heraklion. Här kan du enkelt spendera några timmar på att bara strosa runt i de gamla, smala gatorna, för att betrata arkitekturen, so mär en charmig blandning av veneziansk, turkisk och grekisk stil. Du bör som minimum lägga vägen förbi den gamla hamnen, som är liten men oroligt idyllisk. Slå dig ner på ett av caféerna, som ligger runt hamnfronten och njut av synen av de små båtarna som vaggar i det turkosblå havet.

De närmaste badstränderna kommer säkert ha en stor dragningskraft på dig. Men är det svalka du söker, kan du också välja att köra längre in på ön. Stendoni-grottan, som ligger nära landsorten Zoniana, ligger endast 25 kilometer från Lameriana, och är en av de vackraste grottorna på Kreta. Här kan du på en 270 meter lång guidad tur utforska en fantastisk värld av upplysta stalaktitter och stalagmiter. Det är härligt kallt nere i den 3000 kvadratmeter stora grottan, som är ett familjevänligt utflyktsmål. Det ligger ytterligare en grotta ännu närmare Lameriana, Melidoni-grottan (också kallad Gerondospilios), som utöver vackra stenformationer är känd för de arkeologiska fynd man gjort här, och det är en väldigt dramatisk syn. Grottan spelade år 1824 en tragisk roll i revolutionen mot turkarna. Cirka 250 av landsortens invånare hade sökt sig till grottan, men kvävdes av rök då turkarna förseglade grottan och tände eld. Det finns ett litet kapell vid ingången till grottan, som varje år håller i en minnesceremoni. Utöver kapellet, finns en stor sarkofag inne i grottan, med skelett från de omkomna. Trots denna makabra historia, är denn grotta också värd ett besök. Framförallt på en het sommardag.

Restauranger och shopping

Det är cirka 10-15 minuter till närmsta inköpsmöjlighet, så vi rekommenderar dig att ha en hyrbil när du är på semester i Lameriana. Vill du inte laga dina egna måltider, finns här naturligtvis också rik möjlighet för att stifta bekantskap med Kretas alla gastronomiska härligheter. Det finns t.ex. flera barer, trevliga tavernor och bra restauranger i Rethymnon, men också i de mindre, mer närliggande kuststäderna Bali och Panormo.

Så bokar du en resa till Lameriana

Med Hideaways kan du resa till Lameriana från flygplatserna i Sverige och Danmark, antingen direkt eller med en mellanlandning på vägen. Vi nyttjar reguljärflyg och bokar biljetter till nätets lägsta priser som vi packar ihop med våra utvalda hotell på Kreta. Du kan också lägga till en hyrbil i paketet om du vill - och paketet täcks av resegaranti!

>> Läs mer om våra billiga resor till Kreta
>> Så hittar du ett bra lyxhotell på Kreta

Läs mer om Lameriana

Destinationer i Kreta

Hitta din resa till Kreta här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter