Med de karaktäristiska vita bergen i ryggen och de ständigt närvarande olivträden, närmar jag mig ett bergshotell, som lokalbefolkningen nere vid kusten omnämnt med ett leende. Det är inte själva hotellet som väcker lokalbefolkningens intresse, det är köket, eller snarare, det är Milias kok, som förser dem med julklappsskimrande blick.

Marie Kaalund Winther
Besökt av
Marie Kaalund Winther

När jag stiger in i restaurangen, finns där en skylt som tydligt säger, ” Condé Nast Winner”. Det är inte det sämsta man kan mötas av på en restaurang, för det borgar alltid för kvalitet i någon form. Snart därefter fastnar min blick på en liten skylt som visar på försäljning av närproducerade varor, allt från marmelader, olivolja och hemmalagade ekologiska produkter. Allt säljs till ytterst rimliga priser.

Jag tittar mig omkring i lokalen och blir riktigt upprymd av den trevliga atmosfären. En atmosfär och inredning som påminner mer om en norsk fjällhytte än om ett grekiskt bergshotell. Serveringen av frukost pågår fortfarande och gästerna som består av både barnfamiljer och par i olika åldrar ser alla ytterst nöjda ut.

Jag blir mött av Tassos. Det är han som driver Milias och är en allt i allo. Han är för övrigt en mycket älskvärd man, som är en fena på att blanda till hemmagjord lemonad med perfekta blandningsförhållande. Han har gjort det förut, ingen tvekan om saken, men han har också haft sexton år på sig att öva. Även om Tassos inte äger Milia, kunde han lätt övertygat mig om motsatsen. Hans passion och entusiasm går inte att ta miste på.

Under vårt möte ber jag honom ange några ord som kännetecknar Milia och som beskriver livet där. Här kommer några av de benämningar som han spontant förmedlade till mig; Natur, natur och natur. Omgivningarna kompletterar den gamla bergsbyn på ett inspirerande sätt. Han nämnde även färska råvaror, lokalproducerat vin och ekologiskt tänkande i samma andetag. Restaurangens signaturrätt är en gryta vars vegetariska version är tillredd på valnötter och i sin mest populära version på kanin. Men som Tassos förklarar, det finns inte två dagar med samma meny, det är nämligen kocken som är enväldig beslutsfattare över vad du kan sätta tänderna i. Han är dock klok nog att alltid erbjuda ett vegetariskt alternativ till dem som inte går igång på kött.

Även om du besöker Milia mitt i högsommaren, så är temperaturen angenäm. När kusten har 40 grader av dallrande hetta så är här kanske 28 grader. Det är säkert en av anledningarna till att lokalbefolkningen längs med kusten gärna avnjuter en lunch eller kanske en söndagsmiddag med halva släkten på Milia.

Bra att veta om Milia Mountain Retreat

Milia är själva essensen av ett hideaways. Långt borta från allt som ens luktar massturism. Om du väljer att besöka Milia så måste du ha en hyrbil, annars blir du alltför isolerad. Flygplatsen vid Chania ligger ca sextio kilometer från vår lilla bergsby. När du svänger av från huvudvägen och kör upp längs de vita bergen, är de sista tio kilometerna på en grusväg, den sista biten tar ca 20 minuter.

Om du är typen som ständigt önskar vara uppkopplad på nätet eller nåbar via mobiltelefonen så kommer du trivas i lobbyn och restaurangen som är sambandscentralen på Milia. I gengäld är det gratis att nyttja WiFi.

Milia har varit drivet utifrån ett ekologiskt synsätt sedan 1982, så det är ingen överdrift när Tassos och hans team benämner sig som ett ekologiskt bergshotell. Snarare tvärtom, de har varit pionjärer på att driva hotell ur ett miljövänligt perspektiv.

Att vara ekologiskt förankrad betyder också att du inte skall vänta dig någon neonlysshow och faciliteter som kräver mycket ström. Av samma orsak finns här ingen pool, TV och luftkonditionering. Ljus och elektricitet på rummen genereras av solfångarna.

Därför kommer jag tillbaka

När jag handlar på ICA här hemma står det ofta ”ekologiskt” på vissa produkter, jag väljer gärna dessa när tillfälle bjuds. Omvänt brukar jag dock aldrig leta efter ekologiska hotell, jag har faktiskt aldrig tänkt tanken tidigare. På Milia har de verkligen lyckats göra extra mycket av de faciliteter som man trots allt erbjuder, utan att du skall kompromissa för mycket med semesterupplevelsen. Du får i gengäld en ytterst autentiskt vistelse, där du med gott samvete kan semestra efter devisen ”less is more”.

Jag kommer gärna tillbaka och besöker team Tassos för att Milia är äkta och ärligt, från A till Ö. Atmosfären är intim och så är omgivningarna spektakulärt vackra. Dessutom, ser jag fram emot att sätt mig till bords på kvällen i den mysiga restaurangen. Den vällagade maten är tillagad enligt konstens alla regler och många ingredienser härstammar från Milias egna grönsaks- och örtodling.

Läs mer om Milia Mountain Retreat

Officiell kategori

Hideaways kategori

376 omdömen

Faciliteter

 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Möjlighet för balkong/terrass
Se alla

Karta och avstånd

 • Närmaste by, Vlatos – 4,9 km
 • Närmaste stad (Shopping och restauranger), Kissamos – 22 km
 • Närmaste strand (vid Kissamos) – 22 km
 • Chanias gamla stadskärna – 56,4 km
 • Chania flygplats – 72,9 km
 • Rethymnons historiska stadskärna – 109 km
 • Samaria- klyftan – 79,7 km
 • Knossos- palatset – 192 km

Rumstyper

Det finns totalt femton rum på Milia. Två sviter, fem standardrum och de resterande borde mer betecknas som små lägenheter, dock utan kök. De sistnämnda åtta rummen beboddes tidigare av den övergivna byns lilla befolkning. Allt är återskapat till som det en gång var, med samma typ av gardiner och givetvis den traditionella eldstaden.

Det är lite som att röra sig i en orientalisk håla med små fönster, frilagda takbjälkar, väggar av granit och kalksten. Inredningen är spartansk och mycket charmerande. Det är focus på att du skall sova gott, så dröm dig bort i de bekväma Coco-Mat-madrasserna, som är Greklands svar på Hästens här hemma. Alla rummen har möblerade terrasser och är du typen som uppskattar en siesta i solen, så får du ditt lystmäte på takterrassen.

 

Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Faciliteter

Här kan du se några av de faciliteter (kan vara mot tillägg på plats) som erbjuds på Milia Mountain Retreat:

 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Möjlighet för balkong/terrass
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
 • Reception
 • Hotellbar

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

Vlatos
73012 Crete

Koordinater

Latitude: 35.4130
Longitude: 23.6643

Milia Mountain Retreat är inte tillgänglig i dagsläget

Milia Mountain Retreat är inte en del av programmet hos Hideaways i dagsläget.

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Omdömen på TripAdvisor

Läs hotellrecensioner på Tripadviser från andra gäster, som har besökt hotellet. Här hittar du även tips på upplevelser i området.