Resor till Siglufjordur

Fisket har inte längre samma betydelse för Siglufjörður som på 1950- och 60-talet då stadens lilla hamn var fullpackad av fiskebåtar och hanteringen av den dagliga fångsten sysselsatte tusentals personer. När sillen plötsligt försvann från havet vid den isländska nordkusten, sjönk även stadens invånarantal drastiskt. I dag har Siglufjörður, som lokalt ofta kallas Sigló, därför bara omkring 1 300 invånare.

Nytt liv i Sigló

Det är trots fiskets nedgång fortfarande massor av liv i Siglufjörður. Den lilla avsides belägna kuststaden lockar fortfarande många äventyrslystna, men inte på grund av fisket, även om det är många sportfiskare bland de besökande. Det är däremot Siglufjordurs natursköna läge vid foten av en bergssluttning längst in i en vacker fjord och den charmerande atmosfären som har gjort staden till ett allt mer populärt resmål. Inte minst efter öppnandet av Hedinsfjörður-tunneln 2010 har fler och fler fått upp ögonen för Sigló, som därmed har blivit en populär avstickare från Islands berömda ringväg.

Även om stadens namn inte nämndes så fick ändå Siglufjörður lite extra uppmärksamhet 2015 i samband med den isländska kriminalserien "Fångad - en mördare ibland oss" (Ófærð), som filmades här och sedan visades i många andra länder. Seriens något dystra stämning till trots, vilken är svår att känna igen i verklighetens Siglufjörður, så var de vackra landskapsbilderna utan tvekan bra PR för området.

Attraktioner

Även om Siglufjordur inte längre kan kalla sig världens sillhuvudstad så är det fortfarande liv i hamnen där de små traditionella fiskekuttrarna dagligen landar sin fångst. Det ligger dock även turbåtar i hamnen vilka bland annat erbjuder turer ut på havet för att korsa polcirkeln. Utöver båtarna i hamnen omfattar stadens attraktioner välkända Herring Era Museum, som på bildligt vis berättar om sillfiskets storhetstid och områdets historia. På en tur runt i den lilla staden kommer du dessutom hitta gallerier med lokal konst, caféer och butiker, som ligger inhysta i en del av stadens gamla färgglada byggnader. Ta eventuellt även vägen förbi stadens mikrobryggeri för att få en rundvisning och smaka på det lokala ölet.

Friluftsliv i storslagen natur

Som på så många andra ställen på Island, är den helt stora attraktionen i Siglufjörður dock utan tvekan det omkringliggande storslagna landskapet och den orörda naturen. Sportfiskare kan åka med turbåtar ut på havet eller prova lyckan i Hólsá-floden. Vandringsintresserade har också rikligt att välja bland i dessa trakter. Populära rutter inkluderar stigar över bergspassen Hólsskarð och Hestskarð till den vackra och öde Hedinsfjörður. På vintern är det inte vandringskängor utan skidpjäxor du ska dra på dig. Reser du till Siglufjörður på vintern, kan du nämligen lägga mycket tid på det närliggande berget Skarðsdalur, där du hittar många populära skidliftar och nerfarter.

Boka din resa till Siglufjordur online 

Du kan lätt och säkert boka din resa till Siglufjordur online. Välj själv om du vill boka en paketresa där du är täckt av paketreselagen och resegarantin, eller så kan du nöja dig med att boka ditt hotell i Siglufjordur genom Hideaways, om du själv vill arrangera transporten. Vi erbjuder resor till Island alla dagar året runt och du kan i sökmotorn se information om priser och flygavgångar. Det optimala sättet att uppleva Island på är på en rundresa, och hos Hideaways skräddarsyr vi gärna en resa inklusive flyg, hotell och hyrbil helt utifrån dina önskemål och behov.

Läs mer om Siglufjordur

Destinationer i Island

Hitta din resa till Island här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter