Resor till Dublin

Res till Dublin och upplev en storstad som har sin alldeles egna atmosfär och en befolkning som har en smittande, omedelbar livsglädje. Med sin överskådliga storlek är Dublin perfekt för en förlängd weekend eller som utgångspunkt för en lite längre semester på Den Gröna Ön. Den irländska huvudstaden är i och för sig framför allt känd för sina otaliga pubar, där det alltid är massor av liv och rörelse och ofta även live musik. Men även om det närmast är ett måste att avnjuta en Guiness eller två under loppet av semestern, så finns det även mycket annat att uppleva för hela familjen i Irlands enda storstad.

En semester i Dublin är till exempel en möjlighet att resa i vikingarnas fotspår. Historien om vikingarna som slog sig ner här under 800-talet och var med och grundade staden, kan du bland annat utforska på National Museum of Ireland eller museet Dublinia, som är mycket lämpat för barnfamiljer. Dessa två är bara ett par av många museer runt omkring i stan. Du kan även tillbringa mycket tid med att utforska intressanta gallerier, bryggerier och historiska sevärdheter så som det flotta Dublin Castle.

Medan Irland är känt över hela världen som hemlandet för en av världens mest kända ölsorter så har landet traditionellt sett inte utmärkt sig speciellt kulinariskt. Du kan fortfarande hitta pubar i Dublin där du kan få dig serverad en riktig, gammaldags Irish Stew. Men om du föredrar lite lättare rätter kan du även glädja dig åt att Dublin, framför allt på senare år, har genomgått en gastronomisk utveckling som påminner om den man kan se med det Nya Nordiska Köket här hemma. Reser du till Dublin, kan du därför se fram emot en riktig livsnjutarsemester med god mat och restauranger som sätter en ära i att använda färska, lokala råvaror i nya rätter tillagade med inspiration från det traditionella köket.

Läs mer om Dublin

Destinationer i Irland

Hitta din resa till Irland här

Information och fakta

Här nedan har vi samlad en del fakta och information om Dublin. Du kan bland annat läsa om stadens geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi och befolkning

Dublin, som både är Irlands huvudstad och största stad, ligger i provinsen Leinster på Irlands östkust vid mynningen av floden Liffey. Staden gränsar upp till bergskedjan Wicklow Mountains i söder, och är omgiven av ett platt lantbruktsområde i norr och väst. Liffeyfloden delar staden i två delar, vilka kallas Northside och Soutside.

Befolkningsantalet i Dublin ligger på runt 1,2 miljoner invånare, men befolkningen i Greater Dublin-området ligger på cirka 1,9 miljoner invånare. 

Klimat och väder

I likhet med större delen av nordvästra Europa, har Dublin ett kustklimat med svalare somrar, milda vintrar och moderata temperaturer. Stadens skyddade läge på östkusten, gör att den endast mottager cirka hälften av den nederbörd som faller på västkusten, och staden är den torraste platsen på Irland.

Det förekommer starka atlantska vindar i staden, som är mest förekommande på hösten. Men liksom med nederbörde, är Dublin också skonat i förhållande till västligt belägna områden på Irland. På vintern kan östvindarna dock få städer att kännas kalla och de för ibland med sig snöoväder.

De varmaste månaderna på året är juli och augusti med 16 grader i genomsnitt, följt av juni och september med 14 grader i genomsnitt, medan de kallaste månaderna på året är januari och februari med 5 grader i genomsnitt, följt av december och mars med 7 grader i genomsnitt. Mest nederbörd faller i autgusti, oktober och december med 80 mm i genomsnitt, medan april, maj och juli är de månader som har minst nederbörd med 50 mm i genomsnitt.

Transport

Dublin har ett välutvecklat transportsystem, och en omfattande infrastruktur, som gör det lätt att ta sig runt i staden på en semester, oavsett om du åker med offentliga tranportmedel eller hyr en bil.

Vägar

Vägnätet på Irland är primärt fokuserat runt Dublin. Motorvägen M50, som är en semi-ringväg, som går söder, väster och norr om staden, utgör en viktigt knutpunkt med resten av landet. Dublin har dessutom ett nätverk på nästan 200 bussrutter, som täcker staden och förorterna. Största delen av dessa rutter ägs och betjänas av Dublin Bus, men en rad mindre bussbolag finns också på marknaden.

Tåg/Spårvagn/Metro

För närvarande finns inget metrosystem i Dublin, men det finns planer på att anlägga ett sådant, under namnet Metrolink, som planeras löpa från Dublins norra sida till Sandyford via Dublin flygplats och St. Stephen's Green. Metron förväntas invigas år 2027.

Dublin Suburban Rails betjänar fem järnvägslinjer, som täcker Greater Dublin-området, och pendlarorter som Drogheda och Dundalk i Country Louth. Commuter Rail betjänar fyra andra linjer med dieseltåg. Därutöver existerar en snabbspårväg, The Luas, som har varit i drift sedan år 2004, och transporterar över 34 miljoner passagerare årligen. Systemet har två linjer, Red Line och Green Line, vilka båda år spårvagnslinjer och totalt har 67 hållplatser.

Flygplatser

Dublin Airport (DUB) ligger 10 kilometer norr om Dublin i Collinstown, Fingal. Flygplatsen har för närvarande cirka 30 miljoner passagerare årligen, vilket gör den till den 14:e mest använda flygplatsen i Europa. Flygplatsen är huvudkvarter för Irlands flygbolag, Aer Lingus, samt några av Europas största lågprisbolag, såsom Ryanair, CityJet och Norwegian Air International.

Flygplatsen har två terminaler. Terminal 1 betjänar för ögonblicket alla flygbolag förutom Aer Lingus, American Airlines, Delta Air Lines, Emirates, Norwegian (långdistans) och United Airlines, som flyger från Terminal 2.

Populärt i Dublin

Irland, Dublin
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Irland, Dublin
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Irland, Dublin
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter