Resor till Mykonos

Ligger detta verkligen i Grekland? Mykonos har för mig varit något av en överraskning, en positiv sådan märk väl. För att beskriva ön måste jag ta fram superlativ som sofistikerat livsnjuteri och hjärtevarm gästfrihet. Här finns en härlig blandning av lyxhotell, fiskebåtar, champagne och solnedgångar. Det är helt enkelt "chic boheme et glamour"  kombinerat med en portion av det traditionella Grekland. Där har du Mykonos i ett nötskal... 

Välkommen till Grekland med Hideaways Resor, vi är specialister på resor till Mykonos där du bor på noga utvalda hotell och semesterboenden. 

Sockertoppar och väderkvarnar – och ett magiskt ljus

Vi kommer till Mykonos med snabbfärjan från Kreta (självklart kan du även flyga till Mykonos). På väg hit har vi gjort stopp vid fyra andra öar och det första som slår mig vid synen av Mykonos är hur vackert det är. En liten ö med små kubistiska hus, även kallade sockertoppshus, som ligger i små klungor längs kullarnas gyllene sluttningar och med en karakteristisk rad av väderkvarnar som avtecknar sig mot horisonten på toppen av ön. Och så är det något med ljuset här på Mykonos – det är mystiskt, närmast magiskt och i solnedgången ser det nästan ut som om ”gudarna skriver på himlen”. 

Jetsettarnas hemlighet

Mykonos var en välbevarad hemlighet ända fram till 60-talet, då överklassen med sina lyxyachter började kasta ankar utanför ön på sin väg till de imponerande grekisk-romerska ruinerna på Délos. Dessa ruiner utgör ett paradis för arkeologer och historiskt intresserade. Några av de berömdheter som följt i Onassis och Jackie Kennedy (Onassis) fotspår är prinsessan Soraya, Grace Kelly, Marlon Brando och Liz Taylor (för att bara nämna några) och efter det var den lilla ön ingen hemlighet längre. Under 70-talet följde så den ”boheme-chica tiden”.

Begreppet ”Chic Boheme” är fortfarande förknippat med Mykonos och de internationella kändisarna fortsätter att vallfärda till denna lilla grekiska ö. Jag har säkerligen utan att veta om det försummat möjligheten att dricka en sunset cocktail med Ronaldo eller att ligga i en solstol vid sidan om Leo Dicaprio... Ack ja, som livets upplevelser kan gå en förbi en... 

Lugn strand eller ”Super Paradise Beach”? 

I de små bukterna hittar du läckra loungebarer med chillout musik i högtalarna, och servitörer som med menyer i händerna står redo att ta emot beställningar från såväl hungriga som törstiga alla tider på dygnet. Solstolar av mörkt trä och med vita dynor kan hyras för ca 15 EUR per styck och skulle du vilja ha lite mer privatliv eller skugga på stranden behöver du bara dra för de vita gardinerna på din cabana. 

I nästa bukt väntar små lokala båtar på att segla dig ut till någon av öns alla stränder. Även här finns det något för alla smaker, oavsett om du vill ligga i sanden omgiven av lugnet, eller om du föredrar en strand med massor av sportaktiviteter - eller, om du gärna vill uppleva stranden ”Super Paradise Beach” som bekräftar Mykonos rykte som kändisarnas paradis, ja, då är det bara att hoppa ombord på en av alla småbåtar.

Mykonos stad

Kultur och historia är nog ärligt talat inte det som gjort störst intryck från Mykonos, däremot den grekiska gästfriheten och hjärtligheten som aldrig är långt borta. Särskilt i Chora, som intressant nog även kallas Mykonos stad, är den väldigt påtaglig. 

Mykonos stad är för mig ”det riktiga Grekland”. Här väntar charmiga promenader genom de smala kullerstensbelagda gatorna där bougainvilleablommor pryder husmurarna och de vita husen med sina blå fönsterluckor och med vackra blomkrukor på trapporna ligger sida vid sida. 

De små torgen med sina trevliga caféer lockar som sköna andhämtningsrum från shoppingen i de moderna designbutikerna och smyckesaffärerna. Här sitter jag gärna en timmes tid och njuter av en ”frappe”, ett iskallt grekiskt kaffe som är en av mina favoriter, medan livet i den lilla staden sakta går sin gilla gång.

Här är en skön och brokig blandning av lokala och äldre, grekiska kvinnor och amerikanska kryssnings gäster och ej att förglömma japaner på 'jakt' med sina hightech kameror. Det är verkligen vackert här inne bland smågatorna tänker jag för mig själv när jag släntrar ner mot hamnen och kan njuta synen av fiskebåtarna som precis kommit in med morgonens fångst som inom kort hamnar på tavernorna och restaurangernas tallrikar. Hit ska jag i kväll och äta min grekiska favoriträtt – calamari med grekisk sallad och tzatziki. 

Upplevelser på Mykonos

Mykonos tillhör ögruppen Kykladerna och är med sina ca 85 km² en förhållandevis liten ö. Det ön saknar i storlek uppväger den till fullo med sin charm, annorlunda upplevelser och sitt sköna klimat. Mykonos kallas även för ”vindarnas ö” eftersom både den varma vinden från Sahara ”Siroccon” och den svalkande Meltemivinden från norr, vilken ger en välkommen svalka framför allt under juli och augusti, sveper runt ön. 

Med en hyrbil tar du dig lätt från den ena änden av ön till den andra på ca 45 minuter och en biltur runt ön blir aldrig tråkig då den tar dig längs små slingriga vägar varav många är enkelriktade - och det är ju en utmaning för vilken avancerad GPS som helst. Bland många andra upplevelser som väntar på Mykonos kan jag rekommendera ett besök till ruinerna på Délos, båtturer till någon av alla de olika stränderna eller ”ö-hopp” till någon av de andra öarna i Kykladerna som Santorini, Naxos eller Paros.

Riktigt trevlig semester på makalösa Mykonos!

Läs mer om Mykonos

Boka din resa som ett komplett paket inkl. flyg eller enbart hotell

Boka din resa till Mykonos som en paketresa med flyg, hotell och eventuell transport från flygplatsen t/r (transfer) eller med hyrbil. Om du själv vill arrangera din flygresa till Mykonos kan du naturligtvis även välja att enbart boka hotell genom oss.

Du kan resa precis det antal dagar som passar dig eftersom vi erbjuder valfritt antal resdagar till alla resmål och du kan även fritt välja från vilken flygplats du vill flyga ut, bl.a. Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Få ytterligare information om alla resor inkl. flygrutter och aktuella flygtider i sökmotorn.

Hos Hideaways Resor erbjuder vi resor med vanligt reguljärflyg som till exempel SAS eller KLM samt med lågprisbolag som till exempel Norwegian och Ryanair, om du söker de billigaste flygbiljetterna. När du bokar en paketresa till Mykonos genom oss kan du även blanda flygbolag, d.v.s. använda två olika flygbolag för ut- och hemresa.

Ett gott råd för att hitta helt rätt resa eller hotell, som uppfyller dina önskemål, är att använda dig av våra reseteman eller filtermöjligheter, dessa hittar du när du söker efter priser till Mykonos och alla andra resmål i Grekland som till exempel Santorini, Kreta, Rhodos och Korfu.

Vill du ha hjälp med att boka din resa online eller vill du t.ex. ha ett erbjudande på en av våra populära kombinationsresor eller rundresor med bil (kör själv semester) så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Läs mer

Sevärdheter

Jag har här valt ut några av de sevärdheter som du kan se och uppleva under din semester på Mykonos. Beskrivningarna är enbart menade som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter på Mykonos så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor där du hittar intressanta artiklar om våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Delos

En av Mykonos största sevärdheter ligger inte på Mykonos utan på den lilla grannön Delos vilken du lätt når på en dagsutflykt med båt från Mykonos.
 
Det berömda arkeologiska utgrävningsstället på Delos som av UNESCO har utsetts till världsarv var enligt grekisk mytologi den plats där Apollos och Artemis föddes. Under antiken drog Apollos helgedom till sig pilgrimer från hela Grekland och ön blev ett religiöst centrum för antikens greker. På grund av de många besökarna som kom till ön på grund av dess mytologiska status utvecklades Delos även till en välmående handelshamn sin ringa storlek till trots (enbart 3,5 km2) och dess sparsamma naturresurser.
 
I dag innefattar ön ett ovanligt stort och omfattande arkeologiskt område med många antika kulturmonument som vittnar om en av Medelhavets mest kända och sagoomspunna hamnar under antiken.

Elia strand

Mykonos är känt för sina fina sandstränder och av dessa sticker stranden Elia, bara 10 km från staden Mykonos, ut från de andra med sin skönhet och storlek (öns längsta strand). Strandens storlek gör det möjligt att hitta en egen avskild plats trots att den ligger så nära öns huvudstad.
 
Även om stranden inte är lika överbefolkad som andra kända stränder på Mykonos som till exempel Psarou eller Super Paradise så finns här ändå en rad tavernor och strandbarer som serverar lokala delikatesser hela dagen. På flera av dem kan du dessutom hyra solstolar och parasoller.

Kato Milli

Väderkvarnarna (Kato Milli) som ligger i den norra delen av staden Mykonos är bland det första många lägger märke till när de kommer till Mykonos med båt. Många av dessa ikoniska väderkvarnar byggdes av venetianare redan på 1500-talet och ända från den tiden och långt in på 1900-talet bidrog väderkvarnarna start till öns ekonomi genom att mala vete.
 
I dag har väderkvarnarna tagits ur drift och tjänar numera mest som minne av en svunnen tid och som fotokuliss för öns alla turister som gärna vill bli förevigade med väderkvarnarna, havet och den vackra solnedgången i bakgrunden.
 
Ett besök vid väderkvarnarna kan med fördel kombineras med en lunch eller middag då det finns många restauranger och caféer som serverar lokala rätter i området.

Lilla Venedig

Lilla Venedig är ett gammalt kvarter i huvudstaden Mykonos (eller Chora som den också kallas) som är känt för sina hus från mitten av 1800-talet som är byggda ända ut mot havet. Husen tillhörde ursprungligen rika köpmän eller kaptener som ville ha direkt tillgång till havet men som idag ofta är ombyggda till caféer, restauranger eller gallerier.
 
Som namnet antyder betraktas stadsdelen idag allmänt som en av de mest romantiska platserna på ön.

Läs mer

Destinationer på Grekland

Hitta din resa till Grekland här

Information och fakta

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Mykonos bland annat gällande geografi, befolkning, historia samt klimat som är tänkta som inspiration till din semester på Mykonos. Om du vill ha ytterligare inspiration rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Mykonos ligger 150 kilometer öster om Aten i det Egeiska havet mellan öarna Tiros, Syros, Paros och Naxos som en del av ögruppen Kykladerna. Ön har lite över 13 000 invånare som till största del bor i öns huvudstad Chora.
 
Ön har en yta av på 85 kvadratkilometer och består huvudsakligen av granit och sten. Öns högsta punkt ligger 341 meter över havet.

Klimat och väder

Klimatet på Mykonos är typiskt mediterrant med torra och varma somrar och milda lite fuktigare vintrar. Ön är känd för att vara lite blåsig vilket har gett den smeknamnet ”vindarnas ö”. De kraftiga vindarna har genom århundradena kommit till användning genom att skapa energi bland annat genom att driva väderkvarnar.
 
Mykonos har även en lägre genomsnittstemperatur än många av de andra grekiska öarna. Den varmaste månaden är juli med ett genomsnitt på 26 grader följt av augusti med en genomsnittstemperatur på 25 grader. De svalaste månaderna på Mykonos är januari och februari, båda med ett genomsnitt på 9 grader.
 
De månader av året som har den mesta nederbörden är november med ett genomsnitt på 170 mm samt oktober med 167 mm.

Historia

Mykonos bär spår av bosättningar efter en stam från yngre stenåldern som kallades Kares, men de första säkrare och dokumenterade bosättarna på ön var jonerna från Aten vilka kom till ön på 1000-talet före Kristus.
 
Ön kom senare under romerskt herradöme och därefter bysantinskt styre fram till 1204 då ön som en konsekvens av Konstantinopels fall under det fjärde korståget kom under växelvis venetianskt, katalanskt och sedan återigen venetianskt styre. Senare kom ön under osmanskt styre som dock innehöll visst självstyre fram tills den grekiska revolutionen mot det osmanska herradömet bröt ut 1821 vilket resulterade i en oberoende grekisk stat nio år senare (1830).
 
I början av 1800-talet växte öns ekonomi som ett resultat av den ökade handeln och sjöfarten för att under 1800-talets senare del och i början av 1900-talet få en tillbakagång på grund av den ekonomiska krisen som ledde till att många av öns invånare sökte lyckan på det grekiska fastlandet eller i utlandet och då särskilt i USA. Från 1930-talet började en europeisk kulturell och politisk elit att semestra på ön vilket senare späddes på av en allt mer kommersiell turism som än idag präglar ön.

 

Populärt på Mykonos

Grekland, Mykonos
  • Närmaste flygplats: 5 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Grekland, Mykonos
  • Närmaste flygplats: 5 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Grekland, Mykonos
  • Närmaste flygplats: 3 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter