Resor till Irland

Res till Irland och upplev ett litet charmigt hörn av Europa. På "Den Gröna Ön" kommer du snabbt att känna dig som hemma tack vare irländarnas gästvänlighet och avslappade inställning till livet. Samtidigt är en resa till Irland en möjlighet till att få uppleva ett annorlunda och spektakulärt landskap och inte minst en kultur som är rik på traditioner som vittnar om landets fascinerande historia.

I den trevliga huvudstaden Dublin väntar dig ett medryckande musikliv på de populära musikställena, lockande shopping i de små, unika butikerna samt talrika sevärdheter i form av intressanta museer och konstgallerier. En resa till Irland och framför allt till Dublin är naturligtvis inte komplett utan att avnjuta en Guinness, det mörka irländska ölet, på en traditionell pub. Gemenskapen på pubarna utgör fortfarande en viktig del av irländarnas livsstil och är det perfekta stället att uppleva vilket gästvänligt folk irländarna är. Är du mer än allmänt intresserad av ölbryggningskonsten kan du eventuellt även styra kosan till själva Guinnessbryggeriet. Dublin är emellertid bara en av många attraktiva städer som du bör besöka på din resa till Irland.

Även om du lätt kan tillbringa flera dagar på att bara utforska Dublin så bör du inte resa till Irland utan att också uppleva den fantastiska naturen och det betagande landskapet utanför storstaden. Om du hyr en bil lägger sig en hel värld för dina fötter fylld av vackra kuster, sägenomspunna slott och borgar samt inte minst ett pärlband av små pittoreska byar, vilket i sig är värt att åka till Irland för.

Irland har med sin enastående kombination av levande städer och orörd natur som resmål mycket att bjuda på för både barn och vuxna. Här kan ni välja fritt om semestern ska användas til att gå vandringsturer i dessa vackra "kulisser" som Irlands natur utgör eller bege er ut på äventyr i de historiska städerna - eller kanske lite av båda delar.

Ön Irland som är nästan dubbelt så stor som Danmark består formellt sett av Republiken Irland samt Nordirland. Sistnämnda som enbart utgör ungefär en sjättedel av ön är en del av Storbritannien. Under din resa på Irland kommer du knappast att märka någon skillnad om du korsar gränsen mellan de två delarna av ön. Den mest iögonfallande skillnaden är egentligen att man i Nordirland anger avstånden i miles. I Nordirland använder man dessutom precis som i England fortfarande pund och inte euro.

HIdeaways är specialist på resor till Irland där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

>> Läs också om resor till Skottland
>> Läs också om resor till England

Resmål i Irland

  • Gästrecensioner 9,6
    Dublin
    32 hotell
    Irlands stämningsfulla huvudstad är känd för sina otaliga, traditionsrika pubar och sitt livliga nattliv, men har även mycket annat att bjuda på som resmål. Dublin utgör även landets kulturella centrum med massor av gallerier, museer och teatrar, ... som du lätt kan tillbringa en hel semester med att utforska. Läs mer

Populära hotell i Irland

Irland, Dublin
8,6
Mycket bra
1410 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Avstånd till centrum: ca. 700 m
  • Internet/Wi-Fi
Irland, Dublin
9,5
Fantastiskt
733 omdömen
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Närmaste strand: ca. 800 m
  • Internet/Wi-Fi
Irland, Dublin
9,0
Fantastiskt
4952 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2.2 km
  • Internet/Wi-Fi

Sevärdheter

Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter du har möjlighet att uppleva på din semester på Irland. Beskrivningarna ska uteslutande ses som inspiration och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter, rekommenderar vi dig att läsa vår blogg om resor, där du hittar en mängd artiklar om alla våra resmål.

Dublin

Dublin är Irlands största stad med cirka 1,2 miljoner invånare, och dessutom landets huvudstad. Det är också Irlands centrum för utbildning, konst, administration, ekonomi och industri, samt landets mest besökta resmål med cirka 8,6 miljoner besökare varje år.

Bland det största sevärdheterna i staden finns Guinness Storehous, Dublin Castle, St. Stephens Green, Phoenix Park, Christ Church-katedralen, St. Patricks-katedralen, Spire of Dublin, Dublin Zoo, Jameson Distillery Bow St., Ha´penny Bridge, National Gallery of Irland, Merrion Square, National Museum of Irland, Chester Beatty Library, National Botanic Gardens, Dublinia, Dublin-bukten, National Museum of Irland - Archaeology, The little museum of Dublin, Molly Malone, National Library of Irland - och många, många fler...

The Cliffs of Moher

The Cliffs of Moher är en 14 kilometer lång rad av klippor vid havet placerade på den sydvästra kanten av Burren-regionen i County Clare. Vid dess södra ände stiger de 120 meter över Atlanten, medan de norr om O'Brian's Tower (ett runt stentorn byggt 1835) når dess maximala höjd på 214 meter.

Från klipporna och från toppen av tornet kan du se Aranöarna i Galway Bay, Maumturks och bergskedjan Twelve Pins i norr, samt Loop Head i söder. Klipporna är bland de mest besökta sevärdheterna på Irland med cirka 1,5 miljoner besökare om året, vilket gör dem till den tredje mest besökta sevärdheten i landet, endast överträffad av Guinness Storehouse och Dublin Zoo - båda i huvudstaden Dublin.

Glendalough

Glendalough är ett dalområde som ligger i Wicklow Nationalpark, cirka 60 kilometer söder om Dublin. Det är ett kristet pilgrimsställe, vars historia sträcker sig mer än 1500 år tillbaka i tiden. Kombinationen av vacker natur och en unik kulturhistoria har gjort området till en av de mest besökta attraktionerna i landet.

Dalen omfattar ett gammalt klosterkomplex med kyrkor och andra historiska byggnader, däribland ett tusen år gammalt torn samt den ännu äldre kyrkan St. Kevin's Church (uppkallad av den kristna predikanten och helgonen St. Kevin, som grundade kyrkan under sin bosättning i dalen på slutet av 500-talet), som alla härstammar från innan vikingarna kom till Irland. 

Dalen rymmer också två vackert belägna sjöar - den övre och den nedre sjön - som kominerade med den omgivande dalen juder på ett attraktivt rekreationsområde som flitigt används av irländarna själva.

Information och fakta

Här nedan har vi samlad en del fakta och information om Irland. Du kan bland annat läsa om landets geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi och befolkning

Med sina 70-273 kvadratkilometer utgör Irland cirka en sjättedel av öb Irland, medan Nordirland utgör resten. Irland delar sin enda landsgräns med Nordirland, som är en del av Storbrittannien, resten är omgiven av Atlanten mot väst och norr, av det Keltiska Havet i söder, av St. George's Kanal i sydöst och av den Irländska Sjön i öster.

Irlands huvudstad och största stad, är Dublin, som ligger på den östra delen av ön, och som huserar cirka en tredjedel av landets totalt 4,8 miljoner invånare.

Landets västra landskap består i huvudsak av klippor, backar och berg. De centrala låglandsområdena präglas av glaciala avlagringar av lera och sand, och rymmer många våtmarker och sjöar. Den högsta punkten i landet är Carrauntoohil på 1.038 meter, som ligger i Macgillycuddy's Reeks bergkedja i sydväst, medan River Shannon, som korsar det centrala låglandet, är den längsta floden i Irland på 386 kilometer. 

Klimat och väder

Irland har ett tempererat kustklimat, som påverkas starkt av närheten till Atlanten och Golfströmmens uppvärmande effekt.

De sydvästra områdena upplever mest nederbörd som följd av sydvästra vindar, medan huvudstaden Dublin för minst nederbörd. Det är flest solskenstimmar i den sydöstra delen av landet, medan det är mest vind i de norra och västra delarna av landet, som är bland de platser i Europa som får mest vind.

De varmaste månaderna på året, är juli och augusti med 16 grader i genomsnitt, följt av juni och september med 14 grader i genomsnitt. De kallaste månaderna på året är januari och februari med 5 grader i genomsnitt, följt av december och mars med 7 grader i genomsnitt. Mest nederbörd faller i augusti, oktober och december med 80 mm i genomsnitt, medan april, maj och juli är de månader som har minst nederbörd med 50 mm i genomsnitt.

Historia

Irlands historia kan dateras minst 10.000 år tillbaka, då de första samlarna och jägarna begav sig från de europeiska fastlandet till det som idag utgör Irland, förmodlige via en landtunga.

På 400-talet e.Kr. kom Kristendomen till IRland, inte minst tack vara missionären St. Patrick, som - enligt legenden - utnämndes till biskop av St. Germanus (biskopen av Auxerre) år 432. Irland hade redan innan St. Patricks ankomst så smått blivit  kristet, och Påve Celestin hade året innan skickat den förste biskopen till landet, men det var på grund av St. Patricks mission i norra, centrala och västra Irland som kristnandet tog fart på allvar.

År 444 upprättade St. Patrick sitt biskopsråd i Armagh i Nordirland, som fortfarande är Irlands kyrkliga huvudstad. Även om St. Patrick aldrig helgonförklarades av den katolska kyrkan, blir han än idag betraktad som Irlands skyddshelgon, samt skyddshelgon för ingenjörer och de utsatta. Hand dödsdag den 17 mars, firas som St. Patrick's Day på Irland och på alla de platser dit irländska utvandrare har emigrerat. Dagen är både en hyllning till St. Patrick, ett firande av irländsk kultur och Irlands nationaldag. Markeringen sker vid gudstjänster i landets kyrkor, religiösa processioner, stora parader där alla är iklädda gröna kostymer (som ska spegla St. Patricks treklöver), militära parader, fester, musik och mycket mer.

St. Patrick har satt sin prägel på många andra sätt: en av legenderna om Patrick säger att han använde en treklöver, kallad shamrók, till att illustrera treenigheten. Treklövern är idag Irlands nationalsymbol.

Runt slutet av 700-talet hade kristendomen brett ut sig så mycket på Irland, att den nästan fullständigt hade avlöst den keltiska paganismen som dominerande religion. Härefter bidrog danska och norska vikingar till Irlands tidiga historia: på 700-talet hade den stora efterfrågan på jord i Skandinavien tvingat många adelsmän och krigare att söka efter land på annan plats. Några av dessa var yngre söner, som inte skulle få ärva något av deras fäders egensdom. Framförallt adelsmän, som endast hade lite att förlora, började att samla grupper av krigare och söka sig till de brittiska kusterna.

De första vikingatågen i irländsk historia ägde rum år 795 e.Kr. då vikingar, möjligen från Norge, plundrade ön Lambay. Därefter följde andra. Dessa tidiga vikingatåg på Irland, var generell i liten skala, men de markerade ett dramatiskt avbrott på Irlands späda, kristna guldålder, som hade börjat ett par århundraden tidigare. Istället följde tvåhundra år av vågor med vikingatåg över hela Irland. De flesta av de tidiga vikingatågen genomfördes av vikingar bosatta längs fjordarna i västra Norge. Man anser att dessa vikingar först seglade till Shettlandöarna sedan vidare till Orkney och därifrån ner längs Skottlands atlantkust för att slutligen nå Irlands kuster. Senare kom även danska vikingar som bland annat bidrog till anläggandet av Irlands nuvarande huvudstad Dublin.

Andra länkar