Resor till Bali

Balis befolkning är känd för sin varma gästvänlighet och ön är den mest populära destinationen att besöka på en resa till det indonesiska öhavet och det kan jag verkligen förstå för det är ett perfekt resmål oavsett om du vill uppleva kultur och historia eller "bara" vill njuta av livet längs de underbara stränderna. Välkommen till Indonesien med Hideaways, vi är specialister på resor till Bali där du bor på noga utvalda hotell.

Förutom det härliga klimatet så utgör de exotiska templen och palatsen som ligger med fantastiska, naturliga kulisser några av öns största attraktioner. Kulinariskt bjuder Bali på ett nästan oändligt utbud av lokala och internationellt inspirerande rätter. Efter solnedgången kan du uppleva öns berömda nattliv som bjuder på spännande klubbar och fullpackade dansgolv. Inne i landet väntar dig höga vulkaner och orörd djungel med mycket att se och göra. De flesta kan emellertid inte hålla sig borta från stranden särskilt länge åt gången. Njut på de fantastiska badorterna och lyxiga semesterställena i ett av Balis kända semesterområden. Bland dessa kan nämnas Kuta, Seminyak och Jimbaran där de flesta av de stora hotellen och villorna ligger ända nere vid stranden. Det är även här som du hittar de bästa av Balis surfställen. Söker du betagande, fridfulla kustlandskap och soluppgångar är de östliga badorterna det bästa valet. Det kan till exempel vara Sanur, Nusa Dua och den lite mer avlägsna Candidasa-kusten.

I det mer avsides belägna och mindre besökta östra Bali och i den norra regionen hittar du förstklassisga dykområden och bukter med lugnt vatten. Här kan du utforska orörda korallrev med ett otroligt färgrikt djurliv. De centrala delarna av ön erbjuder även de många skäl att lämna stranden. Utforska till exempel Ubuds natursköna högland med de böljande risfälten, dalar och skogsinklädda floder. Ubud är emellertid inte bara ett ställe för kulturella dagturister. Här finns även massor för de mer äventyrslystna och för shopaholics. Du hittar idylliska bergsstigar på nära avstånd från designerbutiker och eleganta cafégator. Sightseeingmöjligheterna i Ubud är nästan oändliga. Själva staden är fylld av gamla tempel, palats och historiska platser. Det finns dessutom många fler ställen bortom allfartsvägarna runt omkring på denna magiska ö som jag varmt kan rekommendera att utforska.

Läs mer om Bali

Sevärdheter

Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter som du kan uppleva på din semester på Bali. Om du vill läsa om fler sevärdheter på Bali, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg om resor, där du kan hitta spännande artiklar om alla våra resmål. 

Vulkanen Batur

Bali är full av storslagen natr och en av de mest populära natur-sevärdheterna på ön, är vulkanen Batur, som ligger nordväst om en av öns andra kända vulkaner, Gunung Agung. Från vulkanens topp har du en fantastisk utsikt till det frodiga landskapet i området runt vulkanen och andra mäktga bergstoppar. Allt är dock inte så idylliskt som det ser ut: det är en aktiv vulkan, som hade sitt första dokumenterade utbrott år 1804 och det senaste år 2000.

För de flesta är detta dock inte någon anledning att hålla sig borta från att uppleva vulkanens spektakulära utsikt - och varje dag innan soluppgången börjar hundratals turister och lokala invånare turen upp till bergets topp, som ligger på 1700 meters höjd, för att se solen stiga upp över mosaiken av bergstoppar och sjön Batur (som levererar större delen av vattnet till Balis vattensystem).

Det finns markerade stigar på hela rutten, och turen till toppen tar 2-3 timmar om du är i någorlunda normal form. Om du vill vara på den säkra sidan, och inte vill vandra på egen hand, kan du delta i en guidad vandringstur, som normalt också inkluderar en picknick med ägg kokta i ångan från den aktiva vulkanen.

Pura Tanah Lot

Förutom sin fantastiska natur, är Bali känd för sina unika, historiska tempel. Ett av de mest berömda, och besökta templen på Bali, är det gamla hinduiska templet Pura Tanah Lot, som ligger på klippan Tanah Lot utanför den balinesiska kusten, cirka 20 km från huvudstaden Denpasar.

Det finns många legender, som förklarar ursprunget till Tanah Lots spektakulära läge, men det vanligaste lyder, att templet uppstod i samband med Dang Hyang Nirarthas besök på ön på 1500-talet.

Dang Hyang Nirartha var en hindusik pilgrim, säger legenden, och under hans resa längs öns sydkst såg han plötsligt klippan vid Tanah Lot, och beslutade sig för att vila där. Några lokala fiskare lade märke till honom, och köpte olika gåvor till honom - bland annat mat och dryck - för att han skulle klara kvällen. Efter att ha övernattat på ön, vände sig Dang Hyang Nirartha till fiskarna och bad dem bygga en hinduisk helgedom på klippan. Han sa, att under hans vila på klippan, hade han insett att det var ett heligt ställe att tillbedja de balinesiska havsgudarna på (som då, liksom idag, spelar stor roll i balinesisk mytologi).

Man byggde först en mindre helgedom, men senare byggde man ett tempel på klippan och detta tempel fick sällskap av sex andra tempel vid den sydvästra delen av den balinesiska kusten, som är byggda så att de - som pärlor på rad - ligger inom synvinkel från varandra.

Templet Uluwatu

Uluwatu - eller på balinesiska Pura Luhur Uluwatu - är ytterligare ett av Balis kända tempel, som framförallt uppnått berömmelse på grund av dess spektakulära läge på en 70 meter hög klippa som sticker ut i havet. På balinesiska betyder "Pura" tempel, "Ulu" näs (eller landets ände) och "Watu" betyder klippa, så namnet ger mening när man tar tamplets storslagna läge i betraktande.

Det finns tecken på att det har existerat ett mindre tempel i området innan det nuvarande byggdes, men historiska undersökningar pekar på att templet är en hel del år äldre än templet på Tanah Lot, då man menar att det härstammar från 1000-talet. Enligt lokal tro, sägs templet skydda Bali mot onda andra från havet, medan alla apor i området sägs skydda templet från dåligt inflytande

Läs mer

Stränder på Bali

Balis världsberömda stränder lockar tusentals besökare till landets vackra, soliga kuster varje år. Vi kan helt enkelt inte få nog av kuststräckorna här, det lokala kulturlivet och strandaktiviteterna - och det förstår jag mycket väl, för Bali är liksom t.ex. resmålen Maldiverna och Mauritius ett Paradis för dig som vill resa på en badsemester till exotiska omgivningar.

De flesta av Balis bästa stränder hittar du i söder, runt Kuta, Jumbran och Bukit-halvön. Nåra av dessa är mycket besökta (framförallt kuststräckan från Kuta till Seminyak). Om du hyr en taxi, är det dock enkelt att också hitta några oförstörda sandstränder utan för många andra turister. Det bästa strandvädret på Bali får du normelt mellan april och början av november, men eftersom Bali är en helårsdestination, bör väder och årstider inte vara något du ska oroa dig över då du planerar din resa.

Semestern på bali kan du t.ex. spendera med att surfa, fiska, dyka eller på en stand-up paddle board - vilka är bara några av de aktiviteter du kan utöva på en resa till Bali.

Med allt från livliga Kuta till den fidfulla idyllen vid Lovina, bjuder öns formidabla kustlinje på den perfekta utsäkten att åka bort och njuta av sol, strand och hav - och inte minst den fantasiska ö-stämningen.

Här hittar du ett urval av de stränder du kan njuta av på semestern, några är kända och välbesökta, andra mindre med bättre plats.

Balangan Beach

Bröllopsfotografer älskar den, surfare lovprisar den och resenärer som vill njuta av ett eftermiddagsdopp vandrar gärna en bit för att nå fram till den mjuka, vita stranden. Balangan är en av Balis mest avsides belägna stränder, vilket gör den till en perfekt tillflyktsort till dig som önskar komma bort från massorna och istället slappna av på din egen Bali-strand.

Lovina

Lovina, som var en pioner för den balinesiska turismen, är ändock så långt ifrån livliga, södra Bali du kan komma. Belägen på den norra delen av ön, kan denna favorit skryta med en lång rad mörka sandstränder. De lugna havet är perfekt till flera dopp, medan områdets tillbakalutande atmosfär och vänliga lokalbefolkning gör det möjligt att slappa av helt och hållet.

Jungutbatu

Landsorten Jungutbatu, som sträcker sig längs den nordvästra kusten, har en mitt bestående av hotell och restauranger. Stranden är inte direkt bra till badning, men den är vacker med en bukt av vit sand vid det turkosa havet, som är fullt med träbåtar och rektangulära tångfarmar. Det är en ideal plats för en drink vid solnedgången, eller bara för att njuta av dagen och utsikten till vulkanen Gunung Agung i nordväst. 

Kuta Beach

Kuta Beach är långt ifrån en välbevarad hemlighet, men dess popularitet betyder inte att du ska hålla dig borta. Kutas berömda vita strand och spektakulära solnedgång är faktiskt ett måste att uppleva på bali, så anslut dig till folkmängden och hitta en ledig plats på stranden, för att njuta av en Bintang medan solen går ner över en av sydöstra asiens mest berömda stränder.

Padang Padang

Padang Padang är lika berömd för sin unika ingång som för det lugna turkosa vattnet som här kännetecknar kusten. En klippa tornar upp sig över stranden och bildar en oförglömlig grottingång till stranden. Framme vid Padang Padang gör den silkeslena vita sanden och de surfvänliga vågorna denna populära badvik till en oförglömlig upplevelse på Bali.

Jimbaran Beach

Jimbaran på den södra spetsen av Bali är mycket mer än bara en strand. Faktiskt är denna lilla fiskeort hemstad för några av öns mest exklusiva semesteresorter. De njuter gott av sitt läge vid den pittoreska stranden med utsikt över Jimbaranbukten. Stranden är livligare än några av Balis mer avlägsna stränder, med är det perfekta stället till en middag på en fiskrestaurang, där du samtidigt kan njuta av solen som går ner över bukten.

Crystal Bay

En pittoresk liten krok med vit sandstrand och enastående klart vatten. Crystal Bay är inte överraskande en populär plats för dykare i Nusa Lembongan. De flesta kommer på morgonen, som om du är här på eftermiddagen, kommer du sannolikt ha havet för dig själv - det finns också goda möjligheter att snorkla här, och det ligger en helgedom på en holme utanför kusten. Var uppmärksam på, att strömmen i bukten kan vara stark i samband med tidvattnet.

Seminyak Beach

Idag är Seminyak en av Balis mest trediga enklaver, och ett bra exempel på öns förvandling från exotiskt fjärran ö, till populärt resmå. I Seminyak vimlar det av restauranger, barer och butiker, men här finns också en sandstrand. Den är vackraste i skymning, när solen sjunker långsamt ner i horisonten.

Pemuteran

Pemuteran lever ett dubbelliv som fiskeort och avslappnat semeterstället. Uöver möjligheten för att slappna av på stranden - en böjd sträcka av svart och gyllene sand, som sträcker sig över en kilometer - är Pemuteran framförallt känd för snorkling och dykning. Med mer än ett dussin rev inom räckvid från kusten Pemuteran har det största området med lågvattensrev på Bali), och ett lugnt hav, finns här något för alla. Det marina livet är likaså mycket varierat med allt från sköldpaddor och gigantiska musslor till djävulsrockor och valhajar (det är dock en sällsynt syn).

Yeh Gangga Beach

Kusten vid Tabanen är en nästan oberörd sträcka av svart sand, som dessutom kännetecknas av de märkliga klippformationerna utanför kuten. Den mest tilltalande (och välutvecklade) sektionen ligger vid Yeh Gangga, som har utvecklats till ett lite exklusivt hideaway under de senare åren. Havsströmmarna gör det farligt att simma här, men landskapet är otroligt med de stora stenarna och stranden som stäcker sig flera kilometer i åt båda håll.

Sanur Beach

Det finns en anledning till att resorten redan tidigt började dyka upp vid Sanur, då detta kustdistrikt är mindre hektiskt än några av grannområdena på Bali. Sanurs populära strand består av fin vulkanisk sand, medan den långa, snirkliga vägen längs stranden passar perfekt till cykling. Sanur bjuder faktiskt på massor av utomhusaktiviteter, där de lokala t.ex. flyger avancerade drakar i den konstanta havsbrisen.

Geger Beac

Bali kan skryta med massor av stränder, som bäst upplevs från en surfbräda. Det finns dock också stränder som den relativt lugna Geger Beach, som är helt perfekta till att bara njuta av lite solsken. Ta ett dopp i det vackra turkosa havet, lägg dig i sanden, eller ta en promenad längs kusten vid den som kan vara en av Balis mest lugna stränder.

Pasir Putih

Nio kilometer nordöst om Candi Dasa ligger den berömda, och mycket vackra stranden, Pasir Putih (White Sand Bay). Det är inte en lätt strand att nå fram till, men det är också en del av charmen. Den svarta sandbukten känns därför vild och avsides, och ligger omgiven av palmer och lite skog, samt skärmas av, av klippiga uddar. Det azurblå havet är perfekt till simning och revet utanför staden bjuder på bra snorkling.

White Sand Beach

Avsides, bra dold och en helt annan värld i jämförelse med Balis mest livliga områden - det är White Sand Beach. Här är det idealt att njuta av en dag med snorkling, eller endast för att komma bort från folkmängderna. Tillgång är via en ojämn väg, som bäst bemästras med en 4x4 - men det är värd besväret, för White Sand Beach bjuder tack vare sitt avsides läge, på Balis vackraste natur.

Balian Beach

Surfarna var de första som kom till Balian Beach, som i dessa kretsar är känd för att ha västra Bals mest stabila left hand breaks, med större vågot, som bryter ute vid udda och mjuka toppar nära kusten. Men oavsett om du är en surfare eller inte, så är den lygna landsorten ett avslappnande resmål på västkusten. Här råder ingen trängsel, inga turistbutiker, utan bara enkel inkvartering, ett par warung (gatukök) och en strandbar. Man har känslan av att vara bland de första turisterna på stället, och du bör också skynda dig hit innan det blir allt för populärt. Det enda negativa är, att det kan vara en kraftig ström vid kusten, så du ska fråga lokalinvånarna om råd innan du badar, eller hålla dig till lågvattnet.

Läs mer

Mat och dryck

Här har vi valt ut några av de kulinariska specialiteterna och typiska rätterna som du kan smaka på, när du är på semester på Bali. 

Lawar

En av de mest kända rätterna på Bali, är rätten lawar, som består av en blandning av gröna bönor, ägg, olja, lime, kokosmjölk, socker, färsk kokos, köttfärs och massor av lokala örter och kryddor som steks i kokosolja.

Du kommer märka, när du sitter med menyn i handen på en balinesisk restaurang, att lawar ofta är namngivet med hänseende till vilka huvudingredienser rätter innehåller, t.ex. lawar ayam är med kyckling, lawar babi är med fläsk och lawar nangka är med jackfruit.

Du kan hitta rätten både på vanliga balinesiska restauranger samt i många av de så kallade warungs som finns överallt på bali (och är små familjedrivna restauranger eller caféer).

Betutu

Betutu är en annan av Balis kända och populära rätter. Betutu är det balinesiska ordet för en viss kryddblandning, som bland annat består av vitlök, gurkmeja, ingefära, galanga, nötter, chili, chili, räkpasta och jordnötter, som först blandas noga och steks med kokosolja för att frigöra aromerna, och därpå kombineras den med någon typ av kött - normalt kyckling eller anka.

Ofta serveras rätten tillsammans med plecing kangkung (en rätt vars huvudingrediens är kryddad spenat), stekta jordnötter och rätten sambal terasi (som är en starkt kryddad chilirätt med olika ingredienser, bland annat ingefära, fisksås och vitlök).

Rätter varier ofta beroende på, på vilken del av ön du befinner dig. I Klungkung-regionen lafas den nästan alltid med kyckling fylld med betutu-kryddor; i Gianyar-regionen är den ofta lagad inpackad i blad; och i Gilimanuk-regionen är betutu-blandningen kryddad på ett sätt, som gör den väldigt stark (så om du inte tycker om starka rätter, ska du nog hålla dig borta från denna version).

Satay

Den balinesiska rätt som nog nått störst utbredning i Indonesien, är Satay, som ursprungligen kom till ön från Java, varpå den spridde sig till alla delar i landet, så att den idag har status som en slags indonesisk nationalrätt.

Var rätten kom från, innan den nådde Java, är starkt omdiskuterat, men det sägs att rätten utvecklades av javanesiska gatuförsäljare, som lagade sin egen version av indisk kebab. Än idag är rätten populär i många warungs.

Rätten består av kryddat kött, som antingen kan vara kycklingkött, getkött, fårkött, oxkött, fläskkött, fisk eller tofu. Köttet grillas över ett bål av trä eller kol, och smaksätts med lokala kryddor. Rätten serveras därefter tillsammans med olika såser, som normalt är en kombination av soja- och jordnötssås (vilket är anledningen till att jordnötssås ofta kallas sataysås på Bali).

I den autentiska versionen av rätten används spett, som består av material från kokospalmen, men då dessa kan vara dyra och svåra att få tag på, använder man istället bambuspett som ersättning.

 

Läs mer

Destinationer på Indonesien

Hitta din resa till Indonesien här

Information om Bali

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Bali. Du kan bland annat läsa om resmålets geografi, befolkning, historia och klimat, som kan fungera som inspiration till din resa till Bali. Om du önksar att hitta mer inspiration till din resa, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor, där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål. Trevlig läsning och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Ön Bali ligger 3,2 kilometer öster om huvudön Java, endast avskilt från Bali-sundet. Ön är cirka 153 kilometer bred från öst till väst, och 112 kilometer lång från norr och söder, och täcker totalt en area på 5.780 km2.

Den största staden på Bali, är provinshuvudstaden Denpasar, som ligger nära öns södra kust och har en befolkning på cirka 500.000 invånare. Balis näst största stad är den gamla koloniala huvudstaden, Singaraja, som ligger på nordkusten och har en befolkning på cirka 100.000 människor. Totalt har ön runt 4,2 miljoner invåare.

Språk

De två mest talade språken på Bali, är balinesiska och indonesiska - och de flesta balinesiska invånarna på ön talar båda dessa språk - och ofta ett tredje språk utöver detta. Det vanligaste talspråket runt turistområdena, är indonesiska, då många av de lokala som arbetar i turistbranschen ursprungligen är invandrare från Java, Lombok, Sumatra och andra delar av Indonesien.

Traditionellt var användandet av olika balonesiska språk bestämda av det balinesiska (hinduiska) kastsystemet, och av det därmed följande klanmedlemskapet, men denna tradition är avtagande i modern tid. Förutom de olika balonesiska språken används också kawi och sanskrit av hinduiska präster på Bali då hinduisk litteratur i huvudsak är skriven på sanskrit.

Engelska och kinesiska är de två mest talade utländska språken; engelska på grund av turistsektorn och det engelskspråkiga diaspora-samhället på ön; och kinesiska på grund av den stora kinesiska invandringen som har strömmat till ön genom tiderna. Förutom dessa två språk, kommer du också ofta kunna se skyltar på andra utländska språk, som t.ex. japanska, koreanska, franska, ryska och tyska.

Religion

Indonesien är ett övervägande muslimskt land, och är känt för att vara det land som har den största muslimska befolkningen (i relation till invånarantalet), då hela 87% av befolkningen har Islam som religion. Men Bali är ett undantag från regeln, då hela 83,5% av öns befolkning förhåller sig till balinesisk hinduism, som är en blandning av existerande lokala religioner och gamla hinduiska traditioner, som härstammar från Syd- och Sydostasien.

Endast cirka 13 procent av Balis befolkning bekänner sig till Islam, medan drygt 2 procent av Balis befolkning är kristna, och knappt 1 procent av befolkningen är buddhister.

Den balinesiska hinduismen har rötter i indisk hinduism, som kom till ön via huvidön Java, som historiskt varit ett centrum för hinduiska och buddhistiska imperier. Det är oklart exakt när hinduismen kom till Bali från Indien, men historiker menar, att hindusimen började att prägla det indonesiska öriket redan på 100-talet e.Kr.

Den balinesiska hinduismen adopterade sedan delar av de urpsrungliga balinesiska stammarnas animistiska traditioner, däribland tron på att gudarna finns överallt (det vill säga, alla element i naturen representerar gudarnas magi) och alla saker i naturen rymmer andar, vars energi kan styras i både god och ond riktning.

Populärt på Bali

Indonesien, Bali
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Indonesien, Bali
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Indonesien, Bali
  • Närmaste flygplats: 38 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera