Resor till Friuli

Äntligen! Nu kan du snart se fram emot att resa till denna härliga italienska region tillsammans med Hideaways. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få besked om när vi öppnar upp för försäljning av resor till Friuli.

Destinationer i Friuli

Information om Friuli-Venezia Giulia

Här har vi samlat några fakta och information om Friuli-Venezia Giulia, t.ex. om regionens geografi, befolkning historia och klimat, vilka kan fungera som inspiration till din semester i den italienska regionen. Informationen är uteslutande menad som inspiration, och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du önskar att få mer inspiration till din resa, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg, där du hittar spännande artiklar om våra olika resmål. Trevlig läsning - och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Fruli-Venezia Giulia ligger i det nordöstra hörnet av Italien, och gränsar till Österrike i norr, Slovenien i öst, regionen Veneto i väster, och Adriatiska havet i söder.

Det är en av endast fem italienska regioner med särkild autonomistatus. Att regionen tilldelats denna status, beror framförallt på regionens kulturella och språkliga mångfald, vilket ställer särskilda krav på regionens administrativa organisation. Autonomin gav dock också till de fem regionerna i ett försök att undvika att det skulle vilka lösdriva sig från Italien efter andra världskriget.

Regionen har en total area på 7858 kvadratkilometer, varav 42.5% är präglad av berg, medan 19,3% är backig terräng och de sista 38,2% utgörs av slätter och kustlandskap. Den högsta punkten i regionen är berget Jôf di Montasio, som mäter 2754 meter över havet. Regionen har en befolkning på cirka 1,2 miljoner invånare, varav drygt 200 000 bor i regionshuvudstaden Trieste. 

Klimat och väder

Klimatet i Fruili-Venezia Giulia är i huvudsak tempererat, men med alpint-kontinentalt klimat i de mest bergrika delarna av regionen, samt ett fuktigt subtropiskt klimat i andra delar, t.ex. i regionshuvdstaden Trieste. 

De alpina delarna skyddar regionen mot de hårda, nordliga vindarna, men i gengäld är regionen utsakt för olika vindar som blåser mellan öst och väst, samt Sirocco-vinden som tränger in från Adriatiska havet och medför ökad nederbörd.

Följande beskrivningar av väderförhållandena, tar utgångspunkt i regionshuvudstaden Trieste, som är känd för sitt milda klimat, och inte helt och hållet avspeglar hela regionens väderförhållande. Däremot säger det lite om hur väderförhållandena är i den sydöstra delen av regionen, nära havet.

De varmaste månaderna i Trieste - juli och augusti - har en genomsnittstemperatur på 23,3 respektive 23,0 grader, följt av juni med en genomsnittstemperatur på 20,8 grader. Den kallaste månaden på året är januari med 5,4 grader i genomsnittlig temperatur, följt av februari med 6,2 grader.

Om du är på jakt efter sol, ska du undvika att åka hit i december då det är den solfattigaste månaden (83,7 timmar i genomsnitt), och istället sikta på juli månad som har flest soltimmar under året (288,3 soltimmar i genomsnitt).

Historia

Området som idag klassificeras som regionen Fruili-Venezia Gulia var en del av den romerska regionen Regio X Venetia et Histria.

Staden Aquileia som idag är en småstad med cirka 3500 invånare belägen i den södra delen av dages Friuli-region, var på romersk tid (200-talet e.Kr) en av världens största städer med upp till 100 000 invånare - och en av romarrikets mest betydelsefulla städer.

År 568 blev staden Cividale del Friuli - som ligger i den östra delan av regionen, nära gränsen till Slovenien - huvudstad för det första lombardiska härtigdömet i Italien.

År 774 blev regionen dominerad av frankerna, som bland annat byggde kyrkan i Aquileia, innan regionen från 1077 till 1420 blev en självständig stat, kallad Patriarkatet Aquileia, som var del av det tysk-romerska riket. 

År 1420 gled regionen över i venetianska händer, medan städerna Gorizia och Trieste kom under österrikiskt herredöme.

Från 1797 kom öven resterande del av regionen att styras av Österrike, och upplevde under det kommande århundradet en stor ekonomisk framgång, framförallt staden Trieste, som blev imperiets huvudport till havet. 

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter