Resor till Trentino-Alto-Adige/Sydtyrol

Trentino-Alto Adige/Sydtyrol är en självstyrd region i den nordligaste delen av Italien, vilken i sin tur är uppdelad i två provinser: provinsen Trento, som i dagligt tal är känd som Trentino, och provinsen Bolzano, som är mer känd som Alto-Adige/Sydtyrol.

Regionen har en rik och dramatisk historia som speglar dess läge mellan södra och norra Europa och mellan latinska och germanska kulturer och folkslag. Regionen har både legat under romerskt överherradöme - romarna koloniserade regionen år 15 f.Kr. - och varit delat mellan invaderande germanska stammar (alemannerna och langobarderna), innan regionen blev en del av det bayerska hertigdömet och Karl Den Stores, Riks-Italien (Kungariket Italien).

Från 800-talet och fram tills det blev annekterat av Italien 1919 var regionen dessutom en del av den Habsburgska Monarkin och dess föregångare; Det Österrikiska Imperiet och det Heliga Romerska Imperiet. Idag hör regionen till de rikaste i både Italien och inom EU men står ändå fortfarande i skuggan av andra med populära italienska regioner som resmål räknat, även om det inte råder brist på stora reseupplevelser i Trentino-Alto-Adige/Sydtyrol.

Välkommen till Italien med Hideaways, vi är specialister på resor till Trentino även kallat Sydtyrol där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

Upplevelser och sevärdheter

Dolomiterna

Om du tycker om vackra naturupplevelser så är Trentino-Alto-Adige/Sydtyrol ett idealiskt resmål för dig! För det finns inte många ställen i Europa där du kan uppleva så vackra bergslandskap som de du kan uppleva i bergskedjan Dolomiterna, som dessutom utsågs till världsarv av UNESCO 2009.

Bergen består till största del av korallrev som har höjt sig ur havet och som ursprungligen bildades i Tethyshavet under Trias-perioden och som kallas för dolomit (därav namnet på bergskedjan). Den högsta punkten i bergskedjan är Marmolada på 2982 meter, efterföljt av Antelao på 2981 meter och Tofano di mezzo på 2941 meter. Totalt finns det 22 berg i bergskedjan som är över 2 000 meter höga och hela 9 stora naturparker av vilka Dolomiti Bellunesi National Park är den största med en yta på 315.11 km2.

Gardasjön

En resa till Trentino-Alto-Adige/Sydtyrol är även en möjlighet att få uppleva Italiens största sjö, Gardasjön.

Sjön som ligger vid foten av Dolomiterna mellan provinserna Verona (sydöst), Brescia (sydväst) och Trentino (norr), har en ytareal på hela 369 kvadratkilometer, en längd av 51,6 kilometer och en bredd på 16,7 kilometer; i den norra delen, som ligger i Trentino-Alto-Adige/Sydtyrol är sjön emellertid smalare på grund av bergen.

Sjön bjuder inte enbart på en del av Italiens vackraste sjö landskap utan även små charmiga städer längs sina stränder så som Sirmione, Malcesine och Garda samt ett milt klimat som är känt för att ha hälsosam inverkan på människokroppen.

Trento

Konststaden Trento är huvudstad i Trentino-Alto Adige/Sydtyrol och är helt klart värd ett besök! Stadens fascinerande gamla renässansstadsdel genomgick för några få år sedan en behövlig "ansiktslyftning" och framstår nu som ytterst ren och presentabel. Staden är otroligt charmig och har många bra och trevliga restauranger samt ett stort urval av butiker av alla de slag.

Staden har även en del intressanta historiska sevärdheter så som det imponerande slottet Castello del Buonconsiglio i utkanten av den gamla stadsdelen, från vilket furstarna härskade över området i århundraden. 

 Läs mer om Alto-Adige-sydtyrol

Destinationer i Alto-Adige-sydtyrol

Bolzano

I den norditalienska staden Bolzano kan du leve det ljuva livet med restaurang- och caféliv, shopping i flotta modebutiker, traditionsrika festivaler och marknader, samt inte minst utflykter i den vackra naturen som omger Sydtyrolens största stad. 

Resor till Bolzano

Bressanone

Bressanone är den äldsta, och kanske också den vackraste, staden i Sydtyrolen. Denna mer än 1000 år gamla, stämningsfulla medeltidsstad, ligger i natursköna omgivningar mellan Bolzano och Brennerpasset, som bjuder in till vandringsturer på sommaren och skidor på vintern.

Resor till Bressanone

Bruneck

Den mindre staden Bruneck är full av liv och har flera restauranger, caféer och butiker. Brunecks läge gör att det är en optimal utgångspunkt för en aktiv semester där du kan utforska de imponerande bergen och dalarna till fots eller på cykel.

Resor till Bruneck

Eisacktal

En resa till Eisacktal, som på italienska är känt som Valle Isarco, ger en möjlighet att få stifta bekantskap med en av Italiens vackraste regioner, Syd Tyrol. Här finns otaliga möjligheter till att tillbringa en aktiv semester med vandring, cykelturer, rafting och skidåkning i det imponerande bergslandskapet.

Resor till Eisacktal

Madonna di Campiglio

Madonna di Campiglio ligger i ett av Italiens bästa skidområden, som också är mycket vackert på våren och sommaren då du kan vandra och cykla på bergen. Här kan du spendera en aktiv semester med kulturella upplevelser i de närliggande städerna.

Resor till Madonna di Campiglio

Meran

Meran är känt som en fantastisk kurort och för sitt sagolika läge mellan bergen vilka når upp till 3 335 meters höjd vid ingången till Passeier-dalen och Vinschgau i Sydtyrol.

Resor till Meran

Nalles

Nalles i Trentino Alto-Adige bjuder på vackra vyer och en härlig atmosfär. Dessutom är staden inkörsport till den populära vinvägen Strada del Vino, så här kan du se fram emot att smaka på många goda droppar!

Resor till Nalles

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera