Resor till Apulien

Italiens klack är trots sina uppenbara kvaliteter som resmål fortfarande en av Italiens minst besökta regioner. Utöver ett pärlband av gyllene, breda stränder längs det kristallklara Adriatiskahavet och ett soligt klimat så ger en resa till Apulien dig dessutom en enastående möjlighet att upptäcka det äkta Syditalien.

Italienarna själva har länge älskat att resa till denna ofördärvade region för att koppla av vid vattnet och njuta av det lokala kökets härligheter. Det är nog också bara en tidsfråga innan resten av världen får upp ögonen för Apulien som ett attraktivt alternativ till exempel till Toscana och Italiens andra, mer kända regioner. 

Apulien har dessutom massor att erbjuda dig som inte enbart vill tillbringa hela semestern med att koppla av på stranden, utan även drömmer om en semester fylld av spännande kulturella upplevelser. I regionhuvudstaden Bari och i Lecce, som på grund av sin barockarkitektur kallas för söderns florens hittar du till exempel charmerande gamla stadsdelar med imponerande historiska byggnadsverk och ett rikt kulturliv.

På en resa till Apulien är det naturligtvis även ett måste att se de särpräglade Trulli husen vid Alberobello och att besöka några av regionens vingårdar. På senare år har regionens viner fått ett större erkännande så snart kanske Apulien inte enbart kommer vara en känd storexportör av olivolja utan även av vin.

Välkommen till Italien med Hideaways, vi är specialister på resor till Apulien där du bor på noga utvalda hotell under din resa.

Läs mer om Apulien

Sevärdheter

Här har vi valt ut några av alla de sevärdheter du har möjlighet att besöka på din semester i Apulien. Om du vill läsa mer om Apulien, rekommenderar vi dig att läsa vår blogg om resor, där du hittar spännande artiklar om våra resmål. Trevlig läsning - och trevlig resa!

Lecces historiska centrum

Lecce är en av de mest förbisedda syditalienska städerna när det kommer till den historiska stadsdelens unika stämning och arkitektoniska skönhet. Det är inte för intet som staden ofta kallas "Barockens Florens", vilket är en hänvisning till att Florens är en fantastisk stad då det kommer till renässansarkitektur och konst, men Lecce - dock i något mindre måttstock och kvalitet än i Florens - bjuder på en rad unika historiska byggnader i barockstil. 

Bland stadens viktigaste barock-monument finns domkyrkan, som ursprungligen byggdes 1144, men som 1669-1670 byggdes om till dess nuvarande barockstil; samt Basilica di Santa Croce som blev klar 1695.

Staden bjuder dock också på stora sevärdheter från andra stilarter och tidsapoker, däribland den romerska amfiteatern nära Sant'Oronzo-platsen, vilken hade plats till 25 000 åskådare; samt St. Oronzo-kolonnen, som var en gåva från staden Brindisi - och som ursprungligen markerade slutet på den berömda romerska vägen Via Appia i Brindisi.

Alberobellos trulli

Den sevärdhet som nog är mest berömd i Apulien är ett unikt arkitektoniskt fenomen kallat trullo (eller trulli i plural), vilka kännetecknar den lilla staden Alberobello.

Trullo är en hustyp, som lockar till sig många intresserade, på grund av dess tjocka vita murar (byggda utan något bindemedel) och dess kägelformade tag som ofta är dekorerade med olika symboler som skulle skydda ägaren av huset mot trolldom och "onda ögon".

Dessa unika hus är kända sedan 1400-talet och utgör hela den gamla delen av staden (totalt finns det cirka 1400 trulli), vilket har fått UNESCO att utnämna staden till ett kulturarv.

Katedralen i Trani

Katedralen i Trani, som också går under namnet Cattedrale di San Nicola Pellegrino, är en av Apuliens bästa exemplar på romansk arkitektur.

Byggnationen av katedralen påbörjades år 1099 ovanpå resterna av en ännu äldre kyrka, Santa Maria della Scala, som härstammade hela vägen tillbaka till 300-talet.

Den är - som dess namn antyder - dedikerad till stadens skyddshelgon, pilgrimmen San Nicola (inte att förväxlas med nedan beskrivna skyddshelgon och biskop Sankt Nikolaus).

Basilica San Nicola i Bari

Basilica San Nicola i Bari, som byggdes under regionens normandiska period mellan 1087 och 1197, är en viktig pilgrims-destination för många romerska katolska och ortodoxa kristna, framförallt från östra Europa. 

Alla pilgrimmer som kommer - och kyrkans berömdhet både inom och utanför den kristna kulturkretsen - skylls på att kyrkan innehåller restern från skyddshelgonet Sankt Nikolaus kyrka, som ursprungligen blev förvarande i Myra (nutidens Turkiet), men sedan flyttades till Bari 1087.

Sankt Nikolaus var ursprungligen biskop i Myra i Lilla Asien under 300-talet, men han blev först känd i västra Europa på 800-talet. Sedan blev han skyddshelgon för Ryssland, Grekland och Sicilien, vilket förklarar alla de ortodox-kristna pilgrimsfärderna till kyrkan.

Han blev också skyddshelgon för många affärsgrupper, inte minst för fiskare och sjömän, vilket också kan vara en förklaring till varför Sankt Nikolaus grundade myten om jultomten. Sankt Nikolaus - i sin historiska mening - förknippas med den senare jultomten utifrån berättelser om hur Sankt Nikolaus hjälpte tre fattiga flickor att genom en pengagåva unvika prositution.

Därpå bredde jultomtemysten ut sig till en rad andra europeiska länder, däribland Holland, som dock är protestantisk, men som samtidigt är en gammal sjönation och därför varit präglad av sjömännens historier om deras skyddshelgon. Det holländska firandet av Sant Nikolaus - kallad "Sinterklaas" på holländska - tog sedan med av holländska emmigranter till Amerika (närmare bestämt till New Amesterdam, numera Manhattan), där den moderna jultomte-traditionen uppstod under namnet "Santa Claus".

Läs mer

Destinationer i Apulien

Bari

Staden Bari är en av de viktigaste kuststäderna i Apulien och bjuder på ett spännande centrum med grekisk prägel. Här möts grekiska och syditalienska influenser i skön harmoni. Dessutom är staden ett perfekt utflyktsmål när du semestrar i närheten.

Resor till Bari

Fasano

Den charmerande medeltidsstaden Fasano ger dig en bra utgångspunkt för att få ut det mesta möjliga av din resa till Italiens häl, Apulien. Här har du både familjevänliga sandstränder och spännande sevärdheter inom kort köravstånd, dessutom erbjuder själva Fasano med sin vackra gamla stadskärna till avkopplande stunder på sina uteserveringar.

Resor till Fasano

Gargano

Ett av de mest exotiska områden i Syditalien är utan tvekan Gargano halvön i norra Apulien. Kom hit och upplev den vackra naturen, dramatiska kusten och spännande städer med charm och stämning. Gargano har något för alla, gammal som ung.

Resor till Gargano

Lecce

En av de mest sevärda barockstäderna i Apulien är utan tvekan Lecce. Tillsammans med Ragusa på Sicilien är detta viktiga monument för den italienska arkitekturen genom historien, och på flera vis känns det som att gå runt i ett museum när du är i staden.

Resor till Lecce

Monopoli

När semestern går till Apulien i södra Italien får du inte missa den pittoreska staden Monopoli. Staden präglas av syditaliensk atmosfär och en spännande stadskärna. Som bonus får du grannstaden Polignano a Mare, som dock är mer besökt av turister.

Resor till Monopoli

Muro Leccese

Med sina många vackra barockbyggnader, sina små mysiga torg, sitt fina syditalienska klimat och sitt strategiska läge är Muro Leccese en perfekt utgångspunkt för en resa till den Italienska stövelns häl, Apulien.

Resor till Muro Leccese

Ostuni

Ostuni lockar med sina vackra, vitkalkade hus, som har gett staden smeknamnet "Den vita staden", sin gamla stadsdel med medeltida ursprung, sitt fina, milda syditalienska klimat och Apuliens läckra gastronomi.

Resor till Ostuni

Otranto

Få kuststäder i Apulien utmärker sig genom en sådan rik historia som Otranto. Lägg där till en fin badstrand och du har allt som behövs för en vällyckad semester i Syditaliens mest exotiska region. Härifrån kan du välja och vraka bland upplevelserna.

Resor till Otranto

Information om Apulien

Här har vi samlat några fakta och information om Apulien, t.ex. om regionens geografi, befolkning historia och klimat, vilka kan fungera som inspiration till din semester i den syditalienska regionen. Informationen är uteslutande menad som inspiration, och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du önskar att få mer inspiration till din resa, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg, där du hittar spännande artiklar om våra olika resmål. Trevlig läsning - och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Apulien ligger i södra Italien, ut mot Adriatiska havet i öst, det Joniska havet i sydöst, och Tarantabukten i söder. Regionen är dessutom omgiven av regionerna Molise i norr, Campania i väster och Basilicata i sydväst. 

Regionen blir ofta kallad för "Italiens stiletto" för den utgör hälsen på den italienska halvön som är formad som en stövel. 

Regionen har en total area på 19345 kvadratkilometer (ungefär lika stor som halva Danmark), och en befolkning på cirka 4,1 miljoner människor.

Apulien har dessutom en av Italiens längsta kustlinjer. Regionshuvudstaden Bari har cirka 327 000 invånare, eller 1,3 miljoner om man räknar med utkanter och förorter. 

Klimat och väder

Apulien har ett typiskt medelhavsklimat, med milda vintrar och varma, torra somrar, vilket gör regionen till ett perfekt semestermål året runt.

De varmaste månaderna på året är juli och augusti med medeltemperaturer på 24 grader, efterföljt av juni med sina 21 grader i medeltemperatur. De kallaste månaderna är januari och februari med en medeltemperatur på 9 grader.

Om du helst vill slippa regn på din semester till Apulien, bör du undvika månaderna november och december, som har förhållandevis 99 mm respektive 92 mm regn i genomsnitt. De torraste månaderna är juni och juli, där det regnar 14 mm respektive 24 mm i genomsnitt.

De solrikaste månaderna i Apulien är juli och augusti, med 10 respektivt 9 soltimmar om dygnet i genomsnitt.

Historia

Apuliens historia är väldigt präglad av alla de olika folkslag som har koloniserat regionen, frestade av områdets fruktbara jord och strategiska läge ut mot det Adriatiska havet och det Joniska havet.

Det påstås att det först var mykenska greker som koloniserade regionen, varpå det under det första årtusenden f.Kr, var illyrer och italiker som intog regionen innan den ca 800 f.Kr återigen intogs av greker - då från Sparta - som anlade fler betydelsefulla städer i området, därunder Taranto (Tarentum).

År 272 f.Kr. koloniserade romarna regionen och nyttjade snabbt de stora landområdena i regionen som en gigantisk matsal för de glupska imperiet, genom en aldrig vilande produktion av olivolja, vete och vin - produkter som än idag präglar regionen.

År 216 f.Kr. var romarna nära att drivas bort från regionen av den karthagensiska härföraren Hannibal Barca, men romarna lyckades bevara kontrollen över regionen och behöll styret över regionen fram tills Romarrikets fall år 476 e.Kr. Under den perioden anlägger romarna bland annat vägen Via Appia, som förbinder Rom med Apulien; samt en lång rad monument i regionen, däribland amfiteaterni Lecce.

År 488 faller regionen i östgotiska händer, innan den kortvarigt på 500-talet blir erövrat av lombarderna. Därefter följer byzantinskt herredöme fram till 1000-talet, avbrutet sporadiskt av saracenska erövringsförsök.

År 1059 blir regionen erövrad av normanden Robert Guiscard som gör området till ett normandiskt hertigdöme, innan det på 1200-talet (1282) blir en del av det neapolitanska kungariket.

I de efterföljande århundradena blir regionen utsatt för turkiska, österrikiska och franska erövringsförsök, dock utan större genomslagskraft, innan den 1861 blir en del av det endade Kungariket Italien. 

Populärt i Apulien

Italien, Apulien
  • Närmaste flygplats: 60 km
  • Avstånd till havet: ca. 3 km
  • Pool
Italien, Apulien, Lecce
  • Närmaste flygplats: 101 km
  • Närmaste strand: ca. 3 km
  • Pool
Italien, Apulien, Otranto
  • Närmaste flygplats: 96 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera