Resor till Emilia-Romagna

Den norditalienska region Emilia-Romagna avgränsas av Po-floden i norr och Apenninerna i söder. De gröna böljande kullarna där emellan sträcker sig ända ut till Adriatiska havet där det väntar dig kilometervis av breda sandstränder, vilka italienarna själva flockas till under sommarmånaderna.

Emilia-Romagna är dock inte enbart känt för sitt mångsidiga landskap vilket inkluderar allt från berg till azurblått hav vid Rimini. Denna natursköna region är också det perfekta resmålet för dig som vill uppleva det äkta Italien med kulturella upplevelser som spänner över allt från historiska sevärdheter i huvudstaden Bologna till gastronomiska äventyr på en hel värld av trevliga restauranger runt omkring i regionen.

Du får naturligtvis rikliga möjligheter att stifta närmare bekantskap med flera av regionens mest kända produkter så som parmaskinkorna och det mousserande vinet Lambrusco. Det är väl i och för sig tveksamt om du även får möjlighet att sätta dig bakom ratten i en Ferrari, som produceras i Modena. Lite kan vara gott nog så om du hyr en bil eller tar med din egen så är Emilia-Romagna som gjort för att utforskas på kortare eller längre utflykter med bil. På så sätt kan du i ditt eget tempo utforska regionens många små, idylliska Medeltidsbyar eller de många orörda naturområdena som inbjuder till en aktiv semester på hästryggen, till fots eller på cykel. 

Välkommen till Italien med Hideaways, vi är specialister på resor till Emilia-Romagna där du bor på noga utvalda hotell på din resa. Boka enbart ditt hotell genom oss om du själv vill arrangera transporten till Italien, eller boka en paketresa som inkluderar flyg + hotell och transfer eller hyrbil och få tryggheten av att vara täckt av resegarantifonden och paketreselagen. Det går direktflyg dagligen från Stockholm och Köpenhamn till Bologna, men du kan även flyga från Göteborg eller Malmö till flygplatserna i till exempel Venedig, Verona, Florens eller Bergamo som ligger inom köravstånd allt efter var i regionen Emilia-Romagna du ska tillbringa din semester.Läs mer om Emilia Romagna

Mat och dryck

Jag har här valt ut ett par av de kulinariska specialiteterna och typiska rätter som du kan smaka på när du är på semester i Emilia-Romagna. Smaklig spis och trevlig resa!

Emilia-Romagna är känt för sina många läckra pastarätter så som cappelletti, garganelli, strozzapreti, sfoglia lorda och tortelli alla lastra, men inte minst för sina ostar så som den legendariska parmaosten samt sina skinkor så som Parmaskinka.

Parmigiano-Reggiano

Parmigiano-Reggiano, eller parmesan-ost som vi är vana att säga i Sverige, är en av Italiens mes kända och populära ostar. Vi svenskar använder den som regel för att riva över pasta- och spagettirätter, medan italienarna även använder den till andra rätter som till exempel risotto.

Osten härstammar ursprungligen från provinsen Reggio Emilia, som är en av nio provinser i Emilia-Romagna, och därifrån bredde den ut sig till region huvudstäderna Parma och Modena. Parmesan-osten var allmänt känd i Italien redan på 800- och 900-talet men det var först 1951 den fick sitt nuvarande namn Parmigiano-Reggiano. 1996 fick osten den prestigefulla och beskyddande beteckningen "Denominazione di Origine Protetta (DOP)", som bara ges till produkter som kan påvisa sitt speciella geografiska ursprung.

Prosciutto di Parma

Prosciutto di Parma - eller Parmaskinka som den oftast kallas i Sverige - är en av de mest populära och kända lufttorkade skinkorna från Italien. Skinkan härstammar som namnet antyder från provinsen Parma nordväst om Bologna. Det sägs att den första gången producerades i kommunen Langhirano, omkring 90 kilometer väster om Bologna och 20 kilometer söder om Parma, där man än idag producerar mycket skinka.

Precis som i fallet med parmesanosten så har parmaskinkan fått sig tilldelad den prestigefulla DOP, vilket betyder att skinkan ska produceras i en av de 10 regionerna i nordliga och centrala Italien. 

I Italien skärs skinkan vanligtvis först i skivor omedelbart innan man äter den. Ofta serveras den tillsammans med melon eller annan frukt som en förrätt.

Aceto balsamico

En tredje specialitet från Emilia-Romagna är aceto balsamico; en mycket mörk, koncentrerad och inte minst aromatiserad vinäger, vilken helt eller delvis är gjord på druvsaft.

Beteckningen  aceto balsamico är inte reglerad men det finns totalt tre skyddade balsamiska sorter av vinäger i Emilia-Romagna: "Aceto Balsamico Tradizionale di Modena", "Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia" och  "Aceto Balsamico di Modena". De två traditionella balsamiska sorterna av vinäger är tillverkade på samma sätt från druvmust som här åldrats i flera år på träfat och som uteslutande framställs i provinsen Modena eller i området omkring den. De är båda skyddade av EU,s skyddande av ursprungsbeteckning, medan den vanligtvis billigare Aceto Balsamico di Modena är framställd av druvmust blandad med vinättika, och har en italiensk skyddande ursprungsbeteckning.

I Emilia-Romagna används balsamicon vanligtvis på bitar av Parmigiano Reggiano (parmesan-ost) och mortadella-ost som en antipasto eller för att tillföra smak till rätter med kött, ägg, grillad fisk eller färsk frukt.

Läs mer

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få av de sevärdheter som du har möjlighet att uppleva under din semester i Emilia-Romagna. Beskrivningarna är enbart tänkta som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Har du lust att läsa mer om andra sevärdheter så rekommenderar jag att du besöker vår blogg med semesterinspiration, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Bologna

Regions-huvudstaden, med sina etruskiska rötter, är den största staden i Emilia-Romagna och den sjunde största i Italien med omkring 400 000 invånare i det urbana området och lite över en miljon invånare inrärknat det metropola området. Samtidigt är Bologna regionens ekonomiska, utbildningsmässiga och kulturella centrum och känd för sin höga levnadsstandard (bland Italiens högsta), sitt gamla universitet (bland världens äldsta) och sitt historiska centrum (ett av de bäst bevarade i Italien).

Bland stadens största sevärdheter räknas Piazza Maggiore, San Petronio Basilica, Santo Stefano, Santo Stefano, Santuario della Madonna di San Luca, Palazzo del Podestà, Basilica of San Domenico, Basilica of San Domenico, Bologna katedralen, Pinacoteca Nazionale di Bologna och Piazza del Nettuno.

Ravenna

Ravenna är en av de historiskt sett mest intressanta städerna, inte bara i Emilia-Romagna, utan i hela Italien; staden var huvudstad i det västromerska imperiet från 402 fram till att imperiet kollapsade år 476. Ravenna fungerade därefter som huvudstad i det östgotiska riket fram till den erövrades av det bysantinska imperiet år 540. Därefter blev staden centrum för det bysantinska exerkatet Ravenna (en militär förvaltningsenhet inom det bysantinska riket) fram tills lombarderna erövrade staden 751 varvid den blev säte för lombardernas kungarike.

På grund av sitt unika historiska arv har staden idag hela 8 platser på UNESCOs världsarvslista, samtliga tidigare kristna monument från 300- eller 400-talet efter Kristus.

Rimini

Rimini är en av de mest kända baddestinationerna i Europa tack vare sin 15 kilometer långa sandstrand och sin långa historia som badort, vilken går ända tillbaka till 1843 då stadens första badstation öppnades. men staden är även konstnärligt berikad med många unika monument från romartiden och renässansen.

Till Riminis största sevärdheter hör Tiberius-bron, Augustus-bågen, Palazzo dell'Arengo, Castel Sismondo, den romerska amifteatern, Fontana dei Quattro Cavalli, Villa Des Vergers, Tempio Malatestiano, Museo della Città, Museo Fellini och Museo degli Sguardi, Madonna della Scala, Palazzo Garampi och Teatro Galli.

Parma

Parma är känt för sin arkitektur, musik, konst och för sina gastronomiska specialiteter, såsom sin prosciutto-skinka och sin ost. Staden är dessutom hemort för universitetet i Parma, som är ett av världens äldsta universitet.

En av stadens största sevärdheter är Palazzo della Pilotta, beläget i den historiska delen av stan som även hyser konstakademin, Parmas national galleri, biblioteca palatina, det arkeologiska museet, Bodoni-museet och Farnese-teatern. Bland stadens andra stora sevärdheter kan nämnas Parma katedralen, Cittadella, Museo Lombardi, San Giovanni Evangelista och San Sepolcro. 

Läs mer

Destinationer i Emilia Romagna

Bologna

Det sägs att man kan äta sig igenom Bologna. Mycket riktigt, för det italienska köket presenteras i all sin prakt i denna gastronomiska stad. Kom och upplev en levande stad med sevärt centrum och spännande restauranger. Du kommer älska det!

Resor till Bologna

Cervia

Res till Cervia på Italiens östkust, och upplev en semester full med bad, kultur och historia - och massor av god mat.

Resor till Cervia

Comacchio

Med sina många kanaler, som har gett staden smeknamnet "Det lilla Venedig", sina många stränder och sin närhet till kulturstäderna Ferrare och Ravenna, dessutom "det riktiga" Venedig, är Comacchio ett perfekt resmål i Emilia-Romagna.

Resor till Comacchio

Lizzano in Belvedere

Lizzano in Belvedere är en livlig liten stad perfekt för en semester bestående av god mat, vacker natur och aktiva dagar i stadens omgivningar. Välkommen till en pärla i Apenninerna mitt i mat-regionen Emilia-Romagna.

Resor till Lizzano in Belvedere

Ravenna

Ravenna har varit huvudstad i romarriket och är framför allt känd för sina kyrkor från denna tiden, vilka är vackert utsmyckade med mosaiker. I Ravenna kan du dessutom uppleva det äkta Italien på marknader och charmiga trattorior. Det är heller inte långt till stranden!

Resor till Ravenna

Riccione

Riccione är en av de mest populära badorterna i Norditalien och lockar med sina fina stränder, sin långa strandboulevard och sina många bra restauranger, barer och butiker, vilket gör staden till ett perfekt resmål för en badsemester.

Resor till Riccione

Rimini

Rimini är den berömde filmregissören Fellinis födelsestad och är kanske främst känd för sin fantastiska sandstrand och fina badfaciliteter, men bjuder även på ett charmigt, historiskt centrum, massor av grönområden och stora sevärdheter.

Resor till Rimini

Mer information om Emilia-Romagna

Jag har här samlat några få fakta och information om Emilia-Romagna, så som regionens geografi, befolkning, historia och klimat vilket kan fungera som inspiration till din semester. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Emilia-Romagna, som omfattar två historiska regioner Emilia och Romagna, ligger i nordöstra Italien och gränsar till hela sex andra regioner; Lombardiet, Veneto och Piedmonte i norr, Ligurien i väst samt Marche och Toscana i söder. Med en total yta på 22 446 km2 är det Italiens sjätte största region. Emilia-Romagna har omkring 4,4 miljoner invånare av vilka ca hälften bor i regionhuvudstaden Bolognas metropolområde.

Nästan hälften av regionen (48%) består av slättlandskap, nämligen Po slätten, medan 27% består av ett backigt landskap och 25% av bergit landskap. Bergen breder ut sig över en sträcka på mer än 300 km från norr till söder och med hela tre bergstoppar som når över 2000 meters höjd: Monte Cimone (2 165 meter), Monte Cusna (2 121 meter) och Alpe di Succiso (2 017 meter).

Klimat och väder

Emilia-Romagna har tre olika klimattyper; fuktigt-subtropiskt klimat, som är mest utbrett i regionhuvudstaden Bologna, Modena, Parma ochRavenna; oceaniskt klimat, som är mest utbrett i Pavullo nel Frignano, Castelnovo ne' Monti, Serramazzoni, Borgo Val di Taro och Monzuno; och fuktigt kontinentalt klimat, som är mest utbrett i Sestola, Frassinoro, Busana, Montecreto, och Ligonchio. Den mest utbredda klimattypen av de tre i regionen är den fuktiga subtropiska klimattypen.

De varmaste månaderna på året i regionen är juli månad med 25 grader i genomsnitt, efterföljt av augusti med 24 grader i genomsnitt, medan de kallaste månaderna på året är januari med 3 grader i genomsnitt, följt av december med 4 grader i genomsnitt. Genomsnittstemperaturen kan emellertid variera en hel del beroende på var i regionen du befinner dig (t.ex. södra kontra norra delen och slätten kontra bergen etc.).

Mest nederbörd faller det under vår- och höstmånaderna april, maj, oktober och november, som alla har 70 m.m. nederbörd i genomsnitt, efterföljt av juni  och mars med 60 m.m. i genomsnitt, medan det faller minst nederbörd i månaderna januari och februari med 30 m.m. i genomsnitt.

Historia

Emilia-Romagna var en del av den sägenomspunna etruskiska världen varefter området blev en del av det keltiska Gallien. Senare erövrades området av romarna. Under loppet av de första tusen åren av kristendomen blomstrade handel, kultur och religion i området, tack vare regionens många kloster. 

Senare, år 1088, grundades universitetet i Bologna som ett av de första universiteten i världen och det äldsta ännu verksamma universitetet i Europa i dag. Universitetet i Bologna bidrog - tillsammans med regionens många driftiga städer - till att göra området till ett av de intelektuellt och handelsmässigt mest betydelsefulla områdena i Italien.

Under de följande århundradena präglades regionen av politiska maktkamper mellan olika feodalherrar, hertigar, familjedynastier samt påvar; och under 1500-talet blev de flesta av regionens områden underlagda de påvliga staterna, undantaget Parma, Piacenza och Modena, som förblev oberoende fram till dess att Emilia-Romagna blev en del av  det italienska kungariket mellan 1859 och 1861.

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter