Resor till Peloponnes

Den peloponnesiska halvön i södra Grekland, har ett landskap som präglas av förbluffande bergskedjor, dramatiska kustlinjer och kanske den rikaste historian i landet. Städerna Sparta, Tripoli och Korinth ligger alla på halvön och ger därför rik möjlighet för upptäcka alla Medelhavets nöjen.

Den peloponnesiska historian är en av de mer legendariska i landet. Halvön har varit hem för både spartaner och det antika berget i Olympen, där de Olypiska Spelen startade. Regionen är full av imponerande antika ruiner, som ligger gömda i skogen, vid floder och i berg, och samtidigt befinner du dig aldrig långt från den närmaste sandstranden.

Utforska eller slappna av - valet är ditt. Om du vill åka på semester till Peloponnes, så kan du läsa vidare här nedan, och lära dig mer om alla de vackra destinationerna på halvön.

Destinationer i Grekland

Hitta din resa till Grekland här

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Peloponnes. Du kan bland annat läsa om halvöns sevärdheter, stränder och mat och dryck, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Sevärdheter

Mellan antikens historia och den vackra naturen, finns mycket att se och göra på en semester till Peloponnes. Åk på utflykt till Asklepieion-templet, eller till amfiteatern och få en känsla av destinationens kulturarv. Åk till det vackra stället Polylimnia, där det finns ett vattenfall och naturliga bassänger som du kan bada i. Åk på en dagstur till kalamatas livliga marina, där de har marknader och caféer, samt ett arkeologiskt museum och massor av lokala kyrkor som du kan utforska. På kvällen tar ofta livekonserter plats i Kalamatas imponerande amfiteater, och det finns barer och restauranger som har terrasser där du kan slå sig ner. Om du har lust att besöka bergskedjan Taygetos, så kommer du här att passera förbi en del vackra klyftor och små landsorter. Det finns massor av saker att göra på halvön! Nere på sydsidan ligger Glyfada Beach, där du kan uppleva skeppet Dimitrios som gått på grund. Är du mer intresserad av att upptäcka livet under ytan, kan du simma till staden under ytan, Pavlopetri, eller om du föredrar äventyr på mark, kan du åka till staden Mystras som har massor av historia du kan få berättad för dig. Slutligen kan du besöka våtmarkerna i Gialova, och utforska dess djurliv.

Stränder på Peloponnes

Peloponnes är omringad av stränder med klart blått hav och mjuk sand. Den lilla ön Elafonisos har en av de vackraste kustlinjerna i området, med bukter som ger lä. Därutöver finns också en del vackra stränder i Tolo, Mavrovouni och Pylos. Tolo är den mest turistvänliga stranden, och är bra utrustad för att kunna ta hand om alla internationella gästers förväntningar. De flesta andra stränder är däremot rätt basala när det komemr till deras faciliteter. Deras charm är istället att de är oförstörda och naturliga, och därför har de en mycket avslappnad atmosfär. Du kan hitta ett par platser där du kan äta och dricka vid stranden, men det finns flera möjligheter i landsorterna längs kusten, där det finns fler barer, caféer, restauranger och butiker. Porto Heli och Ermioni är två exempel på sådana kuststäder, där du kan spendera hela dagen vid havet och fortfarande ha tillgång till allt som du kan tänkas ha behov av.

Mat och dryck

Peloponnes mat är lika varierad och lokalt producerad, som du kan förvänta dig av en plats som ligger mitt i en så vacker plats - från det gröna landskapet på den ena sidan till det klara blå havet på den andra. Oliverna och olivoljan är en speciell lokal specialitet, och du borde helt klart köpa med dig några flaskor hem. Frukt och grönsaker kan köpas på alla platser, och gror överallt - och den färska fisken fångas direkt i havet bredvid dig. Kål, tomater, aubergin, morätter, meloner, citroner och aprikoser gror i överflöd, och du hittar dem på menyerna överallt. Självklart kan du smaka på gott vin i Peloponnes, då vinfält också täcker en del av halvöns mark. Så när du har funnit din favorit, så be om att få köpa med dig några flaskor hem och bjud vänner och familj på ditt bästa semesterminne.

Nattliv

Det finns faktiskt något för var och en, när solen har gått ner och du är på jakt efter nöjen - oavsett om du vill dansa hela natten lång, eller om du vill njuta av lugnet. Det finns inte jättemånga natklubbar i det peloponnesiska området, men om du åker till Pylos, Katakolon, Killini, Nafplio, Tolo eller Kalamata - eller några av de andra semesterorterna vid kusten - kan du dansa hela natten tillsammans med andra semestergäster och de lokala. Vigla har vackra utsikter och flera populära klubbar, vilket gör platsen till en bra plats för festsugna. Men regionen är framförallt en plats där du slappnar av på kvällen, på barer och restauranger, och njuter av nattluften. Hitta en taverna, prova ett lokalt liv, och njut av solnedgången och utsikten över havet.

Familjesemester

De peloponnesiska stränderna är hemligheten till att få en harminisk familjesemester, för barnen kommer att älska at tplaska runt i det kalra havsvattnet och leka i sanden, medan de vuxna solbadar på stranden, läser eller bara får en lång och avslappnande lur i solskenet. På Peloponnes finns det massor av spännande ruiner, däribland Niokasto-slottet och den ursprungliga Olympiska Stadion i Olympia, där OS en gång startade. Så det finns många saker att titta på med barnen, och samtidigt få med några historiska element med på semestern. Om du är på besök på Peloponnes på vintern, kan du ta en skidtur på Mount Helmos - en rolig upplevelse för hela familjen. Och oavsett vilken tid på året du kommer, kan du alltid ta en promenad på vandringlederna genom det vackra landskapet, bland annat i bergen i Arkadien där du kan plocka vilda blommor och upptäcka djurlivet.

Resor för par

Det finns massor av saker som ni som par kan göra tillsammans på Peloponnes, utöver att ligga på stranden! Åk på en utflykt till den klippiga ön Monemvasia, där du kan gå på kullerstensgator i kastro och titta på hus och kyrkor från 1100-talet. Stället har havstsikt, massor av ställen att äta och dricka på, och inga bilar alls - därför är det en lugn och fridfull plats som du kan besöka. Kitries hamn är däremot den perfekta platsen för att se på solnedgången och en vacker utsikt till havet och alla fiskebåtar. Det finns många platser där du kan promenera på Peloponnes, däribland en promenad på de gamla åsnestigarna, kallade kalderimia. Följ dessa stigar läng en populär route från Sotirianika till Kambos ch pausa vid den gamla stenbron.

Aktiv semester

Oavsett vad du föredrar att göra för att få adrealinet att pumpa, så kan du hitta sätta att göra det på, på Peloponnes. Korinthkanalen är en av de bästa platserna för att testa bungyjumping och du kan här hoppa 80 meter ner till det friska havet - det är perfekt om du verkligen vill vakna på dagen! Cyklister kommer älska regionen Arkaiden, och dess stigar mellan vinprodcenterna. Även om du inte är ett stort fan av vin, är landskapet vackert, och det finns gott om landsorter och historiska platser att stanna på. I stället för att följa vinstigarna, kan du också ta dig till Neda-klyftan genom Messina-regionen. Hela turen tar två dagar att promenera, och den går genom det vackra landskapet, med dammar och vattenfall. Utforska en riktig grotta vid havet, genom att besöka Diros bukt i Lakonien. Detta naturvidunder på 10.000 kvadratmeter kan nås både till fots och med båt, och är garanterat en av de mest fascinerande sakerna du kan uppleva på din semester.

Kultur och historia

Om du åker på semester till Peloponnes, så går det inte att undvika att uppleva den rika kulturen, medan du är här, då resterna från den antika historian går att besöka överallt. För att få mest ut av sitt besök, så bör du åka en tur till några av de vackra ruinerna, t.ex. Epidauros, som tar dig tillbaka till antiken med teatern och dess gröna kuliss. Stället upptäcktes för ett århundrade sedan, och används idag till föreställningar. Landsorten Kardamili är bildskön och är en bra mix av gammalt och nytt. Den ligger bra mellan frodiga, gröna backar, och det vackra, glittrande havet, och den är så vacker att du måste se den för att förstå. Mani-regionen är en berömd region på Peloponnes, som var mycket isolerad från resten av halvön fram tills 1950-talet, så du kommer uppleva att kulturen här fortfarande är mycket autentisk, även om det endastnyligen har blivit möjligt att resa hit. Den antika staden Mykene, som var Agamemnons hemstad, ligger på toppen av en backe. Om du vill ha en lite lugnare dag, kan du besöka den övergivna staden Mustras, som är en fascinerande plats med dess bleknade palats.

>> Läs hur du bokar en billig paketresa till Grekland
>> Åk på lyxsemester till Grekland och bo på utvalda hotell

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter