Besöket på semesterlägenheterna Samonas på Kreta kommer jag aldrig glömma, jag minns det som om det var igår. Det är lätt att minnas Samonas. Egendomen är enastående och all ära tillfaller ägaren, Constaninos! Denna eldsjäl har faktiskt fått så mycket beröm av sina gäster, att det oftast anmäls ”fullt hus”.

Marie Kaalund Winther
Besökt av
Marie Kaalund Winther

Det är därför med ett brett leende som jag kan berätta att Hideaways kan hälsa välkommen till en oas som inte kan jämföras med något annat. Vi har nämligen varit så tursamma att vi lyckats tränga igenom Constaninos nålsöga för researrangörer och fått rum på denna pärla.

Historien bakom Samonas

Vem är då Constaninos? Som namnet antyder stammar han helt korrekt från grekiska gudarnas egna land och han har med egen kraft förmått att omvandla denna gamla byggnad till en unik reträttplats för kropp och själ. Men varför lägger man all sin kärlek på en försummad ansamling av sten och murbruk? Constaninos köpte den nedgångna egendom år 2000 och då var idéen att restaurera huset och skapa en pittoresk tillflyktsort för familj och vänner, för en weekend eller två. Hela projektet blev givetvis mer omfattande än vad som först var tänkt och med tiden insåg Constaninos att hans nuvarande yrkesval, lämnade mycket övrigt att önska. Plötsligt över en natt togs beslutet, han skulle bli hotellvärd istället, och det är vi alla glada för.

Ekologisk pool och ”ta själv köpman”

Constaninos har valt att placera den sfäriskt formade poolen i mitten av trädgården, så oavsett var du befinner dig så är det aldrig långt till svalkande dopp. Poolen är inte den största du sett, men i gengäld har den vacker utsikt över omgivningarna. Poolen erbjuder också det renaste vatten som man kan uppbringa, förutom att det är en saltvattenpool, så renas vattnet med den mest moderna ECO metoder, helt utan klor och kemikalier. När solens värmande strålar inte förmår att hålla en skön badtemperatur så värms den automatiskt upp av överskottsvärme. Badhandduk, flip-flop och badrock kan du lämna hemma, för din bekvämlighet skull, lånar Constaninos ut dessa attiraljer.

Om du plötsligt blir hungrig eller törstig, så har Samonas en liten lanthandel med lokala specialiteter. I landhandeln är det självservice som gäller, du plockar vad du vill ha och skriver upp vad du har tagit. När du checkar ut görs räkningen upp. Enkelt, praktiskt och med mycket förtroende. I lanthandeln finns bl a bröd, ost, stark korv, hemmagjord raki-likör, pasta, konserver och en stor tunna med lokalproducerat vin mm. Det sistnämn är en speciellt uppskattad service för dina smaklökar, du förser dig efter behag och sätter bara en liten bock i boken.

När är utsikten vackrast?

Svårt att svara på! Eftersom Samonas ligger på en naturlig förhöjning i landskapet, så har du dagtid en panoramautsikt mot antingen, de ibland snöklädda bergen eller den sluttande terrängen ner mot kusten. Omvänt är en stjärnklar kväll med alla blinkande ljus från husen i såväl närområdet, som lite längre bort klart pulshöjande. När jag hade förmånen och bo på Samona skrev jag i mina minnesanteckningar om utsikten nattetid; ”stjärnljus från de intilliggande byarna”.

Bra att veta om Samonas Traditional Villas

Om du nu inte blivit övertygad om att Samonas erbjuder charmerande och autentiska upplevelser, så föreslår jag att du tar en titt på Tripadvisor. Normalt är jag alltid lite skeptisk till omdömena där, men just i detta fall är jag expert på att bedöma trovärdigheten i deras betyg. Om du väljer Samonas kommer du sannolikt ansluta dig till hyllningskören.

Samonas har ett utmärkt läge för att utforska Kreta otaliga sevärdheter. I västlig riktning har du Chania 35 km bort och mot öst har du Rethymnon 45 km bort samt Heraklion inom 125 km från Samonas. Du bor verkligen i hjärtat av västra Kreta där även inlandet bjuder på sagolika naturupplevelser.

Därför kommer vi gärna tillbaka

Jag SKALL tillbaka! Med tjejgänget, med familjen och gärna flera gånger. Att känna sig hemma så många kilometer hemifrån imponerar mycket på en ytterst resvan kvinna. Här finns så mycket frid och ro, så om det delades ut nobelpris i att skapa förutsättningarna för den optimala semestern, så skulle Constaninos åtminstone blivit nominerad i kategorin ”autentiska semesterupplevelser”. Fåglarnas kvitter är faktiskt det enda som bryter tystnaden, bortsett från någon enstaka bil som passerar på vägen som förbinder den närliggande byn, som faktiskt heter Samonas, med kusten.

 

Läs mer om Samonas Traditional Villas

Officiell kategori

Hideaways kategori

10,0 Våra gästers
omdöme
194 omdömen

Faciliteter

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
Se alla

Karta och avstånd

 • Närmaste by, Samonas – 100 m
 • Närmaste stad (Shopping och restauranger), Kalives – 12 km
 • Närmaste strand vid Kalives – 11 km
 • Chanias gamla stadskärna – 25,7 km
 • Chania flygplats – 32,8 km
 • Rethymnons historiska stadskärna – 45 km
 • Samaria-klyftan – 64,1 km
 • Knossos-palatset – 124 km

Rumstyper

Det finns totalt nio semesterlägenheter, som alla är olika utformade. Gemensamt för alla lägenheterna är dock att de är rymliga och har en lantlig stil. Faktiskt hör de till de bäst utrustade vad det angår faciliteter som jag någonsin sett.

Trots att det inte finns någon 5-stjärnig lyx så får du ändå kvalitet för hela slanten. Sängarna är t.ex. av märket Coco Mat, som kan jämföras med Hästens. Här är varma toner från golv till tak och väggarna är uppbyggda efter det karaktäristiska mönster som man ofta finner på gamla lantegendomar. Här är så inbjudande och mysigt att vara, att du kommer omedelbart känna dig hemma.

Köken är utrustade med både diskmaskin och allt som krävs för att kunna tillaga en god måltid. Men om du hellre, en eller några kvällar vill sätta dig till bords, som en vän av huset, så brukar Constaninos fler gånger per vecka bjuda in till Grekisk afton. Detta är en speciell tilldragelse där ni tillsammans tillagar en underbar middag av lokala och färska råvaror.  

Lägenhet (Mantzourana) på ca. 55 m2 med plats för max. 3 personer. Här finns ett sovrum och möjlighet till extrabädd.
Lägenhet (Diktamos) på ca. 65 m2 med plats för max. 4 personer. Här finns ett sovrum och möjlighet till extrabädd.
Lägenhet (Faskomilia) på ca. 75 m2 med plats för max. 4 personer. Här finns ett sovrum och möjlighet till extrabädd.
Lägenhet (Malotira) på ca. 85 m2 med plats för max. 4 personer. Här finns ett sovrum och möjlighet till extrabädd.

Lägenhet (Fliskouni) på ca. 90 m2 med plats för max 4 personer. Här finns ett sovrum och möjlighet till extrabädd.

Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Faciliteter

Här kan du se några av de faciliteter (kan vara mot tillägg på plats) som erbjuds på Samonas Traditional Villas:

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Möjlighet för balkong/terrass
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
 • Reception
 • Hotellbar
 • Uppvärmd pool (eventuellt säsongsöppen)

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

Samonas Apokoronas
73003 Crete

Koordinater

Latitude: 35.4189
Longitude: 24.1094

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Omdömen på TripAdvisor

Läs hotellrecensioner på Tripadviser från andra gäster, som har besökt hotellet. Här hittar du även tips på upplevelser i området.

Liknande hotell

Grekland, Kreta, Maleme - Chania
 • Närmaste flygplats: 43 km
 • Närmaste strand: ca. 200 m
 • Pool
Grekland, Kreta
 • Närmaste flygplats: 53 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Grekland, Kreta, Platanias - Chania
 • Närmaste flygplats: 34 km
 • Närmaste strand: ca. 20 m
 • Pool