Resor till Apulien

Yes! Snart kan du resa till denna vackra italienska region tillsammans med Hideaways. Anmäl dig till nyhetsbrevet och få besked om när vi öppnar upp för försäljning av resor till Apulien. 

Destinationer i Apulien

Bari

Staden Bari är en av de viktigaste kuststäderna i Apulien och bjuder på ett spännande centrum med grekisk prägel. Här möts grekiska och syditalienska influenser i skön harmoni. Dessutom är staden ett perfekt utflyktsmål när du semestrar i närheten.

Resor till Bari

Fasano

Den charmerande medeltidsstaden Fasano ger dig en bra utgångspunkt för att få ut det mesta möjliga av din resa till Italiens häl, Apulien. Här har du både familjevänliga sandstränder och spännande sevärdheter inom kort köravstånd, dessutom erbjuder själva Fasano med sin vackra gamla stadskärna till avkopplande stunder på sina uteserveringar.

Resor till Fasano

Gargano

Ett av de mest exotiska områden i Syditalien är utan tvekan Gargano halvön i norra Apulien. Kom hit och upplev den vackra naturen, dramatiska kusten och spännande städer med charm och stämning. Gargano har något för alla, gammal som ung.

Resor till Gargano

Lecce

En av de mest sevärda barockstäderna i Apulien är utan tvekan Lecce. Tillsammans med Ragusa på Sicilien är detta viktiga monument för den italienska arkitekturen genom historien, och på flera vis känns det som att gå runt i ett museum när du är i staden.

Resor till Lecce

Monopoli

När semestern går till Apulien i södra Italien får du inte missa den pittoreska staden Monopoli. Staden präglas av syditaliensk atmosfär och en spännande stadskärna. Som bonus får du grannstaden Polignano a Mare, som dock är mer besökt av turister.

Resor till Monopoli

Muro Leccese

Med sina många vackra barockbyggnader, sina små mysiga torg, sitt fina syditalienska klimat och sitt strategiska läge är Muro Leccese en perfekt utgångspunkt för en resa till den Italienska stövelns häl, Apulien.

Resor till Muro Leccese

Ostuni

Ostuni lockar med sina vackra, vitkalkade hus, som har gett staden smeknamnet "Den vita staden", sin gamla stadsdel med medeltida ursprung, sitt fina, milda syditalienska klimat och Apuliens läckra gastronomi.

Resor till Ostuni

Otranto

Få kuststäder i Apulien utmärker sig genom en sådan rik historia som Otranto. Lägg där till en fin badstrand och du har allt som behövs för en vällyckad semester i Syditaliens mest exotiska region. Härifrån kan du välja och vraka bland upplevelserna.

Resor till Otranto

Information om Apulien

Här har vi samlat några fakta och information om Apulien, t.ex. om regionens geografi, befolkning historia och klimat, vilka kan fungera som inspiration till din semester i den syditalienska regionen. Informationen är uteslutande menad som inspiration, och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du önskar att få mer inspiration till din resa, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg, där du hittar spännande artiklar om våra olika resmål. Trevlig läsning - och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Apulien ligger i södra Italien, ut mot Adriatiska havet i öst, det Joniska havet i sydöst, och Tarantabukten i söder. Regionen är dessutom omgiven av regionerna Molise i norr, Campania i väster och Basilicata i sydväst. 

Regionen blir ofta kallad för "Italiens stiletto" för den utgör hälsen på den italienska halvön som är formad som en stövel. 

Regionen har en total area på 19345 kvadratkilometer (ungefär lika stor som halva Danmark), och en befolkning på cirka 4,1 miljoner människor.

Apulien har dessutom en av Italiens längsta kustlinjer. Regionshuvudstaden Bari har cirka 327 000 invånare, eller 1,3 miljoner om man räknar med utkanter och förorter. 

Klimat och väder

Apulien har ett typiskt medelhavsklimat, med milda vintrar och varma, torra somrar, vilket gör regionen till ett perfekt semestermål året runt.

De varmaste månaderna på året är juli och augusti med medeltemperaturer på 24 grader, efterföljt av juni med sina 21 grader i medeltemperatur. De kallaste månaderna är januari och februari med en medeltemperatur på 9 grader.

Om du helst vill slippa regn på din semester till Apulien, bör du undvika månaderna november och december, som har förhållandevis 99 mm respektive 92 mm regn i genomsnitt. De torraste månaderna är juni och juli, där det regnar 14 mm respektive 24 mm i genomsnitt.

De solrikaste månaderna i Apulien är juli och augusti, med 10 respektivt 9 soltimmar om dygnet i genomsnitt.

Historia

Apuliens historia är väldigt präglad av alla de olika folkslag som har koloniserat regionen, frestade av områdets fruktbara jord och strategiska läge ut mot det Adriatiska havet och det Joniska havet.

Det påstås att det först var mykenska greker som koloniserade regionen, varpå det under det första årtusenden f.Kr, var illyrer och italiker som intog regionen innan den ca 800 f.Kr återigen intogs av greker - då från Sparta - som anlade fler betydelsefulla städer i området, därunder Taranto (Tarentum).

År 272 f.Kr. koloniserade romarna regionen och nyttjade snabbt de stora landområdena i regionen som en gigantisk matsal för de glupska imperiet, genom en aldrig vilande produktion av olivolja, vete och vin - produkter som än idag präglar regionen.

År 216 f.Kr. var romarna nära att drivas bort från regionen av den karthagensiska härföraren Hannibal Barca, men romarna lyckades bevara kontrollen över regionen och behöll styret över regionen fram tills Romarrikets fall år 476 e.Kr. Under den perioden anlägger romarna bland annat vägen Via Appia, som förbinder Rom med Apulien; samt en lång rad monument i regionen, däribland amfiteaterni Lecce.

År 488 faller regionen i östgotiska händer, innan den kortvarigt på 500-talet blir erövrat av lombarderna. Därefter följer byzantinskt herredöme fram till 1000-talet, avbrutet sporadiskt av saracenska erövringsförsök.

År 1059 blir regionen erövrad av normanden Robert Guiscard som gör området till ett normandiskt hertigdöme, innan det på 1200-talet (1282) blir en del av det neapolitanska kungariket.

I de efterföljande århundradena blir regionen utsatt för turkiska, österrikiska och franska erövringsförsök, dock utan större genomslagskraft, innan den 1861 blir en del av det endade Kungariket Italien. 

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter