Det är ingen hemlighet att detta är ett av mina älsklingsställen i citron-regionen. Detta trots att här inte finns någon havsutsikt, vilket man annars ofta förknippar med just denna del av Italien. Men tro mig - Villa Rizzo är förföriskt. Här, i Amalfikustens inland, öppnar sig en ny värld av utsikter och smakupplevelser och där du också har nära till oändligt många turistattraktioner såsom Capri, Sorrento och Positano, bara för att nämna några av områdets "kändisar".

Marie Kaalund Winther
Besökt av
Marie Kaalund Winther

Villa Rizzo är på många sätt essensen av ett Hideaway - nära till allt, men med ett läge i den fridfullaste naturen med porlande vattendrag, äppelodlingar och otaliga mandelträd. Begreppet ”hemlagat” är en fast del av Villa Rizzos ordförråd, vilket också framgår av menyn. På 14 hektar odlas här många av de råvaror, som senare dyker upp på din tallrik, allt från olivolja, äppelkakor och nötpajer till vinsortimentet har sina rötter i husets egen produktion.

Linda ler och Roger viftar på svansen och lyder

Det är Linda som tar emot vid uppfarten och hennes breda leende får mig att känna mig välkommen redan innan vi med ett fast handslag har hunnit hälsa på varandra. Vid hennes sida står den svansviftande Roger, familjehunden och Lindas kelgris. Roger är nyfiken och följer med oss under hela rundvisningen - Villa Rizzo är hans territorium, det är det ingen tvekan om. Han vet att han inte får komma med in men försöker ändå, för går det, så går det ju (fast utan framgång). Roger vet sin plats och lyder Lindas pekfinger.

Bakgrundsljud - fågelkvitter och en porlande bäck

Egentligen tillhör Villa Rizzo inte helt Amalfikusten, eftersom huset i geografiskt hänseende tillhör Salerno, men det ska man inte låta sig skrämmas av. Läget med ungefär 25 minuters bilkörning från kusten ger bara ännu fler möjligheter att upptäcka regionen, utan att behöva kompromissa beträffande kvalitet, charm och utsikt. För här i inlandet har turismen ännu inte tagit överhanden, så lokalfärg och atmosfär är allestädes närvarande. Villa Rizzo ligger 175 m.ö.h. och utsikten över dalen och den lilla bergsbyn San Cipriano Picentino är oändlig. Här är så tyst och fridfullt att de enda ljuden man lägger märke till är fåglarnas kvitter och bäckens porlande väg genom trädgården.

Till och med vilda fasaner har funnit sig till rätta här på egendomen och deras spankulerande i trädgården i sina imponerande fjäderdräkter fångar genast min uppmärksamhet. Linda ber närmast om ursäkt för deras närvaro och jag förundrar mig och frågar varför. Men eftersom jag kommer i deras parningstid, uppför de sig som ”kungar av Villa Rizzo” och det är det, Linda inte är helt nöjd med, när hon har dem omkring sig varje dag. Det ändrar ju ändå inte på det faktum att Villa Rizzos trädgård har tillräckligt med plats till alla sorters gäster - med eller utan vingar.

Husets väggar skulle kunna berätta mycket

Sedan Villa Rizzo slog upp portarna som familjeresidens på 1700-talet har huset oavbrutet tillhört samma släkt och den traditionen ändrar man inte på. Det kan man inte säga något om, för de historiska omgivningarna ruvar på många berättelser. Särskilt huvudbyggnaden, Villa Bianco, (vitmålad, därav namnet) utgör en blandning av historiskt museum och modern villa - väl balanserat, där det gamla arvegodset matchar en modern italiensk designstil. Villa Bianco är idag inredd med en lounge med öppen spis och en restaurang med valvbågar, ursprungligt trägolv och stora fönsterpartier med utsikt samt med tillträde till terrassen. Villa Rizzo öppnade som ett litet hotell år 2005 efter att varje hörn av de gamla byggnaderna fått genomgå en grundlig renovering.

Michelin har också varit på middag

Det är inte så konstigt att Michelins utsända medarbetare har svängt av och kört upp för allén

till Villa Rizzo. Det bör dock understrykas att jag tyvärr inte hann prova på dagens lunch- eller middagsmeny....fast då finns det ju å andra sidan ytterligare en anledning till att så snart som möjligt komma tillbaka. Två gånger har Michelin lämnat sina rekommendationer, dock utan stjärnor, men en rekommendation från det här hållet måste tas som en kvalitetsstämpel, särskilt om man samtidigt ögnar igenom menyn. Den visar på priser som vanligt folk inte behöver frukta.

Som sagt är det allra mesta som serveras hemlagat och allt som oftast från Villa Rizzos egen köksträdgård. Man kan t.ex. smaka på en al dente chokladpasta gjord på mandel. Man kan komma ännu mer under ”huden” på kökschefen och hans ”hemliga” specialiteter, för med jämna mellanrum anordnas det show cooking (kan översättas med ”öppet kök”), där man aktivt kan följa med i hur råvaror och ingredienser tillreds.

Du kommer inte att få det tråkigt

På Villa Rizzo bestämmer du själv i vilka proportioner du har lust att koppla av, slöa eller vara aktiv. Här kommer ett litet urplock av möjligheter:

Poolen:
Ligger mitt i den stora trädgården och är av rätt rejäl storlek. Trots träden runt omkring egendomen har man ändå utsikt mot Picentinoberget på den andra sidan av trädgården. Här kommer du garanterat att tillbringa en stor del av din semestertid...

Spa och välbefinnande:
På Villa Rizzo har man byggt ett separat hus, där koden är ”skämma bort”. Här finns det jacuzzi, Decléor-massage, turkiskt bad, färgterapi och skotsk dusch. Eller hur skulle det vara med en omgång på motionscykeln eller på löpbandet inne på motionsområdet? Observera att inte alla erbjudandena är gratis.

Ta en cykeltur ut i det blå:
Vid receptionen står det en rad av Villa Rizzos cyklar redo för gratis utnyttjande. Det är bara
fantasin (och nivån på din kondition) som sätter gränser för hur långt du kan ta dig på en dagstur. Du kan kombinera dagen med en picknick.

Vandra i Clientos nationalpark eller i Picentino-bergen:
Packa gärna ned dina vandringkängor när resan går till Villa Rizzo. Här har du en bra utgångspunkt för att upptäcka Campaniens inland utan att behöva köra långa sträckor för att kunna få användning för vandrarkängorna. Fråga efter vad det finns för möjligheter i receptionen på Villa Rizzo.

Vingårdstur och mozzarellaprovning:
Som gäst på Villa Rizzo är du inte tvungen att lämna hotellet för att få de goda smakupplevelserna. Men kanske kan vi ändå fresta dig till att sätta av en halv dag i almanackan och åka med på en upplevelsetur, som inte spränger semesterbudgeten. För bara 20 euro kan du nämligen besöka Azienda Agricola Casa di Baal, som är en aktiv vingård och en av de mer kända.

Eller hur skulle det vara att stanna till vid Tenuta Vannulo, där man producerar färsk mozzarella, ricotta och hemlagad yougurt. Fråga om priser och möjligheter i receptionen, men det är verkligen en upplevelse du bör unna dig.

Sist, men inte minst, bör man också nämna Montevetrano på denna lista. Endast en km från Villa Rizzo ligger det en bra historia, som väntar på att få berättas. Vingården uppstod som ett experiment inom en grupp vänner, som alla delade passionen för vin. Trots det var det ingen av dem, som i början av 1985 hade väntat sig att deras viner skulle bli några av Campaniens bästa och mest prisbelönta.

Giffoni Valle Pianas filmfestival för barn:
Varje år hålls det ett evenemang, som drar till sig filmbranschens berömdheter och ”vanliga” barn från hela Europa. Det är förstås Giffoni Valle Pianas filmfestival, som sägs vara världens största i sitt slag.

Bra att veta om Villa Rizzo

Villa Rizzo ligger ca en halv timmes bilresa inåt landet från Salerno och både från Rom och Neapel är det motorväg nästan hela vägen. GPS:en kan dock få några utmaningar den sista biten på landsväg, men i gengäld är det bra skyltat där.

Eftersom huset ligger ute i naturen måste man ha bil om man en kväll eller två får lust att äta middag ”utombys”.
I gengäld är restaurangen på Villa Rizzo öppen för både lunch och middag. Menyn är varierad och man kan utan problem bo här en hel vecka och ändå ha en bit outforskad meny kvar.

Därför kommer vi gärna tillbaka

Behövs det överhuvudtaget någon förklaring? Villa Rizzo - ti amo...

Läs mer om Villa Rizzo Resort & SPA

Officiell kategori

Hideaways kategori

8,2 Våra gästers
omdöme
796 omdömen

Faciliteter

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
Se alla

Karta och avstånd

 • Närmsta by, San Cipriano Picentino – 2.7 km
 • Närmsta större stad, Salerno – 17 km
 • I Sorrento lever man ett gott liv i vackra omgivningar – 77 km
 • Neapel är vacker, historisk och absolut värt ett besök – 75 km
 • Ruinerna i Pompeji – 54 km
 • Musikens stad, Ravello – 51 km
 • Staden Amalfi – 46 km
 • Färjan till Capri, från Amalfi – 49 km
 • Positano, antagligen Amalfikustens mest fotograferade stad – 65 km
 • Roms flygplats -300 km

Rumstyper

Man har fått plats med 18 rum och lägenheter på Villa Rizzo. De är uppdelade i kategorierna classic, juniorsvit och lägenheter. Lägenheterna är på ca 60 m2 och inkluderar sänglinne och handdukar samt slutstädning. Stilen är elegant campansk med en touche av agriturismo och alpin hemtrevnad. Förstått på det viset att man har inrett med regionens klassiska och färgglada kakelplattor. Lägenheterna är fördelade på två plan och har alla 2 sovrum, allrum och badrum.

Det är inget lyxigt över inredningen, utan den påminner mera om ett agriturismo med rustika möbler och finesser. Ändå finns här något av alpstämning, de frilagda takbjälkarna och de sneda väggarna ger en trivsam atmosfär. Dessutom har alla rummen utsikt över Picentinoberget eller dalen. 

Faciliteter i lägenheterna:

 • Luftkonditionering
 • TV
 • Kassafack
 • Wi-Fi utan extra avgift
 • Pentry

Faciliteter på rummen:

 • Luftkonditionering
 • TV
 • Minibar
 • Wi-Fi utan extra avgift
 • Kassafack
 • Barnsäng på förfrågan och utan extra kostnad

 

Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Faciliteter

Här kan du se några av de faciliteter (kan vara mot tillägg på plats) som erbjuds på Villa Rizzo Resort & SPA:

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Möjlighet för balkong/terrass
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
 • Reception
 • Spa / Wellness center
 • Hotellbar

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

via Gerado Napolitano - loc Sigliano
84099 San Cipriano Picentino Salerno

Koordinater

Latitude: 40.7115
Longitude: 14.8879

Villa Rizzo Resort & SPA är inte tillgänglig i dagsläget

Villa Rizzo Resort & SPA är inte en del av programmet hos Hideaways i dagsläget.

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Omdömen på TripAdvisor

Läs hotellrecensioner på Tripadviser från andra gäster, som har besökt hotellet. Här hittar du även tips på upplevelser i området.

Liknande hotell

Italien, Kampanien, Sorrento
 • Närmaste flygplats: 53 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Italien, Kampanien, Sorrento
 • Närmaste flygplats: 65 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Italien, Kampanien, Positano
 • Närmaste flygplats: 69 km
 • Avstånd till havet: ca. 100 m
 • Pool