Resor till Amalfikusten

Amalfikusten - Italiens gnistrande citronland med fantastiska utsikter! Varför bl.a. Greta Garbo hade så starka känslor för denna del av Italien, är lätt att förstå - det speciella ljuset, och de vackra och kontrastrika landskapen spelade säkert in. Det gjorde troligen också gastronomin och det milda klimatet. Listan över skälen att besöka Amalfikusten, kan lätt bli en oändligt lång uppräkning av superlativ.

Det är inte utan grund som kusten beskrivs som den vackraste i världen, en kuliss som du som åskådare, känner dig särskilt inviterad till. Amalfikusten bjuder på citron- och apelsinlundar, dramatiska klippor, pittoreska småbyar, allt med en ytterst charmig inramning. I närområdet dräller det av måsten att besöka. Storstaden Sorrento är ett av dem, Capri ett annat, städerna Positano, Amalfi och Ravello för att nämna några till.

Pasta i mängder, mozzarella och iskall limoncello

Italienarna kan det där med mat. För mig räcker det att jag hör namnet på detta mattempel till land, för att jag skall tänka på något som mina smaklökar uppskattar. Kampanien är ett Mekka för mat- och vinälskare. Kampanien är Italiens minsta vinområde, men tillhör ändå en av de mer välrenommerade. Det beror delvis på ett triumfkort, som resten av Italiens vinbönder avundas dem, nämligen den mineralrika odlingsjorden. Den skyldige till detta triumfkort heter givetvis Vesuvio, som genom historien kastat aska över området, och som idag ger vinbönderna, ända från Napoli till Pompeji en stor odlingsfördel.

Res till Amalfikusten med Hideaways

Vi som arbetar på Hideaways längtar alltid till Amalfikusten och Kampanien - inte minst för att leta upp och välja ut spännande och unika gömställen som passar in inom våra snäva ramar för vad som är ett hideaway.

Paketresor till Amalfikusten med prisgaranti

I våra paketresor till Amalfikusten använder vi flyglinjer från Sverige och Danmark till Rom eller till Neapel. De vanligaste flygbolagen som trafikerar någon av dessa flygplatser är SAS, Lufthansa, Easyjet, Air Berlin och Norwegian. Din uppgift är att välja det flygalternativ som passar dig och dina semesterplaner bäst.

Vi rekommenderar dig att läsa mer om våra bilrundresor i Kampanien, där vi har satt ihop resor med vistelser på två eller flera utvalda Hideaways, som är valda utifrån våra egna erfarenheter och från våra otaliga resor runt om i regionen. Dessa utvalda gömställen har alla ett centralt läge i förhållande till våra programförslag, vilket innebär att du tillbringar minsta möjliga tid i bilen. Vi vill istället att du ska uppleva alla de tusentals sevärdheter som Kampanien har att erbjuda. Observera att Hideaways har prisgaranti på alla paketresor som inkluderar flyg och hotell.

Mer information om resor till Amalfikusten och personlig service

Vi hoppas du hittar mycket inspiration inför din nästa resa, här på vår hemsida, Hideaways.se. Behöver du ett bra resetips eller personlig service för att hitta rätt på Amalfikusten, eller generellt i Italien, så sitter vi redo vid telefonen.

Vill du veta mer om de olika möjligheterna att resa till Amalfikusten med Hideaways, hittar du information om prisgaranti på paketresor, flygplatser, flygbolag, biluthyrning, etc. under ”Hur du kan resa”.

Läs mer om Amalfikusten

Maten på din semester

Amalfikusten flödar över av läckra mattraditioner som har utvecklats och förfinats genom kustens långa gastronomisk historia - som varierar från stad till stad, och från hamn till hamn, och ibland även inom samma stad.

I det kommande avsnittet har jag valt ut ett par av de kulinariska specialiteterna och produkterna som du kan smaka på i de olika städerna under din semester på den gastronomiskt rika Amalfikusten.

Scala

Scala är speciellt känt för sina många olika sorters pasta- och spagettirätter med en mängd fantasifulla, och för en nordbo, ovanliga såser. Bland stadens specialiteter finns bland annat orecchiettepasta med bönor, spaghetti med nötsås, stekt polenta (gröt baserad på majs), bakad lever med lagerbärsblad, stekta bönor i oxtalg, spagetti med grisblodssås, bakelser med kastanjer och paj med fläskköttschoklad (kallad ”sanguinaccio”).

Amalfi

Amalfis kanske mest kända rätt är den handgjorda pastarätten Scialatielli som består av en blandning av mjöl, finskuren persilja, peppar och granaost och äts ofta till färsk tomatsås och musslor. Bland stadens traditionella och typiska rätter hittar du den kryddiga cikoriesoppan, kycklingbuljong med kål, den lokala kryddiga salamin pezzenta samt olika sorters citronbakelser.

Atrani

En av de mest traditionella rätterna i Atrani, är rätten "Sarchiapone", som består av squash fylld med köttfärs och ost kokat i en mustig tomatsås. En annan specialitet är pasticciotto som är en wienerbrödsbakelse fylld med kräm och körsbärsmarmelad.

Tramonti

Tramonti är särskilt känt för sina rätter med getkött som serveras med alla möjliga sorters såser. Utöver detta är staden också känd för sina Chiodinisvampar stekta i majsmjöl, färsk mozzarellaost, en fantastisk pizzatradition och en rad goda viner.

Furore

En av Furores mest kända och populära specialiteter är bläckfisk och potatis i tomatsås. Staden är även känd för sin "caponata" som består av blötlagda kex täckta men cherrytomater, ansjovis, auberginer och andra grönsaker i olivolja. Serverad med ett glas gott Furore Costa d'Amalfivin så är det mitt i prick.

Conca dei Marini

Conca dei Marini är känt för sin pennettepasta med piennolosås (gjord på cherrytomater), sin citronbladsbakade kanin och för bakelsen Santa Rosa sfogliatella fylld med kräm och dekorerad med svarta körsbär. Denna rätt uppfanns ursprungligen av nunnorna på det lokala klostret Santa Rosa.

Ravello

Ravello är särskilt känt för sitt stora urval av läckra citronbakelser som ofta sköljs ner med ett glas Ravello Costa d'Amalfi.

Maiori

I Maiori kan du smaka på de traditionella stekta auberginerna med chokladsås, "Sospiri-bakelsen", ravioli fylld med fisk serverad med tomat- och räksås, avannotti-fisk kokad med citronblad och varma eller kalla hors d'oeuvre med finskuren bläckfisk. Staden är även känd för sin friska citronsorbet som inte bara är välsmakande utan även säkrar en god matsmältning.

Minori

Minori är precis som Amalfi känt för sin färska och handgjorda pasta så som "scialatielli" pastan serverad med grönsaker, fisk och skaldjurssås eller "ndunderi" som är en slags gnocchi gjorda på en blandning av mjöl, kli och lokal ricottaost serverad i en färsk tomatsås.

 

Läs mer

Sevärdheter

Amalfikusten med sitt vackra och historiskt unika kulturlandskap utgör en sevärdhet i sig själv vilket UNESCO har markerat genom att förklara hela kusten som ett världsarv. Men kusten bjuder även på en rad mer specifika sevärdheter av vilka jag valt ut några som jag rekommenderar att du besöker under din semester på Amalfikusten.
 
Har du lust att läsa mer om Amalfikustens sevärdheter så föreslår jag att du läser våra artiklar på vår reseblogg.

Scala

Den lilla staden Scala belägen på ett berg 400 meter över havet anses vara Amalfikustens äldsta stad. Utöver sin ställning som Amalfikustens äldsta stad så är Scala även känt för alla sina kastanjeträd som odlas högre upp på berget och som ligger till grund för en rad festivaler som avhålls på stadens huvudtorg.
 
Utöver detta är staden känd bland katoliker i hela världen som ursprungsort för den romerskkatolska kongregationen Congregatio Sanctissimi Redemptoris.

Amalfi

Amalfi som var en av Italiens maritima republiker och ett betydelsefullt centrum för handel och kultur vid Medelhavet från 839 till omkring 1200 är Amalfikustens lilla men vackra och historiskt unika centrum.
 
Staden som under sin storhetstid hade omkring 50 000 invånare har idag krympt till omkring 5 400 fast boende. I Amalfi ligger den imponerande katedralen Sant ´Andrea vars dörrar av brons blev gjutna i Konstantinopel (Istanbul) år 1066, en lika imponerande trappa, den vackra  Piazza Flavio Gioia som fått sitt namn efter stadens son Flavio Giola (sjöfarare och uppfinnare). Här ligger även arsenalsbyggnaden Gli Arsenali della Repubblica där republikens krigsgalejor (dåtidens största galärfartyg) byggdes samt ett intressant pappersmuseum där turister och andra intresserade kan studera de antika produktionsmetoderna som användes vid framställandet av Amalfis dyrbara handgjorda papper. Framför katedralen ligger även klostergården Chiostro del Paradiso från 1200-talet.

Ravello

Ravello med sitt fantastiska läge 365 meter över havet har en underbar utsikt, vackra patriciervillor som Rufolo och Cimbrone, San Pantaleonekatedralen som är en arkitektonisk skatt och har en rik historia som en central del av den maritima republiken Amalfi. Ravello har i århundraden förtrollat skribenter, konstnärer, filmstjärnor och statsöverhuvuden såsom Boccaccio, Richard Wagner, D.H. Lawrence, Virginia Woolf, Gore Vidal, Ingrid Bergman, Greta Garbo, Humphrey Bogart, J.F. Kennedy och många flera.
 
Sedan 1953 hålls varje år Ravellofestivalen som är en berömd sommarfestival tillägnad musiken och konsten och som ursprungligen hölls till ära av Wagners besök i staden 1880. Av den anledningen kallas festivalen ibland även för Wagnerfestivalen.

Kanske blir även du förtrollad.

Maiori

Maiori är känt för att ha Amalfikustens längsta obrutna strandlinje och för att ha agerat kuliss till många av den italienske filmskaparen Roberto Rossellinis filmer. Men staden har även en mycket charmig stadskärna bestående av smala gator och gränder och domineras av det imponerande slottet San Nicola de Thoro Plano i norr och kollegiekyrkan Santa Maria a Mare i väster.

Positano

Positano har ett brokigt förflutet med sin historiska höjdpunkt under tiden för den maritima republiken Amalfi på grund av sin betydelsefulla hamn. Senare under 1500- och 1600-talet blommade staden upp igen och var en av de rikaste städerna på Amalfikusten. Under 1800-talet gick det utför igen på grund av att många av stadens invånare utvandrade till Australien och det var först när utländska storheter samlades i staden - häribland den amerikanske författaren John Steinbeck som skrev en berömd essä om staden 1953 – som staden åter väcktes till liv. Idag charmerar staden med sin typiska ”Moda Positano” hantverksbutiker med sandaler och linnekläder, sina nobla gamla palats, Santa Maria Assuntakyrkan och den vackra utsikten med öarna ”Li Galli” i bakgrunden.

 

Läs mer

Solresor till Amalfikysten

Amalfikusten är härlig året om, ingen tvekan om det. Men om du inte enbart reser till Amalfikusten för att uppleva den vackraste platsen på jorden utan även vill ha sol, strand och vatten så ska du resa under sommarhalvåret från de sena vårmånaderna till de tidiga höstmånaderna. Det är naturligtvis fler besökare här under sommarmånaderna och knappt så många under våren och hösten. På vintern är många ställen stängda innan allt vaknar till liv på nytt till våren.

Klimatet på Amalfikusten är milt och skönt hela året; vill du bada och njuta av solen ska du planera att resa på sommarhalvåret då både luft- och vattentemperaturer inbjuder till att njuta av solen utomhus och att ta ett svalkande dopp antingen i havet eller poolen.

Söker du långa kritvita sandstränder så är inte Amalfikusten det rätta stället för dig. Det är inte här du hittar mängder av sandstränder för här går klipporna på de flesta ställena ända ner till vattnet och stränderna består till största delen av småsten. Men detta gör även att vattnet är rent och klart och de otroligt vackra omgivningarna uppväger till fullo avsaknaden av vit sand.

Här och var längs kusten kan du hitta de härligaste små badvikar. Många av dem kan enbart nås via en lång trappa. Men det är värt besväret med alla trappsteg för väl nere belönas du av en fantastisk syn. Det är något väldigt speciellt att hitta sin egen lilla badvik där du kan ta dig ett dopp innan turen går vidare längs kusten.

Kustens längsta strand hittar du vid staden Maiori som ligger ända nere vid vattnet. Maiori är därför ett bra val om du reser med mindre barn.

Reser du med barn som gärna vill bada på semestern eller om du själv är något av ett vattendjur så är det en bra idé att välja ett hotell eller en semesterbostad där det finns tillgång till pool. Då finns alla möjligheter till ett dopp rakt utanför dörren så du slipper att köra eller gå för att komma till någon strand.

Ett hideaway är ett litet mysigt ställe, ett gömställe. Och våra Hideaways är just små mysiga ställen som är både charmiga och genuina. Av den anledningen kan du uppleva tidpunkter på dagen när du har poolen helt för dig själv medan de övriga gästerna sysslar med något annat.

Om du gärna vill kombinera din sol- och badsemester med kulturella upplevelser och vackra omgivningar så är Amalfikusten ett självklart val. Här får du verkligen allt. Dessutom får du de läckraste kulinariska upplevelser du kan tänka dig. Vi är ju trots allt i Italien.

Läs mer

Destinationer på Italien

Hitta din resa till Italien här

Information och fakta

Här har jag samlat lite information och fakta om Amalfikusten inför din resa, däribland lite om Amalfikustens städer, klimat, natur och geografiska avgränsningar. Det senare råder det ofta en del förvirring omkring särskilt utanför Italiens gränser. Du kan läsa mycket mera om Amalfikusten här på hemsidan eller på vår reseblogg där vi bland annat skriver om Amalfikustens gastronomi, kultur, sevärdheter, historia, utflyktsmål – och naturligtvis våra egna resor till Amalfikusten.

Geografisk definition

Amalfikusten eller Costiera Amalfitana som den heter på italienska är varken en region eller en provins som många svenskar kanske tror. Amalfikusten är en kuststräcka på den södra delen av Sorrentohalvön belägen i Salernoprovinsen som utgör en del av regionen Campania i Syd Italien.
Vanligen definieras Amalfikusten som sträckan mellan staden Vietri Sul Mare nära Salerno i öster och staden Positano i väster även om kuststräckan på södra delen av Sorrentohalvön sträcker sig längre än till Positano.

Städer

Amalfikustens centrala stad är Amalfi som också har gett namn åt kusten. Amalfi ligger vid änden av en djup klyfta med utsikt över havet ganska exakt mitt på Amalfikusten mellan Vietri Sul Mare i öster och Positano i väster.

Amalfi har trots sin nuvarande ganska beskedliga storlek med knappa 5 500 invånare en historia som en av södra Italiens viktigaste städer. Amalfi var huvudstad i en maritim republik, hertigdöme och ett betydelsefullt centrum för handeln i Medelhavsområdet ända fram till 1200-talet (läs mer om Amalfi under sevärdheter).
Utöver Amalfi så ligger även städerna Atrani, Furore, Cetara, Conca dei Marini, Ravello, Praiano, Positano, Maiori, Minori, Vietri Sul Mare och Scala på Amalfikusten.

Klimat och väder

Amalfikustens klimat varierar naturligtvis beroende var på kusten du befinner dig men rent generellt har kusten ett typiskt mediterransk klimat med varma torra sommrar och med milda, lite regnigare vintrar och höstar.

De varmaste månaderna på Amalfikusten är juli och augusti med omkring 28 grader i genomsnitt medan de kallaste månaderna är januari och februari med cirka 12 till 13 grader i genomsnitt.
Den behagliga temperaturen året runt förstärks ytterligare genom de många solskenstimmarna till glädje för såväl Amalfikustens invånare som dess besökare. I juli månad är det hela 10 solskenstimmar per dag medan augusti och juni har mellan 8 och 9 solskenstimmar per dag. I november och december då det är minst sol är det trots allt 5 solskenstimmar per dag vilket är väsentligt fler timmar än vi har i Sverige vid samma tid. 

Den regnigaste perioden av året på Amalfikusten infaller under oktober, november och december då det faller mellan 120 och 160 mm i genomsnitt varav det mesta i november. De torraste månaderna på året är juni, juli och augusti med ett genomsnitt av 30 till 40 mm och med juli som årets torraste månad.

Natur

Amalfikustens natur präglas av ett bergsområde som brant stupar ner mot havet där det bildas charmiga vikar, djupa fjordar, sluttningar, grottor, bukter, naturliga valv och små klapperstenstränder. Men Amalfikustens natur vittnar även om hur människor genom århundraden med sin kreativitet har skapat ett fantastiskt, förtrollande och ringlande kulturlandskap.

Detta kulturlandskap är bland de vackraste och mest betydelsefulla i Italien och har utsetts som ett världsarv av UNESCO som i sin motivation till utnämnandet bland annat skrev: ”Amalfikusten är ett område med stor fysisk skönhet och stort naturligt mångfald. Området har varit intensivt bebott av olika folkgrupper sedan tidiga medelåldern. Landområdet visar på invånarnas mångsidighet när det gäller att anpassa sitt sätt att bruka jorden i den varierande terrängen som spänner från vin- och fruktodlingar på de lägre sluttningarna till breda betesmarker i de bergiga områdena”.

Populärt på Amalfikusten

Italien, Kampanien, Amalfikusten
  • Närmaste flygplats: 64 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Italien, Kampanien, Amalfikusten
  • Närmaste flygplats: 62 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Italien, Kampanien, Amalfikusten
  • Närmaste flygplats: 100 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera