Resor till Messinia

Messinia är en provins på Peloponnesiska halvön som fortfarande är lite förbisedd och befriande o-turistiskt vilket ger dig möjligheten att uppleva det äkta Grekland. Här, omkring två timmars körning från Aten, väntar dig dessutom ett av landets vackraste landskap med höga berg och inte minst en fantastisk kustlinje med otaliga badvikar vid det turkosblå havet. Lägger du därtill provinsens spännande bergsbyar, antika ruiner och venetianska borgar så har du perfekta förutsättningar för en både avkopplande och upplevelserik semester. 

Välkommen till Messinia med Hideaways, vi är specialister på resor till Grekland där du bor på handplockade och noga utvalda hotell under din resa.

Läckra stränder och lokal atmosfär i Kalamata

Den största staden i provinsen är Kalamata med sina knappa 58 000 invånare. Staden har provinsens största hamn, som samtidigt är den sydligast belägna hamnen på det grekiska fastlandet. Härifrån går det bland annat färjeförbindelser till Chania på Kreta och hamnen får dessutom ofta besök av kryssningsfartyg. Som på så många andra ställen på halvön så finns det bra badstränder alldeles intill stan, men det är även värt att lägga tid på att utforska den gamla stadsdelen, Palia Poli, som ligger nedanför en borg från 1200-talet. Styr även dina steg förbi Kalograion-klostret från 1100-talet som är känt för sin silkesvävning. Huvudstaden precis som resten av Messinia känns inte för turistig utan har fortfarande massor av lokal kolorit, och är även en bra utgångspunkt för utflykter till resten av Messinia. Det finns till exempel berömda venetianska borgar inom en timmes körning, som till exempel Methoni, som ligger på ett lägre berg ända ute vid vattnet och är en av de största i sitt slag runt Medelhavet.

Utöver historisk sightseeing i Kalamata och resten av provinsen är det naturligtvis framför allt kusten som drar till sig de flesta semesterresandes uppmärksamhet på en resa till Messinia. Ute längs västkusten lockar till exempel den halvmåneformade Voidokilia stranden som flera gånger har korats till en av landets bästa sandstränder och som är mycket familjevänlig med sitt lugna, långgrunda vatten. Trots att stranden ligger en aning avsides utan särskilt många faciliteter, så är den med all rätt ytterst populär. Föredrar du något lugnare stränder så är det inte särskilt svårt att hitta många andra härliga badstränder längs resten av Messinia-provinsens kustlinje. 

Greklands största olivlundar

På din tur ner mot kusten kommer du kanske lägga märke till de utbredda områdena med olivlundar. Messinia är känt för sin goda olivolja och sina färska oliver. Båda delar kommer du få rikligt med tillfällen att stifta bekantskap med när du sätter dig till bords vid lunch eller middag på kvällen på någon av de trevliga restaurangerna. Det kan bland annat varmt rekommenderas att prova någon av de lokala favoriterna: korv med apelsinskal eller kagianas, äggröra med tomat. Är du bara lite småhungrig kan du eventuellt hitta någon taverna där de serverar ett urval av traditionella meze. Beställer du tillräckligt många av dessa smårätter så kan det absolut bli till en hel måltid. Dra även fördel av att vingårdarna i Messinia producerar några av Greklands bästa viner. 

Även om Messinia länge var ett förbisett resmål i jämförelse med Aten och de Grekiska öarna så finns här efterhand ett bra urval av hotell. Här finns både familjevänliga resorts nära stranden och lite mer tillbakadragna hideaways vilka är perfekta för en avkopplande, romantisk parsemester. Här finns dessutom fina golfbanor och mängder av möjligheter till olika former av vattensport om du vill få upp pulsen lite extra.

Hur tar man sig till Messinia 

Under sommarsäsongen finns det bra förbindelser från en rad europeiska flygplatser till flygplatsen i Kalamata och Araxos flygplats (Patras). Kan du inte hitta någon lämplig avgång till dessa flygplatser så går det även att flyga till Aten. Du kan köra från den grekiska huvudstaden till Kalamata på omkring 3 timmar med bil längs en rutt som bland annat tar dig förbi vingårdarna i Korinthia-regionen och genom den bergiga Arkadia-regionen. 

Läs mer om Messinia

Destinationer i Grekland

Hitta din resa till Grekland här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter