Resor till Samonas

Samonas är en liten by i Apokorona-regionen, endast 26 km sydost om Chania. På turen upp till byn som endast består av en handfull hus ca. 400 meter över havet, kommer du att passera genom några av de mest pittoreska byarna på Kreta.

Landsbyn är i sig ett bra exempel på Kretas historiska hjärta, inte bara till utseendet, men också för att här kan du uppleva den unika atmosfären och varma gästvänlighet som präglar en oförstörd kretensisk bergsby.

Samonas har på så vis lyckats behålla sin ursprungliga karaktär och är fortfarande mycket liten och fridfull med endast några få invånare. Men under senare tid har staden också blivit känd som en bra utgångspunkt för vandring med stigar som leder till andra attraktiva bergsbyar.

Traditionellt lever man i byn av odling och olivodling. Numera finns det också ett litet hotell, Samonas Inn som består av en samling ytterst charmiga och rustika stenhus, vardera med ett sovrum, ett vardagsrum med fullutrustat kök och matplats. Dessa stenhus med trevliga stigar däremellan är nästan en liten by i sig själv, där den runda poolen är det frestande centrumet.

Upplevelser och sevärdheter

Vill du utforska de många sevärdheterna och stränderna på västra Kreta, rekommenderar vi att ni hyr en bil när du semestrar i Samonas. I omedelbar närhet hittar du en imponerande grotta som är öppen för allmänheten. Från Samonas borde du också gå en promenad för att se det gamla olivträdet, vilket enligt en informationstavla tillhör de äldsta på ön.

Har du hyrt en bil är det också lätt att besöka några av de många pittoreska byar i regionen, var och en med sina egna traditioner och kulturarv. Om du vill ta ett dopp i det klara Medelhavet, finns de blå-flaggade stränderna Kalyves, Almyrida och Kyani Akti också inom räckhåll.

Valet av matställen i Samonas är blygsamt men på dina utflykter runt i området, oavsett om du kör bil eller vandrar kommer du upptäcka små mysiga tavernor och kaféer där du kan få tankat ny energi och dyka ner i det lokala kökets läckerheter. Det är inte ovanligt att du bjuds in till ett glas raki av lokalbefolkningen. Det är en unik möjlighet att lära sig mer om den verkliga Kreta.

Om du reser till kuststäderna finns det i allmänhet ett större urval av ställen att äta på. Dessutom rekommenderas en utflykt till huvudstaden Chania. Inte bara på grund av det stora utbudet av affärer och restauranger som finns här, utan också att uppleva en av Kretas största och mest intressanta städer. Du bör åtminstone uppleva den atmosfäriska venetianska hamnen i Chania, där det finns gott om möjligheter att njuta av grekiska specialiteter.

Läs mer om Samonas

Destinationer i Kreta

Hitta din resa till Kreta här

Populärt på Kreta

Kalyves Beach
Grekland, Kreta, Kalives
  • Närmaste flygplats: 27 km
  • Närmaste strand: ca. 20 m
  • Pool
Folia Apartments
Grekland, Kreta, Agia Marina - Chania
  • Närmaste flygplats: 29 km
  • Närmaste strand: ca. 400 m
  • Pool
Royal Marmin Bay Boutique and Art Hotel
Grekland, Kreta, Elounda
  • Närmaste flygplats: 72 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter