Resor till Poros

Den lilla, präktiga och gröna ön Poros är en av de vackraste öarna i den Saroniska bukten. Boka en resa till Poros med Hideaways och bo på utvalda hotell.

Den harmoniska kopplingen mellan det gröna och det blå, mellan barrträden och havet kombinerat med de vita och gula husen understryker beskrivelsen av Poros som "Den Saroniska Buktens Smaragd". Poros betyder "sund", och ön är uppkallad efter det 200 meter långa och pittoreska sund som skiljer den från kusten av Peloponnes. Poros består av två öar, som sedan Antiken har varit förbundna med varandra via en smal landremsa: Staeria, en mycket liten ö, där den gamla staden Poros är byggd som en amfiteater, och den trädklädda lilla ön Kalavria.

Poros ligger endast en kort båttur (några minuter) från det grekiska fastlandet och halvön Peloponnes, men har inte desto mindre behållt sin ursprungliga ö-känsla - något många besökare värdesätter. Här ger livet lite långsammare fram, och dagarna flyter samman i avslappning och lugna sysslor.

Historia

Man vet utifrån fynd på olika platser på ön, att Poros varit bebodd sedan den mykenska perioden. Det finns bl.a. en intressant hamnbebyggelse som ligger på klippön Modi eller Liontari (öster om Poros), precis som en annan markant bebyggelse ligger vid utgrävningsområdet Kavos (Kap) Vasilis (på den nordöstra sidan av ön) samt ett utgrävningsområde med ruiner av Poseidon-templet på den norra sidan av ön. Poros skapade en förtrupp i det grekiska frihetskriget år 1821 och sex år senare var det guvernör Kapodistrias säte. År 1828 hölls ett möte mellan de tre dåvarande stormakterna, för att bestämma gränserna av den nyupprättade grekiska staten. Greklands första militära flottbas som idag huserar ett utbildningscenter för den grekiska flottan, etablerades här år 1830.

Poros stad

De första husen byggdes på ön 1463 i den gamla stadsdelen i Poros, som är förklarat som minnesmärke och ligger i området som omger stadens kyrktorn. Det historiska tornet symboliserar stadens dominans över hela området, står på toppen av en höjd och byggdes under 1927 och renoverat 2002. Villa Galini är ett palats från 1892, där framträdande personligheter inom konst och litteratur i sin tid bodde (Henry Miller år 1939, Giorgos Seferis år 1946 mfl.). Deimezis palats som byggts av gråa och röda stenar i nyklassisk stil och ett beskyddat arkitektoniskt byggnadsverk uppfört efter arkitekten Ernest Zillers ritningar, består idag av Poros kommuns mötesrum och skiljer sig från de traditionella byggnader, som betraktas som Poros mest anmärkningsvärdiga. Poros stad och städerna vid kusten, Askeli och Neorion som ligger strax öster och väster om staden är de mest populära semesterställena på ön. De är omgivna av en tät skog och erbjuder alla moderna bekvämligheter och faciliteter som hotell, lägenheter, restauranger, barer och välservicerade stränder, som är perfekt för alla former av vattensport.

Platser och sevärdheter

  • Zoodochos Pigi-klostret, ett enastående exempel på klosterarkitektur, byggt på den frodiga sluttningen öster om Askeli.
  • Agios Georgios-kyrkan, som är dekorerad med freskmålningar av den berömda konstnären Konstantinos Parthenis, och som ligger i Poros stad.
  • Det Arkeologiska museet som bjuder på flera spännande utställningar.
  • Bourtzi, en liten ö, som ligger strax öster om hamnen med en fästning som byggdes 1837 av Hayek för att beskydda ön.
  • Den ryska flottbasen (1834-1900), som är historiskt bevarad och arkitektoniskt kulturminnesmärke, som ligger 3,5 km från staden, strax nordväst, nära Megalo Neorion.
  • Vagionia Bukten, som är en strand med småsten, som ligger 8 km från staden, strax nordöst, och där den gamla antika staden Politeia ligger.
  • Lemonodasos (Skogen med citronträd), som ligger vid kusten på Peloponnes mitt emot Poros, strax sydost om Galatas, i ett frodigt område med citron- och appelsinträd.
  • Troezenia, som ligger strax väster om Galatas, och där fynd från det antika Troezenia är bevarade.

Stränder och aktiviteter

Poros bjuder på fler än 15 enastående stränder, som tillfredsställer alla förväntningar: tillrättalagda eller undangömda, med sand eller småsten, de flesta med frodigt växande träd och på det stora hela enkla att komma till. Alla former för vattensport erbjuds av lokala uthyrare som ofta även arrangerar skolor, precis som vandring och cykla mountainbike på stigarna i de bergiga områden med många träd på Poros är möjligt.

Så bokar du en resa till Poros

Det är inte möjligt att flyga till Poros, då ön inte har någon flygplats. Däremot kan du flyga till Athen och sedan ta en båt den sista biten mellan hamnen i Piræus och Poros. Med Hideaways kan du därför resa till Poros från flygplatserna i Stockholm, Göteborg och Köpenhamn, antingen direkt eller med en mellanlandning undervägen, till Athen. Vi ger dig flygbiljetter med reguljärflyg till nätets bästa priser, packar ihop det med våra utvalda hotell på Poros och ger dig möjlighet att lägga till en hyrbil - allt i en paketresa som säkras av resegarantin. Så reser du med Hideaways.

>> Se också info om grannön Egina
>> Läs om resor till halvön Peloponnes

Läs mer om Poros

Destinationer i Grekland

Hitta din resa till Grekland här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter