Resor till Maratea

Maratea är en liten pärla vid det Tyrrenska havet i södra Italien. Staden är än så länge ett ganska okänt ställe bland utländska semesterfirare även om den ligger på en kuststräcka som utan att överdriva kan beskrivas som en av de vackraste i Italien. Det är nästan så man misstänker italienarna för att medvetet försöka behålla det trevliga Mantega som en välbevarad hemlighet. Skulle du ändå hitta vägen hit så väntar dig ett enastående resmål, idylliskt beläget omkring en kilometer från havet uppe på sluttningen av Monte San Biagio. På stadens gamla centrums fridfulla gator kan du besöka små butiker medan piazzorna med sina caféer inbjuder till avkoppling i solen med någon förfriskning.

Välkommen till Basilicata med Hideaways, vi är specialister på resor till Maratea och andra resmål i regionen där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

Staden med alla kyrkorna

Går du en tur i eller omkring Maratea kommer du på en eller annan tidpunkt märka att här finns ovanligt många kyrkor. De flesta av områdets 44 kyrkor är öppna för allmänheten och det är ofta väl värt att titta in i dem. En annan känd religiös sevärdhet i Maratea är den 22 meter höga kristusstatyn, Il Renditore, på toppen av Monte San Biagio, som i storlek enbart överträffas av den i Rio de Janeiro. Det är en vacker utsikt över kusten uppe från den imponerande statyn som är byggd av ren Carrara-marmor från Toscana. Du kan ta en taxi hit upp men det är även en fin upplevelse att ta sig hit till fots.

En promenad upp till den iögonfallande kristusstatyn ger dig inte enbart motion för det finns många andra natursköna utflyktsmål i närheten av stan som går bra att utforska till fots så som till exempel Pollino Nationalparken eller Cilento og Vallo del Diano Nationalparken lite längre bort. Sistnämnda står dessutom upptagen på UNESCO's liste över världsarv.

Du bör även ta dig god tid att utforska en del av de små byarna och bebyggelsen runt Maratea. Ända nere vid havet ligger till exempel Maratea Porto, som precis som namnet antyder har en liten hamn med en härlig blandning av lustbåtar och fiskebåtar. Här ifrån går det som regel att göra en båttur till någon av grottorna eller mer otillgängliga stränder längs kuststräckan. Trots de lite svåra vägförhållandena i terrängen runt staden så finns det ganska bra transportförbindelser till och från Maratea. Järnvägsstationen som ligger nedanför staden ligger till exempel på tåglinjen mellan Neapel i norr och Reggio di Calabria i söder. Dessutom går det lokalbuss som bland annat tar dig från Maratea ner till havet. Det är även väl värt at ta denna buss ända till grannstaden Castrocucco för att få njuta av det vackra kustlandskapet längs vägen.

Idylliska stränder mellan klipporna

Det är naturligtvis inte bara det vackra läget mellan de frodiga bergen som gör Maratea till ett attraktivt resmål. Längs kusten ligger det mellan klipputsprången åtskilliga små badvikar med fina sandstränder (grov sand) där du kan njuta en avkopplande dag med bad i det kristallklara vattnet. Eftersom Maratea ligger en bit upp på berget från havet räknat så är det nog ingen risk för att den charmiga gamla staden någonsin förvandlas till en överbefolkad badort. Tack vare de förhållandevis små stränderna i detta området kan du som regel hitta en lugn plats att njuta en dag vid havet.

På grund av den dramatiska, bergiga kustlinjen är en del av stränderna faktiskt bara tillgängliga från vattnet, men det finns även stränder som är lätta att ta sig till och där det även finns ett bra utbud av faciliteter. Om du inte vill slappa hela dagen på stranden utan bara ta ett svalkande dopp så kan du eventuellt göra det vid det lilla havsbadet Cala Tunnara, mellan klipporna rakt nedanför stan. Vill du även uppleva en värld under ytan så finns det i området flera lokala firmor som erbjuder dykturer.

Läs mer om Maratea

Destinationer i Basilicata

Hitta din resa till Basilicata här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter