Resor till Hveragerdi

Hveragerði har sitt namn från det isländska ordet för "varm källa", Hver. Den lilla staden ligger ju också i ett område med en ytterst aktiv berggrund vilket man bland annat utnyttjar till uppvärmning av hundratals drivhus i vilka det huvudsakligast odlas blommor. Den underjordiska värmen kan du även känna på din egen kropp i någon av de varma källorna som utgör stadens huvudattraktion.

Islands blomsterstad

Det är bara 45 kilometer från huvudstaden Reykjavík till Hveragerði, så det kommer en hel del dagsturister hit. Men om du slår dig ner här en längre tid så har du bättre möjlighet att njuta av områdets attraktioner fullt ut. Besök till exempel den geotermiska parken Hverasvæðið, som ligger mitt i stan. Här kan du lära dig mer om Islands unika geologi, och om hur man utnyttjar den varma marken inte bara till att värma bad utan även till ekonomiskt inbringande växthus. Under en rundtur i den familjevänliga parken får du bland annat möjlighet att värma fötterna i en "hot spring" och baka ditt eget bröd i en jord ugn. Det kan också "varmt" rekommenderas att göra ett besök i det lokala badhuset, Laugaskarð, där vattnet i utomhusbassängen naturligtvis är behagligt uppvärmd av värmen från marken.

Hveragerdi är en stad under tillväxt. Närheten till Reykjavík och den omkringliggande storslagna naturen gör staden mycket attraktiv. Som besökare är det också lätt att förälska sig i den lilla staden som i skrivande stund har cirka 2 300 invånare. De varma, ångande källorna runt staden lockar naturligt till sig uppmärksamhet, men reser du till Hveragerði, kan du till exempel även fiska öring och lax i Varmá-floden eller göra en vandringstur längs stigarna i de omkringliggande bergen.

Trots sin förhållandevis beskedliga storlek finns det tack vare Hveragerdi's popularitet som resmål ett bra urval av matställen i staden. Du kan dessutom hitta de flesta dagliga förnödenheterna i den lokala supermarketen. Har du behov av större shoppingmöjligheter så tar det dig dessutom inte mer än 30-40 minuter att köra till Reykjavík, där du även kan se fram emot ett rikt restaurangliv.

Utforska södra Island

Du kan lätt fördriva ett par dagar med att enbart utforska Hveragerði och de närliggande natursköna omgivningarna. En resa till Hveragerði ger dock även en perfekt möjlighet till att uppleva de många andra, berömda sevärdheterna på södra Island.

Har du rest till Island för att uppleva det betagande vulkanlandskapet så ligger både Landmannalaugar och Þórsmörk inom räckhåll när du har din bas i Hveragerdi. Båda hör till de mest kända ställena som mål för längre vandringsturer på Island, men det är även möjligt att köra dit och utforska området på kortare turer. Det kräver dock vanligtvis att du antingen själv kör i en lämplig fyrhjulsdriven bil, eller ännu bättre följer med på en guidad tur.

Du kan däremot själv utan problem göra en dagsutflykt till exempel till det imponerande vattenfallet Gullfoss, Þingvellir eller Geysir, som har get namn åt gejsrarna. Alla tre platserna utgör delar av den kända Golden Circle, som rymmer de största sevärdheterna inom kort räckvidd från Reykjavík. Följer du "cirkeln" i egen hyrbil så kan du tillbringa precis så kort eller lång tid som du vill på varje ställe.

Boka din resa till Hveragerdi på Island online

Det lägsta priset på din resa till Hveragerdi på Island hittar du online i sökmotorn som jämför priser på hotell och flygbolag, både lågprisbolag som easyJet och Norwegian och vanliga reguljärflygbolag som Icelandair och SAS.

Hideaways är en online-resebyrå och specialist på resor till Hveragerdi och andra resmål på Island där du bor på noga utvalda hotell på din resa. Boka ditt hotell online om du själv vill arrangera transporten eller boka en paketresa som inkluderar flyg, hotell och hyrbil om du vill ha full trygghet. Du kan även få ett skräddarsytt erbjudande på en rundresa helt efter dina egna önskemål och behov.

Läs mer om resor till Island i vår guide om landet.

Välkommen till Hveragerdi

Läs mer om Hveragerdi

Destinationer i Island

Hitta din resa till Island här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter