När jag för första gången står i dörröppningen till Hotel Palumbo tappar jag både haka och talförmågan för det är som att kliva rakt in i ett äventyr ur den underbara berättelsen Tusen och en natt. Jag får bevittna en lyckad kulturkrock där antika pelare från det grekiska templet i paestum bär upp vitkalkade valv och allt i skenet av levande ljus. Och jag ser verkligen fram emto att låta äventyret börja!

Marie Burheim
Besökt av
Marie Burheim

För många år sen vid det här laget stod jag på en av de små trevliga gatorna i romantikens stad par excellence Ravello, när ett par gick förbi och frun sa "ska vi verkligen ta några bilder här - det är ju bara en stad som alla andra". Det låter som en saga men så sa hon faktiskt och jag tänkte att antingen är hon blind eller så är hon väldigt blasé - och blind var hon inte. Det visar bara hur olika vi människor är och att hon nog borde tillbringa sin semester någon annan stans än på Amalfikusten.

Tidens tand eller charmerande patina

Nu ska jag sanningen att säga erkänna att vi möttes utanför Hotel Palumbo som inte gör mycket väsen av sig från gatan sett och ska jag vara riktigt ärlig (och det ska man ju) så kunde den rosa färgen som pryder det antika palatset behöva bättras på - men det är ju bara det vi kallar patina på dessa breddgrader. Oavsett så var vi långt ifrån överens men jag lät inte denna negativa kommentar minska mina förväntningar för jag var faktiskt på väg för att besöka Hotel Palumbo och jag visste redan vilken upplevelse som dolde sig bakom avflagade väggarna.

Historiens vingesus

Ravello är i sig själv en kulturkrock av det större slaget och för att riktigt förstå den ska vi flera hundra år tillbaka i tiden. Under medeltiden var grannstaden Amalfi en av de fyra stora sjörepublikerna tillsammans med Pisa, Genua och Venedig. Ravello var en viktig del av sjörepubliken och bedrev handel med de flesta länderna runt Medelhavet. En stor del av inkomsterna användes till att bygga palats och ett av dessa var Palazzo Confalone som idag rymmer Hotel Palumbo. Själva hotellet grundades 1875 men har ändå en intressant historia för det var vid denna tiden som de stora konstnärerna reste runt i området på fleråriga utbildningsresor.

De berömda konstnärerna

Många styrde kosan förbi Ravello som på grund av sitt läge bland bergen bara kunde nås via de många trappstigar som sammanband städerna och byarna i området, och gör så än idag. 1880 trotsade kompositören Wagner de många trappstegen på ryggen av en åsna och enligt sägnen så åt han lunch på Pensione Palumbo (som det hette på den tiden) efter sitt besök i den berömda parken på Villa Rufolo där han lät sig inspireras till andra akten av operan Parsifal. Han skrev detta i hotellets gästbok och det är anledningen till att Ravello har blivit känt som "musikens stad" och utgör ett inte ovesäntligt centrum för klassisk musik. Den kände dansk/norske konstnären P.S. Krøyer var på bröllopsresa i Ravello med sin Marie 1890 och vi vet att de bodde hela tre månader på Pensione Palumbo innan de flyttade ner till Hotel Luna i Amalfi.

Kungar, drottningar och annan nobless

Jag ska snart komma tillbaka till mitt besök på Hotel Palumbo för det är ju det jag egentligen ska berätta om men jag vill först berätta att den italienske kungen regerade Italien från grannpalatset Palazzo Episcopio under några månader 1944 och att den amerikanska presidenthustrun Jacqueline Kennedy tillbraingade tre sommarveckor i samma palats 1962 till ravellobornas stora förtjusning. Men även Hotel Palumbo kan presentera en lång lista med kändisar som Federico Fellini, Edvard Grieg, Rod Steward, Leonard Bernstein samt kungen och drottningen av Belgien för att bara nämna några.

En dold pärla

Som tidigare nämnt gör Hotel Palumbo inte mycket väsen av sig utifrån sett även om det ligger i en liten gata med flera 4- och 5-stjärniga hotell. Många går rakt förbi ingången med de vackra pelarna utan att ana den pärla som döljer sig bakom de tjocka väggarna i den lilla trånga gränden. En del stannar trots allt till och trycker näsan mot glasrutan i dörren för att om möjligt insupa lite av den atmosfär som präglar detta 5-stjärniga hotell. Hur man har lyckats transportera alla de vackra pelarna ända från Paestum och hit till Ravello är för mig en gåta men de står här och hälsar dig välkommen när du kliver över tröskeln. Tillsammans med de vackra korintiska kapitälen, de mjuka sofforna, alla målningarna och de imponerande valven bildar de en fantastisk "kuliss" till ditt "semesteräventyr"  - väl hjälpt på traven av den vänliga personalen. Förutom den stora lobbyn finns här många smakfullt inredda salonger, en trevlig bar där du kan avnjuta din favoritdrink och naturligtvis restaurangen som här på Palazzo Confalone är en alldeles extraordinär upplevelse. Det beror inte enbart på den goda maten utan även på de imponerande freskerna i taket och alla målningar som har funnits i det gamla palatset i flera hundra år. Sen får jag inte glömma att nämna utsikten för den är som på många andra ställen i Ravello helt oöverträffbar. Utsikten följer dig oavsett om du befinner dig på utomhusterrassen eller i den härliga trädgården där du även kan mysa med en bra bok. På kvällen är hotellet upplyst på ett mycket vackert sätt och det är en alldeles speciell upplevelse att äta middag ute på terrassen en varm sommarkväll i månens sken.

Därför ska du välja Hotel Palumbo

 • Du vill bo i en historisk villa med en vacker utsikt över havet och bergen
 • Du värdesätter gastronomiska upplevelser
 • Du vill bo i herrskapliga omgivningar med patina
 • Du är en romantiker lite utöver det vanliga
 • Du kan parkera i hotellets garage

Bra att  veta om Hotel Palumbo

Hotel Palumbo är en historisk byggnad på både gott och ont. Om du värdesätter historiens vingslag och lite patina så är det rätt ställe för dig. Både inredningsdetaljer och möbler är av äldre dato utom i de fyra nyinredda och mycket moderna rummen i hotellets annex.

Väljer du att bo på Hotel Palumbo utanför hösäsongen (maj till slutet av september) ska du vara uppmärksam på att restaurang och bar kan vara stängda och att frukostbuffen har ett begränsat utbud.

Om du ankommer med bussen från Amalfi så går du genom tunneln in på domkyrkoplatsen och precis till vänster om domkyrkan tar du de breda trapporna på Viale Wagner direkte upp till "hotellgatan" och Hotel Palumbo en promenad på ca 5 minutter.

Om du väljer att bo på Hotel Palumbo bör du ha lätt för att gå eftersom hotellet ligger högt upp i stan med mycket trappor i området.

Hotellet ligger på den så kallade "hotellgatan" Via San Giovanni del Toro där även många andra av stadens 5-stjärniga hotell ligger. Området har inte så många turister trots att det ligger mycket centralt i Ravello med knappa 5 minuters promenad till domkyrkotorget och Villa Rufolo med sina många klassiska konserter.

Precis vid sidan om hotellet ligger den lilla trevliga parken "La Principessa" - Där det ibland hålls utomhusbröllop.

Om du kör bil hit kan du parkera i hotellets garage som ligger ca 50 meter från huvudbyggnaden men tänk på att vägen dit är mycket smal. Glöm heller inte att meddela hotellet din bils registreringsnummer eftersom du befinner dig i en så kallad "miljözon" - ZTL (zona trafico limitato) vilket kräver särskilt tillstånd.

Läs mer om Hotel Palumbo

Officiell kategori

Hideaways kategori

377 omdömen

Faciliteter

 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
Se alla

Karta och avstånd

 • Närmsta stad, Ravello - 0 m
 • Storstadsliv i det mondäna Sorrento – 39 km
 • Utgrävningarna i Pompeji – 32 km
 • Den romerska villan i Minori – 8 km i bil eller 2,3 km till fots
 • Färjan från Amalfi till ön Capri och den blå grottan – 7 km med bil eller 3 km till fots
 • Smaragdgrottan vid Conca dei Marini -  12 km
 • Fotogena och färgrika Positano – 25 km
 • Vulkanen och Monte Vesuvio - 48 km
 • Neapel är härligt, historiskt och absolut värt ett besök – ca 55 km
 • Neapels flygplats – 59 km
 • Roms flygplats Fiumicino – 289 km
 • Roms flygplats Ciampino - 261 km

Rumstyper

På Hotel Palumbo finns bara 17 rum och suiter varav 13 ligger i huvudbyggnaden Palazzo Confalone och 4 i annexet Casa Palumbo som ligger ett fåtal meter från själva huvudbyggnaden. Rummen finns i flera olika kategorier bl.a. dubbelrum standard, dubbelrum deluxe, juniorsuite och suite. Storlek, läge och utsikt varierar mycket mellan rummen liksom inredningen. Rummen i huvudbyggnaden är inredda i klassisk stil med många antikviteter och stor respekt för ställets historia medan de fyra rummen och suiterna i Casa Palumbo i gengäld är mycket moderna. Man kan inte få besked på förhand om det beställda rummet ligger i huvudbyggnaden eller annexet.

För alla rum och suiter är dessa faciliteter inkluderade:

 • Luftkonditionering
 • Kassafack
 • Minibar
 • Hårfön
 • Sat-TV
 • Toalettartiklar
Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Faciliteter

Här kan du se några av de faciliteter (kan vara mot tillägg på plats) som erbjuds på Hotel Palumbo:

 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Havsutsikt / sjöutsikt
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
 • Reception
 • Hotellbar

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

Via San Giovanni del Toro 16
84010 Ravello (SA)

Koordinater

Latitude: 40.6501
Longitude: 14.6129

Hotel Palumbo är inte tillgänglig i dagsläget

Hotel Palumbo är inte en del av programmet hos Hideaways i dagsläget.

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Omdömen på TripAdvisor

Läs hotellrecensioner på Tripadviser från andra gäster, som har besökt hotellet. Här hittar du även tips på upplevelser i området.

Liknande hotell

Italien, Kampanien, Sorrento
 • Närmaste flygplats: 53 km
 • Närmaste strand: ca. 50 m
 • Pool
Italien, Kampanien, Amalfikusten
 • Närmaste flygplats: 62 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Italien, Kampanien, Amalfikusten
 • Närmaste flygplats: 61 km
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang