Jag tappar faktiskt målföret lite ( och det händer inte särskilt ofta) när vi ankommer till Dalabelos Estate! Finns detta verkligen på Kreta? Alla mina föreställningar om ekoturism med moderna bekvämlighetetr infrias till fullo och lite till. Här får du luft under vingarna, en fantastisk utsikt, ett fridfullt landskap och råa rustika byggmaterial som passar så väl in i de lokala omgivningarna och står i vacker kontrast till krukorna med sina färgglada blommor. Här får du WOW-faktor på bästa sätt. 

Marie Kaalund Winther
Besökt av
Marie Kaalund Winther

Jag hälsas välkommen av Giorgos som kommer gående nerifrån trädgården. En lustig typ tänker jag - med långt hår och arbetskläder, lite återhållsam men med en varm glimt i ögat. Han är inte precis som andra hotelldirektörer och jag älskar när någon skiljer sig från mängden och går ät höger där andra går till vänster. Vi ska båda komma lite underfund med varandra och innan vi går på rundvisning vill Giorgos gärna höra lite mer om Hideaways och hur stora vi är. Familjen är nämligen inte intresseade av stora resebyråer som kommer med många gäster i stora bussar. Här lägger man vikt vid att de gäster som väljer Dalabelos får precis det de önskar sig. Jag kan snabbt lugna honom och berätta att det vi söker hos Hideaways är unika gömställen med själ och karaktär. Att vi alltid beskriver den uppriktiga känslan och upplevelsen av det ställe vi besöker och att det bara är ställen som vi själva gärna återvänder till som kommer igenom nålsögat...Med ett lite större leende i det väderbitna ansiktet lägger han armen om mina axlar och säger "Jamen då har du ju hittat det rätta stället..." 

En eldsjäl med passion för sitt ursprung och sina gäster

Medan vi går runt mellan de rustika stenhusen berättar Giorgos helhjärtat om sin passion. Han har en uppriktig önskan om att förmedla sin familjs och byns kultur till sina gäster "Mitt mål är helt enkelt att ha glada gäster i vackra lokala omgivningar" säger han. Och det råder ingen tvekan om att det har värnats om den lokala prägeln och tänkts på ekoturism in i minsta detalj... 

Byggnaderna har fått namn med lokal anknytning och lokala konstnärer och keramiker har i samråd med Giorgos fått lov att sätta sin personliga prägel på inredningen i de 10 charmiga studio- och 1 rums lägenheterna. Allt vittnar om att här har man med omvårdnad och behörig respekt tänkt på såväl naturen som gästernas välbefinnande. Jag får känslan av att stå i en liten fjällstuga med tjocka stenväggar i kombination med vackra färgrika detaljer och lantlig hemtrevnad och kan nästan höra  brasans sprakande i den öppna spisen. 

Här finns vackra ljusinsläpp och man har tänkt igenom öppningarnas placering för att ge ett naturligt ljus och ventilation. Alla lägenheterna har dessutom en härlig utsikt över olivlundarna och havet som ligger och glimmar vid horisonten ett par kilometer bort. Även om du har en liten kokvrå i din lägenhet och möjlighet att laga mat med fantastiska råvaror så är det mycket möjligt att du frestas att besöka restaurangen för:

Här kan du njuta av smakerna från det lantliga, grekiska köket

Den öppna gemensamma terrassen utgör den naturliga samlingspunkten på Dalabelos och här ligger även den mysiga restaurangen. Jag får lite en känsla av att vara med på familjens trädgårdsfest... Vid träborden under vinrankorna kan du både njuta av utsikten över landskapet och av de läckra maträtter som skapas i köket av gårdens egna produkter - du kan säkert locka Giorgos att släppa ifrån sig något av de lokala recepten. Det arrangeras regelbundet matlagningskvällar då du får vara med från starten och plocka grönsaker och örter i trädgården till dina egna rätter. 

Det är även här du avnjuter din tillköpta frukost bl.a. bestående av nybakat bröd och hemlagade läckerheter som marmelad, ost och sirap samt färska ägg från hönsgården. Om du hellre vill göra din egen frukost i lägenheten så går det naturligtvis också bra. Det ligger en supermarket ca 1 kilometer från anläggningen och övriga färska ingredienser har du i stort sett rakt utanför dörren. En gång i veckan bjuder Giorgos in alla till att lära sig baka bröd på traditionellt svis så den dagen får du rykande färskt bröd. 

Per Olsson hade en bonnagård....

På Dalabelosgården finns allt du kan önska dig av färska läckerheter. Den stora olivlunden består av 900 träd, vingården ser ut att breda ut sig i oändlighet och fruktträd av alla de sorter förser gårdenmed apelsiner, citroner, fikon, mullbär, granatäpplen, mandlar, valnötter och lägg därtill åtskilliga kryddörter. Små köksträdgårdar med grönsaker ligger utspridda på olika nivåer av kullen och sammantaget ger hela härligheten en omfattande biologiskt mångfald som året runt förser husets restaurang med färska råvaror. 

Och som på alla agriturismo hör det även djur till gården. Ett stort antal fjäderfä som höns, änder, kalkoner och påfåglar strosar kacklande omkring. Kaniner och ett par getter en gammal åsna som skriar titt som tätt, en unghäst och en liten hund fulländar bilden av lantlig idyll. Djuren vistas en bit bort från lägenheterna så den medföljande djurdoften inte stör harmonin när du sitter på din balkong. 

Som gäst kan du röra dig fritt på gården och själv plocka grönsaker i köksträdgården, plocka färsk frukt från träden och färska kryddor från örtagården. Om du får lust får du även lov att delta i gårdens dagliga göromål som att mjölka en get, utfodra fjäderfän och kaniner, plocka ägg i hönshuset osv...Självklart kan du även nöja dig med att bara se på blommor, fåglar och djur - "njuta av utan att göra"  eller kanske sitta i skuggan under ett träd och läsa en bra bok, utöva yoga i trädgården eller bara dagdrömma i de vackra omgivningarna.... 

Det kallar jag en pool med utsikt!

Ännu en wow upplevelse! Detta måste vara själva essensen till en ”infinitypool”. Med en makalös utsikt högt över olivlundarna ut mot havet som (med lite god vilja) ser ut att ligga mitt framför näsan. Poolbaren är öppen för att stilla hunger och törst under dagtimmarna och jag rekommenderar att du tar med en bra ljudbok för du kommer inte att kunna slita blicken från utsikten! Personligen drömmer jag om att en dag få komma tilbaka till Dalabelos där jag efter en promenad bland bergen bara ska ligga här i solstolen med en sval drink i handen och njuta av solnedgången som färgar horisonten orange. Det är ju tillåtet att drömma, eller hur? 

Bakom poolen ligger en liten scen från vilken man vissa kvällar arrangerar stämningsfulla framföranden av lokala musiker med traditionella instrument. Giorgos berättar att han själv kan spela på en del av instrumenten så kanske kan du locka honom att spela ett stycke eller två - det tror jag att du kan: )

Här finns massor av aktiviteter för den som har lust

På Dalabelos Estate har du de perfekta förutsättningarna för att verkligen få en autentisk känsla av agriturismo med lokala traditioner. Det är bara att hugga i och t.ex. hjälpa till med att plocka oliver, delta i vinskörden, baka ditt eget bröd, delta i matlagningskurser eller bli undervisad i keramikhantverk. 

Söker du mer fysiska aktiviteter så kan du låna en mountainbike eller snöra på vandrarkängorna och ge dig ut i det vackra landskapet. Giorgos har gjort en karta med förslag på olika turer av varierande svårhetsgrad i området. Du kan vandra ut till kusten, gå genom klyftor och grottor till kloster och arkeologiska utgrävningar eller bara genom de måleriskt vackra byarna i närområdet. Det finns även ett litet museum som öppnade i juni 2016, där får du en fin inblick i områdets historia. 

Bra att veta om Dalabelos Estate

Receptionen är öppen från kl.08:00-23:00. Ankommer du utanför öppettiderna rekommenderar jag att du kontaktar antingen oss på Hideaways eller hotellet direkt. Restaurangen håller öppet för lunch och middag på kvällen från maj till november. Resten av året serveras enbart frukost. 

Du kan flyga till Heraklion (55 km) eller Chania (80 km) och det är en god ide att titta efter morgon- eller förmiddagsflyg när du ska köra till Dalabelos. De små bergsvägarna är inte belysta på natten så det kan bli en och annan omväg om du försöker hitta fram i mörkret första gången du besöker Dalabelos. Jag rekommenderar absolut att du har tillgång till hyrbil eftersom Dalabelos är ett tvättäkta countryside-gömställe och du behöver bilen när du ska göra utflykter under din semester. Kör du hyrbil hit är det bra att anteckna telefonnummret till Dalabelos om du skulle behöva ringa och fråga om vägen (+30 2834022155 eller +30 2834022515).

Läs mer om The Dalabelos Estate

Officiell kategori

Hideaways kategori

140 omdömen

Faciliteter

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
Se alla

Karta och avstånd

 

 • Närmsta mindre stad, Perama – 4,5 km
 • Supermarket – ca 1 km
 • Lokal busshållplats – ca 4 km
 • Närmsta strand Geropotamos (småstensstrand) – ca 6 km
 • Knossospalatset – ca 26 km
 • Rethymnons historiska stadskärna – ca 24 km
 • Chanias gamla stadsdel – ca 87 km
 • Chanias flygplats – ca 90 km
 • Samariaklyftan – ca 122 km
 • Heraklion stad och flygplats – ca 65 km

Rumstyper

De totalt 10 lägenheterna består huvudsakligast av studiolägenheter och 1 rums lägenheter på ca 25 m2 i charmerande, rustik stil med plats för 2-3 personer. Der finns även lägenheter med anslutande dörr emellan (connecting door) vilket är perfekt t.ex. för familjer. 

Stilen är genomgående lantlig med trevliga detaljer så som den ska vara på ett riktigt agriturismo. Den lilla kokvrån har 2 kokplattor, ugn och kylskåp samt den nödvändigaste köksutrustningen. Badrum med fina keramikdetaljer i duschhörnan.

Dessutom finns faciliteter som:

 • Balkong eller terrass
 • öpen spis
 • Luftkonditionering
 • TV
 • Internet
 • Håfön
 • Thermoglas i fönstren
Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Faciliteter

Här kan du se några av de faciliteter (kan vara mot tillägg på plats) som erbjuds på The Dalabelos Estate:

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
 • Hotellbar

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

Angeliana Geropotamou
74052 Angelianá

Koordinater

Latitude: 35.3890
Longitude: 24.6778

The Dalabelos Estate är inte tillgänglig i dagsläget

The Dalabelos Estate är inte en del av programmet hos Hideaways i dagsläget.

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Omdömen på TripAdvisor

Läs hotellrecensioner på Tripadviser från andra gäster, som har besökt hotellet. Här hittar du även tips på upplevelser i området.

Liknande hotell

Grekland, Kreta
 • Närmaste flygplats: 65 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Grekland, Kreta
 • Närmaste flygplats: 32 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Grekland, Kreta, Georgioupolis
 • Närmaste flygplats: 46 km
 • Närmaste strand: ca. 50 m
 • Pool